SÚBOJ VR - OCULUS RIFT VS. HTC VIVE

SÚBOJ VR - OCULUS RIFT VS. HTC VIVE

Akú budúcnosť prinesie virtuálna realita?

Virtuálna realita už nie je za rohom. Virtuálna realita je tu. Teda nie u nás, my si (minimálne oficiálnou cestou) ešte poriadne dlho počkáme, no už čoskoro sa do virtuálnych svetov budeme môcť ponoriť úplne vďaka novým technológiám, ktoré nás nechajú zabudnúť na kartónové pokusy. Spolu s Nvidiou sme si v Brne vyskúšali, čo pojem virtuálna realita v aktuálnom ponímaní znamená. Do rúk sa nám dostal takmer finálny Oculus Rift (aj keď meniť sa už nebude asi nič, keďže dorazil vo finálnych retail baleniach) a aktuálna verzia HTC Vive.

V prvom rade vydaním týchto headsetov virtuálna realita nekončí, ale len začína. A taktiež to nie je len záležitosť hrania. Už teraz sa VR rozširuje do hier, dizajnu, umenia, športu, spravodajstva, ale aj architektúry a existujú aplikácie, ktoré už v týchto ohľadoch bežne fungujú. No a nakoniec je tu aj ten jeden biznis, ktorý dokáže s VR svetom taktiež otriasť. Aktuálne sa tak v biznise virtuálnej reality pohybuje viac ako 600 spoločností, pričom sa doň investovali už takmer 4 miliardy dolárov. Nebude to lacná vec, cena Oculusu je bezmála  700 eur a Vive pôjde pravdepodobne ešte vyššie. Navyše musíte mať aj zodpovedajúci hardvér, ktorý vám tento zážitok sprostredkuje. A bude napredovať, keďže napríklad Nvidia ráta s tým, že do 5 rokov bude k dispozícii 14k displej schopný zobrazovať 90 fps, no musíme si počkať, či to nebol len optimistický odhad.

Súboj VR - Oculus Rift vs. HTC Vive

Oculus Rift

Oculus je z dvojice technológií ten známejší a možno ste si ho aj sami už v staršej verzii niekde vyskúšali. Aj ja som už hral s DK2 a úprimne povedané, starý devkit nebol žiadny zázrak. Raster bil do očí, rozlíšenie nebolo ideálne, aj keď snímanie pohybu hlavy už stálo za to. Do finálnej verzie tak rozhodne inžinieri v Oculuse mali čo doháňať, no zdá sa, že sú najväčšie obavy zažehnané.

Finálna verzia ponúka rozlíšenie 1080x1200 pre každé oko, pričom zvláda 90 fps. Niežeby ste už raster nevideli, predsa máte displej len kúsok od oka, no už vám pri používaní a hraní neprekáža. Ďalšou obavou môže byť nevoľnosť, čo taktiež nie je v aktuálnej verzii problém, najmä vďaka nízkej dobe odozvy. S headsetom na hlave sme strávili pomerne dlhú dobu a žiadny problém nenastal. Prvý dojem môže byť podivný, no rýchlo si zvyknete, pričom headset (aj Vive) dokážete používať aj s dioptrickými okuliarmi. Snímanie pohybu hlavy kamerou sa až tak výrazne nezmenilo, no stále funguje dobre a aj presne.

Čo sa vo finálnej verzii zmenilo, to je dizajn. V zásade je rovnaký, no viac uhladený a je vidieť, že už tvorcovia smerujú na koncových zákazníkov. Veľký headset máte pred očami, k hlave sa pripevní menšími popruhmi, na stranách sú menšie penové slúchadlá. Priestorový dojem nie je zlý (a veľmi dôležitý, keďže často hýbete hlavou), no slúchadlá sú asi najslabším článkom zariadenia. Dajú sa však zhodiť/sklopiť, aby ste použili vlastné. Teraz ale k negatívam. Headset je pomerne ťažký vpredu, čo spôsobuje, že ak ho nemáte poriadne utiahnutý, po čase trošku spadne. To by nebolo až také zlé, keby sa vám zároveň nerozostroval obraz. Ak ho chcete opäť zaostriť, musíte si headset napraviť.

A teraz k hrám. Podpora Oculusu bude široká, keďže ho podporuje mnoho enginov, vývojárov, ale aj Nvidia a ďalší výrobcovia HW. Zahrať si tak budete môcť napríklad tituly na CryEngine. My sme si ale vyskúšali hneď niekoľko titulov šitých na mieru Oculusu a bola to zaujímavá skúsenosť. FPS hokej ilustruje, ako vás dokáže Oculus na nejakých 10 minút vtiahnuť do hry a nenáročne zabaviť. Titul je silno sugestívny a preberiete úlohu brankára v pohľade z vlastných očí. Rúti sa na vás jedna strela za druhou, no v prípade breaku sa v úlohe útočníka môžete dostať aj k strele. Mierite pohybom hlavy, ľavým analógom ovládate lapačku, pravým vyrážačku. Bohužiaľ, práve ovládanie je pomerne slabou stránkou. Podobne jednoduché princípy nám ukázala aj puzzle hra s ukladaním kociek v priestore.

AirMech a Damaged Core už ukázali trochu inú hrateľnosť. Obe sú stále drobné hry, no mechanizmy sú pestrejšie a ponúkajú skôr tradičnú hrateľnosť. V prvej z nich zhora riadite bojového mecha, druhá je zas silno predskriptovaná FPS, kde bojujete proti droidom, ale aj hackujete na diaľku. Lucky's Tale je roztomilá platformovka s lišiakom, ktorá bude pribalená k Oculusu a slušne prezentuje jeho možnosti, no taktiež zabaví. Nie je top v žánri, no neurazí. Princípmi sa nijako nevymyká z toho, čo poznáte z 3D marioviek, Ratcheta a podobne.

To najlepšie sme si nechali na koniec. EVE: Valkyrie síce nie je Star Citizen, no akonáhle vyletíte z hangára a dostanete sa do otvoreného vesmíru, stratíte dych. Obzeráte sa okolo seba, no nemáte čas si to užívať. Na scénu prilieta vlna nepriateľov a vy musíte využiť všetky svoje schopnosti, aby ste ich zostrelili. Demo navyše skončilo efektne, aj keď nie práve šťastne. Avšak je to práve let, pohľad z kokpitu a boj, čo si vás získa. Edge of Nowhere je zas zaujímavý koncept. Je to 3rd person adventúra s minimom interakcie, ale zas s výrazným sugestívnym dojmom. Sledujete hrdinu Victora a pomáhate mu prekonať prekážky. Čoskoro zisťujete, že padajúci ľad na mrazivých horách nie je váš najväčší problem a prichádzajú monštrá. Keď sa obzeráte, sú všade. Alebo nie? Demo obsahovalo silné surrealistické prvky, ktoré navodili skvelú atmosféru, no naozaj chýbala výraznejšia interaktivita a možno aj lepšia práca s kamerou, ktorá vás často mohla dezorientovať.

Súboj VR - Oculus Rift vs. HTC Vive

HTC Vive

Ak nás čítate pravidelne, s HTC Vive ste už oboznámení. Priniesli sme vám už naše dojmy ako z Gamescomu, tak aj z Paris Games Week. Bohužiaľ, nemohli sme si vyskúšať najnovšiu verziu, ktorá sa dočkala technických vylepšení (rovnako ako Oculus), ale len predchádzajúci model. Ten pre nás nebol veľkou novinkou, no možno ešte viac sa prejavil nedostatok s kabelážou. Oba headsety potrebujú pomerne veľa káblov, no kým pri Oculuse len sedíte, s Vive na hlave sa hýbete a káble sa vám môžu pod nohami metať. Neskôr sa to môže zmeniť napríklad s ramenom s káblom zvrchu, testuje sa aj možnosť s notebookom na chrbte, čo sa však môže ukázať ako slepá ulička.

Okrem toho ale Vive funguje stále veľmi slušne, aj keď tento starší model obrazom zaostáva za finálnym Oculusom. Vyskúšali sme si demá, ktoré sme vám už opisovali, no aj niekoľko noviniek. Portal VR nám napríklad parádne predviedol opravovanie tela robota (Atlas), ktorým vás sprevádza hlas GLaDOS. Pohybujete sa po miestnosti, vyberáte aktívne prvky a pracujete s nimi. Oprava ale môže skončiť aj neúspechom a vtedy sa prejaví výborný scenár plný humoru v duchu Portalu.

Everest je úplne iným zážitkom. Je to menej interaktívne demo, za ktorým stoja bývalí vývojári z CCP Games. Zozbierali enormné množstvo fotiek Mount Everestu vo vysokom rozlíšení, z ktorých vzniklo niečo takéto. Najskôr sa preletíte nad Himalájami a svet pod sebou sledujete z vtáčej perspektívy. Neskôr sa ale už dostanete do úlohy horolezca a sami musíte chodiť v priestore, či loziť po rebríku (len rukami, samozrejme). Tretia časť je zameraná skôr edukatívne. Prezeráte si Himaláje, zoomujete na jednotlivé vrcholy, prezeráte si ich vo vernom prevedení, aj keď rozlíšenie by mohlo byť vyššie, nech nevidíte tak hrubý raster.

Súboj VR - Oculus Rift vs. HTC Vive

Kto tento súboj vyhral?

Oculus Rift a HTC Vive podľa mňa nie sú priama konkurencia. Áno, sú to nové technológie, podobné headsety virtuálnej reality, no každá vyniká v niečom inom. Vo svojej finálnej podobe má zatiaľ výhodu Oculus Rift. Uvidíme, kedy nám HTC ukáže finálny Vive. Dôležité je, že ponúkajú rozdielne zážitky. Rift je skôr pasívny, no vie ponúknuť viac  štandardný herný zážitok obohatený o sugestívne prvky. Vive od vás chce pohyb, využívanie priestoru, dokáže vás zobrať na Everest aj pod morské dno, kde sa dokážete prechádzať po palube potopenej lode. Záleží tak na tom, čo od virtuálky chcete. Chcete sedieť v kokpite vesmírnej stíhačky a bojovať z pohodlia kresla či radšej aktívne objavovať niečo nové?

Aj keď je už Oculus finálny, zdal sa mi Vive pohodlnejší a pôsobil ako ľahší. Posun okuliarov nerozostroval obraz a headset lepšie sedel na hlave. Testovali sme ho v prázdnych priestoroch 5x5 metrov, no podľa zástupcov Nvidie sa dá použiť aj na menších plochách. V rohoch miestnosti sú snímače, ktoré snímajú váš pohyb a vedia vám aj do virtuálneho sveta preniesť hranice toho skutočného. Rovnako využíva aj vlastné ovládače, kým Oculus sa balí s Xbox One gamepadom, no hry ho veľmi dobre využívajú. Oculus je navyše už teraz Plug 'n Play a odpadli problémy s inštaláciou, ktoré boli často pri DK2 veľké. Tu má Vive ešte kus cesty pred sebou, no snáď ju zvládne. Isté však je, že sa fanúšikovia nových technológií majú na čo tešiť a bude zaujímavé sledovať, ako sa obe zariadenia uchytia.


napísal matus_ace 5.2.2016
Páči sa mi!
SÚBOJ VR - OCULUS RIFT VS. HTC VIVE


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk