THE WITCHER: BATTLE ARENA

THE WITCHER: BATTLE ARENA

6.0

Zaklínač v mobilnej aréne

Recenzia na Mobil verziu

Séria The Witcher alebo po slovensky Zaklínač, uzrela v hernej podobe svetlo sveta v roku 2007. Vtedy sa RPG s bielovlasým Geraltom dostala iba PC, no o štyri roky na to sme sa dočkali pokračovania, ktoré už vyšlo aj na Xbox 360. Majitelia PlayStation 3 boli síce stále mimo hry, no v súčasnosti pripravovaný tretí prírastok do série sa už dostane aj na PlayStation 4. Zaklínač je od svojho zrodu hlavne RPG hrou, ktorej nechýba poriadna dávka akcie a kvalitný príbeh. Vývojári z poľského štúdia CD Projekt sa však rozhodli svoju veľkú značku preniesť aj na mobilné zariadenia. Najskôr v podobe digitálnej verzie stolnej hry pod názvom The Witcher Adventure Game, no s najnovším počinom skúsili prejsť do celkom iného štýlu. Už názov The Witcher: Battle Arena napovedá, že nový Zaklínač pre mobilné zariadenia je klasickou MOBA záležitosťou, ktorú sa autori snažia pretlačiť nielen medzi fanúšikov série.

Základ je teda jasný. The Witcher: Battle Arena ponúka jednoduché súboje na malých mapách – v arénach, proti skutočným hráčom alebo AI. V podstate tak dostanete presne to, čo by ste od mobilnej hry čakali, no veľmi rýchlo prídete na to, že nie je všetko tak, ako sa na prvý pohľad zdá. Tak ako väčšina veľkých hier, po stiahnutí The Witcher: Battle Arena a následnom spustení nasleduje sťahovanie dodatočných dát potrebných pre jej spustenie. Každopádne, ak hráte na Androide, v nastavení hry si môžete zmeniť okrem zvuku aj nastavenie grafiky. Keď ale hráte na silnejšom zariadení a rozhodnete sa pre vyššie nastavenie ako to predvolené, hra si potrebuje všetky dáta stiahnuť odznova. Pri iOS však nič také nehrozí. Po úvodných „formalitách“ máte pred sebou hlavné menu. Ak hráte na mobile, pravdepodobne si hneď všimnete, že je celá hra stavaná skôr na tablety ako na zariadenia s menším displejom. Všetky položky v menu alebo priamo pri hre sú na klasických telefónoch malé. Samotné hranie to síce príliš neovplyvňuje, no na tablete je predsa len o niečo pohodlnejšie.

The Witcher: Battle Arena
The Witcher: Battle Arena Pri útokoch je najlepšie držať spolu.
Pri útokoch je najlepšie držať spolu.


The Witcher: Battle Arena V inventári nájdete získané predmety, ktoré môžete využiť pre zlepšenie atribútov postáv.
V inventári nájdete získané predmety, ktoré môžete využiť pre zlepšenie atribútov postáv.


The Witcher: Battle Arena Po každom súboji vás hra odmení rôznymi predmetmi.
Po každom súboji vás hra odmení rôznymi predmetmi.





Prejdime však rovno k samotnému princípu hry. Po spustení sa objavíte s vaším tímom, ktorý pozostáva z trojice hráčov, na malej mape v respawn bode. Tam môžete nakupovať vylepšenia pre vášho bojovníka a taktiež si dobiť zdravie priamo počas súboja. Vašou hlavnou úlohou však nie je ani tak zabíjanie postáv z druhého tímu, ale obsadzovanie väčšiny z trojice pilierov na mape. Na začiatku totiž každý tím začína so skóre 500, ktoré sa postupne znižuje podľa toho, koľko z bodov obsadil každý tím, pričom ten, kto padne na nulu ako prvý, prehráva. Jedna takáto hra trvá približne desať minút a väčšinou ide o veľmi napínavé súboje. Samozrejme, pri online hre je základom rýchly a hlavne prepracovaný matchmaking, ktorý vždy vyberie hráčov s podobnou úrovňou skúseností. The Witcher: Battle Arena má s tým občas problém, a teda sa niekedy stane, že jednoducho proti súperovi nemáte takmer žiadnu šancu, kvôli čomu hra stráca svoj zmysel.

Momentálne hra ponúka tri typy herných režimov – PvP, Coop vs AI, Practice. Prvý režim ako jediný ponúka hru čisto iba na internete, kde sa spojíte so skutočnými hráčmi. Tu je ale zatiaľ k dispozícii iba voľná hra, pričom v menu je vidieť možnosť pre Ranked Game, ale nedá sa zvoliť. No aspoň vieme, že autori s jej pridaním počítajú, aj keď je zatiaľ v nedohľadne. V druhom režime, Coop vs AI, sa postavíte s vaším tímom skutočných hráčov proti AI tímu. Tu si môžete zvoliť z troch úrovní obtiažnosti, rovnako ako v poslednom, treťom režime. Practice je, samozrejme, určený iba na trénovanie a zdokonalovanie vašich herných schopností a taktiky. Ak sa vám teda nedarí vyhrávať ani pri najnižšej obtiažnosti, toto je miesto presne pre vás. Hneď po spustení však odporúčam pozrieť si tutoriál, ku ktorému sa dostanete cez odkaz v hlavnom menu. Ide o približne šesťminútové video na YouTube, ktoré vás v skratke oboznámi so všetkými možnosťami hry. 

Kedže ide o hru z univerza Zaklínača, nemôžu v nej chýbať ikonické postavy z tejto série. Ako hráč máte k dispozícii trojicu postáv. Celkovo síce hra momentálne ponúka deväť hrdinov, no hrať môžete iba s tromi. Postavy si však nevyberáte vy, ale hra ich v pravidelných intervaloch obmieňa. Samozrejme, je tu možnosť, aby ste mohli hrať s každou z postáv, no tu už musíte hrať dosť dlho na to, aby ste nazbierali dostatok hernej meny na ich kúpu. Zo začiatku tak budete nútení „pracovať“ so všetkými postavami, kedže sa nemôžete zamerať na vylepšovanie vášho (prípadného) favorita. Deväť postáv je navyše rozdelených do troch kategórií, kde každá z nich má, pochopiteľne, určité výhody aj nevýhody. Konkrétne ide o čarodejníkov, lukostrelcov a bojovníkov s mečom. Každú z postáv si je, samozrejme, možné vylepšovať, dokupovať jej nové zbrane či brnenia. RPG systém tak hru pekne oživuje a môžete sa v ňom dosť vyblázniť, no nečakajte od toho príliš veľa. Stále ide o mobilnú hru a nie veľký PC titul.

Jednou z hlavných nevýhod celej hry je jej jednotvárnosť. Aj keď ide o MOBU a počet postáv sa nezdá nejaký malý, už ich spomínané obmieňanie vás jednoducho obmedzuje. No hra naráža na oveľa väčšie problémy. V prvom rade chýba viac režimov, ktoré by vás netlačili do približne rovnakého štýlu hry, pričom ďalším zabijakom je obmedzený počet máp - sú iba dve. Tento žalostne slabý obsah bez milosti ničí celý koncept, ktorý by pri o niečo väčšej snahe autorov mohol dopadnúť úplne inak. Aj keď vývojári hru plánujú ďalej rozširovať, bolo by lepšie, keby s ňou predsa len prišli o niečo neskôr a vydali by ju so širším výberom takmer všetkého.

The Witcher: Battle Arena je aj napriek potenciálu tou hrou, na ktorú veľmi rýchlo zabudnete. Každý súboj je približne rovnaký a po pár kolách skutočne nemáte väčšiu motiváciu vytiahnuť mobil či tablet s tým, že by ste klikli práve na ikonu tejto hry a radšej váš prst zablúdi na niečo iné.

The Witcher: Battle Arena
The Witcher: Battle Arena Obrazovka so štatistikami pochopiteľne nemôže chýbať.
Obrazovka so štatistikami pochopiteľne nemôže chýbať.


The Witcher: Battle Arena Zbrane si môžete vylepšovať priamo počas hry v respawn bode.
Zbrane si môžete vylepšovať priamo počas hry v respawn bode.


The Witcher: Battle Arena Rozumné využívanie špeciálnych schopností je základ úspechu.
Rozumné využívanie špeciálnych schopností je základ úspechu.






napísal play3man 20.2.2015
Páči sa mi!
6.0
Vo svete
6.3
Ohodnotiť
THE WITCHER: BATTLE ARENA
+ Zaklínač vie zaujať aj ako MOBA
+ príjemná hrateľnosť sa vám rýchlo dostane do prstov
+ grafické spracovanie
- malý počet režimov
- súčasťou sú iba dve mapy
- matchmaking má svoje muchy
- postavy vám za vás vyberá hra
- bugy


RECENZIE HRÁČOV
Mobil

Vývoj: cdp.pl / CD Projekt RED
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19797)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk