GRAVITY RUSH REMASTERED

GRAVITY RUSH REMASTERED

8.5

Zábavné pohrávanie s gravitáciou

Recenzia na PS4 verziu

Japonské hry sa značne odlišujú od americkej a európskej tvorby. Dôkazom je aj titul Gravity Rush. Zatiaľ čo je prezentácia svojou prívetivosťou blízka západnému hráčovi, samotné zahĺbenie sa do hry je už exotickejšie a plné prekvapení.

Dohady o tom, ktorá hra je na PS Vita tou najlepšou, nie sú práve hádkou storočia. Na plnej čiare (z pohľadu recenzenta, pozn. redakcie) to vyhráva Gravity Rush. Až do vydania remaster verzie na Playstation 4 sa tento titul dal hrať iba na prenosnej hernej konzole. Navyše šlo o prekvapivo zábavný a originálny počin.

Čaká vás hranie sa s gravitáciou - to logicky vyplýva z názvu hry. Ten však nie je jednoznačný. Z neho by ste si skôr vedeli odvodiť nejakú 2D logickú hru. Tou titul z dielne Sony rozhodne nie je. Na prvom mieste, aj keď sa to na prvý pohľad zdať nemusí, je príbeh. Vžijete sa do úlohy hrdinky menom Kat, ktorá, čudujme sa tomu, stratila pamäť. Objaví sa v podivnom meste Hekseville. Jej jedinou kamarátkou sa stáva čarovná mačka Dusty. Vďaka nej vie Kat vypnúť gravitáciu a len tak si lietať po okolí. Prípadne dočasne prepínať plochy úrovní tak, ako jej to vyhovuje. Nejednému hráčovi sa z toho môže zatočiť hlava.

Gravity Rush Remastered
Gravity Rush Remastered Aerobik bez gravitácie. Takto sa chudne!
Aerobik bez gravitácie. Takto sa chudne!


Gravity Rush Remastered Komiksáci vztyk!
Komiksáci vztyk!


Gravity Rush Remastered Skromná izba v kanáloch. Sen každého dievčaťa.
Skromná izba v kanáloch. Sen každého dievčaťa.





Postupne spolu so sympatickou hrdinkou stretávate ďalších ľudí, ktorým pomáhate s rutinnými záležitosťami alebo naopak narazíte na zaujímavejšie postavy prepojené s dejom. Napríklad iné dievča, ktoré má za kamarátku tajuplnú vranu. Odkrývanie udalostí v meste poskladanom z ostrovov uloženom niekde vysoko vo vzduchu prináša mnoho otázok. Odpoveď prichádza v momente, keď začnete cestovať inými dimenziami.

Príbeh je rozprávaný predovšetkým zaujímavými komiksovými okienkami v anime štýle. Na dabing zabudnite, ale číta sa to parádne a nevybočuje to z grafického štýlu hry. Komiks je prirodzenou a nerušivou súčasťou jednoliateho celku.

Veľmi zaujímavo, ale jednoducho, je spracovaný RPG systém. Postavu môžete vylepšovať pomocou fialových krištáľov, ktoré sú rozhádzané a skryté takmer všade. Pre ich získanie je dôležité vypínať gravitáciu a prepínať rôzne prostredia. Je to neobvyklá možnosť vylepšovania postavy, nakoľko nezávisí od počtu zabitých nepriateľov, ale je jednoducho zväčša o otrockom zbieraní a hľadaní krištáľov. Na druhej strane nie je vylepšovanie postavy úplne nevyhnutné a je v podstate len do počtu. Skôr ako RPG titul sa javí byť Gravity Rush 3D akčnou hrou v otvorenom prostredí. Aj keď nie nijako veľmi rozsiahlom.

Máte dostupné ihrisko v podobe mesta a pomerne dosť triviálnych vedľajších úloh. Tie sú buď „aportovacie", alebo o porážaní nepriateľov. Protivníkmi sú vo väčšine prípadov bytosti zvané Nevi. Sú to magické entity v rôznych skupenstvách a tvaroch. Nie sú zraniteľné všade na tele, ale musíte hľadať ich slabé miesta. Z jednoduchých protivníkov sa môžu stať húževnatí bossovia, ktorí akoby vypadli z hororovej knihy. Pričom problém je jediný - naučiť sa orientovať v prostredí a účinne používať ovládač. Pohyb je najmä zo začiatku nemotorný. Dokonca by som nazval ovládanie také problémové, že vysoko znižuje kvalitu herného zážitku.

Najväčšie plus vidím v grafickom spracovaní, ktoré vôbec nie je tuctové a nežije vďaka aktuálnej vlne graficky zaujímavých titulov. Vie sa od nich značne odlíšiť a tak ako na PS Vite hra ukázala svoje prednosti, na Playstation 4 ich ukazuje dvojnásobne. Hra obsahuje všetky DLC balíčky a je vyladená bez jedinej technickej chyby. 

Borci z Bluepoint Games vedia predostrieť kvalitný remaster so všetkým, čo k tomu patrí. Oproti pôvodnej verzii tá inovovaná  beží vo Full HD rozlíšení, a dokonca so šesťdesiatimi snímkami za sekundu. Plynulosť kraľuje. Navyše sa v hre nachádza veľké množstvo nádherných lokalít, ktoré si plne zasluhujú spraviť fotku obrazovky. Hudobná stránka je jednoduchá, bez výraznejších tónin. Príjemne upokojuje, a to až natoľko, že dokáže hráča doslova uspať.

Herný zážitok v Gravity Rush Remastered je intenzívny a aj náročný. To je, žiaľ, kvôli problémovej orientácii v prostredí. Nehovoriac o zložitejšom bojovaní s bossmi v druhej polovičke hry. Každopádne je hra veľkou výzvou, no predovšetkým povinnosťou pre majiteľov Playstation 4. Nič v podobnom duchu na hernom trhu nie je, navyše ide o vyladený herný zážitok a titul, ktorý sa zlatým písmom zapíše do hernej histórie.

Gravity Rush Remastered
Gravity Rush Remastered Kam teraz?
Kam teraz?


Gravity Rush Remastered Takto to pôsobí ako simulátor školského prostredia.
Takto to pôsobí ako simulátor školského prostredia.


Gravity Rush Remastered Útek za nákupmi, reálne ako sobotňajšie nákupy v obchodných domoch.
Útek za nákupmi, reálne ako sobotňajšie nákupy v obchodných domoch.






napísal Possol 9.3.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Vo svete
7.9
Ohodnotiť
GRAVITY RUSH REMASTERED
+ grafické spracovanie
+ originálny príbeh
+ pohrávanie s gravitáciou
- problematická orientácia v prostredí
- ťažkopádne ovládanie


RECENZIE HRÁČOV
PS Vita

Vývoj: SCEE / SCEJ
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 15. jún 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19560)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk