KICKBEAT

KICKBEAT

8.0

Rytmická nakladačka

Recenzia na Vita verziu

Rytmické hry nemajú na ružiach, od pádu hudobného žánru, ktorý pochoval sériu Guitar Hero, sa dnes s nimi už nestretáte. Občas sa objaví jedna alebo dve lastovičky, no tie, ako sa hovorí leto nerobia. Pravdepodobne až doteraz. Nie, že by pre Vitu neboli zaujímavé a unikátne tituly, ale rozhodne počtom nedokážu pokryť hráčske túžby. Prednedávnom sme sa konečne dočkali vydania Killzone Mercenary, ale aj v tomto prípade sa nemôžeme ubrániť vlažnému prijatiu. A teraz pravdepodobne prišiel titul, na ktorý Vita čakala. Nenápadný, bez cirkusu okolo vydania, ideálny pre túto platformu.

Máme pred sebou KickBeat, podivný, no fungujúci mix bojovky a rytmickej hry. Môžete ju hrať aj na PS3 (podporuje CrossBuy), ale nezbavíte sa pocitu, že bola šitá na mieru handheldu - aby ste si zobrali Vitu na cestu, vo vlaku vytiahli, zapojili slúchadlá a súčasne počúvali aj hrali. Jednoduchý koncept v jednoduchom prevedení, ale aj napriek tomu vám učaruje svojou zábavnosťou a funkčnosťou.

Existuje jedno miesto na svete, miesto s obrovským tajomstvom. Jeden ázijský rád mníchov stráži kláštor, kde okrem trénovania bojových umení a ducha strážia jeden z najcennejších pokladov ľudstva – hudbu. Všetku hudbu, ktorá je, bola a aj vznikne. Táto je uložená v podobe obrovskej sféry, ktorú rád stráži po storočia. Tanec je vlastne bojovým umením a hudba jeho motorom. Až do chvíle, kým jedna mediálna megakorporácia neukradne všetku hudbu len a len pre seba, aby mohla ľuďom vtĺkať do hláv svoj vlastný štýl. A ukradli aj Justina Biebera!

Sám o sebe je príbeh jedným veľkým klišé o vyvolenom z pradávneho proroctva, ktorý nie je trénovaným mníchom, ale dokáže hudbu precítiť a jedného dňa aj zachrániť. Ten deň nadíde, keď sa mladík Lee dostane do vašich rúk. Sám to ale nezvláda a tak sa na scéne musí objaviť mladá slečna Mei, ktorá zachráni chlapca, ktorý zachránil hudbu. A zrazu je z toho podivná variácia na Nepriestrelného mnícha. Jednoduché statické animácie vás v príbehu posúvajú ďalej, ale to hlavné sa deje mimo nich.

KickBeat
KickBeat V rytme hudby rozkopete desiatky zadkov.
V rytme hudby rozkopete desiatky zadkov.


KickBeat Dosahovanie čo najlepších výsledkov vám zoderie prsty.
Dosahovanie čo najlepších výsledkov vám zoderie prsty.


KickBeat Občas sa môžete spoľahnúť na drobné pomôcky.
Občas sa môžete spoľahnúť na drobné pomôcky.





KickBeat nepozná obtiažnosť Easy. Bežne by sa dalo predpokladať, že najnižšia dostupná v hre je určená pre začiatočníkov, no nie je tomu tak a ak by ste sa chceli vrhnúť rovno na hru, tá vás hneď schladí niekoľkými neúspešnými pokusmi hneď v prvej skladbe. Jednoduché stláčanie štyroch tlačidiel nie je nakoniec až také jednoduché. Lepšou voľbou je tutoriál. Ukáže vám, ako hrať, kedy stlačiť ktoré tlačidlo, vám povie piktogram na obrazovke, ale keďže sa stále jedná o bojovku, tak musíte reťaziť kombá, rozlišovať rôzne spôsoby útoku a občas využiť aj nejaký ten power-up. 

Súboje prebiehajú tak, že do rytmu práve hranej skladby sa okolo vás v kruhu točí niekoľko desiatok súperov rôznej farby. Útočia do beatov, avšak v rôznych intervaloch a rôznych farbách. Pred ich útokom musíte stlačiť zodpovedajúce tlačidlo so symbolom. Na jednoduchších obtiažnostiach sa vám ukáže symbol, na vyšších už musíte ísť intuitívne podľa rytmu. Každá farba predstavuje iný útok. Žltí sú najpomalší a najjednoduchší, avšak dokážu chodiť v „páse“, kedy musíte držať tlačidlo od prvého po druhého. Modrí útočia z rôznych smerov rýchlo po sebe a červení dvaja naraz.

Niektorí majú nad hlavou obláčik power-upu. Ich nestačí len kopnúť, ale dané tlačidlo treba stlačiť ešte raz pre prebratie power-upu - nájdete tu bombu, štít, pridanie života (ktorý zásahmi rýchlo ubúda) a násobenie skóre. Okrem toho sa nabíja aj energia Chi, čo je vlastne v rytmických hrách dobre známy prvok, ktorý po naplnení a aktivácii, rozžiari obraz a skóre zbierate oveľa rýchlejšie.

Pôsobí to jednoducho, ale predstavte si, že vám hrá Pendulum a to všetko musíte robiť vo veľmi rýchlom slede. KickBeat umožňuje prehrávať vlastnú hudbu, ktorú si v hre jednoducho pretvoríte. Na displeji je živo, niekedy možno až príliš a stratíte prehľad, prípadne vám postava v popredí zakryje výhľad na útočníka. Okolie je vlastne akýmsi pretvorením grafického ekvalizéru a všetko sa hýbe svižne.

K prenášaniu vlastnej hudby sa ale tak skoro nedostanete, čo je obrovská smola. Musíte najskôr prejsť oba príbehy, aby ste si odomkli režim Free Play a neskôr aj prerábanie vlastných pesničiek pomocou Beat Your Music. Hra ešte ponúka Survival režim, ktorý odomknete len porazením príbehového režimu na najvyššej obtiažnosti. V ňom prechádzate jednotlivými pesničkami len s jedným životom a musíte sa dostať čo najďalej. Príbehový režim sa prakticky skladá z dvoch úplne totožných častí s dvoma postavami. Rovnaké arény, rovnakí súperi, rovnaké pesničky. A v napredovaní vás neženie ani odomykanie kostýmov, bonusových postáv a podobne.

KickBeat na uzamykanie toho najlepšieho dopláca, pri opakovaní toho istého sa bavíte čoraz menej. V hre je iba 18 skladieb, jedná o perfektné kúsky, ale stále je to málo. Dokazujú však, že hra si poradí ako s elektronickou hudbou, tak aj rockom, či hip-hopom. Nájdete tu napríklad The Beautiful People od Mansona, niekoľko vecí od Pendulum, Scum of The Earth od Zombieho, Boom od P.O.D., či Last Resort od Papa Roach.

Beat Your Music obsahuje jednoduchý nástroj na import skladieb. Len ich nakopírujete do konzoly, otvoríte v editore a ten vám pustí pasáže zo začiatku, stredu a aj konca pesničky. A vždy keď v týchto pasážach počujete beat, tak ho označíte trojuholníkom. Editor to nejako prepočíta a hrateľná skladba je na svete. Bohužiaľ takto neviete vytvárať prepracovanejšie skladby ako v príbehu a označovať inak napríklad sóla.

KickBeat je zábavným kúskom ušitým presne na mieru PS Vita. Od hry sa veľa nečakalo a možno aj preto je obrovským prekvapením. Ponúka jednoduchú chytľavú zábavu a na vyšších obtiažnostiach aj poriadnu výzvu. Rýchla, účelová grafika hre sedí a obstojná zvuková kvalita skladieb tiež nie je na zahodenie. Ak ste teda na Vite už dlhšie nič nehrali a radi by ste skúsili niečo iné, tak môžete dať hre šancu. A za vyskúšanie určite stojí aj na PS3.


napísal matus_ace 25.11.2013
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
6.7
Ohodnotiť
KICKBEAT
+ chytľavý koncept
+ obtiažnosť je výzvou
+ možnosť pridávať do hry vlastnú hudbu
- občas ťažké
- môžete stratiť prehľad v dianí na obrazovke
- skladieb je v hre predsa len málo
- zamknutý free play režim


RECENZIE HRÁČOV
PS Vita
PC
PS3

Vývoj: Zen Studios / Zen Studios
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 11. september 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk