TROPICO 5

TROPICO 5

8.0

Návrat diktátora na tropický ostrov

Recenzia na PC verziu

Milí moji občania, volám sa Emilio Rodriguese a som vaším pánom, kráľom, cisárom, prezidentom, neobmedzeným diktátorom. Sľubujem, že náš malebný tropický ostrov nasmerujem na cestu prosperity, suverenity a v imperialistických i komunistických krajinách celého sveta o nás budú písať ako o raji na Zemi. A keď nie, tak vám sľubujem, že si za ten čas aspoň ulejem pár dolárikov na moje súkromné švajčiarske konto.

Čože? Do vysielania sa dostala aj tá posledná veta? Kde je režisér? Zastreliť!

Do kože diktátora, neobmedzene vládnúceho tropickému raju, sa dostávame už po piatykrát. Budovateľská séria Tropico, zasadená do prostredia do exotických ostrovov, vždy ponúkala kvalitnú mestskú manažmentovku a často s humorom parodovala aj tie najdôležitejšie spoločenské aktivity a míľniky ľudskej histórie. Humor a tvrdý vládca ruka v ruke sú výborne fungujúca kombinácia, veď filmový Diktátor so Sashom Cohenom je toho najlepším dôkazom.

Šialenosť (v tom najlepšom slova zmysle) titulu začína príbehovými misiami. Vami vedená banánová republika prejde niekoľkými historickými obdobiami, od kolonizácie, cez priemyselnú revolúciu, studenú vojnu, až po súčasnosť. Na tom nie je nič šialené. Ale keď sa do príbehu zapojí nepodarený nukleárny pokus, následne vedec, veľmi podobný istému strapatému fyzikovi a vy začnete cestovať v čase, aby ste skúsili zmeniť históriu na iných ostrovoch, budete vedieť, že Tropico samo seba neberie úplne vážne.

V súvislosti s prechodom rôznych časových období treba spomenúť prvú vážnejšiu novinku, ktorou je rodina diktátora. Už to nebude iba osamotený beh na dlhé trate, rodinní príslušníci zbehlí v inej oblasti (agitácia, environmentalistika, armáda...) vám pomôžu s riadením niektorých podnikov, alebo dokonca dokážu po zosnulom prezidentovi prebrať kontrolu nad celým ostrovom. Rodina, vrátane samotného diktátora, je customizovateľná nie len po vizuálnej stránke, ale najmä po stránke vlastností. Za peniaze, ušetrené na švajčiarskom konte, sa každý z rodinných príslušníkov zlepšuje práve v tej oblasti, kde je najviac doma.

Tropico 5
Tropico 5 Pomaly sa rozvíjajúca priemyselná štvrť.
Pomaly sa rozvíjajúca priemyselná štvrť.


Tropico 5 Možnosti obchodu s inými národmi sa zlepšili.
Možnosti obchodu s inými národmi sa zlepšili.


Tropico 5 Dbať o vysokú občiansku dostupnosť sa oplatí.
Dbať o vysokú občiansku dostupnosť sa oplatí.





Vážení spoluobčania, dnes ráno som sa zobudil a pri pohľade na prenádhernú zátoku, úplne náhodou umiestnenú pod balkónom mojej skromnej vilky, som dostal geniálny nápad. S okamžitou platnosťou ruším všetok priemysel v našej krajine. Fungovať budeme len z turizmu. Ale pre istotu pláže ohraničte mínami, nechceme predsa, aby sa zahraniční špióni dostali k našim banánovým plantážam. Mohli by odkukať špičkovú, najmodernejšiu a najprogresívnejšiu technológiu bičovania, ktorú tam používame.

Misie singleplayerovej kampane sú poskladané tak, aby ste sa na každý ostrov vrátili aspoň párkrát, čo považujem za veľké pozitívum. Preto treba už v koloniálnych začiatkoch rátať s tým, že koče raz vymenia na cestách nákladné automobily a tam, kde stačí jeden chodníček, bude treba o 100 rokov štvorprúdovú cestu s križovatkami a kruhovými objazdmi. Rozširovať sa budú obytné i priemyselné štvrte a na to všetko treba myslieť už pri vytváraní základného dizajnu mesta.

Každá misia prichádza s vlastným hlavným cieľom, či už vedeckým (vynájsť určitú technológiu), priemyselným (vyviesť tovar, vyťažiť nerastné suroviny), prípadne vojenským alebo politickým. Hlavné misie sprevádzajú vedľajšie, ktoré dostávate od jednotlivých frakcií obyvateľov žijúcich na ostrove. Liberalisti budú od vás chcieť viac slobody v podobe novín a televízie, militaristi viac armády, revolucionári podporu svojho hnutia v zahraničí a podobne.

Vedľajšie úlohy vás svojim obsahom nepriamo vedú k prosperujúcej spoločnosti a fungujúcemu ekonomickému modelu a tiež častokrát zabavia svojou humornou náplňou (postaviť 4 zastávky metra, ktoré budú fungovať ako stroj času)). Ponuka, ako na Tropicu zbohatnúť a popritom zároveň sem - tam uliať nejaký ten dolárik do privátneho diktátorského fondu, dobre ukrytého pred nič netušiacou verejnosťou, je skutočne široká.

Jednoduchý priemysel je dostupný už od kolonizátorských čias. Ťaženie dreva alebo nerastných surovín, pestovanie plodín, chovanie dobytka. S postupom času začnete z dreva vyrábať dosky a neskôr nábytok, z cukru rum, z tabaku cigary a podobne. Ťažká industrializácia však so sebou nesie riziko spojené s ekologickými a environmentálnymi problémami, na scénu potom nastupujú skládky odpadu. Druhou možnosťou je importovanie základných surovín z cudzích krajín a výroba luxusných výrobkov vo vlastnej réžii. Keď už sme pri tom obchodovaní, možnosti výmeny tovaru s inými krajinami sa značne zvýšili vďaka novým funkciám v prístavoch.

Ak vám je bližšia cesta turizmu, rovnako dobre sa dá zarobiť aj na krásach vašich ostrovov. Turizmus nie je dostupný hneď od začiatku, v neskorších fázach hry sa ale stane o to dôležitejším. Budete budovať hotely pre rôzne skupiny návštevníkov, atrakcie, kasína, opery, múzeá a ďalšie atrakcie, aby ste turistov obrali o čo najviac peňazí.

Za dobre fungujúcim ekologickým modelom stojí jeden rozhodujúci faktor. Obyvatelia ostrova. Ak sú šťastní a motivovaní, v práci podávajú výborné výkony. Ak nie, tak začnú reptať, búriť sa, odchádzať z ostrova alebo dajú svoj názor najavo pri voľbách (ak ich, samozrejme, s láskavým zvolením vôbec dovolíte vyhlásiť). Šťastie obyvateľov záleží na viacerých faktoroch: kvalita bývania, kvalita práce, kultúrne vyžitie, pocit bezpečia atď. Každú z týchto vecí viete priamo alebo nepriamo ovplyvniť, no nie vždy to bude zadarmo. Niekedy akt, ktorý pomôže jedným, uškodí druhým a preto sa treba dobre rozhodnúť, ktorou cestou sa vyberiete.

El Prezidente, nemám dobrú správu. Po tom, čo nás minulý rok zasiahlo obrovské tornádo, za ktoré môžu takmer iste odporní, vypasení imperialisti a nechutné plynové pochody v ich žalúdkoch, tentoraz máme problémy s obrovským suchom. Po ceste do paláca som videl, ako sa dve palmy bijú o jedného venčiaceho sa psa. Nemali by sme zasiahnuť?

Pred začatím každej misie si môžete okrem celkovej obtiažnosti zvoliť aj početnosť výskytu prírodných katastrof. Tornáda, vlny tsunami, suchá, požiare a podobne, dokážu z plne funkčných priemyselných štvrtí či z luxusných obytných predmestí narobiť banánový Lunik 9. Rovnakou pohromou, i keď nie prírodného charakteru, sú vojenské strety. Oproti Tropicu 4 dostáva armáda o niečo viac priestoru, pribudli budovy i jednotky (tanky) a niektoré z misií majú dokonca vyslovene vojenský charakter a inak ako bojom ich nevyriešite. Netreba sa ale báť nejakých taktických manévrov, jednotky sú ovládané automaticky a záleží tak v prvom rade na ich počte (a kvalite vojenských budov).

S vojskom a obranou ostrova úzko súvisí diplomacia. Vzťahy s jednotlivými krajinami alebo spolkami krajín sa dajú ovplyvniť plnením misií pre konkrétnu stranu a tiež rektálnym skialpinizmom prevádzkovaným na ambasádach jednotlivých krajín.

Tropico 5
Tropico 5 Tkato vzniká turistický raj...
Tkato vzniká turistický raj...


Tropico 5 Grafika je najmä pri maximálnom priblížení skutočne detailná.
Grafika je najmä pri maximálnom priblížení skutočne detailná.


Tropico 5 Vývojový strom sa v Tropico sérii objavuje po prvýkrát.
Vývojový strom sa v Tropico sérii objavuje po prvýkrát.





Vaša magnificencia, neuveríte, čo sa dnes podarilo našim vedcom. Pod vedením geniálneho Abrahama Zweisteina sme dosiahli najväčší pokrok od objavenia kolesa. Tento vynález, ktorý navždy zmení tvár sveta, sme nazvali veľmi jednoducho. LOPATA.

Tropico 5 sa po stránke hrateľnosti drží starého známeho pravidla: „Nehas, čo nepáli.“ Podobnosť s Tropicom 4 je skutočne veľká a závažnejšie novinky nájdete až po podrobnejšom skúmaní. Spomínali sme diktátorskú rodinku alebo nové budovy. Takmer všetky budovy v ponuke sa dajú nejakým spôsobom vylepšiť. Strážne veže dokážete osadiť guľometným hniezdom, univerzity premeniť na vedecké inštitúcie, policajné stanice na hasičské, bane vybaviť automatickými robotmi, domy klimatizáciou. Možnosť najať manažérov, ktorí dokážu svojimi schopnosťami ovplyvniť niektoré parametre prevádzok, tiež nie je za zahodenie. Výskum a vývoj otvára nové možnosti vo všetkých sférach života, no je podmienený získavaním vedomostných bodov z univerzít a vedeckých centier.

Po prvýkrát v histórii Tropico série budete môcť svoje budovateľské a politické schopnosti preveriť aj v multiplayerovom móde a to vrátane kooperácie. Bohužiaľ, počas recenzovania boli všetky herné multiplayerové lobby väčšinou prázdne a nájsť tak akéhokoľvek spoluhráča alebo protihráča bol dosť problém. No ak by ste mali kamaráta s rovnakými diktátorskými chúťkami, už vám nič nebráni zmerať si s ním sily alebo naopak, zažiť spoločne opojný absolútny pocit moci nad celým ostrovom.

Séria Tropico nikdy nepatrila do kategórie hardcore simulačných a manažmentových hier. Niektoré činnosti sú zjednodušené, iné ako keby sa diali bez vášho pričinenia a neviete ich ovplyvniť, ďalšie (napr. dynamická ekonomika) chýbajú úplne. Tropico 5 pokračuje v tejto tradícii a tak, paradoxne, bude možno viac baviť začiatočníkov ako dlhoročných fanúšikov série. Tak či tak, humor, exotické prostredie a rôzne časové obdobia robia z Tropico 5 jednu z najlepších mestských budovateľských stratégií v poslednom období. 


napísal je2ry 14.7.2014
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
7.5
Ohodnotiť
TROPICO 5
+ zábavný manažment mesta
+ priemysel, turizmus, armáda, diplomacia
+ exotické prostredie
+ humor
+ multiplayer a kooperácia
- pre fanúšikov série len málo noviniek
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dual Core 2GHz, 4 GB RAM, GeForce 400, podpora DX11


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox 360
Xbox One

Vývoj: Kalypso Media / Haemimont Studios
Štýl: Stratégia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 30. máj 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18385)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk