METAL GEAR SOLID: GROUND ZEROES

METAL GEAR SOLID: GROUND ZEROES

5.0

Málo muziky za veľa peňazí

Recenzia na PS3 verziu

Nerozumiem tomu, o čo sa momentálne Konami pokúša. Ak by s takýmto niečím prišiel ktokoľvek iný, zatvorili by ho do lepenkovej škatule a hodili do mora. O čom to rozprávam? O nechutnom precedense, ktorý v prípade, že bude úspešný, začnú kopírovať ostatné firmy. Tým precedensom je pýtať si peniaze za demo.

Ak by si autori zapýtali nejakých 5 dolárov za stiahnutie, nepoviem ani Kojima. Ale, prosím pekne, vypýtať si 30 € za hru, ktorej kampaň prejdete za HODINU, to už je aj na mňa priveľa. Na PS4 sa dokonca predáva za 40 €! To sa snáď niekto v Konami už musel úplne zblázniť.

Ground Zeroes je uvádzané ako prequel k plnohodnotnej päťke, ktorá vyjde bohvie kedy a samotný Hideo tento titul označil za tutoriál k plnohodnotnému pokračovaniu. Prečo si teda za to pýtajú sumu ako za kompletnú hru? Čo vlastne ponúka?

Príbeh sa odohráva pár mesiacov po udalostiach Peace Walkera a Snake má za úlohu infiltrovať tajnú americkú základňu Omega Camp na Kube. Jeho úlohou je zachrániť dvoch väzňov, ktorí majú informácie o človeku menom Cipher...

Metal Gear Solid: Ground Zeroes
Metal Gear Solid: Ground Zeroes Šéfom Omega Camp je Niki Lauda, eh, vlastne Skull Face.
Šéfom Omega Camp je Niki Lauda, eh, vlastne Skull Face.


Metal Gear Solid: Ground Zeroes HUD je maximálne zjednodušený, no nie je to na škodu.
HUD je maximálne zjednodušený, no nie je to na škodu.


Metal Gear Solid: Ground Zeroes Extrakcia pomocou vrtuľníka.
Extrakcia pomocou vrtuľníka.





Teraz je potrebné uviesť na pravú mieru jeden podstatný fakt. Samotné Ground Zeroes je skvelá hra (demo) podľa vzoru starších klasík, no v novom kabáte a s vylepšeniami. Ponúka však jednu bohapustú misiu ako kampaň, ktorú MGS hardcore hráči zhltnú ako malinu za 15 minút a tým ostatným to bude trvať približne spomínanú hodinu, možno o niečo málo viac. Okrem toho ešte ponúka v menu päť postranných mimopríbehových misií, ktoré ale opäť všetky prejdete zhruba za hodinu a opäť na tej istej mape ako kampaň. Fanúšikovia budú určite oponovať, že na dosiahnutie 100% je potrebne prejsť všetky niekoľkokrát, čo zaberie kopec času, no to môžete, samozrejme, urobiť v takmer v každej hre.

Už samotné ingame intro vás navnadí svojou výbornou atmosférou a skvelým strihom a kamerou. K tomu dopomáha Fox engine, ktorý ste mohli vidieť v pohybe už v PES 2014. Samotný pohľad na hru sa nijako nezmenil a opäť sa na Snakea pozeráme pohľadom tretej osoby. Na prvý pohľad zaujme minimalistický HUD, ktorý ukazuje akurát aktuálnu zbraň. Novinky sú však skryté viac pod povrchom. Pomocou ďalekohľadu si môžete rekognoskovať terén a označovať všetky hliadky a vojenskú techniku, aby vás pri zakrádaní neprekvapili. Pri zakrádaní sa maskujete za rôzne prekážky, ako betónové stĺpy či drevené škatule. Nepriateľa môžete zlikvidovať na kontaktnú vzdialenosť, najlepšie odzadu. Okrem toho, že ho môžete pridusiť alebo zabiť, tak dokáže prezradiť užitočnú informáciu o polohe skrytých predmetov a zbraní na mape, alebo „dobrovolľne“ zavolá na kamošov, ktorých tak ľahšie zlikvidujete. Na diaľku si s nimi poradíte uspávacími šipkami alebo samopalom s tlmičom, no ten sa po niekoľkých zásobníkoch rozpadne a každá ďalšia strela vás môže prezradiť.

Nepriatelia majú niekoľko módov bdelosti a pred vyhlásením poplachu idú nepriamu hrozbu najprv skontrolovať. Niektorí len nahlásia podozrivú osobu, respektíve skontrolujú rozstrieľanú kameru a ak nenájdu mŕtvolu alebo vás, vrátia sa naspäť na post. Ak už vás predsa len uvidia, môžete ešte celú situáciu zachrániť použitím automatického bullet time. Hra sa na niekoľko sekúnd spomalí a vtedy môžete protivníka neutralizovať - najlepšie zásahom do hlavy. Nie vždy sa to ale podarí a vtedy máte zarobené na problém. Obeť privolá posily a ak dokážete neustále odolávať, príde k slovu aj ťažká technika.

V Ground Zeroes sa síce nevyskytujú žiadne tanky a bohužiaľ ani žiadny Metal Gear a, dopekla, vlastne ani žiadny boss súboj, no môžete sa chopiť volantu džípu, tatrovky alebo obrneného transportéru so samopalom a delom. Pohyb v nich je však dosť obmedzený, hlavne z dôvodu, že samotná mapa je dosť malá a jednooký šedý vlk za volantom vzbudzuje pozornosť vojakov. Niekedy však vozidlá môžu poslúžiť na rýchly presun k extrakčnému bodu, kedy už aj tak polka základne vybuchuje a všetci sú v pozore. Misie môžete ukončiť na niekoľkých miestach na konci mapy, alebo nonšalantne privoláte vrtuľník priamo do stredu základne. Vtedy ho však musíte aj obrániť proti vojakom s RPG.

Okrem privolania vrtuľníka v menu nájdete aj informácie k misií a iDroid, čo je mapovacie zariadenie. Samotný Codec z predchádzajúcich dielov už nehľadajte. Rýchly tip k misii cez vysielačku dostanete stlačením L2. Samotný zbraňový arzenál je na takú krátku hru impozantný. Od pištolí, či už klasických alebo uspávacích, cez samopaly, RPG, snajperku, až po rôzne typy granátov a trhavín. Takým istým sortimentom ale disponujú aj nepriateľskí vojaci a zásahy pekne bolia. Márne ale hľadáte Rations v menu. Snake sa naučil samoliečbe a tak stačí len na pár sekúnd niekam zaliezť, alebo pri vážnom zranení použiť tlačidlo trojuholník a ranu zasprejovať bezodným antiseptikom. Poslednou vecou, ktorú Ground Zeroes neobsahuje, sú MGS trademarkové kartónové škatule. V akčnom Revengence boli nepoužiteľné, no k dispozícii na každom kroku a tu vôbec nič?

Najväčším problémom je nechutná krátkosť celého Ground Zeroes a je drzosť vypýtať si za to ešte aj kopec peňazí. Je to niečo podobné, ako keby ste šli do kina na film a pustili by vám len trailer. Namakaný, brutálne dobrý, no stále len jednominútový trailer. Ak ale pôjde regulárne pokračovanie v stopách hrateľnosti Ground Zeroes (o čom nepochybujem) a dĺžka bude primeraná ostatným MGS hrám (o čom taktiež nepochybujem), budeme tu mať bezpochyby ďalšiu desiatkovú hru, pretože audio-vizuálom počínajúc a celkovou hrateľnosťou končiac ide o skvelé dielo. Fanúšikovia MGS série si, samozrejme, k finálnemu verdiktu môžu prirátať pokojne aj 18 bodov.

Metal Gear Solid: Ground Zeroes
Metal Gear Solid: Ground Zeroes Vojak v páke prezradí, aj čo nechce.
Vojak v páke prezradí, aj čo nechce.


Metal Gear Solid: Ground Zeroes Sedieť za volantom môžete v niekoľkých vozidlách.
Sedieť za volantom môžete v niekoľkých vozidlách.


Metal Gear Solid: Ground Zeroes iDroid mapuje okolie.
iDroid mapuje okolie.






napísal fendi 4.4.2014
Páči sa mi!
5.0
Vo svete
m.i
Ohodnotiť
METAL GEAR SOLID: GROUND ZEROES
+ stealth možnosti
+ arzenál
+ rôzne eventuality prechádzania misií
+ Fox engine a cut scény
+ Snake je späť
- cena
- nechutne krátke
- Kde je kartónová škatuľa?
- žiadny boss


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One

Vývoj: Konami / Kojima Productions
Štýl: Akcia / Stealth
Dátum vydania: 19. december 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17916)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk