SATELLITE REIGN

SATELLITE REIGN

8.5

Agenti v kyberpunkovom meste úspešne zasahujú

Recenzia na PC verziu

Kyberpunkové prostredie v hrách ponúka zaujímavé možnosti. Tvorcovia môžu popustiť uzdu fantázii a vytvoriť pozoruhodný svet plný moderných výdobytkov a jedinečných možností. Keď sa k tomu pridá dobrá hrateľnosť,  úspech je zaručený. Titul Satellite Reign spĺňa všetky predpoklady na to, aby  do svojich sietí chytil veľa hráčov. Aj keď sa objavil na scéne bez búrlivých ovácií.
 
Hra sa odohráva v modernom kyberpunkovom meste, ktoré ovládajú korporácie a hoci je zdanlivo všetko v poriadku, niečo tam škrípe. Štyria agenti majú za úlohu preniknúť do systému a radikálne zmeniť fungovanie spoločnosti. V záujme vyššieho dobra, samozrejme. Pritom však môžu použiť rôzne nekalé praktiky, aby dosiahli svoj cieľ. V prvom rade musia preniknúť do izolovaných častí mesta, kam smú iba vyvolení. Dostať sa do prísne strážených zón nie je vôbec ľahké, pretože kto nemá priepustky, cez brány s bezpečnostnými systémami a po zuby ozbrojenou ochrankou neprejde. A tak treba využívať služby rôznych podvratných živlov, informátorov a obchodníkov na čiernom trhu, lúpiť, nabúravať sa do počítačových sietí a databáz, podplácať, kupovať informácie a keď je to nutné, tak aj zabiť.

Každá mestská štvrť má trochu iný vzhľad, hoci celková architektúra sa zásadne nemení. Jednotlivé zóny sú pomerne rozsiahle. Hráč sa tam môže ľubovoľne pohybovať a plniť úlohy, ktoré mu pomôžu získať lepšiu výbavu a posunúť sa ďalej. Vždy je nutné preniknúť do nejakého chráneného objektu a tam ukradnúť dáta, nejaký prototyp alebo peniaze, prípadne priviesť určenú osobu. Hoci sú zadania rôznorodé, postup je v zásade rovnaký - treba sa sa dostať k terminálu alebo častejšie k zelenej vysvietenej bráne a potom odtiaľ zmiznúť. Niekedy sa stačí dostať len dnu, inokedy je úloha splnená až keď bezpečne opustíte priestor - napríklad pri krádeži prototypu. Aby to nebolo také jednoduché, často je potrebné aktivovať jeden alebo niekoľko spínačov súčasne, ktoré odomknú kľúčový vstup. Neraz sa pritom priestor uzamkne už po niekoľkých sekundách, takže kým jeden agent stojí pri spínači, druhý musí bleskovo preniknúť do dverí.

Satellite Reign
Satellite Reign Agenti musia spolupracovať. Napríklad niekedy treba súčasne aktivovať spínače a rýchlo vstúpiť do dverí.
Agenti musia spolupracovať. Napríklad niekedy treba súčasne aktivovať spínače a rýchlo vstúpiť do dverí.


Satellite Reign Pri skenovaní prostredia sa ukáže prepojenie systémov. Potom nastúpi hacker.
Pri skenovaní prostredia sa ukáže prepojenie systémov. Potom nastúpi hacker.


Satellite Reign Zelené dvere sú otvorené, ale vždy iba dočasne. Agenti nesmú váhať.
Zelené dvere sú otvorené, ale vždy iba dočasne. Agenti nesmú váhať.





Vniknúť do stráženého objektu a splniť úlohu sa dá buď s poriadnym rámusom a krviprelievaním, alebo nenápadne so zakrádaním. Hlavne spočiatku bez patričnej výzbroje je ideálny stealth postup, neskôr sa dá na miesto určenia jednoducho prestrieľať. Aj keď vlastne nie až tak jednoducho. V každom objekte sú totiž hliadky a kamery a keď zaznamenajú prítomnosť agentov, spustí sa alarm a pribehnú nové posily. Všetci strážcovia z blízkeho okolia sa sústredia na miesto, kde sa niečo deje a ak sa vaši zverenci nepodrobia, dôjde k streľbe. 

Nenápadný postup, pri ktorom sa treba vyhýbať ochrankárom a lúčom ich bateriek, vyžaduje trochu viac trpezlivosti a opatrnosť. Hoci špionážnych techník nie je veľa a v zásade stačí obísť alebo dočasne odstaviť kamery a v správnej chvíli stiahnuť agentov za objekt, kde sa prikrčia, aby sa vyhli neželanému odhaleniu. Prinajhoršom treba nenápadne nožom alebo pištoľou s tlmičom odpraviť hliadku. Niekedy pomôže prechod ventilačnou šachtou alebo skĺznutie po lane elektrického vedenia - samozrejme, ak je vypnutý prúd. A aj vtedy sa stáva, že agent spadne a rozpleští sa na zemi. Mne osobne sa osvedčil kombinovaný postup, takže som  sa najskôr snažil nenápadne dostať na určené miesto a potom som sa čo najrýchlejšie prestrieľal von.

Pri pohybe v chránenom objekte či pri inej nezákonnej činnosti, napríklad hackovaní bankomatov, ktoré potom prinášajú pravidelné príjmy, sa zvyšuje stupeň ohrozenia. Nízky stupeň znamená, že si treba dávať pozor na odhalenie, tie vyššie už vyjadrujú, do akej  miery sú zburcované stráže. Na vysokom stupni už ozbrojenci  a drony prenasledujú agentov po celom meste, a to nie len strážcovia z miesta činu, ale všetci. V takej chvíli sa treba striasť prenasledovateľov a niekde zašiť, zaliezť do nejakej slepej uličky a prikrčiť sa, kým všetko neprehrmí. Hlavne si treba dávať pozor na to, aby agenti nemali vytasené zbrane, vtedy totiž vždy vzbudia rozruch. Stupeň ohrozenia postupne klesne až na nulu a zas je možné bezpečne sa pohybovať po meste. Pritom sa ale môže stať, že prenasledovaní nie sú všetci členovia vášho tímu, len tí, ktorí boli pristihnutí pri čine.  Niekedy len jeden - často hacker, keď sa práve pokúša nabúrať do systému.

Hacker je v tíme užitočný a nevyhnutný. Okrem nabúrania do systémov, čím sa získajú dáta alebo otvoria brány, dokáže vyvolať drony. Skvelá je však jeho schopnosť ovládnuť iného človeka, ktorý potom bojuje na vašej strane, dokonca ho navádzate rovnako ako svojich agentov. Môže to byť ľubovoľný civilista, ale pri schopnosti na vyššej úrovni je možné ovládnuť aj po zuby ozbrojeného strážcu a obrátiť ho tak proti jeho vlastným. A to ešte nie je všetko. Ovládnutých ľudí môžete klonovať, použiť ich DNA na vylepšenie agentov alebo aj prebrať celý ich vzhľad!

Agenti v tíme majú aj iné užitočné povolania. Vojak má ideálne bojové schopnosti, no je aj zručný mechanik, ktorý môže odpojiť elektrický prúd alebo otvoriť bránu, keď sa pohrá so zariadením. Okrem toho vie výborne používať výbušniny, a tak prakticky čokoľvek (a kohokoľvek) vyhodí do vzduchu. Ďalší agent je podporou, čo v praxi znamená, že je efektný v boji a navyše dokáže liečiť spolubojovníkov a zrýchli ich pohyb (respektíve spomalí čas). Okrem toho skenuje okolie, čo značí, že pri zmenenom pohľade na prostredie odhalí dôležité osoby a prepojenia  bezpečnostných systémov. Takže potom je jasné, kde treba vypnúť ktorú kameru a ktorý z civilistov je informátor alebo muž na odstrel. Štvoricu uzatvára zabijak, ktorý vie nepriateľa účinne zlikvidovať zblízka, ale navyše má aj presnú mušku pri mierení ostreľovacou puškou. Veľmi užitočná je jeho neviditeľnosť, hoci trvá len niekoľko sekúnd, kým sa mu neminie energia.

Ovládate osobne všetkých agentov, či už individuálne alebo v skupine a všetky procesy vrátane boja prebiehajú v reálnom čase. Každý agent  môže používať v boji zbrane, ktoré majú, až na pištole, limitovanú muníciu, ale tú nie je ťažké doplniť. Nové zbrane, ale aj technológie, implantáty a v neposlednom rade brnenia a štíty, ktoré výrazne zvyšujú životnosť agentov, sa v zásade dajú získať dvomi spôsobmi. Často je odmenou za splnenú úlohu prototyp alebo schéma nejakej výzbroje alebo inovácie. Prototyp sa dá použiť okamžite, ale ak sa neuspokojíte s jedným kusom, k slovu sa dostane výskum. Pri výskume si zvolíte predmet z dostupného sortimentu, ku ktorému sa chcete dopracovať a spustíte proces vývoja. Procedúra sa dá urýchliť pridaním výskumníkov, čo v praxi znamená, že obetujete viac peňazí. Rýchlosť procesu sa potom ukazuje na priamke a trvá priemerne 20 minút. 

Vyskúmané predmety sa zaradia do ponuky výbavy pre vašich agentov. Vždy si vyberiete patričnú kategóriu a slot, požadovaný predmet kúpite a presunie sa do inventára agenta. Druhým spôsobom získania výbavy je nákup u dílera. Ten má v ponuke vždy práve tie predmety a technológie, o ktorých ste sa dozvedeli z úloh alebo od informátorov. Kupujete prototypy, takže aj v tomto prípade by ste mali pristúpiť k výskumu, aby bola výbava dostupná všetkým.

Agentov posilňuje výstroj, ale aj schopnosti, ktoré zlepšujete investovaním skúsenostných bodov. Každému môžete zvýšiť hodnotu života, majstrovstvo so zbraňami a nosnosť (použije viac predmetov) a okrem toho majú svoje individuálne prvky - hackerstvo, vodcovstvo, krádeže, skenovanie a ďalšie užitočné znalosti. Umožnia manipuláciu s pokročilými systémami, zvýšia lup z bánk, pridajú tímové bonusy atď.

Satellite Reign
Satellite Reign Obranná veža sa dá použiť proti ochrankárom.
Obranná veža sa dá použiť proti ochrankárom.


Satellite Reign Vzhľad aj parametre agentov sa môžu upravovať, a to aj klonovaním.
Vzhľad aj parametre agentov sa môžu upravovať, a to aj klonovaním.


Satellite Reign Nepriateľ nasadil zbrane ťažkého kalibru. Je vhodné byť nenápadným.
Nepriateľ nasadil zbrane ťažkého kalibru. Je vhodné byť nenápadným.





Hoci sa spočiatku môže zdať obtiažnosť dosť vysoká, v skutočnosti je to práve naopak a všetko sa dá zvládnuť bez problémov. Stačí si osvojiť systém presunu a oživovania agentov. Na pohodlný okamžitý prenos na iné miesto (mimo nebezpečenstva) slúžia majáky, ktoré stačí raz aktivovať a potom sa dajú všetky permanentne používať. Súčasne slúžia na automatické dopĺňanie munície, nákup výbavy a ako oživovací bod, keď agenti zahynú. Vaši muži ale nemusia prerušiť akciu, keď niekto z nich skoná. Ostatní agenti majú niekoľko sekúnd na oživenie nebožtíka, ktorý potom okamžite funguje ďalej. Ale to nie je všetko. Keď do výbavy agentov zahrniete F.R.E.D. zariadenie, môžete ich za poplatok oživiť priamo na mieste úmrtia a bez zásahu ostatných. Je to vlastne nahradenie mŕtveho agenta klonom, ktorý má ale všetky jeho vlastnosti aj výbavu. Takže ak napríklad nepriatelia zložia zabijaka tesne pred cieľovým miestom, za päťstovku ho priamo tam naklonujete a dokončíte s ním misiu. Pohodička, len treba mať v zálohe dostatok peňazí. Upravené bankomaty a vykrádanie spoločností a bánk ich zaistia.

Pestrofarebné lokality hre pristanú a aj keď sa nejedná o špičkovú grafiku, dizajn štvrtí je vydarený. Mesto pôsobí moderne a živo aj vďaka húfom civilistov, ktorí si žijú svoj každodenný život a futuristickým autám, ktoré vždy zastanú, keď prechádzate cez cestu. Všetko si môžete vzdialiť alebo priblížiť a čiastočne zmeniť polohu kamery. Inventár, výskum, systémové nastavenia a zoznamy úloh sú začlenené do jedného menu, ale čoskoro si zvyknete. Samotné úlohy pritom obsahujú obšírne popisy aj s možnosťou priplatiť si za extra informácie. A hneď vedľa je mapa, kde sa označí poloha cieľovej oblasti a môžete si pridávať aj vlastné značky. Atmosféru dotvára výborná moderná hudba. Hre však môžeme vytknúť zdĺhavé nahrávanie pri jej spustení a načítaní uložených pozícií. Niekedy to trvá minúty.

Satellite Reign je veľmi zaujímavá stratégia s RPG prvkami v otvorenom prostredí kyberpunkového mesta, ktoré budete s nadšením spoznávať. Veteránom hra pripomenie tituly Syndicate. A nie náhodou - tvorcovia totiž mali prsty aj v tejto klasickej sérii. Postup pri plnení úloh je síce vždy takmer rovnaký, ale s obmenenou výbavou, zaujímavými schopnosťami a alternatívnymi cestičkami sa nestane nudným. V krajnom prípade sa do cieľovej lokality s finálnou výzvou dostanete skratkou, keď namiesto špionáže skrátka nahrabete peniaze a zaplatíte za voľný prechod. Ale zrejme to neurobíte, lebo s agentmi je naozaj zábava a budete si ich chcieť užiť čo najdlhšie.

Satellite Reign
Satellite Reign Môžete skúsiť aj výbušný postup.
Môžete skúsiť aj výbušný postup.


Satellite Reign Prestrelkám sa niekedy nedá vyhnúť. V tejto si na pomoc priberieme jedného nepriateľa.
Prestrelkám sa niekedy nedá vyhnúť. V tejto si na pomoc priberieme jedného nepriateľa.


Satellite Reign Výskum nových technológií, implantátov a zbraní prináša svoje ovocie.
Výskum nových technológií, implantátov a zbraní prináša svoje ovocie.





napísal uni 14.9.2015
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
8.1
Ohodnotiť
SATELLITE REIGN
+ kombinácia akčného postupu so špionážou
+ rozvoj agentov, výskum a úprava výzbroje
+ voľnosť pohybu v žijúcom kyberpunkovom meste
- postup pri plnení úloh je prakticky rovnaký
- zdĺhavé nahrávanie pri spustení hry a načítaní uložených pozícií
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Dual Core 2,4 GHz, 3 GB RAM, VGA 1 GB, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: 5 Lives Studios
Štýl: Stratégia
Dátum vydania: 28. august 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19539)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk