TX RACING WHEEL FERRARI 458 ITALIA EDITION

TX RACING WHEEL FERRARI 458 ITALIA EDITION

S kvalitným volantom na plný plyn

Aktuálne konzoly sú na trhu už pomaly 2 roky a ich herná knižnica sa pomaly, ale isto rozrastá vo väčšine dnes obľúbených žánrov, medzi ktoré, samozrejme, patria aj pretekárske hry. Každá z konzol má za sebou nejaké exkluzívne značky a rozhodne netreba zabúdať ani na obľúbené multiplatformové tituly, pričom v blízkej dobe sa dorútia ďalšie. Aj preto by práve fanúšikovia racingov už mohli mať dôvod na to, aby sa poobzerali po nejakých pretekárskych perifériách. Avšak to je oblasť, kde ponuka zatiaľ kolíše, keďže tých podporovaných a kvalitných modelov až tak veľa nie je. Svoje novinky pripravuje Logitech, no ešte predtým sme sa rozhodli obzrieť za doteraz asi najlepším volantom pre Xbox One.

Úprimne povedané, na výber máte prakticky len z niekoľkých modelov, ak chcete naozaj niečo naozaj kvalitné. Na Xbox One je to napríklad aj Thrustmaster TX Racing Wheel Ferrari 458 Italia Edition, ktorý má navyše aj tú výhodu, že sa dá použiť aj na PC. Avšak patrí skôr medzi tie drahšie. Niekde to je viditeľné, inde nie. Hneď na začiatku môžem povedať, že vás tento volant v niektorých aspektoch možno sklame. No zachováva rovnováhu a rovnako dokáže aj nadchnúť. Je už síce starší, no do povedomia sa dostal vďaka Project CARS, keďže patrí medzi zariadenia, ktoré hra oficiálne podporuje. Zajazdiť si však s ním môžete aj v iných hrách.

Celá základňa volantu je z čierneho plastu, skôr matného. Má tendenciu chytať prach a možno na pohľad nepôsobí práve najvábnejšie, no to ani nie jej úlohou. Oproti predchádzajúcim modelom, napríklad podobnému pre Xbox 360, je však väčšia, masívnejšia a aj pevnejšia. Môžete sa do nej poriadne oprieť, na stole drží perfektne. K stolu ju pripojíte upevňovacou skrutkou a držiakom zo spodnej strany. Pracuje sa s nimi pohodlne a prekvapivo dobre sadnú aj pri stiesnenejších podmienkach. Bohužiaľ sa skrutka nedá nejako elegantne schovať alebo zasunúť, a tak môže občas zavadzať.

TX Racing Wheel Ferrari 458 Italia Edition

Vzadu základňa obsahuje USB kábel, ktorým sa pripája k Xboxu/PC, no mohol by byť o niečo dlhší. Taktiež tu pripojíte napájací kábel, pedále a aj radiaci páku (tá je však len doplnkom a nie je v balení). Navrchu sa nachádza IR senzor pre rozoznanie Kinectom. Volant je samostatný, nie je pevnou súčasťou základne a dá sa oddeliť. Takže do nej dokážete pripojiť aj nejaký iný Thrustmaster volant. Upevňovací mechanizmus však nie je riešený práve najlepšie. Vybrať volant je jednoduché, no vložiť ho tam vyžaduje trochu cviku a pevných nervov, keďže nechce vždy zapadnúť úplne ideálne. Navyše potom musíte mať poruke ešte aj krížový skrutkovač, aby ste ho dotiahli.

Ako ste si už asi domysleli, dizajnovo tento kúsok vychádza z volantu Ferrari 458 Italia, pričom je vyhotovený v mierke 7:10. Thrustmaster sa snažili volant čo najviac priblížiť reálnej predlohe a aj preto sú rôzne jeho prvky „maskované“ - tlačidlá a podobne. Taktiež to platí aj pre farebnú schému a tvarovanie. V strede nechýba tradičné žlté Ferrari logo. Takmer celý volant je čierny, no medzi ramenami a stredom nájdete časti vyhotovené v metalickom dojme. Vrchná a spodná časť oblúka sú plastové, bočné sú tvarované pre uchopenie a potiahnuté gumou, aby sa vám nešmýkali ruky a volant sa aj po dlhšom jazdení príjemne držal.

Jediným skutočným metalickým prvkom na volante sú pádla na radenie. Tie sú veľké, takže bez ohľadu na veľkosť vašich rúk s nimi budete vedieť pohodlne pracovať. Navyše ich stačí stláčať naozaj len jemne a reagujú okamžite. Rozmiestnenie samotných tlačidiel na volante je prehľadné a intuitívne. Emulujú prakticky všetky ovládacie prvky tradičného gamepadu, a to aj D-padom. Drobné tlačidlá nájdete aj zo strán vzadu. Sú stavané tak, aby ste ich vedeli ovládať prstenníkmi. Manettino prepínač na volante má síce naznačených viac polôh podľa skutočnej predlohy, no reálne má len dve. Môžete si namapovať napríklad prepínanie nastavení auta.  Xbox tlačidlo je na pravej strane základne, hneď pod volantom. Na ľavej je tlačidlo Mode, ktorým si môžete prehodiť pedále (pozíciu plynu a brzdy). Režim je označený drobným svetlom. Oproti  staršiemu modelu tu chýba výstup na slúchadlá, čo je trochu škoda.

TX Racing Wheel Ferrari 458 Italia Edition

V porovnaní s Xbox 360 modelom sú ale použité lepšie pedále. Tie už nie sú celé plastové, ale tiež kovové. Síce nepatria medzi tie najlepšie na trhu (globálne), no majú správny zdvih a aj odpor pri stláčaní, aby vám nelietali ako papier v prievane. Celý blok s nimi je ľahučký a vybavený aj protišmykovými gumičkami zospodu, aby dobre držal na podlahe. Dizajnovo k volantu jednoducho sadnú, kábel je dostatočne dlhý, tam niet čo vytknúť. Samozrejme, môžete k volantu pripojiť aj iné kompatibilné pedále. Napríklad aj so spojkou.

Po správnom pripojení k Xbox One sa volant sám nakalibruje a môžete smelo začať jazdiť. Na PC to, bohužiaľ, nie je až také pohodlné a môže sa vám stať, že volant budete musieť dodatočne nastaviť. Práve PC verzia Project CARS ale obsahuje profil pre tento volant, takže tam je použitie jednoduché, už ho musíte len správne nainštalovať. Zo zaujímavých funkcií určite stojí za zmienku ochrana proti prehriatiu, a to najmä v týchto dňoch. Ak by vám hrozilo, že sa volant prehreje, tak sa sám vypne a upozorní vás .

Dirt Rally, Project CARS, Forza Horizon 2, Forza 5 - rôzne hry s rozdielnym jazdným modelom a mnohými vlastnými finesami v hrateľnosti. Volant sme skúšali so všetkými a hrali sme s ním ako na Xbox One, tak aj na PC. Vo všetkých týchto hrách bol pocit z jazdy s volantom veľmi dobrý, možno až prekvapujúco dobrý. Mŕtve zóny sú v strede prakticky zanedbateľné, vo všetkých hrách reagoval výborne a okamžite. V arkádach a aj simulačne ladených racingoch vás volant dokáže veľa naučiť, keďže oproti gamepadu jasne ukáže, kde už sú limity. Výborne sa osvedčil aj v Dirt Rally, kde bola radosť hnať sa hore na Pikes Peak.

TX Racing Wheel Ferrari 458 Italia Edition

Aj ten najlepší dojem z volantu dokáže pokaziť nezvládnutá spätná väzba, no tu sa to našťastie nestalo. Force Feedback je veľmi presný (aj keď v mnohom záleží od hry), jasne vám naznačí, keď vám už zadok začne ubiehať a kedy sa s nim musíte trochu „pobiť“, aby ste to vyrovnali. Cítite nerovnosti, šmyky aj vybehnutie, a to skutočne veľmi presne. Ibaže v základnom nastavení chýba trošku sily a razancie a občas už čakáte, že vás volant „kopne“, ale nestane sa tak. No s tým sa ešte dá pohrať, avšak musíte s tým počítať.

Thrustmaster TX Racing Wheel Ferrari 458 Italia Edition je vynikajúci volant, a to najmä na Xbox One. Na PC má väčšiu konkurenciu, no ani tam by sa celkom nestratil. Poteší skvelou odozvou a presnou spätnou väzbou, ktoré môžu konkurovať aj tým najlepším volantom. Poteší aj možnosť pripojiť niektorú z ďalších podporovaných periférií. Má však zopár chybičiek. Prvou môže byť vyššia cena. Druhou plastové vyhotovenie, ktoré na niekoho môže pôsobiť trochu lacno. Toho hliníka, ktorý by zlepšoval dojem, tu skutočne veľa nie je. No a nakoniec sú tu pedále, ktoré sú fajn, no nájdete aj lepšie.


napísal matus_ace 6.7.2015
Páči sa mi!
TX RACING WHEEL FERRARI 458 ITALIA EDITION


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18383)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk