KINGDOM HEARTS HD 1.5 REMIX

KINGDOM HEARTS HD 1.5 REMIX

7.0

Čas nedokáže zastaviť ani Square Enix

Recenzia na PS3 verziu

Sága Kingdom Hearts sa za 11 rokov od svojho vydania pekne rozrástla. Od ambiciózneho štartu urazila kus cesty, z PS2 presedlala na handheldy Nintenda, chystá sa aj na systémy ďalšej generácie, ale ešte predtým majú na PS3 namierené dve kolekcie. Tú prvú, s názvom Kingdom Hearts 1.5 HD Remix už nájdete v obchodoch a obsahuje: vôbec prvý diel série, Chain of Memories pôvodne vydaný pre GBA a videá z 358/2 Days. 

S odstupom sa tak do Európy dostáva prvý Kingdom Hearts vo verzii Final Mix, ktorá bola určená iba pre japonský trh. Jej tromfom je anglický dabing (my sme ho mali hneď), HD grafika a zopár prestrihových scén naviac. Ak ste prvý diel hrali počas PS2 éry, čaká vás výborná cesta na začiatok série a uvedomíte si, že začiatky a najmä prvé hodiny v hre boli podivné. Zvláštna voľba postavy i jej vlastností, triviálne úlohy typu stavba plte, aby ste mohli zdrhnúť preč a zásadový zlom, po ktorom sa hra konečne rozbehla.

Kto čakal, že za Donalda alebo Goofyho bude hrať v prvej hodine, spálil sa (hra vzdávala poctu postavám z Final Fantasy VIII a X). Kto si myslel, že do prvého Disneyho sveta sa dostane na prvé posedenie, mýlil sa – po intre na ostrovoch prišlo notoricky známe Traverse Town a až potom Wonderland.

Kingdom Hearts HD 1.5 Remix
Kingdom Hearts HD 1.5 Remix S odstupom času je svet Agrabah patrí stále medzi najlepšie.
S odstupom času je svet Agrabah patrí stále medzi najlepšie.


Kingdom Hearts HD 1.5 Remix Animácie sú skutočne kvalitne prerobené do HD a vyzerajú k svetu.
Animácie sú skutočne kvalitne prerobené do HD a vyzerajú k svetu.


Kingdom Hearts HD 1.5 Remix Mickey sa objavuje iba sporadicky.
Mickey sa objavuje iba sporadicky.





Kingdom Hearts varíruje medzi svetmi Final Fantasy a Disney v celej dĺžke. V úvode a finále dominujú JRPG prvky, Disney dodal lokality vystupujúce ako samostatné epizódy, ktoré do hutného deja občas vložili niečo podstatné. Zväčša ste nimi preleteli a užili si ich príbeh, pričom odkaz na hlavný quest (hľadanie kamarátov Kairi a Riku) sa blysol raz za dve-tri hodinky. Vo svetoch Disney sa riešil vzťah Soru s novou dvojicou kamošov Goofym a Donaldom. Príbehu nechýbajú viaceré prekvapenia a hoci bol dve tretiny záhadný, ku koncu sa dal aj pochopiť. Čo sa nedá povedať o nasledujúcich dieloch, ktoré začali miešať postavy a nový tmel.

Hrateľnosť prvého dielu Kingdom Hearts je vysoká. Pri pohybe a súbojoch občas hnevá kamera (je jedno, či máte automatickú alebo manuál), ale keď vám ovládanie prejde do rúk, padnú aj najväčší bossovia v Koloseu. Za Soru sa hrá výborne, zvláda údery, zložité kombá i mágiu. Donalda a Goofyho treba zásobovať najmä predmetmi, aby vás mohli liečiť, dávať im silné zbrane, občas ich oživiť. S touto trojicou si vystačíte až do konca. S odstupom času možno konštatovať, že prvý Kingdom Hearts mal plošne jedny z najväčších hrateľných svetov v sérii, či ide o Tarzanovu džungľu, loď Petra Pana, alebo Predvianočnú nočnú moru.

Druhá hra v kolekcii - Kingdom Hearts: Chain of Memories - vyšla najskôr pre GameBoy Advance (v roku 2005) a jej remake pre PS2 sa dostal do Japonska a USA. Je to tak prvá príležitosť, ako sa dostať k PlayStation verzii v európskom regióne.

Kingdom Hearts: Chain of Memories dejovo úzko nadväzuje na prvý diel.  Trojka hrdinov - Sora, Donald a Goofy - prídu k zámku Castle Oblivion, kde prichádzajú o pamäť a prechádzajú svetmi a udalosťami nanovo. Ide z veľkej časti o repete poprepletané podivnými postavami z tzv. Organization XIII. Veľa nového neponúka a kým sa nerozbehne v druhej polovici, kde hráte po prvýkrát za Riku, ide o nudné prechádzanie toho istého. Nová postava prospieva hrateľnosti a konečne ste svedkami toho, čo sa s ním udialo počas prvej hry.

Kingdom Hearts HD 1.5 Remix

Kingdom Hearts: Chain of Memories sa hrá úplne odlišne ako prvý diel – ako jediná časť série vymenila real-time akciu za systém kartičiek. V praxi sa voľne pohybujete po poschodiach, tie sú koncipované ako jednotlivé svety, ale nie sú otvorené. Mapka je zložená z niekoľkých izieb a aj tie si otvárate cez karty, sami si pritom môžete určiť, či areál bude obsahovať ľahších/ťažších nepriateľov, či budú odolní mágii, alebo miestnosť obsahuje vzácny predmet, či šancu uložiť hru. Keď dôjde k súboju, každý úder, zásah, mágiu či predmet realizujete cez karty, ktoré postupne zbierate. Tento systém má výhodu v ponúkanej slobode, no na zlú taktiku môžete rýchlo doplatiť. Nepriatelia sú silní, kariet málo, vtedy pomôže iba grinding. 

Na Kingdom Hearts: Chain of Memories poznať GBA pôvod. Grafika bola už raz pretavená na PS2, no v HD rozlíšení už nemá potenciál. Isteže hre pomáhajú aj menšie prostredia, oproti kvalitnej konverzii prvého dielu však tu cítiť dramatický rozdiel. Stále ide o najlepšiu verziu, ktorú si môžete zahrať, no grafika už nestačí držať krok s modernou dobou.

Kolekcia Kingdom Hearts 1.5 HD Remix do tretice obsahuje videá z Kingdom Hearts: 358/2 Days. Ide o zaujímavý spin-off, no dej skôr zamotáva, ako ho vysvetľuje. Cut-scény zaberajú necelé tri hodiny, čooceníte z pohľadu osvieženia deja, ak ste túto hru absolvovali v pôvodnej podobevyhovovalo, no neviem si predstaviť, či rovnako zapôsobí aj na nováčikov. Určite je však takéto sparťanské riešenie lepšie ako Kingdom Hearts: 358/2 Days úplne vynechať a povedať hráčom (napríklad ortodoxným z PlayStation), aby si šli kúpiť 2DS či 3DS.

Kingdom Hearts 1.5 HD Remix je dobrou kolekciou, ktorá vás zavedie k začiatkom série. Prvý diel stále patrí medzi to najlepšie, čo si môžete zahrať, disponuje zaujímavou hrateľnosťou a pochopiteľným dejom, ktorý dvojka Chain of Memories a 358/2 Days zamotáva, no stále patrí do rodiny. Ak máte napríklad iba prvý diel v poličke a Chain of Memories či 358/2 Days ste nikdy nehrali, potom ide o jasnú voľbu.

Square Enix ohlásil na budúci rok druhú kolekciu Kingdom Hearts HD 2.5 Remix, ktorá bude obsahovať hry Kingdom Hearts 2, Kingdom Hearts: Birth By Sleep a prestrihové scény z Kingdom Hearts Re: Coded.

Kingdom Hearts HD 1.5 Remix
Kingdom Hearts HD 1.5 Remix Chain of Memories vyzerá lepšie počas hrateľných častí ako v cut-scénach.
Chain of Memories vyzerá lepšie počas hrateľných častí ako v cut-scénach.


Kingdom Hearts HD 1.5 Remix V Chain of Memories si volíte podľa seba ešte aj poradie navštívených svetov.
V Chain of Memories si volíte podľa seba ešte aj poradie navštívených svetov.


Kingdom Hearts HD 1.5 Remix Súboje s bossmi sú tuhé v každej lokalite aj každej časti série.
Súboje s bossmi sú tuhé v každej lokalite aj každej časti série.






napísal korec 24.10.2013
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
KINGDOM HEARTS HD 1.5 REMIX
+ solídna herná dĺžka oboch hier
+ nestarnúca hrateľnosť prvého dielu
+ Change of Memories konečne v Európe
+ Riku má pútavú polovicu hry
- slabá grafika v Chain of Memories
- opakujúci dej v Chain of Memories
- z cut-scén 358/2 Days nebudú múdrejší nováčikovia


RECENZIE HRÁČOV
PS3

Vývoj: Square Enix / CENEGA / Square Enix
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 13. september 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19462)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk