HP OMEN 15

HP OMEN 15

8.0

Oplatí sa HP Omen na hry?

Test

HP nedávno spustilo svoju hernú Omen sériu a máme tu z nej 15 - palcovú verziu notebooku, ktorá je prekvapivo kvalitná. Konkrétne v tomto modeli nejde HP-čku o výkonom nabúchaný herný notebook, ale o veľmi dobrý kompromis medzi výkonom a kompaktnosťou.

Nie je to masívny notebook ako herné série od Asusu alebo Aceru. Je to niečo, čo môžete použiť na prácu alebo školu a aj na hranie. Nakoniec konfigurácia to rovno naznačuje:

Procesor: i7 6700 HQ  2.6 GHz / 3.3 GHz
Grafika: GTX965M  4GB RAM (GPU taktovanie: 935 MHz, pamäť: 2500 MHz)
Pamäť 16 GB DDR4 2.1 GHz
Disky: 256 SSD, 1 TB HDD
Displej: 15" 1080p, 60Hz (IPS Full HD AntiGlare)
Zvuk: Bang & Olufsen reproduktory
Systém: Windows 10
Optická mechanika: bez mechaniky
Rozmery: 38,2 x 25,3 x 2,45 cm
Váha: 2.2kg

Notebook ponúka vysoký výkon procesora, ktorý je momentálne jeden z najlepších notebookových procesorov a HP tu takticky zvolili grafickú kartu nižšej triedy, ktorá je ale dostatočná na decentné zahranie. Doplnili to peknou kombináciou diskov a kvalitným displejom. 

Samotný notebook je šedý s decentným dizajnom, ktorý oživuje výrazným červeným Omen logom. Červenú farbu dopĺňa aj červené podsvietenie klávesnice, kde nenájdete žiadne špeciality ako makro klávesy, ale konštrukcia je pevná a dopĺňa ju jednoliaty touchpad bez oddelených tlačidiel. Z portov ponúka dva USB 3.0 porty, jeden USB 2.0 port, port na slúchadlá a mikrofón, dopĺňa to HDMI výstup a port na sieťový kábel. Nechýba ani čítačka kariet. Pre bezdrôtové pripojenie je tu Wifi 802.11a/b/g/n/ac  aj s podporou Miracastu a Bluetooth vo verzii 2.0.

HP Omen 15
HP Omen 15 HP Omen ponúka štýlový vzhľad a kvalitnú konštrukciu.
HP Omen ponúka štýlový vzhľad a kvalitnú konštrukciu.


HP Omen 15 Pri otvorení sa ukáže v plnej kráse. Červený motív ostáva..
Pri otvorení sa ukáže v plnej kráse. Červený motív ostáva..


HP Omen 15 Ponúka červené podsvietenie klávesnice.
Ponúka červené podsvietenie klávesnice.





Čo sa týka výkonu GTX965M, síce to nie je to najvýkonnejšie, čo je v notebookoch, ale stále na notebookové pomery decentný čip. Vo Firestrike benchmarku dosiahol 5027, pre porovnanie GTX980M v Asus ROG mal 8570. Teda je približne o tretinu pomalší, ale stále nemáte v GTA V problém ísť v 1080p na 50-60 fps, teda parádne si to užijete, oproti tomu náročnejší Just Cause 3 išiel na 40 fps. Je to menej ako čistých 60 fps pri GTX980M notebookoch, ale stále dostatočné na bezproblémové zahranie. Rovnako pri väčšine hier nebudete mať problém ísť v maximálnych nastaveniach nad 30 fps, až na extrémy ako Hitman, ktorý ide tesne pod 30 fps alebo Division tiež mierne pod. Ak však prepnete na high, alebo medium, ide to bez problémov nad 30 fps.

To všetko je, samozrejme, s pripojeným zdrojom, pri fungovaní na batériu klesne taktovanie dole. Benchmark ukázal len 1905 bodov, teda o viac ako polovicu pomalšie. Ak by ste chceli, stále môžete hrať s nižšími nastaveniami a okolo 30 fps. Ale, samozrejme, batéria pôjde rýchlo dole. Tá vydrží takú hodinu-hodinu a pol s hrou, 3 hodiny sledovania filmov a 4 hodiny nenáročnej práce.

Čo sa týka všeobecných benchmarkov, Userbenchmark grafiku ohodnotil na 40% s ocenením rýchla loď, herný výkon 57% - bojová loď, a workstation tiež na 42% ako rýchla loď. Je to priemerná rýchlosť, nakoniec podľa parametrov notebooku, kde sa však na rýchlosť procesora môžete spoľahnúť a určite vás nikde nebude brzdiť, v spolupráci s 250 GB SSD a 16 GB pamäte máte všetko rýchle. Doplnkový klasický 1 TB harddisk vám zase ponúkne dostatok miesta na hry, videá alebo potrebné súbory.

HP Omen 15
HP Omen 15 Zospodu ponúka dve gumené podložky a časť vetrania. Základ vetrania je v zadnej časti.
Zospodu ponúka dve gumené podložky a časť vetrania. Základ vetrania je v zadnej časti.


HP Omen 15 Ponuka portov nechýba - USB3, USB2, slúchadlá.
Ponuka portov nechýba - USB3, USB2, slúchadlá.


HP Omen 15 Čo však na notebooku nenájdete, je optická mechanika.
Čo však na notebooku nenájdete, je optická mechanika.





Samozrejme, pri notebooku s i7 a GTX965M grafikou potrebujete ventiláciu a tú budete počuť a cítiť. Nie je však extrémne hlučná a šušťanie ventilátorov sa drží na prijateľnej úrovni aj v hrách. Samotný povrch notebooku sa pri dlhom hraní zahreje približne na 50 stupňov vo vrchnej časti klávesnice, zatiaľ čo pod ňou ide GPU pri dlhom vyťažení aj do 90 stupňov a procesor podľa záťaže hry od 70-80 stupňov.

O ich chladenie sa stará Coolsense utilita, ktorou si môžete intenzitu ventilátorov aj regulovať. Z ďalších programov je tu štandardne predinštalovaná HP ponuka utilít, ako Welcome, kontrola updatovania ovládačov alebo HP Support Assistant a nechýba ani Bang and Olufsen utilita na nastavovanie zvuku.  Samotný zvuk sa síce pýši značkou Bang and Olufsen, ale menšie notebookové reproduktory vás neoslnia a pri hraní je lepšie použiť slúchadlá.

Celkovo je HP Omen prekvapivo dobrou kombináciou herného a pracovného notebooku. Je dobrý v oboch oblastiach a aj keď nemá najvýkonnejšiu grafiku, zahráte sa s ním a aj ho ľahko prenesiete. 2 kilogramy nie je veľká váha a hrúbka je veľmi prijateľná na prenos. Samozrejme, vzhľadom na výkon extra veľkú výdrž batérie nečakajte. Celé to dostanete za cenu od 1200 € (8GB RAM a 128 GB SSD), čo nie je zlá suma za hardvér, ktorý ponúka. Naša recenzovaná verzia bola za 1400 €, tam už máte 16 GB RAM a 256 GB SSD.


napísal saver 23.9.2016
Páči sa mi!
8.0
HP OMEN 15
+ na herný notebook má dobrý pomer medzi prenosnosťou a herným výkonom
+ decentný dizajn
- slabšia výdrž batérie


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk