JAGGED ALLIANCE: FLASHBACK

JAGGED ALLIANCE: FLASHBACK

6.0

Chudobný príbuzný taktickej legendy

Recenzia na PC verziu

Taktická ťahová stratégia Jagged Alliance patrila k tomu najlepšiemu, čo sme mohli hrať v minulom storočí. Odvtedy sa zrodilo niekoľko napodobiteľov, pokusov o remake alebo voľné pokračovanie, no ani jeden nesplnil očakávania fanúšikov. Neprehliadnuteľná oranžová známka v hlavičke recenzie jasne dáva najavo, že ani Flashback neuspel. Ak však nemáte priveľké nároky, možno sa pri tejto hre napriek tomu pobavíte.

Už X-tý raz tu máme zlého vládcu ostrova, ktorého treba zvrhnúť, aby domorodci mohli žiť v demokratickom štáte. Oslobodenie San Hermanos je podmienené zabitím princa a jeho gardy a to dokážu iba žoldnieri, ktorých si najmete na túto úlohu. Na začiatku je notoricky známa séria otázok a odpovedí, čo vede k vytvoreniu vášho vlastného borca s optimálnymi parametrami. K nemu prihodíte prvých pár nájomných zabijakov, ktorých skrátka vyberáte zo zoznamu, čo otvoríte na hlavnej obrazovke s mapou ostrova. Medzi žoldniermi nájdete starých známych, ako je Lynx, Scully alebo Ivan, niektoré mená vám však v zozname budú chýbať. Súpiska s portrétmi a charakteristikami sa však rozšíri vďaka možnosti priamo na ostrove naverbovať ďalších pištoľníkov. Pripoja sa k vám hneď pri osobnom stretnutí alebo si vypýtate kontaktné údaje a zaradia sa do zoznamu čakateľov v hlavnej ponuke. K prvým posilám patrí farmárova dcéra Vicki. Žoldnierov môžete najať na deň, týždeň alebo štrnásť dní a po vypršaní kontraktu im buď priplatíte alebo sa oddelia.

Na začiatku nemáte veľa peňazí a tak váš prvý oddiel nebude veľký. Pravidelné príjmy si zaistíte vyčistením mestečka, bane a ďalších kľúčových sektorov na neveľkej mape od princových prisluhovačov. Tieto lokality však treba aj brániť, pretože sa nepriatelia môžu vrátiť. Takže začnete trénovať milíciu a tá sa pokúsi odraziť útočníkov, aj keď vaši zverenci budú niekde mimo. Tvorcovia hry však nedomysleli situácie, keď je v napadnutom sektore domobrana aj vaši žoldnieri. Nepriatelia totiž bojujú v automaticky generovanom boji iba so separovanou milíciou, ktorú spravidla ľahko porazia a potom nasleduje taktický boj s vašimi žoldniermi.  V tradičných Jaggged Alliance hrách bojovali vaši žoldnieri bok po boku s domobranou a malo to väčšiu logiku.

Jagged Alliance: Flashback
Jagged Alliance: Flashback Pravdepodobnosť úspešného zásahu 105  percent? Zaujímavé.
Pravdepodobnosť úspešného zásahu 105 percent? Zaujímavé.


Jagged Alliance: Flashback Po boji zostávajú krvavé telá.
Po boji zostávajú krvavé telá.


Jagged Alliance: Flashback Po neveľkom ostrove sa môže potulovať niekoľko vašich tímov.
Po neveľkom ostrove sa môže potulovať niekoľko vašich tímov.





Po dobytí viacerých sektorov sa už hrá veselšie, pretože máte viac peňazí, doprajete si viac žoldnierov a môžete ich začleniť do niekoľkých tímov. Každé družstvo môžete presúvať na ľubovoľné miesto v krajine a jednotlivých členov viete meniť a prehadzovať. Mimo boja môžete určiť činnosť každého muža  a ženy, čo môže byť opravovanie výstroja či liečenie, ak máte tašku s náradím alebo doktorský kufrík. Pohyb čiat usmerníte aj podľa presunov nepriateľských jednotiek, ktoré sú na mape označené červenými trojuholníkmi. Čas počas pohybu sa dá podľa potreby zrýchliť, spomaliť alebo zastaviť, takže môžete v pokoji reorganizovať čaty a ich výzbroj.

Pri vstupe na obsadené územie alebo pri stretnutí s putujúcimi gardami, samozrejme, nasleduje boj. Zobrazí sa miesto potýčky a priľahlé okolie s budovami, vozidlami (nepojazdnými), barikádami a rôznym porastom. Postavy sa pohybujú v reálnom čase až od chvíle, keď spozorujú prvého nepriateľa. Potom sa hra prepne do ťahového režimu a v každom kole sa vystriedajú všetci žoldnieri aj nepriatelia. Možnosti postáv sú známe, ale značne oklieštené. Každý zúčastnený má stanovený počet akčných bodov a tie sa dajú využiť na pohyb a streľbu. Efektívnosť postavy v boji závisí od jej atribútov, ktoré sa používaním zlepšujú a levelu. Je možné kryť sa za objektmi, prikrčiť a zaľahnúť, a tak sa lepšie mieri a súčasne protivník ťažšie zasiahne cieľ. Pri zameraní nepriateľa sa zobrazí pravdepodobnosť úspešného zásahu, pričom sa rozlišujú zásahové body na tele.  Občas táto šanca prevýši 100 %, čo je trochu zvláštne, hlavne keď aj v takom prípade sem-tam miniete. Protivníkov väčšinou najskôr počujete a až po chvíli vidíte a úlohu zohráva aj rozmiestnenie postáv v teréne. Jedna guľka môže trafiť hoci aj tri osoby stojace za sebou.

Pištole a samopaly sú vhodné na kratšiu vzdialenosť a môžu strieľať aj dávkami, na väčšiu vzdialenosť sú lepšie pušky, hlavne snajperky. Bojový arzenál zahŕňa aj granáty, nože a podporné doplnky, ako injektory obnovujúce zdravie alebo energiu, ktorá sa míňa hlavne pri behu a v prípade jej nedostatku môže postava aj zamdlieť. Dôležité sú aj bandáže na zastavenie krvácania, ktoré môže viesť až k úmrtiu zraneného. V neposlednom rade je treba zbierať aj rôzne druhy munície. Odolnosť vojakov zlepšuje rôzna výbava, napríklad kevlarová vesta, prilba a rôzne chrániče. Zaujímavosťou je, že okrem individuálneho inventára pre každú postavu je zakomponovaný aj inventár čaty. Tam sa môžu nahromadiť všetky vyzbierané veci a potom ich pohodlne prideľujete jednotlivým žoldnierom.

Zbrane a munícia sa hlavne spočiatku získavajú dosť ťažko. Žoldnieri začínajú s vlastnou výbavou a potom zbierajú korisť z mŕtvych. Len ojedinele sa v krajine vyskytujú trezory či skrine s použiteľnými predmetmi, aj keď sú lokality často osídlené a dosť rozsiahle. Nakupovanie je možné vo veľmi obmedzenej miere. Nečakajte dodávky zbraní z internetového obchodu. Musíte len pracne vyhľadať civilistov, ktorí ojedinele ponúknu nejakú muníciu, pár zbraní alebo lieky. Sortiment je veľmi obmedzený, takže často aj tak nekúpite, čo potrebujete. Navyše namiesto prehľadného výberu s ukážkami tovaru musíte len preklikávať jednotlivé texty s cenovkami v dialógovom okne. Nepohodlné, nepraktické.

V hre funguje denný a nočný cyklus a boje sa teda môžu odohrávať aj v tme - vtedy je kratší dohľad a menšia šanca na úspešný zásah. Na bojisku chýba možnosť demolovať objekty a napríklad zbúrať stenu a vytvoriť si nový prechod alebo zavaliť protivníka. Nedá sa liezť na strechu, poschodie ani do pivnice, nemôžete využívať vyvýšené polohy ani iné pokročilé taktické prvky. Tieto veci pritom boli v Jagged Aliance hrách samozrejmosťou. Našťastie, nechýba aspoň možnosť vyčkávať a pozorovať, takže keď je súper na ťahu, žoldnier zareaguje na pohyb a vtedy môžete (manuálne) vystreliť. Protivníci dokážu byť nebezpeční, ale v zásade je ideálna vyčkávacia taktika. Keď vás vojaci spozorujú, postupne všetci prídu na dostrel (aj keď niekedy im pohyb v kole trvá dlho), nemusíte sa hýbať, len zadáte vašim žoldnierom pozorovací mód. Potom spravíte s nepriateľmi krátky proces .

Po boji si môžete podebatovať s vybranými domorodcami a občas narazíte na spomínané posily či obchodníkov. Niekedy vás miestni poprosia o pomoc a môžete plniť nepovinné úlohy. Takže napríklad oslobodíte niekoho z väzenia alebo nájdete hľadaného zločinca. Kuriózna bola prosba miestneho workoholika, ktorý chce, aby ste sa vyspali s jeho ženou - tá si však žiada fyzicky vyspelého milenca...

Jagged Alliance: Flashback
Jagged Alliance: Flashback Nečakaná ponuka od jedného z obyvateľov ostrova.
Nečakaná ponuka od jedného z obyvateľov ostrova.


Jagged Alliance: Flashback Obchodovanie s domorodcami je zbytočne komplikované a nepraktické.
Obchodovanie s domorodcami je zbytočne komplikované a nepraktické.


Jagged Alliance: Flashback Medzi žoldniermi je aj starý dobrý Ivan. Aj on môže využívať užitočný spoločný inventár.
Medzi žoldniermi je aj starý dobrý Ivan. Aj on môže využívať užitočný spoločný inventár.





Ani vzhľadom Flashback neočarí. Grafika je pomerne jednoduchá, najmä hlavná obrazovka s mapou vyzerá stroho, ale v teréne je to prijateľné. Významnejšie miesta s budovami a rôznymi objektmi majú celkom dobrý dizajn a sú dostatočne prehľadné, ostatné lokality však dosť pusté a jednotvárne. Po boji ale zostávajú telá a efektné mláčky s krvou. Kamera umožňuje čiastočný zoom a pootočenie krajiny, takže ak vám niečo prekáža vo výhľade, z iného uhla pohľadu je to lepšie. Ovládanie je intuitívne a rýchlo si ho osvojíte. Ukladať postup môžete kedykoľvek, aj počas boja. Zvuky zahrňujú nadabované hlášky žoldnierov a celkom dobrú melodickú hudbu. Ku koncu hry sa objavil väčší počet bugov, neraz zamrzla a padala.

Jagged Alliance: Flashback je ďalším tuctovým klonom a slepo kopíruje legendárnu sériu, ktorá je na zaslúženom odpočinku. Lenže nestačí použiť osvedčený názov, obľúbených žoldnierov a zreparovať vybrané súčasti taktickej hry, ktorá kedysi žala úspechy. Chcelo by to buď poriadny remake alebo celkom nového nasledovníka, ktorý sa vydá vlastnou cestou a prestane donekonečna blúdiť po tisíckrát okupovanom a oslobodenom ostrove. Za orezaný, nedotiahnutý a pomerne skromný obsah Flashbacku sa neoplatí vyhodiť 30 €, možno takú tretinu z tejto sumy. Hra obstojne pobaví nostalgických hráčov, ale len v prípade, že sa uspokoja s chudobným príbuzným legendy Jagged Alliance.


napísal uni 13.11.2014
Páči sa mi!
6.0
Vo svete
5.2
Ohodnotiť
JAGGED ALLIANCE: FLASHBACK
+ starí známi žoldnieri, ktorých poznáme z minulosti
+ nenáročné ovládanie a občas zábavné úlohy
+ zdieľaný inventár tímu
+ krvavé stopy bo boji
- orezané možnosti, chýbajú pokročilé taktické prvky v boji
- málo použiteľných predmetov a obmedzená forma obchodovania
- okukaný dej a pôsobisko hry
- bez nápadov a nových prvkov
- slabšia atmosféra
- bugy
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel i3, 4 GB RAM, 5 GGB HDD, Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Full Control
Štýl: Stratégia / Taktická
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk