HEARTHSTONE: HEROES OF WARCRAFT

HEARTHSTONE: HEROES OF WARCRAFT

8.0

Karty od Blizzardu sú rozdané

Recenzia na PC verziu

Po niekoľkých mesiacoch testovania tu máme finálnu verziu kartovej hry od Blizzardu. Postavy z Warcraftu sa ukazujú v novej podobe, ktorá im celkom pristane. Čo sa skrýva v balíčku, ktorý nám namiešali majstri stratégií a tvorcovia kultovej akčnej RPG?

V prvom rade je v hre namiešaných deväť hrdinov s povolaniami, ktoré zodpovedajú obľúbeným archetypom z fantasy RPG. Nájdete tam všetko -  od bojovníka a palatína, cez kňaza a šamana, až po mága a černokňažníka. Cieľom hry je použiť rôzne karty na zničenie nepriateľského hrdinu. Prvé duely odohráte v úlohe čarodejnice, ale keď v cvičnom režime proti AI  porazíte ostatné povolania, automaticky sa vám odomknú. Potom by ste mali odohrať sériu ďalších cvičných zápasov v koži svojho favorita, aby ste ho vylepšili aspoň na desiaty level a získali extra karty. Ak chcete náročnejšiu výzvu, skúste súboj s AI expertom.

Predtým ako nastúpite do atraktívnejších duelov proti iným hráčom, (kde za tri výhry dostanete mounta do WOW) je vhodné namiešať si vlastný balíček, do ktorého začleníte 30 ľubovoľných kariet. Svoj ideálny set vytvoríte z neutrálnych kúskov, ktoré sú prístupné všetkým postavám a z individuálnych kariet, určených pre konkrétne povolanie. Výber by v každom prípade mal obsahovať  karty s kreatúrami, ktoré majú vlastnosť taunt, vďaka ktorej na seba pútajú všetky útoky nepriateľských jednotiek. Znamená to, že nepriatelia nemôžu útočiť priamo na vášho hrdinu, kým neodstránia z plochy týchto obrancov s ikonou štítu. Protihráč však stále môže obísť ochrancov, ak využije kúzla alebo špeciálnu schopnosť svojho povolania.

Hearthstone: Heroes of Warcraft
Hearthstone: Heroes of Warcraft Zmrazení nepriatelia nemôžu v kole útočiť. Výpad aktivoval kartu s tajomstvom.
Zmrazení nepriatelia nemôžu v kole útočiť. Výpad aktivoval kartu s tajomstvom.


Hearthstone: Heroes of Warcraft Na začiatku duelu dostanete prvé karty, ktoré môžete vymeniť za iné, náhodne vybrané z balíčka.
Na začiatku duelu dostanete prvé karty, ktoré môžete vymeniť za iné, náhodne vybrané z balíčka.


Hearthstone: Heroes of Warcraft V aréne nepoužívate vlastné karty, ale tvoríte nový set z ponúkaných možností.
V aréne nepoužívate vlastné karty, ale tvoríte nový set z ponúkaných možností.





Ďalšie karty v balíčku obsahujú kreatúry, ktoré môžu, ale nemusia mať unikátne vlastnosti. Tie obyčajné majú spravidla aspoň vyšší útok alebo počet životov, čo sú primárne atribúty každej jednotky. Unikátne kreatúry môžu mať výpad, takže dokážu útočiť okamžite, nie až v ďalšom kole, ako je to obvyklé. Iné zas vedia atakovať protivníka dvakrát v tom istom ťahu, zvýšia atribúty spolubojovníkov, doliečia hrdinu, alebo nejakým spôsobom znevýhodnia súpera. Pri útoku sa uberá život útočiacej aj brániacej jednotke.

Rozhodne zužitkujete aj podporné karty, ktoré namiesto vyvolania jednotky zošlú kúzlo, poskytnú nejaký bonus, alebo poškodia protihráča. Zaujímavosťou sú karty s tajomstvom, ktoré majú skrytý účinok a prejavia sa až v momente, keď dôjde k určitej situácii. Napríklad aplikujete tajomstvo, ktoré spôsobí, že ak nepriateľské jednotka zaútočí na vášho hrdinu, bude okamžite zničená.
 
Na začiatku zápasu dostane každý hráč tri, respektíve štyri náhodne vybrané karty zo svojho balíčka, ktoré môže vymeniť za iné, ale tiež náhodné. Potom v každom kole pribúda jedna nová. Tri desiatky kariet väčšinou pohodlne stačia až do konca duelu. Ak sa však predsa minú, postihnutý je penalizovaný a jeho hrdinovi ubúda čoraz viac života. Karty na ruke je možné použiť, ak má hráč dostatok kryštálov many, ktoré pribúdajú v každom kole. Najskôr je to len jeden, v ďalšom kole už dva, postupne sa počet zvýši až na desať. Účinnejšie karty vyžadujú  viac kryštálov a tie sú neprenosné, takže je vhodné minúť ich čo najviac. Kým začínajúci hráč má výhodu prvého ťahu, súper dostane naviac bonusovú kartu s extra manou, ktorú použije v ľubovoľnom kole.

Voľba povolania je dôležitá. Každé má nielen svoje individuálne karty, ale aj jedinečnú schopnosť, ktorá je k dispozícii v každom kole a vždy stojí dva kryštály. Hrdinovia nemajú permanentnú ochranu ani štandardné útoky, vedia ich však aktivovať podpornými kartami alebo práve vďaka svojej špecializácii. Bojovník si môže zvyšovať obranu, čím znižuje účinok nepriateľských útokov. Lovec zas spôsobí šípom dvojbodové zranenie nepriateľskému hrdinovi. Palatín pre zmenu vyvoláva zbrojnošov. Samozrejme, aj ostatní hrdinovia majú svoje špeciality. V dueli je dôležité strategické myslenie a svoju úlohu zohráva aj šťastie - keď vám v zápase neprichádzajú vhodné karty v správnom čase, šanca na výhru klesá. Kľúčový je však výber povolania a dobre zostavený balíček. 

Jednotlivé povolania majú výrazne odlišné taktiky, čo je fajn.  Problém je v tom, že ich sily a individuálne balíčky nie sú dobre vybalansované. V hre je pár postáv, ktoré majú väčšie predpoklady na úspech ako ostatné a naopak iné majú viditeľný hendikep. Veľmi výhodné je hrať s kňazom - a práve preto som aj najčastejšie narazil na protihráčov s týmto hrdinom. Priest môže výrazne zvýšiť počet životov svojich jednotiek, čo je v spojení s jeho liečiteľskou schopnosťou veľmi silná kombinácia. Keď k tomu pridá karty, ktoré okamžite zničia kreatúru protihráča, alebo ju dokonca ukradnú a postavia na svoju stranu, je to čertovsky húževnatý protivník. 

Naopak, ťažko sa hrá s černokňažníkom (hoci paradoxne práve ten je ideálny proti kňazovi), ktorý draho platí za používanie svojich ničivých kúziel. Schopnosť pridať v kole extra kartu síce nie je na zahodenie, ale uberá hrdinovi dva cenné body života. Keďže má Warlock značne obmedzené možnosti doliečovania, často je porazený protivníkom skôr, ako stihne použiť svoje najničivejšie kúzla. Skúsení hráči však dokážu aj s touto postavou excelovať. Jednoznačne najslabšou postavou je každopádne Rogue. Všeobecne platí, že víťazstvo dosiahnete predovšetkým nekalými praktikami a s unikátnymi kartami, ktoré zmenia situáciu na bojisku - hoci aj v poslednej minúte - či už vo váš prospech alebo neprospech.

Náhodného živého súpera alebo kamaráta vyzvete v samostatnom zápase. Vyšplhať sa medzi najlepších môžete v hodnotených rebríčkových dueloch. Stupienkov je iba 25, ale každý predstavuje komunitu na približne rovnakej úrovni. Za každý vyhraný zápas dostanete hviezdičku a viac hviezdičiek vás potlačí na vyššiu úroveň. Po dovŕšení dvadsiatej pozície sa napredovanie skomplikuje. Hviezdičky už totiž aj strácate, keď prehráte a dokonca môžete spadnúť na nižšiu úroveň. Za šnúru víťazstiev ale dostanete bonusové hviezdy. Na základe vašej aktuálnej pozície v rebríčku hra vyberá primeraného protihráča. Umiestniť sa v prvej desiatke je kumšt.
 
Celkom inak na to ide režim arény. Prvú vstupenku dostanete zdarma, za ďalšie sa už platí zlatom. Hernú menu získate rôznym spôsobom. Drobné dostanete za každé tri výhry v tradičnom režime proti iným hráčom. O niečo viac obdržíte za splnenie úloh, ktoré zvyknú pribudnúť každý deň. Vyžadujú dosiahnutie niekoľkých víťazstiev s konkrétnym povolaním, spôsobenie vyčíslenej škody nepriateľským hrdinom, alebo ponúkajú inú výzvu.  Ak máte nejaké euro navyše, môžete  využiť aj reálne peniaze. Za zárobok sa dá kúpiť doplnkový balíček s piatimi kartami a je šanca, že narazíte aj na výnimočné kusy. Ďalšou možnosťou a vhodnou investíciou je práve aréna.

Hearthstone: Heroes of Warcraft
Hearthstone: Heroes of Warcraft Predvolené hlášky stačia na jednoduchú komunikáciu s protihráčom.
Predvolené hlášky stačia na jednoduchú komunikáciu s protihráčom.


Hearthstone: Heroes of Warcraft Priest je značne zvýhodnený hrdina a v boji má často navrch.
Priest je značne zvýhodnený hrdina a v boji má často navrch.


Hearthstone: Heroes of Warcraft Niektoré kúzla majú devastačný účinok.
Niektoré kúzla majú devastačný účinok.





V aréne si vyberiete spomedzi ponúkaných povolaní a náhodných kariet, takže do duelov nastúpite s celkom iným balíčkom, na aký ste zvyknutí. V takýchto súbojoch viac záleží na vašich schopnostiach. Hráte dovtedy, kým neinkasujete tri prehry. Potom, na základe počtu vašich víťazstiev, odomknete tajnú odmenu. Zahrňuje zaujímavé bonusy od zlata až po balíček s extra kartami. Na ďalší vstup do arény ale opäť potrebujete novú vstupenku.

Užitočnou možnosťou je recyklovanie starých a výroba nových kariet. Nepoužívané kusy môžete premeniť na prášok, ktorý zas použijete na zmajstrovanie novej karty, čo si vyberiete zo zoznamu.  Množstvo prášku pri likvidovaní a tvorení závisí od hodnoty a účinku karty. Lacné prírastky vyrobíte za 40 čiastočiek prachu, ale tie najefektívnejšie vysoko prevyšujú tisícku. Aj tak je však škoda, že si hráči nemôžu vymieňať a predávať karty medzi sebou.

Vzhľad hry je príjemný. Duely sa odohrávajú na stole, kde pekne vidíte karty, ktoré sú vyložené, aj tie, čo máte na ruke. Ľahko prístupné sú aj ich popisy, keď na ne ukážete. Sprevádzajú to rôzne pokriky a efekty kreatúr a kúziel. Pri čakaní na súperov ťah sa môžete zabávať s interaktívnymi objektmi a dekoráciami. Poklikaním myšou, len tak z recesie, vystrelíte kameň z katapultu, rozbijete sklo na katedrále, rozmlátite tekvice v záhradke, alebo zhasnete v domčeku svetlá. Je to celkom milé.

V hravom menu nezablúdite, aj keď možno zaváhate kam kliknúť pri zostavovaní balíčkov a vytváraní kariet. Vtipný je rotujúci valec pri hľadaní protihráča, kde si všimnete možnosti ako "Starcraft pro" alebo "závislák na káve". Nemusíte sa však báť, tieto voľby nikdy nepadnú. Pri hľadaní vhodného rivala sa mi občas valec točil donekonečna, čo nebolo spôsobené nedostatkom súperov, ale bugom. Pomohol až reštart hry. Inak bežne nájdete súpera do 20 sekúnd.

Hearthstone: Heroes of Warcraft
Hearthstone: Heroes of Warcraft Mocné karty s ikonou štítu nedovolia zraniť hrdinu.
Mocné karty s ikonou štítu nedovolia zraniť hrdinu.


Hearthstone: Heroes of Warcraft Touto kartou sa o chvíľu zredukuje počet súperových jednotiek.
Touto kartou sa o chvíľu zredukuje počet súperových jednotiek.


Hearthstone: Heroes of Warcraft Do balíčka sa dajú vložiť aj nesmierne účinné a zákerné karty. Samozrejme, vyžadujú viac kryštálov many.
Do balíčka sa dajú vložiť aj nesmierne účinné a zákerné karty. Samozrejme, vyžadujú viac kryštálov many.




Ďalší malý neduh môže vzniknúť pri minimalizovaní hry na plochu, kedy sa nedá dobre prepnúť na inú aktívnu položku, kým nemáte v menu zvolený režim v okne, namiesto celej obrazovky. Keďže sa popri hraní Hearthstone dá venovať aj iným činnostiam na PC, napríklad chatovaniu, žiadala by sa korekcia. Komunikovať však môžete aj priamo v hre, či už s priateľom v internom chate alebo s hocikým, formou série jednoduchých príkazov. Zobrazia sa po kliknutí pravým tlačítkom myši na vášho hrdinu. Súpera môžete pozdraviť, pochváliť, pohroziť mu, či poďakovať. Sú to celkom príjemné možnosti, hoci predsa niečo naviac ponúkli autori čínskeho klonu, kvôli ktorému sa Blizzard obrátil na súd.

Hearthstone: Heroes of Warcraft  síce má chybičky krásy, ale aj nepopierateľné kvality, ktorými je povestná spoločnosť Blizzard. Nie je nič prekvapivé, že (aj) táto bezplatná hra zahrňuje dobrovoľné využitie reálnych peňazí, šikovní hráči si však na mód arény a karty navyše zarobia priamo v dueloch. Určite by prospelo lepšie vybalansovanie povolaní a ich individuálnych balíčkov. Okrem toho by sme si radi zahrali aj na mobilných zariadeniach, kde má Hearthstone doraziť až neskôr. Aj napriek malým výhradám sa však jedná o veľmi návykovú hru, ktorá sa dá ľahko pochopiť, ťažšie však majstrovsky zvládnuť.


napísal uni 20.3.2014
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
8.8
Ohodnotiť
HEARTHSTONE: HEROES OF WARCRAFT
+ veľmi návykové
+ interaktívne stoly s kartami
+ zostavovanie balíčkov, výroba kariet
+ aréna s atraktívnymi odmenami
+ je to zadarmo
- zle vybalansované povolania a ich individuálne sety
- obmedzené možnosti komunikácie hráčov
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Windows XP, Athlon 64 X2, 2 GB RAM, VGA 256 MB, internet

Zaradené pod: Blizzard


RECENZIE HRÁČOV
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20162)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk