STAR CONFLICT

STAR CONFLICT

8.5

Chytľavá invázia vo vesmíre

Recenzia na PC verziu

Gaijin Entertainment poznáme predovšetkým v súvislosti s leteckou MMO War Thunder, ktorá je už obohatená aj o pozemné jednotky. Menej známym počinom od rovnakého spolku je vesmírna online akcia Star Conflict. No to, že sa až tak často nespomína, vôbec neznamená, že nie je kvalitná a zaujímavá. Práve naopak, je prekvapivo komplexná  a podobne ako jej lietadlový súpútnik, je zadarmo. Ponúka bohatý obsah, ktorý neustále rozširuje a s oficiálnym vydaním hry (4.septembra) prichádza aj nový mód Invasion.

Star Conflict má veľmi podobnú štruktúru ako War Thunder alebo World of čokoľvek. To znamená, že do boja nastupujete s vybraným bojovým strojom, v tomto prípade vesmírnou loďou, ktorú si môžete ľubovoľne vyzbrojiť a jednotlivé komponenty sa navyše dajú vylepšovať. Nechýbajú ani podporné doplnky, ktoré  zrýchlia loď alebo zlepšia efekt zbraní v niekoľkých nasledujúcich bojoch. Základnou menou sú kredity, ktoré sa dajú zarobiť v boji, ale je tu aj prémiová galaktická mena, ktorú si už treba kúpiť za reálne peniaze. Príležitostne sa dá získať aj inak, napríklad vyplnením anketových otázok, ktoré priebežne vývojári kladú hráčom. Sú to však len drobné. Zaobídete sa aj bez toho, ibaže si nemôžete kúpiť prémiové lode, nezískate zvýhodnené konto a možnosť prefarbiť alebo polepiť lode nálepkami.

Lode sa vyberajú v hangári a sú začlenené do troch frakcií. Hráč môže používať stroje všetkých frakcií súčasne. Každá strana ponúka nie len jednotky s odlišným dizajnom, ale aj rozdielnymi špeciálnymi modulmi a funkciami. Sortiment zahrňuje ľahké prieskumné lode, ktoré sú predurčené na špeciálne operácie, infiltráciu, náhly výpad a únik a rýchle obsadzovanie objektov v niektorých režimoch. Nasledujú bojové lode, optimálne na priamy boj, pričom využívajú rýchle manévrovanie a môžu aktivovať ochranný štít alebo krátkodobo zrýchlia streľbu a pohyb. Najväčšími jednotkami sú fregaty - masívne pomalé, vysoko účinné. Podľa frakcie a podtriedy môžu mať vo výzbroji  bojové drony, fázový štít, ďalekonosné zbrane či torpédo, dokážu podporiť a niekedy aj opravovať ďalšie lode.


Prakticky každá jednotka v ponuke je unikátna a niečím výnimočná, no tie pokročilejšie treba najskôr odomknúť a kúpiť. Sprístupnia sa po dosiahnutí stanovenej úrovne predošlého modelu. Jedná sa o takzvané synergy levely a tých môže byť 5 alebo u pokročilých strojov až desať. Každý level zlepší parametre lode.  

Spolu s loďami sa odomykajú aj globálne úrovne flotily a tie prinášajú aj možnosť na každom stupni zvoliť jeden z troch implantátov. Sú to vlastne perky zviazané s hráčom, ktoré prinášajú bonus všetkým používaným lodiam. Môže to byť zvýšenie odolnosti, väčší dostrel zbraní, rýchlejšie manévrovanie alebo nabíjanie. Implantáty sa dajú meniť, ale nie zadarmo.

V hangári nájdete aj kontrakty pre rôzne organizácie. Zvolíte si  frakciu, s ktorou uzavriete dohodu a otvorí sa vám séria úloh. Obvykle sa jedná o zadania, ktoré  plníte popri hlavných cieľoch v boji. Takže napríklad získate kredity za troch zničených nepriateľov kinetickými zbraňami, obsadzovanie objektov alebo len za to, že vyhráte boj. Zamestnávateľov môžete (a aspoň raz za čas musíte) meniť. Dôvodom je, že každá frakcia ponúka inú špeciálnu menu a pokročilé vylepšenia lodí práve takúto menu vyžadujú pri nákupe. Menu hangáru ešte obsahuje zbrojnicu, kde môžete uskladňovať, kupovať a predávať výzbroj. K dispozícii je aj workshop, kde si dokonca môžete vyrábať vlastné zbrane, moduly a muníciu.

Všetky výsledky, vzťahy s frakciami a dokonca aj technologický progres, spoluvytvárajú ucelený profil hráča.  Zahrňuje  získané medaily, trofeje, tituly a veľmi zaujímavým faktorom je sila flotily. Percentuálne vyjadruje bonus pri získavaní skúseností (synergy) v boji. Každá loď, ktorú vlastníte a máte vylepšenú na maximálny level, pridá bonus 1%. To znamená, že ak máte napríklad 12 strojov na najvyššej úrovni, dostanete v každom boji 12 % skúseností navyše!  A to je skvelé!

Po vymenovaní väčšiny možností v hangári sa konečne môžeme presunúť do otvoreného vesmíru. Star Conflict ponúka slušnú porciu herných PvE a PvP režimov. Dobýjanie sektorov je určené len pre hráčov v korporáciách, teda musíte byť v nejakom spoločenstve hráčov. Ostatné režimy sú však prístupné aj jednotlivcom. Môžete si vytvoriť vlastnú bitku podľa určených parametrov, ale lákavejšie sú oficiálne PvP režimy a PvE misie.

Boj má arkádový štýl. Svoju loď vnímate z pohľadu tretej osoby, čiže ju vidíte pred sebou. Manévrujete a pohybujete sa  pomocou klávesnice, mierite myšou. Ľavým tlačidlom vykonáte základný útok, pričom si treba dať pozor na preťaženie zbrane - vtedy krátkodobo nestrieľa a musí vychladnúť. Pravým tlačidlom vystrelíte rakety alebo použijete iný sekundárny útok. Môžete označiť svoj cieľ a pohodlne ho zamerať. Číselnými klávesmi aktivujete podporné moduly, ktoré spravidla potrebujú nejaký čas na regeneráciu, k tomu je tu funkcia zrýchlenia a osobitný kláves na špeciálny modul lode. Môže slúžiť napríklad na zrýchlenie lode, dočasné zneviditeľnenie alebo odpálenie navádzaného torpéda fregaty, ktorého dráhu môžete sledovať a usmerniť až po zasiahnutie cieľa. Nenáročné, pohodlné, ideálne na dynamické vesmírne prestrelky. Použiť sa dá aj joystick alebo gamepad, ale aby fungoval korektne, treba zaškrtnúť patričnú položku v nastaveniach.

V PvP ponuke je tímová bitka, kde má každé družstvo obmedzený počet posíl, teda respawnov hráčov. Keď niektorej strane klesne toto číslo na nulu, je definitívne porazená. V domináci zas treba obsadzovať a udržať stanice, čo spôsobí, že druhému tímu ubúdajú kontrolné body. V režime s bojovým prieskumom je jeden z hráčov v tíme automaticky zvolený za kapitána. Ten umožňuje neustále respawnovanie ostatných hráčov v skupine. No keď je veliteľská loď zničená, hráči sa už nemôžu oživiť. Cieľom je zlikvidovať všetky nepriateľské lode, prípadne aspoň spôsobiť vyššie straty protivníkovi. Je teda jasné, že ideálnym riešením je odstrániť kapitána opozičného tímu a potom doraziť zostávajúcich nepriateľov.

Beacon Hunt je režim podobný dominácii, ibaže z troch staníc je vždy aktívna len jedna a priebežne sa prepínajú. Obsadzovanie je teda náročnejšie a boje urputné. Z celkom iného súdka je režim detonácie, kde má každý tím tri stanice a úlohou je  podmínovať stanice súpera. Nie je to také jednoduché, pretože družstvá musia brániť a súčasne útočiť. Navyše treba najskôr chytiť poletujúce bomby a priviezť ich až na určené miesto. Pilot s bombou je preto magnet na nepriateľov. Po dosiahnutí desiatej úrovne hráčovej flotily sa sprístupní ešte jedna variácia s obsadzovaním staníc. To však boli zatiaľ len PvP režimy a ponuka nie je zďaleka vyčerpaná.

PvE misie sú určené pre menšiu skupinku hráčov, ktorá spolupracuje pri plnení spoločných úloh. Momentálne je šesť misií a podobne ako v PvP, sú hráči združovaní na základe podobných levelov svojich lodí. Každá misia má tri fázy. V prvej to môže byť eliminovanie ozbrojeného eskortu alebo naopak ochrana konvoja. V ďalších častiach zneškodnenie obranných veží vlajkovej lode či obsadenie stanice. Do každej fázy hráč vstupuje s jednou z troch (respektíve štyroch) lodí, ktoré si predvolil v hangári. V každej etape treba splniť zadanú úlohu a musí prežiť aspoň jeden člen tímu. Ak hráči uspejú aj v tretej fáze, zinkasujú odmenu. Tou sú okrem kreditov (rovnako ako v PvP) aj nálezy, ktoré si každý hráč vyberá na mape bojiska. Sú tam vyznačené body, ktoré po preskúmaní prinesú  suroviny, artefakty a časti výbavy a to štandardné a unikátne, za ktoré si ale niekedy treba ešte priplatiť. Predstavujú však veľmi účinné moduly pre vaše lode. Hráč máva obvykle tri pokusy, niekedy o pár viac, takže si odnesie len vybranú hŕstku nálezov.


Prichádza invázia

Najnovšie tu máme celkom nový režim nazvaný Invázia. Je vlastne sandboxový mód, ktorý sa chce priblížiť vesmírnym simulátorom. Tvorcovia tak reagujú na súčasnú ponuku žánru a tituly ako Star Citizen. Aj v tejto podobe si Star Conflict zachováva arkádový štýl boja, ibaže umožňuje hráčom voľne lietať z jedného sektoru do druhého, objavovať  nové zákutia a prijať nové výzvy.

Invázia nejde príliš do hĺbky a na interakciu s okolím slúži jediné tlačidlo, ktorým sa dajú zbierať palivové články, pozostatky zničených lodí a úlohové predmety a slúži aj na aktiváciu prenosu cez hviezdne brány. Nedajú sa navštevovať stanice a nečakajte ani obchodovanie s komoditami alebo rozhovory s obyvateľmi vesmíru. Môžete lietať a plniť nenáročné zadania, ako je zostrelenie pirátskych lodí v určenom sektore alebo vyhľadanie skenera.

Ak pri lete z hangáru zaškrtnete ochranný režim stanice, nebudú vás ohrozovať iní hráči, ale ani vy im nespôsobíte poškodenie. V opačnom prípade môžete poľovať, na koho chcete, ale taktiež  vás môže mať každý na muške. V sektoroch vypomáhajú obranné AI flotily, ktoré krúžia okolo základní, ale ani tie vždy nezastavia agresívnych mimozemšťanov, ktorí príležitostne vstúpia do oblasti. Váš let končí, keď prídete o loď alebo sa vám minie palivo, takže určite je vhodné priebežne prehľadávať vraky a zbierať palivové články. Po havárii skončíte v hangári, kde sa opravia škody a môžete znovu vyštartovať z domovskej stanice. Jednotlivé sektory a ich spojnice sú vyznačené na hviezdnej mape, kde vás výkričníky upozornia na miesta, kde vás čaká nejaká úloha.

Za zmienku stojí karma, ktorá je pozitívna alebo negatívna na základe vášho počínania. Karma je trvalá, ukazuje sa aj v profile hráča a podľa nej sa k vám správajú rôzni AI piloti v galaxii mierumilovne alebo agresívne. Ničením pirátov získate dobrú karmu, atakovaním neutrálnych konvojov si naopak pohoršíte a stane sa z vás kriminálnik.  Ktorou cestou sa rozhodnete ísť (respektíve letieť) je len na vás.

Invázia je praktickým doplnkom hry a vďaka nej si už skutočne každý hráč nájde to svoje, čo ho najviac baví. Nový režim sa nepokúša konkurovať náročným simulátorom, ale je vítaným obohatením ponuky, hoci na niektorých prvkoch by mohli tvorcovia ešte zapracovať. Napríklad pri plnení úloh, kde ste prakticky bez navigácie, je dosť frustrujúce naslepo prehľadávať sektor, len aby ste našli malý lietajúci objekt (hoci označený výkričníkom), ktorý máte priniesť do hangáru. V každom prípade je ale invázia plus.

Grafika hry je moderná a lode vyzerajú dobre v hangári aj v otvorenom vesmíre, ktorý hýri farbami a je plný rôznych objektov, aby prostredie nepôsobilo stroho a fádne. Nájdete tam vesmírne stanice, hviezdne brány, meteority a keď popritom všetkom poletujú vesmírne lode, zablysnú sa strely a lasery a vybuchujú nepriatelia, pôsobí to veľmi dobre. Celé je to slušne ozvučené a hra zahrňuje aj hlasovú komunikáciu a podporu Oculus Rift.

Star Conflict je pripravený na inváziu hráčov a s novým režimom je ponuka hry naozaj komplexná a vhodná pre všetkých virtuálnych pilotov. Neprávom stojí v tieni online tankov a lietadiel, kvalitou a obsahom sa im totiž nie len vyrovná, ale dokonca má v niečom navrch. Ak ste hru doteraz nevyskúšali, mali by ste to napraviť. Budete prekvapení jej bohatými možnosťami a očarení vesmírnymi bitkami. A to (skoro) všetko zadarmo.


napísal uni 29.8.2014
Páči sa mi!
8.5
Ohodnotiť
STAR CONFLICT
+ široká ponuka PvP a PvE módov
+ nový sandboxový režim
+ nákup a úpravy lodí s bonusmi pri maximálnom vylepšení
+ nenáročné ovládanie si každý rýchlo osvojí
+ dynamické boje v atraktívnom prostredí
+ misie, úlohy, kontrakty, odmeny po boji
- dlhé čakanie v hangári pred spustením boja
- vybrané lode len za príplatky a prémiovú menu
- sandboxový režim mohol ponúknuť viac možností


RECENZIE HRÁČOV
Star Conflict
9.0
EDEMSLIFE    7.3.2015
Po dlhšom čase som sa odhodlal pustiť na hru Star Conflict. Ako isto všetci viete, táto hra bola ...prečítať celé
PC

Vývoj: Gaijin Entertainment / Star Gem
Štýl: MMO
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17913)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk