ASSASSIN'S CREED: ROGUE

ASSASSIN'S CREED: ROGUE

7.5

Uzatvorenie americkej trilógie prišlo aj na PC

Recenzia na PC verziu

Ubisoft po pár mesiacoch od vydania Assassin's Creed: Rogue na Xbox360 a PS3 prináša už aj PC verziu a umožňuje tak aj PC hráčom uzavrieť americkú trilógiu série. Nový assassin, nový templár, nový Abstergo zamestnanec - všetko v jednom nám prepojí Assassins Creed 3,  Black Flag a Unity a uzavrie to vlastným a netradičným príbehom. Tentoraz totiž budeme zabíjať assassinov.

Dostávame sa do kože Shay Patricka Cormacka, assassina, ktorý už od začiatku hry viditeľne nie je v kolektíve assassinov obľúbený, a tak sa ani nedivíme zvratu udalostí, keď je hlavný protagonista zradený a ponechaný napospas osudu. Našťastie a možno naneštastie, má Shay tvrdý korienok, prežije a svoj nasledujúci život venuje vyvražďovaniu assassinov. Popritom všetkom stretáva známe postavy z predchádzajúcich a aj nasledujúcich hier a nechýba doplnok súčastnosti, ktorý nám odhalí viac pozadia postavy. V minulosti sa bude znovu rozoberať téma Pieces of Eden, navštívime rozmanité lokality v polovici osemnásteho storočia, severné more, vnútrozemské zátoky, na chvíľu sa pozrieme do Lisabonu, Paríža, ale hlavne si podmaníme New York - v mene templárov.

Assassin's Creed: Rogue
Assassin's Creed: Rogue Vaša pýcha - koráb morí.
Vaša pýcha - koráb morí.


Assassin's Creed: Rogue Vidíte to? Nikto vás nemá rád už od začiatku.
Vidíte to? Nikto vás nemá rád už od začiatku.


Assassin's Creed: Rogue Titul bude dopĺňať obsiahla súčasnosť.
Titul bude dopĺňať obsiahla súčasnosť.





Ubisoft sa síce hru od prvého posteru až po posledný trailer snažil štylizovať ako viac drsnejšiu a neviazanú tichým zabíjaním, a to ako silnejšími zbraňami hrdinu, tak aj silnejšou výzbrojou vašej "badass" lode. Nedá sa povedať, že by to bolo v samotnej hre presvedčivé. Minimálne však môžeme povedať, že je to viac akčnejšie ako Black Flag, ale okrem toho prakticky rovnaké, len na inom území. Budete sa teda veľa plaviť, bojovať na mori a menej behať po mestách. New York to síce mierne oživuje, ale ak ste nemali lode radi v predošlých častiach, táto vás nepoteší.

Samotnú hru a príbeh sme si už bližšie opísali v minulej recenzii pre Xbox 360 a PS3 (7.5) a v zásade sa na PC oproti konzolám výrazne nezmenila. Okrem lepšej grafiky žiadne novinky alebo bonusy neprináša. V hre ostáva stále len kampaň bez multiplayeru, ale fanúšikom to postačí, keďže kampaň je slušne rozsiahla s množstvom vedľajších misii a možností. Vylepšenia grafiky sú citeľné a ako vyššie rozlíšenia, tak aj vyššia kvalita textúr spraví svoje. Žiaľ, to je všetko. Hre chýbajú dodatočné efekty, ktoré mal Black Flag a, samozrejme, celým enginom je stále o generáciu pozadu za Unity. Avšak vďaka tomu ju na 60 fps rozbehnete aj na 5 rokov starých kartách a nie pri 6 fps ako Black Flag.  Je to na jednej strane pozitívne, na druhej tie efekty vizuálu viditeľne chýbajú.

Stále je to ešte vizuálne v norme, ale okrem toho cítiť masívny rozdiel oproti Unity - ako v jednoduchšom spracovaní prostredí s prázdnymi ulicami miest, tak aj pri animáciách, bojovom systéme a problematickejšom parkoure. Možno hru Ubisoft naschvál vydali až po Unity, aby sme si uvedomili, aký veľký technologický skok spravili a o koľko nás Rogue presunulo späť v čase. Na druhej strane, v ponuke príbehu je Rogue oveľa lepší ako Unity, kde autori nestíhali a modernú líniu orezali úplne na kosť. Rogue v príbehu ponúka kompletnú nádielku Assassins Creed univerza, ktorú si fanúšikovia vychutnajú. A teda hra ponúkne ako hľadanie Pieces of Eden, tak aj staré chrámy, novú cestu k zničeniu sveta, množstvo lokalít a, samozrejme, aj príbeh v prítomnosti v Abstergu. 

K tomu robí Rogue zaujímavú vec, a síce ponorí nás aj do plánov templárov a ich pohľadu na aktuálny vývoj udalostí. Ukazuje, že je relatívne, kto chce kto v danej chvíli zničiť svet. Teraz to vyzerá tak, že to môžu byť aj samotní assassini, ktorí sa tomu doteraz vždy snažili zabrániť. Samotný príbeh má síce dobrú tému, pointu, ale celé je to strnulé, pomalé, nezaujímavé a potenciál je väčšinu času utlmený a len chvíľami sa prejaví v pár zaujímavých misiách. Nehovoriac o hlavnej postave, ktorú si neobľúbite. Jednoducho Shaya nemajú radi assassini, templári ho len trpia a vy za neho hráte len z nutnosti.

Hrateľnosťou a ovládaním hra na PC kopíruje Black Flag, a teda tu znovu máme už štandardný pohyb po meste, lezenie po budovách, skalách, typický oldgen AC bojový systém, ako aj ťarbavejšie ovládanie lode a útoky s ňou. Aj keď je oproti pirátskym lodiam rýchlejšia, silnejšia a bude mať sériu nových zbraní, napríklad horiaci olej na vode, malé rýchle kanóny alebo primitívne rotačné guľomety. Sú to chuťovky, ktoré spravia námorné boje zábavnejšími a rýchlejšími. Zbrane budú lepšie aj vo výbave postavy, ktorá použije vzduchovú pištoľ s rôznymi taktickými nábojmi alebo granátomet. Je to akčnejšie, aj keď stále je lepší útek, ako pokúšať sa zastaviť nepriateľov pomalými zbraňami. Útek zostáva ideálna cesta postupu, keďže s ním tupú AI protivníkov ľahko prekabátite.

Napriek tomu je však tento titul pre fanúšikov Assassin's Creed univerza veľmi dôležitý a ukáže nové prepojenia, ako aj tento svet z tej druhej strany. Ak ste hrali prvé dve hry americkej trilógie, táto je už samozrejmosťou. Všetko uzavrie a posunie vpred. Práve preto je škoda, že Rogue vydával Ubisoft len ako doplnok k Black Flag a v tieni Unity. Možno to mohli autori vymeniť, dopracovať Rogue a Unity si odložiť na tento rok. Všetko by bolo kontinuálne prepojené, všetko mohlo byť kvalitnejšie a všetko by dávalo zmysel. Takto sa hráči Unity dostali do príbehu, kedy boli niektoré udalosti preskočené a nevysvetlené, hlavne v prítomnosti, do ktorej Rogue pridáva dôležité uzatvorenia.

Assassin's Creed: Rogue
Assassin's Creed: Rogue Väčšinu hry prežijete na lodi.
Väčšinu hry prežijete na lodi.


Assassin's Creed: Rogue Tajomné artefakty tentoraz nechýbajú.
Tajomné artefakty tentoraz nechýbajú.


Assassin's Creed: Rogue V prítomnosti sa snažia zistiť, prečo je Shay taký dôležitý.
V prítomnosti sa snažia zistiť, prečo je Shay taký dôležitý.





Musíme sa však uspokojiť s tým čo Ubisoft naordinuje, a tak si prežijeme dobrodružstvo, ktoré je síce dostatočne obsiahle, ale napriek tomu sa nedokáže zbaviť dojmu samostatného DLC obsahu. Toho je za 50 eur na Steame skutočne málo, ale v obchodoch cena klesá aj pod 30 eur - už prijateľných vzhľadom na ponuku. Prípadne ak titul ani neplánujete hrať, pozrite si záver na YouTube a budete v obraze a oboznámení s prepojeniami v minulosti a aj prítomnosti.

Celkovo je Assassin's Creed: Rogue dôstojným zakončením americkej trilógie Assassins Creed série, ktorá nás pred pár rokmi vytiahla zo stredovekej Európy, umožnila spoznať americkú históriu a ponúkla primárne námorne ladené novinky. Rogue je síce prídavok, ktorý minulý rok len dopĺňal AC Unity a viacmenej len spájal už známe veci AC3 a Black Flag, ale príbehovo to uzavrel a umožnil sérii presunúť sa späť do Európy. Hra je konkrétne priamo previazaná s Unity, na ktoré sa tento rok naviaže londýnsky Assassin's Creed: Victory.

Hra zatiaľ vyšla vo vylepšenej podobe len na PC, Ubisoft doteraz ani nenaznačil Xbox One a PS4 verzie.

Assassin's Creed: Rogue
Assassin's Creed: Rogue New York je prázdny a iný ako ho poznáme dnes.
New York je prázdny a iný ako ho poznáme dnes.


Assassin's Creed: Rogue Grafika hry je slabšia ako v Black Flag, ale dokáže vykúzliť pôsobivé scenérie
Grafika hry je slabšia ako v Black Flag, ale dokáže vykúzliť pôsobivé scenérie


Assassin's Creed: Rogue New York bude čakať na vaše objavovanie.
New York bude čakať na vaše objavovanie.





napísal saver 25.3.2015
Páči sa mi! (+1)
7.5
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
ASSASSIN'S CREED: ROGUE
+ slušné uzatvorenie americkej trilógie
+ rozmanitosť prostredí a možností
+ niekoľko noviniek oproti Black Flag
+ nenáročné na hardvér
- na vizuále vidieť že ide o oldgen port
- absentuje multiplayer a kooperácia
- príliš zamerané na lode
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Core2Quad Q6600 2,4 GHz, 2 GB RAM, GeForce GTS450, DX 11, OS Windows 7 SP1 (64-bit)


RECENZIE HRÁČOV
icon
8.2
PATRIX85    13.4.2020
(hodím si to aj sem, nech to je v kope)Pekne, pekne. Príbehovo o dosť zaujímavejšie než štyrka. ... zobraziť

Xbox 360
PC
PS3

Vývoj: Ubisoft / Ubisoft
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 11. november 2014
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17930)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk