PRO EVOLUTION SOCCER 2016

PRO EVOLUTION SOCCER 2016

8.0

Takmer rovnaký futbal ako vlani

Recenzia na PS4 verziu

Prehľad vysokých hodnotení aktuálneho ročníka Pro Evolution Soccer publikovaný aj tu na Sectore vzbudil tie najväčšie očakávania. Recenzie renomovaných stránok s globálnym dosahom tiež nenechávajú veľa priestoru na pochybnosti, Pro Evolution Soccer 2016 by mal byť naozaj vynikajúcou hrou. Poďme teda hrať, nie PC verziu, kde už hodnotenia také jednoznačné nie sú, no mnohé chyby vyriešili patche, ale poctivú PS4 verziu (ktorá ale napokon tiež chyby má).

Najprv rozohriatie pri rýchlej hre a bleskový dojem. Základné menu hry je prakticky totožné s predchádzajúcim ročníkom. Vyberám si exhibičný zápas, výber sveta proti výberu Európy. Štatistiky oboch mužstiev jasne dokazujú, že proti sebe ide hrať totálna futbalová elita, najlepší z najlepších. Podľa mien to ale tak nevyzerá. Kto by čakal Maradonu, Butragueňa, Pelého, Eusebia či Beckembauera bude, samozrejme, sklamaný. Vieme, že Pro Evolution Soccer sa na licencie nehrá, načo sa teda zdržovať s menami reálnych futbalistov? Na nič. No dobre, ale načo tu potom vôbec je možnosť voľby elitných mužstiev?

Nechajme to a  poďme hrať. Začíname. Defaultné nastavenia, zápas teda bude trvať desať minút pri náročnosti regular. Nerýpeme do ničoho, nejako nazvaní hráči nejako vyzerajú, vybehnú na ihrisko, hráme. Začiatok je skôr opatrnejší, po pár prihrávkach je však jasné, že ani ovládanie sa od vlani nijako dramaticky nezmenilo, takže zápas naberá na obrátkach. Hrá sa výborne, intuitívne ovládanie, prehľad na ihrisku, pandrláci sa správajú nádherne futbalovo. Nabiehajú, ale v rámci dodržiavania formácie, bránia, tieňujú, radosť pozerať a hrať.

Pro Evolution Soccer 2016
Pro Evolution Soccer 2016 Kto z koho?
Kto z koho?


Pro Evolution Soccer 2016 Hráči sa váľajú aj pri najmenšom kontakte.
Hráči sa váľajú aj pri najmenšom kontakte.


Pro Evolution Soccer 2016 Štadióny sú plne fanúšikov.
Štadióny sú plne fanúšikov.





So sólovaním sa príliš ďaleko nedostaneme. Dlhé behy po krídlach so stlačeným zrýchlením fungujú len do prvého obrancu, ktorý nám okamžite a spoľahlivo odoberie loptu. Ak zrýchľovacie tlačidlo nepustíme a neskúsime vyhrať súboj jeden na jedného s využitím tlačidla na lepšie kontrolovanie lopty. To ale fungovať tiež nebude, lebo brániaceho hráča automaticky zdvojí spoluhráč. Fakt dobré, takmer presne ako vlani, hra nič nedá zadarmo, šance treba vypracovať, strelu podporiť tlačidlom na presnosť. Avšak ani to nezaručí gól, brankári dokážu chytiť neskutočné veci. A predsa gól, z takej nemastnej neslanej, utrmácanej akcie! Nezaslúžený, ale poteší, veď futbal je stále aj o náhode. Bezmenná anonymná hviezda, člen výberu Európy, oslavuje a spolu s ním dvaja ďalší spoluhráči. Aké milé choreo, vravím si, kým s hráčom pobehujem po ihrisku a dvaja ďalší spoluhráči verne kopírujú jeho pohyb až kým sa hra neprepne do animácie oslavujúcej gól. Keď sa to stane zas a zas a začína to vyrušovať, pochopím, že nejde o programátorský zámer, ale o bug, ktorý by sa síce dal odpustiť, ale dojem z hry to neposilní.

Prvý zápas prehrám štyri - tri, priveľké skóre na to, že hrám desať minút na regulárnej obtiažnosti a žiadny z mojich gólov nepadol z precízne vypracovanej akcie. Čo ma ale naozaj rozčuľuje, je fakt, že vlastne hrám celkom absurdný exhibičný zápas medzi nejestvujúcim výberom sveta a výberom Európy. Nechápem, načo to tu je, lebo tí hráči, čo by akože mali byť extratriedou, vôbec ako extratrieda nehrali. Dobre, mojich som ovládal ja, takže moja chyba, ale ako to, že ma ten anonymný svetový výber nerozniesol na kopytách? 

Najhoršie na Pro Evolution Soccer 2016 je, že tento rýchly a nič neznamenajúci prvý dojem, zvlášť vo vzťahu ku všetkým tým vysokým hodnoteniam, sa v priebehu ďalšieho hrania len a len posilňoval a teraz za mi zdá, akoby som hral celkom inú hru ako všetci tí ostatní nadšení recenzenti. Lebo žiadna dramatická zmena v hrateľnosti samotnej od minulého ročníka nenastala, Pro Evolution Soccer 2016 je stále futbalom, ktorý nevzbudzuje v hráčovi pocit, že ho nielen hrá, ale ho naozaj aj vie hrať. A čo je podstatne horšie, bez ohľadu na náročnosť sa stáva frustrujúcim práve v tom, že hra akoby si sama robila, čo chce.

V Pro Evolution Soccer 16 to navyše aj vidieť – napríklad pri ofsajdoch, odpískaných, ukázaných a nejestvujúcich. Niežeby bol ofsajd, len sme si to nevšimli, ale ofsajd skutočne nebol – a hra to aj ukázala a rozhodca to napriek tomu odpískal. Dobre, aj rozhodcovia sa môžu mýliť a mohlo by to byť milé oživenie hry, taký posun k realizmu. Lenže to sa nedeje, lebo rozhodcovia to robia príliš často na to, aby znova nešlo o chybu. Ale možno sa ani netreba čudovať, lebo iný aspekt hry – in-game animácie, len dokazuje, že rozhodcovia v PES sú vlastne na ihrisku fyzicky neprítomní. Lebo keď hráč prejde cez rozhodcu akoby to bol duch, presne toto to znamená. Vraj chyba grafiky? To je to jednoduchšie a prirodzenejšie vysvetlenie, avšak vysvetlenie, ktoré tvorcom určite body nepridáva.

V Pro Evolution Soccer 2016 malo byť viac inovácií a asi aj sú, žiadna sa mi ale nejaví natoľko zásadnou, aby sa naozaj dramaticky podpísala na hrateľnosti. Dynamické počasie napríklad znamená, že častejšie prší a vylepšený fyzikálny engine, že lopta sa častejšie odrazí celkom nezmyselným smerom. A hráči sa váľajú aj pri najmenšom kontakte, ale to môže kopírovať reálny futbal.

Veľmi dôležitou súčasťou Pro Evolution Soccer 2016 s naozaj priamym vplyvom na výkonnosť a výsledky je tréningový režim, ktorý treba rozhodne využiť aj vtedy, ak hráč nie je v sérii nováčikom. Tu sa totiž ukazuje, aký veľký dôraz je v PES kladený na samotné hranie, respektíve na permanentné rozvíjanie hráčskych schopností. 

Pro Evolution Soccer 2016
Pro Evolution Soccer 2016 Ešte raz si pozrieme situáciu zo záznamu...
Ešte raz si pozrieme situáciu zo záznamu...


Pro Evolution Soccer 2016 Darí sa, hráči oslavujú.
Darí sa, hráči oslavujú.


Pro Evolution Soccer 2016 Zdá sa, že majú obuv od toho istého dodávateľa...
Zdá sa, že majú obuv od toho istého dodávateľa...





Už tradičnou pýchou Konami v Pro Evolution Soccer je dôraz na Ligu majstrov, respektíve ďalšie nadnárodné klubové súťaže, kde síce, samozrejme, kvôli chýbajúcim licenciám jednotlivých klubov nepanuje úplná zhoda, ale to je detail, ktorý sa možno podpisuje na atmosfére, ale na hrateľnosť nemá žiadny priamy dosah.

A vôbec, ono je to celé také trocha rozpačité. V zápale hry, priamo v jednotlivých zápasoch, zostáva Pro Evolution Soccer veľmi presvedčivou simuláciou futbalovej hry, čo, samozrejme, stačí, ak sa hráč nenechá vyrušovať futbalovými reáliami. To však ide pomerne ťažko, napríklad v medzištátnych stretnutiach, zvlášť ak by sa niekto z nejakého dôvodu rozhodol hrať za Slovensko. Naša súpiska totiž ani len názvami mien fiktívnych hráčov nijako neasociuje, v ktorej časti Európy sa nachádzame. Detail? Iste, ale nepríjemný. A načo predstierať, ten Slovan z vlaňajšieho ročníka chýba tiež.

Pro Evolution Soccer 2016 zostáva výbornou futbalovou hrou, ale tou bol aj vlani. Ak je niečím tento ročník naozaj špecifický, tak tým, ako veľmi je v recenziách precenený, aj práve vzhľadom na minulý ročník. Akoby ani nešlo o vyslovene novú hru, ale o taký väčší upgrade. Z hľadiska „futbalovosti“ už akoby sa séria ani nemala veľmi kam posúvať, o to viac zamrzí, že sa príliš neposúva ani vzhľadom na konkrétne futbalové reálie. 


napísal Pinkie 28.9.2015
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
PES 2016 - trailer
| PES 2016 - TRAILER
[13.6.2015]
PES 2016 - Neymar promo
PES 2016 teaser
| PES 2016 TEASER
[10.6.2015]
8.0
Vo svete
8.8
Ohodnotiť
PRO EVOLUTION SOCCER 2016
+ náročnosť
+ dôraz na technický spôsob hry
+ futbalový pocit
- chýbajú licencie
- žiadne zásadné zmeny oproti minulému roku
- grafické chyby


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One

Vývoj: Konami / Konami
Štýl: Šport
Dátum vydania: 18. september 2015
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19457)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk