DEAD RISING 3: APOCALYPSE EDITION

DEAD RISING 3: APOCALYPSE EDITION

8.0

Zombíci? Parný valec na nich!

Recenzia na PC verziu

Capcom sa s Dead Rising sériou pekne rozbehol a aj keď nevydáva pokračovania každý rok alebo dva, postupne sériu rozširuje a obohacuje. Prvou časťou pred rokmi prekvapil a ukázal sandboxový GTA štýl hry, ale s tisíckami zombíkov a stovkami zbraní a rovnakým počtom možností ich zabíjania. Bolo to niečo nové a zábavné. Navyše autori nezabudli ani na príbeh, ktorý postupne rozvíjajú.

V jednotke sme objavili zombie nákazu s fotografom Frankom a ocitli sme sa uzavretí v obchodnom centre. V druhej časti sa nákaza postupne rozširovala, objavil sa liek Zombrex a predstavil nám ho motorkosový šampión Chuck Greene, ktorého dcéra bola uhryznutá zombíkom a musel jej zháňať pravidelné dodávky lieku Zombrex a to v kasínovom mestečku, teraz so širokým územím a prídavkom vozidiel. V tretej hre už ide to tuhého, preberáme postavu mechanika Nicka Ramosa, s ktorým sa dostávame do zamoreného mesta stávajúceho sa stredobodom záujmu celej krajiny. Vytvorila sa tu nová nákaza, navyše v meste je prezidentka a niekto v úzadí rozhodol, že za 6 dní bude mesto zbombardované.

Nick, rovnako ako Frank a Chuck, má tak znovu časové obmedzenie na svoju misiu a dovtedy sa musí vysporiadať s tisíckami zombíkov, pozachraňovať živých ľudí, zničiť psychopatov, útočiť na armádu a zároveň zistiť, čo tu vlastne robí prezidentka. Čaká ho ťažkých pár dní, ktoré ale prinesú prekvapivé objavy, ktoré zvrátia príbeh Dead Rising série a aj všetko, čo sme doteraz o nákaze vedeli. Prakticky odhalíme pôvod nákazy.

Dead Rising 3: Apocalypse Edition
Dead Rising 3: Apocalypse Edition Nick Ramos je novým hrdinom hry, bude mechanikom a náležite nám to v hre predvedie
Nick Ramos je novým hrdinom hry, bude mechanikom a náležite nám to v hre predvedie


Dead Rising 3: Apocalypse Edition Obkolesený zombíkmi... znovu. Tentoraz uprostred mesta.
Obkolesený zombíkmi... znovu. Tentoraz uprostred mesta.


Dead Rising 3: Apocalypse Edition Zombíci v novej časti narástli do krásy.
Zombíci v novej časti narástli do krásy.





Hrateľnosť Dead Rising série je založená na presekávaní sa krížom cez tony zombíkov. Ani tentoraz tomu nie je inak, len sa ihrisko rozširuje na celé mesto a spolu s tým prichádzajú aj určité špecifiká. Nebudú tak stačiť už len príručné zbrane, ale pribudnú aj vozidlá, s ktorými sa budeme prepravovať medzi štyrmi menšími časťami mesta.  Mesto nie je je veľké a má len rozlohu okolo dva kilometre, ale ak si do cesty prirátate tisíce zombíkov, budete radi, že nie je väčšie. Predieranie sa davmi zombíkov v meste Los Perdidos je totiž veľmi vzdialené rýchlej a pohodovej jazde krížom cez Los Santos.

S Nickom budeme cestovať mestom, kontaktovať ľudí v oblasti, s ktorými bude vymýšľať plán, ako sa odtiaľ dostať a následne, ako sa na správneho hrdinu patrí,  bude väčšinou treba zámery aj realizovať. Budeme tak behať po meste, zbierať potrebné veci, kontaktovať ďalších ľudí, likvidovať ich alebo ich brať zo sebou do partie. Všetko to bude v misiách, ktoré sú síce zamerané vždy len na prebíjanie sa zombíkmi alebo inými nepriateľmi, ale vždy sú okorenené novinkami, či už novými zbraňami, alebo inými typmi nepriateľov a prostredí. 

Mimo príbehových misii hra ponúka tony ďalšieho obsahu, od rôznych challenge úloh v rýchlosti zabíjania zombíkov, cez zachraňovanie preživších z obkľúčenia, po skúmanie smrti rôznych ľudí, prehľadávanie oblastí a hlavne ničenie psychopatov, ktorí sú najväčšou atrakciou celej hry. Autori totiž pripravili sedem psychopatov, ktorých môžeme v meste nájsť a zničiť. Napríklad je tu pažravá, tučná žena na vozíku, ktorá si bráni všetko jedlo, je tu majster kung fu, ktorý si bude chrániť svoju Zen záhradu pred zombíkmi a každou neželanou návštevou. Alebo aj majiteľ nočného klubu s plameňometom medzi nohami, kulturistka obhadzujúca vás činkami a k tomu rôzni ďalší nepriatelia, s ktorými sa skutočne potrápite. Nízka obtiažnosť sa hre skutočne nedá vyčítať.

Zachovaný je aj systém ničenia zbraní, ktoré je v kombinácii s malým inventárom skutočne náročné udržiavať, aby boli schopné presekávať sa haldami zombíkov. Vždy síce nájdete rôzne drevá, lavičky, stoličky, ale všetko sa rýchlo rozbije a musíte hľadať niečo ďalšie. Ideálne je vyrábať si vlastné kombo zbrane, kde z dvoch vecí vytvoríte jednu a tá vám vydrží dlhšie, je silnejšia a navyše zo zabitých nepriateľov získavate viac bonusových bodov na rozvoj skúseností. Najlepšia zbraň, na akú v hre narazíte, je laserový meč vytvorený z kryštálu a baterky. Vydrží veľmi dlho a je veľmi efektívny. Návodov na výrobu zbraní však môžete nájsť viac ako stovku.

Podobne ako so zbraňami je to aj s autami. Zatiaľ čo štandardné vozidlá sú slabé a ledva vydržia jednu jazdu krížom cez mesto, ak si napríklad spojíte taký valec s motorkou, získate brutálne a silné vozidlo, ktorým budete s radosťou prechádzať po lebkách zombíkov. K tomu sa dá vytvoriť aj niekoľko vozidiel pre kooperačnú hru, ktoré budú efektívne, len keď ich využijete dvaja. Hra totiž umožňuje pripojenie priateľa do hry, s ktorým to môžete naplno rozbehnúť a zabaviť sa spolu pri valcovaní zombíkov. Druhý hráč po pripojení preberie postavu kamionistu Dicka a vydáva sa na pomoc Nickovi. Kooperácia nemá zásadný dopad na hru, ale vo dvojici je to väčšia zábava.

Autori kládli veľký dôraz na hĺbku parametrov a postupné vylepšovanie sa. Za zabitých zombíkov, nepriateľov a splnené misie, získavate skúsenosti a body môžete investovať do zdravia, kde vám pribudne ďalší dielik života. Podobne sa dá postupne zväčšovať inventár, zvyšujete silu v boji na blízko, alebo sa zlepšujete v streľbe a ďalších prvkoch. Keďže však levely pribúdajú len veľmi pomaly, je prakticky nutné prejsť hru dva razy alebo trikrát, ak chcete zistiť, akú skutočnú silu a možnosti môže mať vaša postava.

Napokon, hra je priam stavaná na viac prejdení, keďže má hneď štyri konce a jednoducho si to žiada absolvovať ju viackrát. Navyše časové obmedzenia pre vedľajšie misie sú príliš prísne a často ich nestihnete splniť. Možno je ideálne na prvýkrát zahrať len kampaň a pri opakovaní sa už sústreďovať na vedľajšie misie, zbieranie vecí a napríklad aj pokusy zabiť čo najväčší počet zombíkov, aby ste sa čo najrýchlejšie vylevelovali.  Časovo vyjde prejdenie kampane tak na 8 hodín a aspoň na desať hodín máte ešte dodatočného obsahu.  K tomu PC verzia má v sebe rovno aj 4 DLC balíky Untold Stories of Los Perdidos, kde v sérii misii spoznáte príbehy ďalších štyroch postáv v meste.

Dead Rising 3: Apocalypse Edition
Dead Rising 3: Apocalypse Edition Hra má hlboko zapracované RPG parametre.
Hra má hlboko zapracované RPG parametre.


Dead Rising 3: Apocalypse Edition Mesto nie je veľké, ale prechádzanie krížom cez tisícku zombíkov je náročné.
Mesto nie je veľké, ale prechádzanie krížom cez tisícku zombíkov je náročné.


Dead Rising 3: Apocalypse Edition Vytváranie kombo zbraní dopĺňa aj vytváranie kombo vozidiel.
Vytváranie kombo zbraní dopĺňa aj vytváranie kombo vozidiel.





Zatiaľ čo herná stránka je na tom veľmi dobre, technicky je na tom Dead Rising 3 horšie a na PC má veľa problémov. Možno je to použitým enginom, ktorý autori nedokázali vyladiť ani na na Xbox One, kde hra fungovala len v 720p rozlíšení a klesala aj na 20 fps.. Na PC hra funguje oveľa pomalšie ako podobné hry s otvoreným mestom, aj keď je pravda, že žiadna z nich nemá tisícky zombíkov v uliciach. Ale to nie je problémom ani tu. Framerate v hre rôzne stúpa a klesá ako sa mu zachce a prestrihové scény často padnú na polovičnú hodnotu.  Ak si zvolíte najvyššie nastavenia v 1080p, potrebujete niektorú z najlepších grafických kariet. Ak takú nemáte, je lepšie znížiť detaily. Je to škoda, keďže na optimalizáciu je veľa priestoru a je otázne, či sa k tomu Capcom niekedy dostane a plánuje vydať niekoľko patchov.

Čo sa týka vizuálu, ten je na otvorené mesto prijateľný. Síce nie je plne nextgen a vidieť, že pôvodne bola hra plánovaná ešte pre starú generáciu, ale napriek tomu sa nemá za čo hanbiť. Prechádzanie húfov zombíkov v uliciach má svoje čaro, všade špliecha krv, ktorou sa vám zašpiní ako auto, tak aj oblečenie a skutočne často postava vyzerá, ako keby sa kúpala v krvi. Nakoniec v ničom nezaostáva ani kvalita prestrihových scén, kde vynikajú detaily postáv a scény často miešajú brutalitu a humor.

Celkovo je Dead Rising 3 veľmi slušným pokračovaním série a rozširuje predošlé hry po každej stránke. Síce zamrzí nedostatočná optimalizácia, ale mimo toho si znovu užijete voľnú a zábavnú hrateľnosť a aj špecificky štýl série. Tentoraz navyše aj v kooperácii a v temnejšom spracovaní vďaka čomu si lepšie užijete zombie atmosféru. Síce sú v hre aj odľahčujúce a zábavné prvky, ale ak hľadáte kvalitnú a hlavne krvavú zombie hru, so svetom skutočne posiatym nemŕtvymi, tu ju máte.

Dead Rising 3: Apocalypse Edition
Dead Rising 3: Apocalypse Edition V hre stretnete rôznych psychopatov, ktorých musíte poraziť
V hre stretnete rôznych psychopatov, ktorých musíte poraziť


Dead Rising 3: Apocalypse Edition Toto sa volá masaker. Spolu na jedno prejdenie zabijete aj 5 tisíc zombíkov.
Toto sa volá masaker. Spolu na jedno prejdenie zabijete aj 5 tisíc zombíkov.


Dead Rising 3: Apocalypse Edition Valec vám ukáže čo je skutočný pôžitok z jazdy.
Valec vám ukáže čo je skutočný pôžitok z jazdy.





napísal saver 12.9.2014
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
7.1
Ohodnotiť
DEAD RISING 3: APOCALYPSE EDITION
+ sekanie a prechádzanie húfov zombíkov
+ rozmanitosť zbraní a vozidiel a skladanie vlastných
+ RPG prvky na každom kroku
+ vysoká znovuhrateľnosť
+ množstvo obsahu aj na niekoľko prejdení hry
- slabá optimalizácia enginu, prepady framerate
- bez upgradov máte malý inventár a rýchle ničenie zbraní otravuje
- až pri druhom alebo treťom prejdení objavíte skutočný potenciál hry

Zaradené pod: zombici, dead rising, sandbox


RECENZIE HRÁČOV
Dead Rising 3: Apocalypse Edition
7.0
JAN MARŠÍK    28.9.2014
Xbox One
PC

Vývoj: Capcom / Capcom
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 22. november 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk