PHANTARUK

PHANTARUK

6.0

Ďalšia hra o život na ohrozenej vesmírnej lodi

Recenzia na PC verziu

Poliaci to s videohrami myslia vážne. Veľa titulov z ich krajiny je veľmi podarených. Najznámejšou je síce séria Zaklínač, ale aj iné hry si zaslúžia pozornosť - či už je to nadpriemerná sekačka Lord of the Fallen, FPS Hard Reset, alebo temnejšie tituly, ako Dying Light, Dead Island a ďalšie. Phantaruk chce patriť tiež medzi známe poľské hry. Lenže svoje kvality posúva hráčom veľmi nenápadne.

Scenár hry je zaujímavý. Ako ľudský klon sa ocitáte na vesmírnej lodi Purity-02. Vašou úlohou je utiecť z lode a nepriateľom je nielen tma a nevedomosť, ale aj mytologická bytosť nazývaná Phantaruk. Podarí sa vám utiecť alebo aspoň zavraždiť protivníka? Bez zbraní ťažko a práve tie vôbec nemáte k dispozícií. Nie je to žiadny zázrak, ale na vytvorenie mrazivého hororu stačí. K tomu treba zohľadniť ešte to, že hlavný hrdina umiera, pretože ho zvnútra zožierajú nejaké smrteľné toxíny. Musíte tak zháňať aj život zachraňujúce injekcie.

Phantaruk
Phantaruk Vitajte v márnici v ďalekej budúcnosti.
Vitajte v márnici v ďalekej budúcnosti.


Phantaruk Detské kresby nemôžu v survival titule chýbať.
Detské kresby nemôžu v survival titule chýbať.


Phantaruk Takže praktiky lorda Boltona sa ujali aj na vesmírnej lodi.
Takže praktiky lorda Boltona sa ujali aj na vesmírnej lodi.





Titul Phantaruk kombinuje survival so stealth postupom. Jedine tichý a opatrný pohyb vás posunie vpred. Pre pochopenie deja je veľmi vhodné čítať rôzne denníky alebo počúvať audio záznamy. Dozviete sa naozaj zaujímavé veci: aké to bolo na lodi pred katastrofou, kto je Phantaruk, ale aj kto ste vy a prečo máte na lodi ako jediný vedomie.

Phantaruk svojou atmosférou pripomína hru Alien: Isolation, ktorá excelovala, preukázala svoje kvality a ťažko nachádza konkurenciu vo svojom žánri. Titul Phantaruk od poľského štúdia Polyslash sa ju snaží napodobniť. Lenže je to náročná úloha. Bytosť Phantaruk sa neskrýva  v útrobách vzduchotechniky, ale chodí po rovnakých chodbách ako vy. Popritom vydáva hlasné zvuky, ktoré majú navodiť nepríjemnú atmosféru. Keď sa netvor priblíži, viete o ňom aj vďaka zhoršenému videniu. V skratke povedané, ťažko sa stane, že sa v tomto titule zľaknete. Mne sa to stalo asi trikrát. Nepríjemne som sa cítil iba na začiatku hry. Neskôr šlo už len o pocit frustrácie, keď sa mi ani na niekoľký pokus nepodarilo prejsť dôležitú pasáž.

Do sci-fi sveta autori navyše neprinášajú nič nové. Jedná sa o recykláciu známych vecí, ktoré už poznáte. Ani kulisy nie sú zázračne zaujímavé. Na vesmírnej lodi navštívite všetky známe zákutia, ako kapitánovu kabínu, nemocničné krídlo, ubikácie. Nezabudlo sa ani na márnicu, ktorá je nesmierne dôležitá a ponúka pôsobivé vizuálne momenty.

Hru prejdete za takých šesť hodín. To je primeraná dĺžka pre takýto typ hry, kde sa v podstate iba chodí a riešia úplne primitívne úlohy, ako je  nájsť kľúč alebo kód od dverí, vypnúť svetlá v miestnosti a podobne. Pripravte sa na časté umieranie. Každá smrť má však svoje výhody. Nepriatelia sa po vašej smrti náhodne generujú a dosť často sa stane, že sa ani nemusíte ticho prechádzať po úrovni a protivníkom jednoducho neprídete na oči.

Najlepšia časť hry sa skrýva v úrovni, kedy máte na hlave nasadenú plynovú masku a takmer nič nevidiac unikáte nepriateľovi, ktorý je skoro neviditeľný. Táto úroveň naozaj dýcha pravou atmosférou survival titulu a môže sa zaradiť medzi pamätné momenty, na ktoré budete spomínať aj dávno po dohraní.

Ako som už naznačil, Phantaruk nebude jediným protivníkom na lodi. Ďalšími sú bezmyšlienkovité klony, ktoré vedia tiež spraviť tiež dosť veľkú škodu. Hlavne keď stačí, aby sa hlavného hrdinu dotkli a je mŕtvy. Uniknúť im je o niečo ľahšie než tajomnej bytosti, avšak keď ich miestami autori nahádžu niekoľko pokope, tak to taktiež nie je prechádzka ružovou záhradou.

Phantaruk
Phantaruk Nestačí len oko klonu, musíte priložiť celú hlavu.
Nestačí len oko klonu, musíte priložiť celú hlavu.


Phantaruk Vďaka škaredej kocke môžete počúvať audio záznamy.
Vďaka škaredej kocke môžete počúvať audio záznamy.


Phantaruk Táto vecička sa určite zíde.
Táto vecička sa určite zíde.





Titul poháňa maximálne žmýkaný engine Unity. Nejde síce o žiadny vysokonaleštený grafický zážitok - titul dokonca beží len s podporou DirectX 9 - ale je sa na čo pozerať a miestami hra ponúkne naozaj nádherné WOW momenty. Lenže ani s autormi odporúčanou HW zostavou nedosiahnete plynulosť tejto hry. Pokles fps bol pomerne častý. Najmä po minimalizovaní hry. Čo sa týka audio stránky, tá by mohla byť lepšia. Pri hororovej hre tak nejako očakávame lepšie zvukové zážitky a zakomponovanie mrazivejšieho hudobného sprievodu.

Phantaruk je kombinácia toho, čo už poznáme a nijako nevybočuje z radu. Bude to len ďalší priemerný titul, ktorý ste si zahrali. Žiadny zázrak. Hra je to relatívne kvalitná, ale podobných sme tu už mali niekoľko. Môže však osloviť fanúšikov survival žánru. Tých, ktorí majú radi premyslené sci-fi, ale zrejme nezaujme. Purity-02 je len ďalšou tuctovou vesmírnou loďou, kde sa stala nejaká katastrofa.


napísal Possol 17.10.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Phantaruk - trailer
| PHANTARUK - TRAILER
[17.7.2016]
6.0
Vo svete
5.3
Ohodnotiť
PHANTARUK
+ bytosť Phantaruk
+ objavovanie zákutí lode
- nič nové
- pokles fps a technicky nevyladené
- miestami nudné
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dual Core CPU, 2 GB RAM, VGA s podporou shader model 3.0, OS Win XP


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Polyslash
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  august 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19886)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk