ULTRA STREET FIGHTER IV

ULTRA STREET FIGHTER IV

7.0

Ďalšia verzia bojovej legendy

Recenzia na PS3 verziu

Ak ste vlastnili PC okolo roku 1993 a chceli ste si s kamarátom vymeniť zopár priateľských buchnátov, mali ste v podstate len tri možnosti - Body Blows od Team 17, pôvodom z Amigy, Mortal Kombat od Midway alebo Street Fighter II od Capcom. O rok neskôr prišiel ešte výborný One Must Fall 2097, no spolu s Body Blows sa pravdepodobne navždy stratili na smetisku dejín. Dnes nám z herného praveku zostali len Mortal Kombat a Street Fighter. Autori Mortalu sa pokúšali mnohokrát meniť zabehnuté praktiky minulých častí a s každým novým dielom sa snažili prisypať trochu iného korenia v hrateľnosti, minihrách, či dokonca arkádovými závodmi. Keď sa teraz pozriem na sériu Street Fighter, stále vidím tú istú hru ako pred dvadsiatimi rokmi.

Capcom udržuje hru pre fanúšikov už dve desaťročia a nabúrať niektorú z herných mechaník je pre nich ako pošpinenie svätého grálu. To síce znamená, že ak ste vedeli poloblúčikové ovládanie komb vtedy, teraz ako keby ste našli. Na druhej strane, hra veľmi málo experimentuje a okrem prechodu zo spriteov na 3D grafiku, ktorá už je však, bohužiaľ, dnes celkom podpriemerná, neaplikuje v tejto sérii zásadnejšie zmeny. Ultra Street Fighter IV sa presne drží tohto scenára a ide o update Super Street Fighter IV: Arcade Edition.

Ultra Street Fighter IV
Ultra Street Fighter IV Decapre sa ponáša na Cammy v maske.
Decapre sa ponáša na Cammy v maske.


Ultra Street Fighter IV Tiene by už potrebovali facelift.
Tiene by už potrebovali facelift.


Ultra Street Fighter IV Hugo je jedným z najväčších bojovníkov.
Hugo je jedným z najväčších bojovníkov.





Okrem piatich nových postáv, zopár prostredí a pridaných multiplayerových možností, prináša update vybalansovanie doterajších borcov a pridáva zopár herných mechaník. K už tak pestrej palete bojovníkov sa pripojila Decapre, ktorá štýlom pripomína Cammy a ovláda vysúvateľné ostrie a Elena, ktorá majstrovsky ovláda Capoeiru. Poison ste mohli vidieť v predchodcovi Street Fightera, teda Final Fight a s ňou sa tam objavil prvý raz aj Rolento F. Schugerg. Posledným, no o to viac neprehliadnuteľným, je Hugo, ktorý svojou prítomnosťou zatieni veľkú časť obrazovky.

Druhou novinkou sú nové herné prostredia, ako parkovisko kamiónov, zlieváreň či kozmický výťah. Najkrajší je jednoznačne level z Jurského parku, ktorý by ako keby vypadol z rovnomenného filmového diela. Nevýhodou všetkých týchto nových úrovní ale je, že už ste ich mohli vidieť v Street Fighter X Tekken a tu sú len zrecyklované.

Nový vietor do plachiet by mohol priniesť Ultra Combo Double, ktorý umožňuje používať postave obe jej ultra kombá za cenu nižšieho poškodenia a tiež Red Focus Attack, ktorý absorbuje buchnáty. Takto je možné pre postavy vymyslieť nové dynamické stratégie útokov, no zároveň to hru o niečo viac komplikuje. Poslednou novinkou je pridanie módov ElliminationOnline Training. Ellimination je v podstate vylepšeným online módom Team Battle, kde proti sebe stoja dve mužstvá po troch bojovníkoch. V druhom zmienenom sa k vám počas offline tréningu proti CPU môže hocikto pripojiť a prejdete tak na priamy tréning so sparring partnerom. Tento mód ste už taktiež mohli vidieť v Street Fighter X Tekken.

USFIV je, ak dobre počítam, už štvrtým prídavkom Street Fighter IV. Capcom svoj drahokam stále leštia a brúsia a samozrejme, že stále hre zostala ultimátna hrateľnosť a titul kultovej bojovky jej nepatrí pre nič za nič. No posúvať hranice stále s tým istým obsahom sa nedá donekonečna. Najviac sa séria pustila z reťaze pravdepodobne pri Street Fighter X Tekken, kde autori skombinovali dve univerzá s bojovníkmi, aby sa opäť po dvoch rokoch vrátili do starých koľají. V budúcnosti by to Capcom mohol skúsiť okoreniť napríklad prepínaním štýlov a zbraní, viacstupňovými arénami, alebo aspoň interaktívnym prostredím, ako sa o to úspešne pokúša Mortal Kombat.

Taktiež pridávaním ultra, super, mega a neviem ešte akých útokov a breakerov, ktoré sa dajú každé použiť v inej situácii, sa zo Street Fightera stáva moloch. Ovládnutie začína byť pre nové generácie hráčov, ktorí vyžadujú instantné ovládanie, nezvládnuteľné a nepochopiteľné. Hra sa tak sama uzatvára do seba a ponúka odmeny len skutočným fanúšikom žánru.

Z môjho pohľadu prináša Ultra Street Fighter IV málo noviniek na to, aby zaujal a pritiahol nových hráčov a tiež vlastníkom predchádzajúcich verzií dáva len málo pádnych argumentov na update. Naopak, zarytým fanúšikom schopným spraviť Hadouken aj na radiacej páke auta, prinesie pôžitok z vybalansovania herných postáv a niektorých nuáns pri súbojoch, ako odstránenie nezablokovateľných komb.

Ultra Street Fighter IV
Ultra Street Fighter IV Elena vás dostane nielen svojou capoeirou.
Elena vás dostane nielen svojou capoeirou.


Ultra Street Fighter IV Schugerg patrí taktiež medzi nové prírastky medzi bojovníkmi.
Schugerg patrí taktiež medzi nové prírastky medzi bojovníkmi.


Ultra Street Fighter IV Mám rád, keď si to rozdajú ženy...
Mám rád, keď si to rozdajú ženy...






napísal fendi 7.7.2014
Páči sa mi!
7.0
Vo svete
8.3
Ohodnotiť
ULTRA STREET FIGHTER IV
+ opäť výborná hrateľnosť
+ 5 nových postáv
+ vyladené boje a bojovníci
- minimum noviniek
- séria sa nikam neposúva


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360
PC
PS3
PS4

Vývoj: Capcom / Capcom
Štýl: Bojovka
Dátum vydania:  2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19889)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk