SUPER MEGA BASEBALL: EXTRA INNINGS

SUPER MEGA BASEBALL: EXTRA INNINGS

8.0

Zábavný baseball s krátkymi nohami

Recenzia na PC verziu

Baseball u nás nepatrí medzi populárne športy. Kým v USA je medzi tými najobľúbenejšími a v minulosti sa dostal už aj medzi olympijské športy, u nás holdujeme iným pohybovým aktivitám. Narozdiel od zahraničia sa u nás nevysiela, nehrá profesionálne ani medzi deťmi na ihrisku, no a nepoznáme ani jeho pravidlá. Keď sa hovorí o tom, že sa niekto dostal na tretiu métu, často si pod tým predstavíme niečo úplne iné. Väčšine ľudí u nás tento šport niečo hovorí len vďaka filmom a teraz už aj hrám. Po dlhšej odmlke sa totiž baseball viac pretlačil aj na naše obrazovky.

Séria MLB: The Show od Sony je stálicou a stavia na reálne spracovanie športu. Nedávno jej začal konkurovať nový ročník RBI Baseball, ktorý sériu vzkriesil z mŕtvych. No a teraz je tu arkádový a takmer animákový nováčik, ktorý po minuloročnom debute prichádza vo vylepšenej verzii a netradične aj na PC. Super Mega Baseball: Extra Innings robí pre tento šport zhruba to, čo Mario Golf pre golf, prípadne Sensible Soccer svojho času pre futbal. A ešte viac to zvýrazňuje unikátnym vizuálnym spracovaním.

A to je len dobre. Už pri prvom pohľade vám je jasné, že tu to nebude o scoutingu, podrobných štatistikách, trénovaní jedného odpalu, ktorý by vám zaručil výhru. Pozeráte sa na obrázky okolo a viete, že tentoraz to bude len o jednoduchej a okamžitej zábave. A aj keď o športe samotnom nič neviete, chcete si to vyskúšať. Nepotrebujete oficiálne licencie, nepotrebujete zložitý systém. Prakticky len zoberiete do rúk ovládač, pohodlne sa usadíte a necháte hru, nech vás zavedie ihrisko a predstaví vám stručne a priamo v akcii pravidlá.

Super Mega Baseball: Extra Innings
Super Mega Baseball: Extra Innings Tímov je veľa a každý sa zameriava na niečo iné.
Tímov je veľa a každý sa zameriava na niečo iné.


Super Mega Baseball: Extra Innings So zostavami nemusíte vôbec miešať.
So zostavami nemusíte vôbec miešať.


Super Mega Baseball: Extra Innings Grafický štýl si zamilujete.
Grafický štýl si zamilujete.





Úvodnou ponukou hra neoslní. Zároveň ale naznačí, o čo autorom išlo a že všetky prostriedky investovali na priebeh hry samotnej. Skromná ponuka obsahuje len základné položky a z herných režimov poskytne skutočne len ten štandard. To však neznamená, že by nezabavila, prípadne omrzela. Autori skôr len stavili všetko na jednu kartu. Vyberáte si tak režim Play a keďže ste ešte nikdy žiadnu podobnú hru nehrali, volíte s len jeden exhibičný zápas. Vyberáte si jeden z fiktívnych tímov nazvaných podľa zvieratiek a idete na to.

Prichádzate na ihrisko s tímom podivných karikatúr športovcov, z ktorých jeden sa chopil pálky a už sa nachádzate v jeho koži. Oproti vám stojí nadhadzovač z tímu súperov. Dáva signál a hádže loptičku. Hra sa na chvíľku zastaví a povie vám, aby ste odpálili, v momente, keď loptička priletí pred vás, máte stlačiť A na gamepade. Spravíte tak a loptička letí. Pri troche šťastia máte na konte svoj prvý homerun (ale to je v tejto fáze naozaj len o šťastí). Nakoniec vás ale súper aj tak trikrát vyautuje a úlohy sa menia. Vy nadhadzujete a snažíte sa o to, aby po vašich nadhodoch súper nebodoval.

Situáciu máte sťaženú tým, že sa musíte trafiť do obdĺžnika pred súperom. Sami musíte uznať, že to by nemal príliš ťažké. Našťastie pred nadhodom máte na výber z 8 rôznych štýlov, ktoré potom ešte musíte konkrétne umiestniť. Každý štýl má inú rotáciu, niektoré vonkajšiu, iné vnútornú, no a sami ich ešte musíte dobre umiestniť v rámci obdĺžnika, aby hod rozhodca uznal. A do celej rovnice vstupuje ešte aj sila nadhodu, pričom to všetko ovládate len jedným tlačidlom, aby bol koncept čo najjednoduchší a okamžite vám prešiel do krvi. Je až pozoruhodné, aké taktické možnosti sa podarilo s týmto systémom vytvoriť. Navyše, ak budete stále nadhadzovať na to isté miesto, súperi to rýchlo prekuknú.

Už ste sa ostrieľali v niekoľkých zápasoch, tak sa už odhodláte aj na svoju prvú sezónu. Vyberáte si tím z tých, ktoré sú v hre. Nemajú tradičné štatistiky, ale skôr zameranie. Niektoré sú útočné, iné defenzívne, ďalšie zas zamerané na hru na pálke, no a jeden je aj z každého rožka troška a ten je ideálny pre začiatočníkov. Potom si už len vyberiete divíziu, pred prvým zápasom určíte svoju zostavu (základná je ideálna, takže ide len o sympatie) a idete na vec. No pozor, nie je tu tradičné nastavenie obtiažnosti. Namiesto toho je tu systém EGO, ktorý vám hra nevysvetlí, no ak s ním budete experimentovať, tak zistíte, že pri 0 je hra najľahšia a čím vyššie idete, tým je náročnejšia a postupne pritvrdzuje. Náročnosť si tak môžete nastaviť detailne, a to aj neskôr v priebehu sezóny.

So základnými skúsenosťami z predchádzajúcich hier uhráte nejaké body, získate nejaké méty a vyhráte nejaký ten inning. Postupne ale budete musieť prísť s niečím novým a aj tu hra dokáže podať pomocnú ruku, kedy vás naučí nové a pokročilejšie techniky nadhadzovania a aj odpaľovania. Vyžadujú si len o trošku viac cviku, no podstatne lepšie načasovanie, aby ste vedeli, kedy si môžete dovoliť odpal uliať, kedy môžete dať bežcovi pokyn, aby sa posunul bližšie k méte, prípadne ich skúsil obehnúť viac so záverom v štýlovom šmyku.

V Super Mega Baseball je mnoho vecí automatických, aby ste si hru vedeli užiť, aj keď sa do nej nechcete ponárať príliš hlboko, prípadne ju len chcete rýchlo ukázať priateľom. Fyzika však má svoj základ v realite, a tak sa môže stať, že hráčovi loptička prepadne pomedzi ruky alebo niečo podobné a vtedy sa do hry musíte zapojiť sami a pomôcť. Okrem už vyššie uvedených možnosti sami aj chytáte loptičky, k čomu hra ponúka niekoľko možností. Taktiež musíte loptičku hodiť na vybranú métu predtým, než sa na ňu dostane bežec. Môže sa to zdať zložité, no rýchlo si tieto veci osvojíte.

Super Mega Baseball: Extra Innings
Super Mega Baseball: Extra Innings Nadhody ponúkajú mnoho taktických možností.
Nadhody ponúkajú mnoho taktických možností.


Super Mega Baseball: Extra Innings Homerun je zo začiatku len o šťastí, časom ale aj o vašich schopnostiach.
Homerun je zo začiatku len o šťastí, časom ale aj o vašich schopnostiach.


Super Mega Baseball: Extra Innings Štýl odpalu si musíte dopredu dobre premyslieť.
Štýl odpalu si musíte dopredu dobre premyslieť.





Hráči tu majú svoje štatistiky, no na ich výkon oveľa viac vplýva Mojo. To je akási ich aktuálna forma alebo nálada. Ak sa im v hre darí, Mojo ide hore a majú väčšiu šancu na ďalšie úspechy v hre. Ak pokazíte viac odpalov, hráč je nervózny, ide mu para z uší (doslova), potí sa a Mojo ide dole. Vtedy je možno vhodné vystriedať ho. Štatistiky dokážete vylepšovať mimo hry najímaním nových členov realizačného tímu. Keď si zvyšujete level získavaním skúsenostných bodov, sprístupňujete si sloty na nových trénerov a ďalších členov, ktorých pridelíte jednotlivým hráčom a zlepšíte tak ich schopnosti. Škoda ale, že manažment nie je spracovaný aj čo sa týka samotných hráčov. Nových si teda nekúpite, nevymeníte, ani nezískate z draftu juniorov.

Dostanete sa na koniec sezóny, dovediete svoj tím na prvé miesto a tam to končí. Môžete len skúsiť ďalšiu sezónu, prípadne, ak máte to šťastie, môžete svoje výsledky porovnávať s priateľmi v tabuľkách. Nenarazíte tu na absolútne žiadny online multiplayer, žiadne ligy ani nič podobné. Pričom si to hra priam pýta. Jedinou záchranou je kooperatívny režim až pre štyroch hráčov lokálne, ktorý zabaví, no so striedaním hráčov v rôznych úlohách je možno až zbytočne prekombinovaný. Zvlášť keď tu musíte viac zvládať aj hru v poli, čo nie je práve najzábavnejšia časť. Ale rozhodne životnosť hry predĺži, ak si k nej budete mať koho pozvať.

Super Mega Baseball: Extra Innings vyzerá skvele a PC verzia nie je vôbec náročná. Zamilujete sa do tých karikatúr, ktoré behajú po ihriskách. Krátke nohy, silné ruky, dlhé torzá. Akoby zliezli zo skice šikovného pouličného umelca. Môžete si ich výzor aj upraviť, no len veľmi obmedzene. Taktiež si vás získajú pekne spracované štadióny plné detailov v exotických lokalitách. Socha slobody, drevené javisko, sídlisko a iné miesta sú ešte medzi tými obyčajnejšími, no japonská záhrada, v ktorej premáva vlak, si vás získa. A tak isto aj celá hra. Má svoje chyby a nedostatky. No osloví sympatickou cenou a hlavne okamžite prístupnou zábavou aj pre tých, ktorí tento šport nepoznajú. Je trošku paradoxom, že jeho základy vysvetlí dokonale, no už nie tak svoje vlastné a niečo spoznáte len tak, že si to sami vyskúšate.

Super Mega Baseball: Extra Innings
Super Mega Baseball: Extra Innings Hra v poli je dôležitá, no nie až taká zaujímavá.
Hra v poli je dôležitá, no nie až taká zaujímavá.


Super Mega Baseball: Extra Innings Váš výkon sa podpisuje na psychike hráčov.
Váš výkon sa podpisuje na psychike hráčov.


Super Mega Baseball: Extra Innings Štatistiky môžete postupne vylepšovať modifikátormi.
Štatistiky môžete postupne vylepšovať modifikátormi.





napísal matus_ace 14.9.2015
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
i.t
Ohodnotiť
SUPER MEGA BASEBALL: EXTRA INNINGS
+ zábavná a rýchla hrateľnosť
+ grafika
+ koncept ovádania
+ príjemne vysvetlí všetky potrebné pravidlá baseballu
+ EGO systém a Mojo
- žiadny online multiplayer, málo herných režimov
- žiadny manažmenť hráčov
- niektoré herné mechanizmy nevie dobre vysvetliť
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: C2D alebo AMD; 2GB RAM; DX11 VGA; 1GB HDD
Doporučená konfigurácia: Core i5 alebo AMD; 4GB HDD; DX11 VGA; 1GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox One

Vývoj: Metalhead Software / Metalhead Software
Štýl: Simulácia
Dátum vydania: 14. august 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19627)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk