EURO TRUCK SIMULATOR 2

EURO TRUCK SIMULATOR 2

8.0

Hľadanie najlepšieho simulátoru je u konca

Recenzia na PC verziu

Skutočné herné poklady nemusíte nájsť len medzi mediálne propagovanými titulmi, ktoré sa na vás usmievajú z reklám rôzneho druhu, niekoľkostranových recenzií, preview, dojmov, noviniek a iných článkov lákajúcich na hit daného obdobia. Niektoré skvosty sú určené výhradne pre úzku skupinu hráčov a nepromenádujú sa pred očami verejnosti v minisukni. Špecifické publikum dokáže oceniť aj mainstreamovo menej lákavé cesty. Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše: mnohí z vás siahnu radšej po Dishonored či niečom v štýle Medal of Duty, avšak svoje kúzlo má aj Euro Truck Simulator 2, po dlhom čase poriadny simulátor prepravy tovaru kamiónom.

Českí vývojári z SCS Software si vybudovali na tento herný žáner v podstate monopol. Málokomu to vadí, hlavne po kontakte s ruským nepodarkom Rig’n’Roll, pri ktorom je lepšie, že sa naň po vydaní radšej zabudlo. Pôvodný Euro Truck Simulator taktiež nepatril medzi očarujúce projekty, ktorý by nás nabádal na hriešnu myšlienku podania výpovede v práci. Aby sme si kúpili nejakú lacnejšiu liazku a rozvážali sa po našej krásnej krajine. Ale bola to nenápadná návykovka. Pokračovanie sa snaží všetko podstatné vylepšiť, a hoci jej to nie vždy ide na sto percent, máme pred sebou jeden z najlepších virtuálnych ťahačov.

Základná myšlienka hry sa po celé roky vo svojej podstate nemení: máte kamión a tovar, ktorý musíte na nejakom mieste prebrať a niekam ho odniesť. Najlepšie v stanovenom limite a nepoškodený. Vzhľadom k tomu, že Euro Truck Simulator 2 nepatrí k pretekom, je časová hranica doručenia pomerne benevolentná a málokedy sa musíte niekam hnať (Nerátajúc časovo striktné objednávky, v ktorých ide práve o akútnu zásielku.) Celé to vyzerá tak, že si sadnete za volant monštra, ktorému chvíľu trvá, než sa naložené rozbehne, vyberanie zákrut je od osobného auta diametrálne odlišné a celé to je o inom, než jazdenie s angličákom po koberci v Need for Speed.

Zároveň treba pripomenúť, že žiadny projekt z produkcie SCS Software nebol náročným hardcore simulátorom a vývojárom sa vždy podarilo vytvoriť čosi zábavné medzi arkádou a (pre väčšinu) nehrateľným trenažérom. Hru si pohodlne užijete aj na klávesnici s automatickou prevodovkou, pokojne však môžete zvoliť manuál s volantom či využívať aj spojku. Že to chce potom riadny cvik a hlavne cit, netreba dodávať. Je to v podstate jedno, musíte sa naučiť jazdiť bezpečne, už len pre brzdnú dráhu niekoľko ton vážiaceho kamiónu, ktorý je navyše naložený kadečím, plynulo a hlavne „točiť správne volantom“.

Euro Truck Simulator 2
Euro Truck Simulator 2 Interiér každého kamiónu je dostatočne detailný a vďaka tvorcom za to, že ho nekazia ruky na volante.
Interiér každého kamiónu je dostatočne detailný a vďaka tvorcom za to, že ho nekazia ruky na volante.


Euro Truck Simulator 2 Ranná zápcha. Dopravná. Len škoda, že vždy práve zo strany, z ktorej prichádzate do mesta práve vy.
Ranná zápcha. Dopravná. Len škoda, že vždy práve zo strany, z ktorej prichádzate do mesta práve vy.


Euro Truck Simulator 2 Od každej značky dostanete hneď niekoľko kúskov, no kým si budete môcť dovoliť tohto krásavca, tak sa najazdíte.
Od každej značky dostanete hneď niekoľko kúskov, no kým si budete môcť dovoliť tohto krásavca, tak sa najazdíte.





A presne o tomto to je, jazdenie po strohých mestách (z európskych budete poznať zaiste všetky a nás potešila prítomnosť Bratislavy), cestách druhej triedy či niekoľkoprúdových diaľniciach nevyzerá na prvý pohľad ako extrémne zábavná činnosť. Lenže možno práve vo vás drieme ten cvok, ktorý si bude užívať civilnú jazdu, v GTA-čku sa skúšal hrať na taxikára a hodil očkom aj po paškviloch typu Bus Simulator, pretože tu nejde primárne víťaziť, byť prvým, ale si užiť bežnú jazdu. Znamená to, že ak prší, spustíte stierače, večer zapnete svetlá, musíte svojho tátoša kŕmiť naftou, poctivo vyhadzujete blinkre, čo mnohí skutoční vodiči asi ani netušia, na čo vlastne je (Hlavne tí v tatinkových superboch a bavoráčikoch, že áno?) 

Noviniek a vylepšení je hneď niekoľko, no všetky neduhy sa tvorcom odstrániť nepodarilo. V prvom rade chválime prítomnosť rádia. Áno, bolo tu ja predtým s možnosťou púšťania vlastných mp3. V Scania Driving Simulator bola dokonca funkcia počúvania rádiá cez internet, avšak to sme sa museli hrabať a editovať vybrané súbory z hry. Konečne, a teraz nasleduje radostný pohľad tam hore a siahodlhá ďakovná reč – niekoho v SCS Software to napadlo spraviť za nás. Skutočných rádií nájdete v hre neúrekom, z tých slovenských všetky podstatné a môžete sa teda nechať oblbovať ohraným a dokola opakovaným repertoárom aj za počítačom. Nejako sme si zvykli v autách a práci, tak to ide aj pri hre a je to skutočne plus. Inak je ozvučenie strohé a spoločnosť vám robí len pradenie motora. Zvuky pri nárazoch pripomínajú detské baran-baran-buc s čínskymi plastovými autíčkami.

Druhá novinka vás poteší hneď na začiatku: po vytvorení profilu, zvolení fotky a názvu transportnej spoločnosti, ktorú si založíte, budete ako v RPG hre postupovať po úrovniach a vylepšovať sa. Nie je to sakramentsky prepracovaný systém, jednoducho za doručenie tovaru dostanete nielen finančnú odmenu vzhľadom na čas doručenia a jeho poškodenie, ale aj nejaké tie expy. Ak ich bude dosť a poskočíte o level vyššie, dostanete jeden bodík, ktorý hodíte do jednej z vlastností, pričom každú je možné vylepšiť šesťkrát. Investovať môžete do ekonomického jazdenia (zabezpečí nižšiu spotrebu), bonusov za trasy na dlhé vzdialenosti (znovu dostanete o niekoľko percent vyššiu odmenu), na poškodenie citlivý tovar, nebezpečný tovar a podobne. Percentuálne navyšovanie odmeny nie je ničím sofistikovaným, motivujúcim faktorom k ďalšiemu jazdeniu ale určite je.

Postupom času sa odrazíte od brania zákazok pre iné spoločnosti k svojmu vlastnému biznisu, kde za prepravu dostane omnoho vyššie platby. Svoju transportnú firmičku začnete rozširovať: zakúpite miesto v garáži pre ďalší tirák, samotný kamión a ponúknete zamestnanie vodičovi, ktorého si najmete z niektorej personálnej agentúry. Jednotliví šoféri sú taktiež hodnotení RPG systémom, a ten, ktorí toho viac vie a viac vám zarobí, si pýta tomu adekvátny plat. Nemusíte mať obavy z príliš rýchlej expanzie, jednotlivé položky nie sú najlacnejšie a hoci si môžete požičať nemalú sumu z banky, jej splácanie vám rozpočet zaťaží minimálne spočiatku. 

Poteší taktiež každá príležitosť k vylepšeniu truckov, nielen z pestrej ponuky vizuálnych doplnkov. Každý upgrade sa odomkne až v prípade, kedy sa váš avatar nachádza na určitom leveli, takže taktiež nehrozí nákup toho najlepšieho hneď na začiatku. Kým sa prepracujete k všetkému a rovnako nadobudnete potrebnú sumu na zaplatenie doplnkov, prejazdíte niekoľko tisíc kilometrov, strávite za virtuálnym volantom niekoľko desiatok skutočných hodín. 

Mnohé nepríjemnosti síce nezostali nepovšimnuté, k náprave však úplne nedošlo. Hovoríme hlavne o umelej inteligencii ďalších šoférov. Niektoré ich strojové kúsky dokážu prekvapiť. Jazdia síce prirodzenejšie a dokonca vás pustia pri výjazde z vedľajšej cesty a bliknú vám, že môžete ísť, no často jazdia príliš umelo. Pokojne sa zaradia pri zužovaní pruhov tesne pred vás, hoci je zrejmé, že to neubrzdíte – ani pri dodržiavaní predpísanej rýchlosti. Všetci navyše jazdia striktne podľa predpisov. Nebolo by to na škodu, keby ich brzdná dráha (aj kamiónov) nebola minimálna, pričom vy musíte dopredu odhadnúť, kedy začnete znižovať rýchlosť. Jednotlivých lapsusov by sme našli hneď niekoľko, no všetky sa týkajú až absurdnej akcelerácie, prípadne brzdenia. 

Euro Truck Simulator 2
Euro Truck Simulator 2 Škoda, že sa kamióny postupne nešpinia. Pri pohľade na naše súkromné tátoše by sme túto featurku privítali aj v skutočnosti.
Škoda, že sa kamióny postupne nešpinia. Pri pohľade na naše súkromné tátoše by sme túto featurku privítali aj v skutočnosti.


Euro Truck Simulator 2 Pozadia nie sú práve najvkusnejšou tapetou, mestá sú opäť príliš malé, so skromnou infraštruktúrou.
Pozadia nie sú práve najvkusnejšou tapetou, mestá sú opäť príliš malé, so skromnou infraštruktúrou.


Euro Truck Simulator 2 Kamier je znovu neúrekom, najlepšia je však tá spoza volantu.
Kamier je znovu neúrekom, najlepšia je však tá spoza volantu.





Niekomu môže vadiť aj to, že licencia na kamióny nie je kompletná. Po cestách síce popreháňate napríklad Renault a Scaniu, no Mercedes tu nájdete pod názvom Majestic a DAF pod DAV. Je to len malá špinka na inak vyleštenom čelnom skle. Prijali by sme i väčší počet civilných vozidiel, hoci aj autormi vymyslených. Technické spracovanie je oproti minulosti náležite vylepšené a taký free view spoza volantu po celej kabíne hýri detailmi, prostredie je pestré, no nemení sa dostatočne dynamicky. Preto nájdete na výpadovke z Bratislavy stále obmedzenie dopravy z dôvodu údržby a podobne. Na druhú stranu je tma konečne tmou a svetlomety nemajú veľký dosah, takže jazda horskými serpentínami je riadnym adrenalínom.

Množstvo drobností poteší, napríklad rozdielna cena nafty, avšak znovu je všetko striktne lineárne a strojové. Keby sme sa mali zasnívať, privítali by sme podrobnejšie mapy jednotlivých štátov. Nielen u nás si zajazdíte len po diaľniciach. Prídavky, hoci aj spoplatnené, so širšou ponukou v infraštruktúre a miest, by zdvihlo celkové hodnotenie minimálne o jeden bod. Pravdepodobne sa o tieto príjemné maličkosti postará komunita, ale je priskoro na to, aby sme to zohľadnili v hodnotení. Veríme, že nezostane len našim snom dynamicky sa meniace počasie aj počas celého roka a v zime sa budeme šmýkať po snehu, v lete potiť pri páliacom slnku.

Chýb sa dá na Euro Truck Simulator 2 nájsť mnoho a všetky by sme mohli hre otrieskať o prístrojovú dosku. Nebolo by to fér už len preto, že sme za virtuálnym volantom strávili niekoľko desiatok hodín a tento čas si užívali. Takže áno, Euro Truck Simulator 2 je momentálne najlepším simulátorom kamiónov na trhu. Stojí síce o pár Eur viac, než by bolo vhodné, no pri viere, že bude obsah do hry postupne prúdit, to pustenie žilou peňaženke stojí. A teraz už dosť zbytočných slov, čaká nás dlhá cesta z Kielu do Milána, výjazd na diaľnicu sa blíži, tak zapíname tempomat a hor sa na výlet.


napísal kordi 13.11.2012
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
7.9
Ohodnotiť
EURO TRUCK SIMULATOR 2
+ vylepšovanie schopností vodičov
+ komplexné úpravy kamiónov
+ jazdný model
+ moderská komunita dodá obsah
- stále umelá AI vodičov
- nemenné prostredie
- cena
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dual core CPU 2,4 GHz, 2 GB RAM, VGA 256 MB (GeForce 7600 GT alebo lepšia)
Doporučená konfigurácia: Windows 7, Dual core CPU 3 GHz, 4 GB RAM, VGA 1024 MB (GeForce GTS 450 alebo lepšia)


RECENZIE HRÁČOV
Euro Truck Simulator 2
7.0
DEADAWP    14.5.2014
Ako odrecenzovať mod? No, skúsime to poporiadku :) Najprv niečo o móde: Mód bol vytvo...prečítať celé
Euro Truck Simulator 2
8.5
TRAFOMASTER    19.11.2013
Som človek ktorý obľubuje simulátory a preto Euro Truck Simulator 2 (ďalej len ETS2) bol pre mňa ...prečítať celé
Euro Truck Simulator 2
9.0
KOVBOJ111    23.10.2012
    Pri názve 18 wheels of steel dostáva každý spr...prečítať celé
Euro Truck Simulator 2
ROYALTIGER    16.2.2011
SCS soft zverejnil nové screeny z ETS2. Hra vyjde niekdy v roku 2011. Na blogu SCS softu s...prečítať celé
PC

Vývoj: SCS Software / Comgad / SCS Software
Štýl: Simulácia / Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 14. marec 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk