GTA SAN ANDREAS - MOBILNÁ VERZIA

GTA SAN ANDREAS - MOBILNÁ VERZIA

5.0

Návrat do San Andreas po desiatich rokoch

Recenzia na Mobil verziu

Po desiatich rokoch nastal čas, znovu sa vrátiť do San Andreas. Pri svojom prvom vydaní ešte na PS2 ponúklo GTA San Andreas masívny živý svet, možno nie najkrajší, ale stále vizuálne pôsobivý a hlavne s veľkými možnosťami realizácie hráčov. Na tú dobu to bola jedinečná hra. Teraz, o dekádu neskôr, dáva Rockstar možnosť zopakovať si tento zážitok v malom formáte na iOS, Android, Windows Phone 8 mobiloch a iOS, Android, Windows 8 tabletoch s touchscreenovym ovládaním. Dokáže znovu zaujať?

V hre opäť prežívame príbeh Carla Johnsona, ktorý sa potom, ako sa dozvedel o smrti svojej matky, vracia späť do svojho rodného mesta. Znovu dáva dokopy svoj starý gang, útočí na mesto, políciu, ostatné gangy a postupne si podrobuje Los Santos, San Fierro a aj Las Venturas, tri mestá veľkého prostredia krajiny San Andreas. Je to masívna rozloha, ktorá má hráčom čo ponúknuť aj v dnešnej dobe.

Z pôvodnej hry ostali v prostredí mobilnej verzie prakticky všetky možnosti, od jazdy autom, cez motorky, bicykle, lode, jetpacky až po lietadlá. Nechýba trénovanie v posilňovni, ovládanie štvrtí, randenie. Môžete zobrať buldozér a pracovať, samozrejme aj taxík, hasičské auto alebo vozidlo záchranky. Čaká vás naháňanie zločincov, ale aj práca na vlaku, kradnutie a predávanie vozov, domové lúpeže. Jednoducho veľa možností, ktoré dopĺňajú ešte rôzne minihry ako basketbal, gulečník, tancovanie s autom a stále je to len časť z masy možností, v ktorých sa môžete popri rozsiahlej príbehovej kampani realizovať. Zrejme jediné, čo je orezané, sú kooperačné možnosti z pôvodnej konzolovej verzie, ako aj všetky náznaky na vo svojej dobe kontroverzný hot-coffee mod.

GTA San Andreas - mobilná verzia

O samotnom príbehu a možnostiach si môžete prečítať v našich pôvodných recenziách na PS2 alebo na PC, kde hra dostala hodnotenia 9.6 a 9.2. Rovnako aj popisy jednotlivých možnosti nechajme bokom, sú to 10 rokov staré veci, ktoré sa nemenia a aj keď už niektoré zastarali, stále ponúknu dostatok hodín zábavy. Čo sa ale na mobiloch a tabletoch mení, je ovládanie a môžeme priamo povedať, že spojenie touchscreenu a GTA je tá najhoršia vec, ktorá sa hrám stala od vydania ET mimozemšťana. Ovládanie totiž sťahuje jedinečnú hru do podpriemeru a frustrácia vyhráva nad zábavou. 

Ovládanie dotykmi dobre funguje pri chôdzi, tam je pohyb pomalý plynulý a bezproblémový. Dostanete sa, kam chcete, bez nutnosti vyššej presnosti. Akonáhle však nastúpite do vozidla, ovládanie sa stáva príliš jemným, nedokonalým a frustrujúcim. Hra má síce zadefinovaných niekoľko typov ovládania, ale ani jedno neponúkne bezproblémovú jazdu na vozidlách. V náročnejších situáciách, pri prenasledovaniach alebo časových výzvach, si to vyžiada niekoľko desiatok reštartov či už checkpointov, alebo celých misii (checkpoint často nefunguje). Rovnako sa vystresujete pri ovládaní zbraní a zameriavaní. Celé ovládanie dopĺňajú kontextové tlačidlá, ktoré sa objavia na obrazovke, keď sú dostupné a ktoré sa vám občas pošťastí stlačiť aj bez toho, aby ste to plánovali, keďže si ich si ich zakrývate prstami a na menších displejoch sú až príliš blízko seba.

Nepamätám si mobilnú hru s takým zlým ovládaním, preto ak sa dá, doporučujem minimálne gamepad násadu na mobil, alebo pripojiteľný gamepad k tabletu. Prípadne pri Windows 8 Store verzii môžete použiť aj klávesnicu a myš. To všetko vráti hrateľnosť na štandardnú úroveň a umožní vám, hru si plne vychutnávať. Bez týchto vymožeností berte hru, len ak chcete chvíľkovú zábavu na odreagovanie. Na sandboxovú prechádzku je to ako uliate, žiaľ San Andreas ponúkne skutočný sandbox až neskôr, po prejdení väčšiny kampane, keď sa poodomkýnajú možnosti a časti sveta. Môžeme predpokladať, že málo ľudí sa v kampani dostane až tam.

Či už s gamepadom alebo bez neho, hra už má 10 rokov a teda vás môžu iritovať aj veci, ako absencia vyznačenia cesty k cieľu na malej mape. Alebo niekedy až príliš dlhé misie, určené pre veľké hranie a nie rýchle hranie na mobiloch. Práve preto niekedy Rockstar robil Liberty City Stories a Vice City Stories pre PSP, v ktorých misie lepšie sadli mobilnému hraniu. Toto je však čistý port, určený skôr pre klasikov, ktorí si chcú zaspomínať, alebo len preto, aby Rockstar zarobil ďalšie peniaze. Ak sa chcete odreagovať, platí jedno - nehrajte GTA San Andreas na mobile.

Decentným počinom je preportovanie grafiky pôvodného GTA San Adreas na mobil. Nie je to však ani zďaleko to najkrajšie, čo sme na mobiloch videli a ani najlepšie optimalizované. Ponúkne však ešte viac vylepšený vizuál oproti pôvodnej verzii, pridáva niektoré vylepšenia do nasvietenia, alebo modelov postáv, kde hlavne postava CJ dostala upgrade. Podobne boli vylepšené modely vozidiel. Hlavne však hra ponúka jedno z najväčších herných území na mobiloch, ktoré je zároveň rozmanité a ako postupujete hrou, mení sa, dostávate sa od rodinných štvrtí, cez metropolu až po púštne oblasti. Treba však povedať, že prostredia sa už dnes zdajú prázdne a často veľmi jednoduché.

Čo je ešte pozitívne, autori pridali hráčom rozsiahlu ponuku nastavení, na akú sme zvyknutí pri PC verziách. Podľa vášho mobilu si môžete nastaviť rozlíšenie, dohľadnosť, detaily prostredí, tiene, odlesky na autách. Konkrétne na Lumii 920 bolo ideálne nastavenie okolo stredu, aj keď pri náročných situáciách na procesor framerate miestami klesal pod prijateľnú úroveň. Nebolo to však nič, čo by bránilo v hraní, ktoré viac obmedzuje spomínané ovládanie.

Zvuková a hudobná stránke neprekvapia, ale v mobilnej verzii ani neurazia. Aj keď na mobile je to už teraz iné a ťažko si vychutnávať si bohatú hudobnú stránku cez malý reproduktor alebo slúchadla. Už to nie je taká pohoda ako kedysi, rovnako ako sledovanie kŕčovitých rozhovorov postáv v prestrihových scénach.

GTA San Andreas - mobilná verzia

Nová verzia hry ukazuje, že GTA San Andreas má stále štýl, rozsiahlu ponuku, ale na mobiloch jej vyslovene chýba pôvodná oddychová hrateľnosť. Je to ukážkový príklad toho, prečo nie je vhodné na mobily preportovať hocičo. Jednoznačne, ak nemáte gamepad pre mobil alebo tablet, GTA San Andreas sa radšej vyhnite, alebo minimálne počkajte na zlacnenie. Teraz stojí okolo 7 €, čo je na mobilné hry vysoká cena. Ak však kupujete na PC, možno sa oplatí zauvažovať o Windows 8 Store, tam stojí hra rovnako 7 € a je lacnejšia ako Steam verzia. Zároveň je aj o trochu kvalitnejšia, ale prídete v nej o možnosť modovania, alebo aj detailnejšie nastavenia grafiky a ovládania.

Hodnotenie je od nás 5.0 za mobilnú verziu ovládanú touchscreenom. Ak plánujete hrať s gamepadom alebo myšou, môžete si prirátať tri body.


napísal saver 4.3.2014
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
5.0
Ohodnotiť
GTA SAN ANDREAS - MOBILNÁ VERZIA
+ GTA atmosféra
+ rozloha sveta a jeho možnosti
+ možnosť nastavenia detailov grafiky a rozlíšenia
+ rýchle nahrávanie a automatické ukladanie pozície
+ podpora gamepadov
- veľmi zlé ovládanie vozidiel cez touchscreen
- často prázdne mesto
- reštart checkpointov neraz nefunguje


RECENZIE HRÁČOV
Mobil

Vývoj: Take 2 / Rockstar games
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania:  2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17914)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk