UNCHARTED 4 - MULTIPLAYER

UNCHARTED 4 - MULTIPLAYER

Za známymi postavami do akciou nabitej džungle

Dojmy

O poslednom dobrodružstve Nathana Drakea sa už toho popísalo veľa, a to aj u nás. Naughty Dog sa chcú vo veľkom štýle rozlúčiť so sériou, ktorá ich katapultovala medzi najuznávanejšie a najrešpektovanejšie štúdiá na svete. Zároveň ňou vytvorili poklad pre Sony, ktorá na značku stavila, a to ako na PS3, tak aj na Vite a teraz na PS4. Posledný epický príbeh prinesie všetko to, čo hráči milujú - obľúbené postavy, vypäté scény a aj záchranu v poslednom momente vďaka skriptom. Takto vyzerá Hollywood vo videohernom štýle.

Vracia sa starší Nate, ktorý však už nie je tým dobrodruhom, ktorého poznáte z predchádzajúcich hier. Tvár je viac ustaraná, vo vlasoch má šediny a usadil sa s Elenou. Dlho mu to však nevydržalo a na scéne sa objavuje jeho brat, o ktorom si myslel, že je už dávno mŕtvy. Nate tak musí čeliť novej hrozbe, ktorá prináša nebezpečenstvo všetkým jeho blízkym. A všetci budú bok po boku bojovať nielen v novom príbehu, ale aj v multiplayeri, ktorý nám Sony a Nughty Dog ukázali na Paris Games Week, a to rovno aj s hrateľnou ukážkou.

Multiplayer nikdy nebol ťažiskom Uncharted hier. Do série pribudol až neskôr a úprimne, asi ho ani nikto nechcel. Keď už tam však bol, tak si ho hráči predsa len vyskúšali a zistili, že dokáže až prekvapivo dobre zabaviť a niektorých baví dodnes. V Uncharted 4: A Thief's End je už situácia iná a predsa len už od tejto časti hry máme vyššie očakávania, ktoré chcú autori naplniť. A ako sa ukazuje, darí sa im to, pričom stále vedia aj prekvapiť, aj keď sa v aktuálnej fáze nevyhli ani niektorým nepríjemným chybám.

Uncharted 4 - Multiplayer

My sme mali možnosť vyskúšať si režim Team Deathmatch, ktorý už patrí k žánrovému štandardu. V hre sa proti sebe postavia dva tímy po piatich hráčoch na každej strane a hráči si môžu vyberať zo štyroch tried postáv: attack, tactic, support a long range. Attack je typická útočná trieda vhodná kedykoľvek na rýchly boj a rôzne situácie. Tactic sa akoby hľadal, no je viac silovou triedou s brokovnicou a C4. Support by sa mal v boji držať ďalej, keďže dokáže liečiť. A Long range si nie vždy nájde využitie, ale jeho sniperka raz za čas padne vhod. Každá trieda má vlastné postavy a nechýbajú medzi nimi Nate, Sam Drake, Elena alebo Victor Sullivan na jednej strane či Zoran Lazarević, Harry Flynn, Katherine Marlowe na strane zloduchov. Do boja ale môže nastúpiť aj pätica s jednou triedou.

Každá trieda okrem vlastných zbraní disponuje aj vlastnou výbavou a schopnosťami. Nate dokáže napríklad v boji použiť granáty, ale aj mayský krvavý totem, ktorý naokolo rozosieva smrť. Elena sa zas zmení na ohnivého džina. Každá postava tak má dve zbrane, kus vybavenia, mystickú a špeciálnu zbraň. Navyše si do zápasu viete najať aj špeciálnych AI pomocníkov s rôznymi schopnosťami, o ktorých ale môžete rovnako jednoducho prísť, ak ich súperi zabijú. Hlavne všetky špeciálne veci do hry si môžete kupovať z markete v hre, no zatiaľ sa nezdá, že by to malo narušiť rovnováhu.

Zbrane, mystické predmety a výbava spolu ladia veľmi dobre. A keď si to akcia vyžiada, môžu prísť rad aj na päste. No musíte si poriadne rozmyslieť, kedy a komu sa pokúsite uštedriť pár rán. Kým nepriateľa zložíte, chvíľu to trvá. A to dokonca aj strelnými zbraňami. A aj potom ho musíte ešte na zemi doraziť. Ísť teda päsťami proti brokovnici sa príliš nevypláca. Skúsiť ale niekoho pekne zhodiť z útesu, to je už o niečom inom. Akcia v hre má mnoho tvárí, no dizajn máp vás smeruje k intenzívnej akcii na niekoľkých vybraných miestach, kde to hustne a kým Nate v prednej vlne páli ako o život, Elena ho zozadu lieči.

Multiplayer sa hrá inak ako kampaň. Hrá sa aj trochu inak ako v predchádzajúcich častiach, čo bol úmysel autorov. Možno je hra trochu rýchlejšia a prístupnejšia nováčikom. V našich zápasoch sa vôbec nehralo tímovo a každý šiel len za seba, kým sme nenazbierali 35 killov. Tempo je ale svižné, dynamika bojov dobrá a princípy sa aj nováčik prakticky okamžite naučí a môže sa po hlave vrhnúť priamo do akcie. Neskôr si vyberiete triedu, ktorá vášmu štýlu hry vyhovuje. Zatiaľ sme nevideli žiadne náznaky toho, ako je v pre spracovaný progres a motivácia hrať ďalej.

Vyskúšali sme si mapu v džungli, ktorá v zhustenom priestore prezentovala to, o čom je vlastne celá séria. Nebola príliš veľká, aj keď ponúkla alternatívne cesty a chodby, taktiež zrázy a jaskyne, stromy a aj iné veci na lozenie. Takže trochu sa v nej taktizovať dá, ale aj tak vás nakoniec navedie na body stretu s nepriateľmi. Menším sklamaním je, že vertikálne nebola lokalita až taká členitá, ako by si hra zaslúžila, no snáď na iných mapách ponúkne hra v tomto smere viac. Bola by škoda v takomto multiplayeri poriadne nevyužiť vertikálnu hrateľnosť, zvlášť keď nový hardvér umožňuje viac aj v tomto ohľade.

Spolu s tým všetkým je spojený aj systém presunu, ktorý ťaží z toho, čo vás naučí kampaň. Poriadne sa nalozíte a aj naskáčete do krytov, keď budete uhýbať pred paľbou. Nechýbajú však ani efektné sklzy a neoceniteľným spoločníkom je hák s lanom, vďaka ktorému sa dokážete presúvať aj pomedzi miesta, cez ktoré nepreskočíte. Mierenie je trochu kostrbaté, ale to snáď tvorcovia doladia. Lozenie a šplhanie je skoro všade a umožňuje vám získať moment prekvapenia. Nejaké chyby a zaseknutia tu ešte sú, no aj to snáď časom autori odstránia. Občas to však trochu pokazilo dojem, zvlášť kolízie objektov, čo raz vyústilo aj v nečakanú smrť a raz po smrteľnom páde nenastal respawn, lebo sa postava len motala okolo objektu na dne menšej priepasti.

Uncharted 4 - Multiplayer

Okrem toho ale každý pád prežijete, ak teda neskočíte tam, kde autori očividne nechcú, aby ste skákali. Hra je robená tak, aby ste boli neustále v pohybe a niekam sa pokúšali dostať, k čomu pády patria. A to aj také, ktoré by vám v kampani pravdepodobne zlomili krk. Pozitívom je, že všetky tieto akcie sú už teraz z technického hľadiska prevedené veľmi dobre, za čo hra vďačí slušne zvládnutému motion capturingu.

Rovnako aj audio je v hre skvelé. Či už hovoríme o efektoch, hudbe alebo aj dabingu postáv, ktorý však stále v multiplayeri zo seba nepredviedol to najlepšie. V pozitívnom svetle sa však ukázali aj známi herci, ako Troy Baker a Nolan North už teraz. Nie všetko je však až také dobre zvládnuté. Hra je až prekvapivo škaredá. Nie je to len o tom, že kvôli čo najlepšiemu snímkovaniu multiplayer beží v nižšom rozlíšení, je aj celkovo horšie spracovaný, pravdepodobne z rovnakého dôvodu. Ak po sebe vidíte zábery z kampane a z multiplayeru, tie zuby vám budú neuveriteľne biť do očí.

Navyše je tu ešte jedna technická nepríjemnosť. Multiplayer v Uncharted 4 nebude bežať na dedikovaných serveroch. Aj keď sa to nemusí zdať ako veľká vec, peer2peer riešenie nie je práve ideálne a v jednom prípade nám skomplikovalo hranie aj v Paríži. Celkovo však môžeme skonštatovať, že fanúšikov série a jej multiplayeru rozhodne nesklame. Dokonca ich možno aj prekvapí tým, že sa hrá trochu inak. A možno naberie aj nových hráčov. Čoskoro sa navyše sami zapojíte do online súbojov v plánovanej bete, ktorá začne na začiatku decembra a ponúkne podobný zážitok, aký sme mohli okúsiť my.


napísal matus_ace 4.11.2015
Páči sa mi!
UNCHARTED 4 - MULTIPLAYER


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk