CALL OF DUTY: ADVANCED WARFARE

CALL OF DUTY: ADVANCED WARFARE

8.5

Nová generácia Call of Duty práve začína

Recenzia na PC verziu

Najúspešnejšia FPS séria všetkých čias Call of Duty prichádza s ďalšou časťou - napokon tak ako každý rok. Po prvých dieloch v druhej svetovej vojne, modernej vojne a malých vsuvkách zo studenej vojny, sa séria v poslednom prírastku presunula do futuristickej vojny a tam aj pokračuje Advanced Warfare. Tentoraz pod taktovkou nováčika Sledgehammer games, ktorý ale sériu preberá vo veľkom štýle. Hravo prekonáva svojich krstných otcov z Infinity Ward, ktorým viditeľne v poslednej časti došiel dych a ich prácu by zrejme zvládla aj skupinka bezdomovcov. Nakoniec sa tak možno stalo z dôvodu, že väčšina štúdia odišla pracovať na Titanfalle.

Sledgehammer mali na prípravu hry tri roky a je to na výsledku aj vidieť. Nie je to uponáhľané ako Call of Duty Ghost, ktoré sa mohlo pýšiť len prepracovanou AI rybičiek a psom na diaľkové ovládanie. Táto hra ponúka vylepšenia základov série po každej stránke. Niektoré časti upravuje výraznejšie, niektoré menej, ale môžeme skonštatovať, že ide o skutočný prechod série do novej generácie a najväčší posun vpred od Call of Duty 4.

Nová generácia v tomto prípade znamená mix Kevina Spaceyho, príbeh súkromných vojenských spoločností a hlavne futuristické zbrane, ktorých základom je exosuit oblek. Ten posúva samotné základy hrateľnosti do spoločnosti hier ako Crysis a Titanfall, ktorými sa hra zjavne inšpirovala, Zároveň však špeciálne možnosti obleku aplikuje vlastným štýlom a kombinuje to so svojim prídavkom a to dronmi.  Keďže je polovica 21. storočia, všetko elektronické bude hrať na bojisku veľkú úlohu.

Call of Duty: Advanced Warfare
Call of Duty: Advanced Warfare Vitajte v armáde budúcnosti.
Vitajte v armáde budúcnosti.


Call of Duty: Advanced Warfare Privítajte Kevina Spaceyho, šéfa súkromnej vojenskej spoločnosti.
Privítajte Kevina Spaceyho, šéfa súkromnej vojenskej spoločnosti.


Call of Duty: Advanced Warfare Je budúcnosť, rok 2054. Dronmi bude posiata obloha.
Je budúcnosť, rok 2054. Dronmi bude posiata obloha.






Najlepšia kampaň od čias prvého Modern Warfare

Príbeh sa začína v roku 2054, keď Severná Kórea zaútočí na Južnú Kóreu a vy s postavou Jacka Mitchella a jeho tímom letíte na zásah. Nevstupujete do boja ako štandardní vojaci, ale vojaci posilnení exosuitom, špeciálnym oblekom, vďaka ktorému ste silnejší, rýchlejší a vybavení najmodernejšou elektronikou, ktorá dokáže vojaka aj zneviditeľniť. Napriek všetkým vylepšeniam a víťazstvu stratí armáda v boji tisícky vojakov, vrátane Jackovho kamaráta Willa Ironsa. Práve vďaka tomu sa však na pohrebe stretávate s otcom zosnulého, Jonathanom Ironsom, ktorého si zahral Kevin Spacey. Ten je šéfom najväčšej súkromnej vojenskej spoločnosti Atlas, do ktorej  vás pozýva a ukáže ako funguje armáda budúcnosti. Neviazaná na žiadne vlády, žiadnu politiku, zasahuje tam, kde je to potrebné. Konkrétne teraz povstáva nová teroristická skupina KVA, ktorá zaútočila na atómové elektrárne na celom svete, zabila desaťtisíce ľudí a je potrebné ju zastaviť.

Púšťate sa do boja a slávite úspechy, cestujete po bojiskách na celom svete až dovtedy, kým sa všetko nezvrtne. Povedzme si to rovno, udalosti sa odohrajú presne tak, ako by ste čakali v situácii, keď najmocnejšia súkromná vojenská spoločnosť prerastie všetko ostatné. Ani neviete ako, ocitáte sa na druhej strane barikády a dostanete sa do vývrtky. Skutočný boj vtedy len začína a aj príbeh plný explózii a akcie sa konečne rozbieha. Jednoducho kampaň ako sa na Call of Duty patrí, ktorá konečne ukazuje to, v čom je séria dobrá.

Samotná kampaň sa dĺžkou pohybuje okolo 7 hodín, prípadne viac podľa obtiažnosti a ponúkne skutočnú rozmanitosť bojísk a typov boja. Od štandardných prestreliek, cez stealth misie, až po ovládanie rozmanitých vozidiel a to od dronov, cez loď, autá, až po lietadlo. Vyskúšate si všetky možnosti obleku a aj všetky typy zbraní, aj keď len na základe toho, čo vám kampaň dovolí. Nie je to Crysis s voľnosťou postupu a zapínania si neviditeľnosti vtedy, keď chcete. Tu je to všetko vopred pripravené a predpísané, nakoniec tak ako sme v sérii zvyknutí. Autori síce hru neotvorili, ale vďaka nextgenu pridali niekoľkonásobne viac nepriateľov a doplnili to lietajúcimi rojmi dronov.

Na tom všetkom si otestujete rozmanité futuristické zbrane, siahajúce od štandardných samopalov, cez laserové a plazmové zbrane, až po automaticky navádzané granáty alebo UV granáty, ktoré vám presvietia steny a ukážu pozície skrytých nepriateľov. Vojna o niekoľko desaťročí bude zaujímavá a aj vďaka vášmu obleku zmení pravidlá starého boja. Ten si navyše budete môcť medzi misiami vždy vylepšovať za získane body.

Keď to zhodnotíme, kampaň je to najlepšie, čo séria dostala od prvého Modern Warfare. Má síce váhavejší úvod, ale rozbieha sa to veľmi dobre. Uvidíme, či o tri roky budú Sledgehammer pokračovať dvojkou a či všetko ešte vylepšia a neupadnú tak, ako postupne upadla Modern Warfare séria v druhej a tretej časti.

Multiplayer oživuje exosuit, ponuka módov ostáva štandardná

Kampaň ako zvyčajne dopĺňa multiplayer a aj kooperácia. Tieto časti už nerobili Sledgehammer games, ale Raven, ktorý je v COD multiplayeri ako doma a zrejme aj preto v tejto oblasti Advanced Warfare vychádza zo štandardov série. Aj keď multiplayer obsahuje jednu veľkú zmenu a to exosuit, ktorý plne mení štýl boja a pridáva mapám vertikálnu hrateľosť. Pri desiatke štandardných módov však chýba niečo, čo by bolo zamerané na rok 2054, niečo moderné a neštandardné ako ponúkol Titanfall alebo ako prichádza s Evolve.  Jeden nový mód Uplink to síce oživuje, ale mieri úplne iným smerom, pretože so satelitným dronom hráte bojový basketbal.

Mimo toho sú módy klasiky a ponúknu free for all, tímový deatchmatch, obsadzovanie bodov a obdoby CTF.  Celé to dopĺňa vlastná hra s možnosťou pridania botov a tréningový mód so začiatočníkmi, ktorý si pustíte predtým ako prejdete do ostrého multiplayeru. Ten je založený na plne automatizovanom matchmakingu, kde si vyberiete len herný mód a ostatné hra spraví za vás. Je to škoda, dá vás totiž do skupiny s hocikým, nehľadiac na skúsenosti a ping a hneď bojujete. Nenáročným hráčom na konzolách to bude stačiť, ale na PC by si to žiadalo server browser, filtre na mapy a určite by hráči ocenili aj dedikované servery. Ak by ste to chceli, musíte len dúfať, že príde patch, ktorý to pridá.

Nechýba ani kooperácia a znovu ponúka obranný mód pre štyroch hráčov. Tak ako vo zvyšku hry, ani tu nechýba exosuit, ktorý budete musieť postupne spolu so zbraňami vylepšovať, aby ste zvládli stále ďalšie vlny nepriateľov. Prívaly útokov budú dopĺňať rôzne úlohy, od zbierania dropov, až po ničenie bômb v určenom čase.  Ak vydržíte do posledného kola, môžete pokračovať na ďalšej mape, až kým sa dostanete na poslednú, ktorá ponúka bonus v podobe zombíkov. Samotný zombie mód v základnej verzii hry chýba, ale nabudí naň aspoň jedno bonusové zombie kolo a parádna animácia na konci, ktorá navnadí na ďalšie zombie mapy. Žiaľ, tie prídu až s DLC obsahom. Nedá sa však povedať, že by bol bez toho obsah kooperácie chudobný a skutočne budete mať s nepriateľmi čo robiť, ale keď už autori uviedli zombie mód, mohol tam byť kompletný.

Vlastnosti exosuit obleku v multiplayeri využijete oveľa lepšie ako v kampani a máte voľné možnosti používania jednotlivých síl a aj dronov. Záleží však na tom, čo už máte odomknuté a aký class používate alebo ako ste si ho nadefinovali. Totiž podobne ako minule sú povolania plne prestaviteľné a buď si vyberiete s piatich preddefinovaných vybavení alebo si vytvoríte vlastné. Pridáte niektoré z odomknutých zbraní, doplníte to jednou z funkcii obleku, dvomi typmi granátov, tromi perkmi (vylepšenia vlastností), štyrmi killstreakmi (väčšinou možnosť útoku zo vzduchu) a tromi divokými kartami upravujúcimi možnosti vybavenia. Jednoducho nastavíte to, čo vám najviac vyhovuje.

Samotné mapy ponúkajú rozmanité a slušne spracované prostredia, aj keď cítiť zníženie detailov oproti kampani. Dôležitejšie je, že väčšina máp je dobre navrhnutá, využíva novú vertikálnu hrateľnosť a je v strednej veľkosti. Teda lokality nie sú prehnane veľké pre boje 12 hráčov, prípadne 18 vo veľkých tímových bitkách. Z doplnkov nechýbajú rebríčky, klany, výzvy a štatistiky bojov.

Call of Duty: Advanced Warfare
Call of Duty: Advanced Warfare Futuristické zbrane z roku 2050 si užijete, ich zvuky až tak nie. Všetky sú tlmené.
Futuristické zbrane z roku 2050 si užijete, ich zvuky až tak nie. Všetky sú tlmené.


Call of Duty: Advanced Warfare Základ každého Call of Duty - explózie!
Základ každého Call of Duty - explózie!


Call of Duty: Advanced Warfare Počas hry sa zhostíte niekoľkých vozidiel, od lode, cez tank až po lietadlo. Nečakajte, žiadne realistické ovládanie.
Počas hry sa zhostíte niekoľkých vozidiel, od lode, cez tank až po lietadlo. Nečakajte, žiadne realistické ovládanie.





Grafika prešla do novej generácie

Na čo môžu byť Sledgehammer obzvlášť hrdí, je vizuálna stránka hry. Tá je od "Ghostov" výrazne vylepšená a cítiť, že už bola hra primárne mierená na novú generáciu. Žiadne obmedzovanie sa starými konzolami a teda kvalitné textúry s verne zachovanými povrchmi materiálov, detailné prostredia (až na pár nedotiahnutých častí) a pôsobivé nasvietenia. Celé to dopĺňajú svetelné efekty a nakoniec aj slušná rozľahlosť a výhľady v leveloch. Call of Duty práve vizuálnym spracovaním dobehlo Battlefield a kvalitami textúr ho aj predbehlo. Samozrejme, otvorenosťou úplne zaostáva, ale za to ponúka veľmi dobrý výkon, pri ktorom hru nové konzoly zvládajú pri 60 fps. Ani na PC nebudete mať problém dosiahnuť aj na priemerných kartách vysoký framerate na plných detailoch. Len pri rozsiahlych možnostiach nastavení grafiky dávajte pozor na Shadow Maps a Cache Sun Shadow Maps, ktoré síce zrýchlia framerate, ale pri kartách s menšou pamäťou znížia textúry na minimum.  Mimo toho sa autori pekne pohrali s množstvom nastavení grafiky a skutočne si hru upravíte ako len chcete, napríklad môžete zapnúť aj 8x supersampling, ktorý vytvorí dokonalý antialiasing. 

Vizuál prestreliek je jedna vec, ale jedinečne to celé dopĺňajú kvalitne motion grabované postavy, ich tváre a vysoko kvalitné prestrihové scény, v ktorých hviezdi Kevin Spacey a miestami vyzerá ako sfilmovaný. Svoju podobu vašej postave dal Troy Barker, no bohužiaľ, nedá sa povedať, že by bol práve sympatický alebo že sa hodí za ostrieľaného vojaka. Našťastie ho uvidíte len občas. Oproti tomu Gideon Emery hrajúci vášho parťáka Gideona má štýl a veľmi dobre ho dopĺňa Angela Gots stvárňujúca Illonu. Nahovorenie je tiež dokonalé a na hudbu sa ťažko sťažovať.

Čo mi však na zvukovej stránke vadilo, boli tlmené zvuky prakticky všetkých futuristických zbraní. Je jasné, že všetko nemôže znieť ako Wolfenstein, ale tie zbrane budúcnosti nemuseli nevyhnutne znieť ako paintbalky. Ich vizuálne efekty si však užijete. 

Call of Duty: Advanced Warfare
Call of Duty: Advanced Warfare Vizuál hry v kampani je na vysokej úrovni, nasvietenia, detaily prostredí a realistické materiály.
Vizuál hry v kampani je na vysokej úrovni, nasvietenia, detaily prostredí a realistické materiály.


Call of Duty: Advanced Warfare Multiplayer ponúka dostatok rozmanitých máp, chýba mu výraznejší nový mód.
Multiplayer ponúka dostatok rozmanitých máp, chýba mu výraznejší nový mód.


Call of Duty: Advanced Warfare Modifikácie postavy sú obšírne, nastavenie classov nechýba, ale matchmaking je až príliš automatizovaný.
Modifikácie postavy sú obšírne, nastavenie classov nechýba, ale matchmaking je až príliš automatizovaný.




Call of Duty je opäť vo forme

Celkovo sa Slegehammer games zhostili značky veľmi štýlovo a vďaka trom rokom vývoja sa im podarilo po rokoch stagnácie posunúť Call of Duty vpred. Séria síce nevychádza so svojich zabehaných koľají stanovených ešte prvou hrou, ale prináša pôsobivý vizuál a vracia kvalitu kampani, ktorej  na atraktivite pridáva Kevin Spacey. Samotný multiplayer na svoj výraznejší posun ešte čaká, ale exosuit sieťovú hru určite oživil. Kooperácia rovnako neurazí, aj keď zombie bonusové kolo je len teasing na obsah DLC. V každom prípade je Advanced Warfare dobrým krokom vpred a uvidíme, kam posunie sériu budúci rok Treyarch, ktorý by mohol priniesť Black Ops III.


napísal saver 6.11.2014
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
8.1
Ohodnotiť
CALL OF DUTY: ADVANCED WARFARE
+ zaujímavá kampaň s atraktívnymi prostrediami aj príbehom
+ výrazne lepší vizuál
+ exosuit oživuje klasickú COD hrateľnosť
+ kompletný balík + kampaň, multiplayer, kooperácia
+ kvalitný motion capture postáv, animácie tvárí a Kevina Spaceyho
- z tlmeného zvuku futuristických zbraní necítiť ich silu
- v kampani využijete špeciálne možnosti obleku len na povel
- chýba výrazný nový mod v multiplayerovej ponuke
- len automatický matchmaking v PC verzii
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel Core i3-530 2.93 GHz,GeForce GTS 450 1GB, 6 GB RAM, Windows 7 64-Bit


RECENZIE HRÁČOV
Call of Duty: Advanced Warfare
8.0
LUK    11.3.2015
Nasledujúce recenzie týkajúce sa série Call of Duty, by som rád poňal v trochu inom duchu. Mnohí ...prečítať celé
Call of Duty: Advanced Warfare
6.0
JONES555    25.2.2015
Vezmem to zhurta. Nejaké tie omáčky o každoročne vydávaných tituloch si domyslite. Je tu ďalšie C...prečítať celé
PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One

Vývoj: Activision / Sledgehammer games
Štýl: Akcia / Multiplayer
Dátum vydania: 4. november 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18400)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk