F1 2016

F1 2016

8.5

Príjemný návrat k monopostom

Recenzia na PS4 verziu

Po minuloročnom fiasku museli v Codemasters začať úplne od podlahy. Oplatilo sa, priniesli nám preteky, ktoré síce ničím neprekvapia, ale zároveň ani nesklamú. Jazdný model ostal prístupný a po nastavení ponúka adekvátnu výzvu, takže si zajazdia sviatoční i skúsenejší hráči. Ale to sme tu predsa už všetko mali. Nie raz, no znovu nás to nesmierne bavilo.

Veď od minula nebola latka nastavená vôbec vysoko a podliezť sa jednoducho už nedala. Na rozdiel od predchádzajúceho pokusu nás už nová F1 2016 nemôže ohúriť svojím technickým spracovaním, nakoľko využíva rovnakú technológiu. Na druhej strane je audiovizuálna stránka dostatočne lákavá na to, aby ste si jazdu bez problémov užili za rôznych poveternostných podmienok. A vyzerá to super - nielen ak leje a vy vidíte povestné veľké nič, ale aj do posledných detailov vymodelované monoposty či vizuálne pestré prostredie okolo vás.

Ono sa však mnoho nového vymyslieť nedá, dokonca aj odhliadnuc od oficiálnej licencie, ktorá zabezpečí, že tu máme reálne veľké ceny, monoposty, jazdcov, systém bodovania a všetky tie drobnosti robiace z F1 marketingový produkt najvyššej kvality. Každoročná obnova štatistík nestačí a prešľapy z minulosti, respektíve slepé uličky, do ktorých sa vývojári nevedomky dostali, by sme mohli rátať do zajtra. Nová F1 2016 je predovšetkým poctivým akčným simulátorom. Oxymorón ako prasa - avšak veľmi dobre viete, že z F1 si nastavením asistentov a reálnosti môžete vytvoriť arkádové Need for Speed i pomerne seriózny simulátor. Síce nedosahuje kvality maniakálnych titulov z PC, no to od mainstreamového produktu ani nik nečaká.

F1 2016
F1 2016 Jazda za nepriaznivého počasia si žiada opatrnejší prístup.
Jazda za nepriaznivého počasia si žiada opatrnejší prístup.


F1 2016 Jedna z minihier alebo ako sa naučiť jazdiť a šetriť pneumatiky
Jedna z minihier alebo ako sa naučiť jazdiť a šetriť pneumatiky


F1 2016 Týchto dvoch budete naháňať takmer stále - dominujú aj vo virtuálnych šampionátoch.
Týchto dvoch budete naháňať takmer stále - dominujú aj vo virtuálnych šampionátoch.





Okrem vytvorenia vlastného profilu, a teda jazdca, si môžete vybrať, či vám hra bude sama brzdiť, či jej prenecháte trakčnú kontrolu, zobrazíte si pomocnú čiaru s ideálnou stopou a farebným značením, kedy pustiť nohu z plynu a dupať na brzdu a podobné chuťovky. Je to plus, každý si môže presne nastaviť vyhovujúci model. Umelá inteligencia ostatných jazdcov je na easy nevýrazná a odporúčame ju výhradne iba nováčikom. Medium ponúka stále dostatočnú benevolentnosť a necháva priestor pre malé chyby, z ktorých sa však musíte poučiť, inak ich tí najlepší využijú - ale stále po menšom tréningu víťazíte systémom štart-cieľ. Zatiaľ sa nedá hovoriť o tom, že by na vás jazdci výrazne tlačili, skôr len využívajú vašu nedôslednosť. Ak sa rozhodnete ešte pritvrdiť, začne to byť zaujímavejšie.

Posunom na hard a vyššie sa zvyšok pretekárov snaží jazdiť omnoho agresívnejšie. Poteší riskovanie a z toho vyplývajúce nehody i mimo vášho zapojenia, takže počas preteku uvidíte havarované monoposty mimo trate. Avšak všetko by malo mať svoje limity. Narážame hlavne na to, že agresivita súperov ja často smerovaná na ctené pozadia vášho monopostu. Častejšie než by nám bolo milé, totiž ostatní vrážali do nás zozadu, a to v momentoch, kedy to bolo zbytočné a absurdne nelogické. Aj mladý Verstappen by sa mal čo učiť. Predbiehanie sa stane rizikom vždy, hoci sa môžete držať svojej stopy, niekedy do vás ostatní vrážajú, ako keby vás nevideli. Nepôsobí to príliš prirodzene, pretože spôsobená nehoda ovplyvní takmer vždy len vás. Dá sa to napraviť vrátením času, avšak k tomuto nenápadnému podvodu sa nemusí hlásiť každý.

Tentoraz je ponuka módov pomerne skúpa, ale na úkor toho, že všetka energia bola venovaná kariére. Ďakujeme, zatlieskajme si, oblievajme sa šampanským. Konečne to niekomu napadlo. Niežeby rôzne výzvy a úlohy typu „a teraz máš 4 kolá na to, aby si predbehol svojho rivala s poškodeným monopostom” neboli zábavné, ale vždy sme ich len skúsili a radšej podobné zážitky nasávali počas šampionátu. Takže tu máme rýchlu jazdu, časovku, šampionát, multiplayer a spomínanú kariéru. A tá má konečne gule. Nie je to len technokratická nuda, kde jeden pretekársky víkend strieda druhý. Už je to viac o tíme, príprave, vašom zapojení sa do diania okolo a nielen s prídavkom, že máte zbierať pódiové umiestnenia a byť jednoducho najrýchlejším.

Ak chcete byť najrýchlejším - a to na začiatku nebudete - hra vám, ak prejavíte záujem, názorne ukáže, ako na to. Presne a bez príkras predvedie, v čom sú vaše nedostatky a aj pre nováčika prijateľnou cestou ukazuje, ako sa zlepšiť. To všetko v troch tréningových fázach, ktoré nás, paradoxne, niekedy bavili viac ako samotné preteky s Hamiltonom v spätnom zrkadle. Okamžite vidíte, ako napredujete oproti svojej najlepšej jazde sledovaním ukazovateľa časového rozdielu, a to už na tisíciny sekundy. Takže očkom vidíte aj to, že ste síce v zákrute boli rýchlejší, no výjazd z nej vám už zabral trochu viac času pre neskoré brzdenie a zníženú akceleráciu. A zrazu, po naučení sa všetkých zákutí okruhu, už nejazdíte podľa ideálnej trasy, ale sami viete, kde na to môžete dupnúť.

To je fajn, za to dostávate špeciálne body a keď ich máte dosť, kúpite si vylepšenie pre svoju stajňu, s ktorou ste práve podpísali zmluvu, takže si monopost môžete upraviť a vyžmýkať z neho ešte trochu viac. A ono to je poznať, no body vám nepadajú z neba, doba kešu je predsa dávno za nami. Navyše tieto body získavate v skromnom počte, takže trvá niekoľko sezón, kým je vaša stajňa, ktorá bola na chvoste poradia, schopná konkurovať takému Ferrari. Preto si pre nás pripravili tvorcovia špeciálne úlohy na tréningové jazdy. Napriek tomu, že sú stále totožné, nám to vôbec neprekážalo. Tak napríklad musíte zajazdiť v tréningu optimálny čas, ktorý by vás katapultoval v kvalifikácii čo najvyššie. Splníte prvú métu, paráda, no čo tak druhú a zájsť rýchlejší čas a do tretice získať na nečisto pole position? Síce ide o jednoduchú úlohu, no dostávate motiváciu navyše, prečo sa počas tréningu snažiť jazdiť na plný plyn. Funguje to.

Aby ste sa však zlepšili, je dobré, ak vám hra nenápadne poradí, ako to spraviť. Najlepšie názorne a bez toho, aby vám niekto krútil volantom. Tak napríklad musíte prejsť určitým počtom bránok na trati. Rozmiestnené sú v ideálnej stope a nesmiete sa zas vliecť slimačím tempom. Čo vás to naučí? Ako správne vyberať konkrétne zákruty. Alebo dostanete pneumatiky a počas niekoľkých kôl ich musíte ničiť čo najmenej, aby vydržali dlhšiu záťaž. Keď si to vyskúšate prvýkrát, vaša jazda bude pripomínať skôr cestu samovraha za vykúpením. Následne si názorne v grafickom zobrazení môžete pozrieť, ako ste jazdiť mali a ako ste to pokazili na trati. Grafy neklamú, analytika je svätá. Ak to pokašlete, nikto vám nebuchne po prstoch pravítkom, len ukáže nedostatky a možnosti prípadného zlepšenia. Vy sa zamyslíte a prestanete jazdiť systémom plyn-brzda, lebo to predsa patrí len na naše diaľnice, nie na veľké ceny.

F1 2016
F1 2016 V Monaku je radosť jazdiť, len treba dať pozor na to, aby vás nezlákalo prostredie a úzka vozovka.
V Monaku je radosť jazdiť, len treba dať pozor na to, aby vás nezlákalo prostredie a úzka vozovka.


F1 2016 Síce efektný, ale pre bežného smrteľníka nepoužiteľný pohľad, ak neviete naspamäť, že za horizontom je prudká zákruta.
Síce efektný, ale pre bežného smrteľníka nepoužiteľný pohľad, ak neviete naspamäť, že za horizontom je prudká zákruta.


F1 2016 Odvážny manéver a o chvíľu budeme dupať na brzdy aj v skutočnosti.
Odvážny manéver a o chvíľu budeme dupať na brzdy aj v skutočnosti.





Ako si tak odkrúžite niekoľko pretekov, možno aj zbierate nejaké tie body v šampionáte, plníte úlohy zadané tímom, za čo vás tam majú radi a to je čertovské plus. Do toho nejaká tá rivalita, napríklad s druhým jazdcom tímu, ktorého ak natriete, ponúknu vám nový kontrakt, takže nezdupkáte za lepším platom. Ale môžete - aj počas desiatich sezón kariéry. Lenže vďaka piplaniu sa s tímom, ktorý žije s vami a vy rastiete spolu s ním, to už nie je také chladné a neosobné. Nechce sa vám odísť, lebo zlepšujete nielen svoj výkon, ale aj monopost tímu, čo je radosť, ktorú sme už dávno nezažili a profituje z toho i váš jazdec v stajni. Paradoxne sa tak samotné preteky niekedy stali najnudnejšou súčasťou víkendu.  

Ale inak je všetko po starom. Jazdný model je vskutku precízne vybalansovaný medzi arkádou a simulátorom. Môžete nadávať na to, že to nie je hyperrealistické, ale my sa chceme predovšetkým baviť. Pri pohľade z kokpitu je cítiť ohromujúcu rýchlosť monopostov, pri tlačenici tŕpnete a každý súboj s iným pretekárom je často bojom pevnejších nervov. Je to úžasne krásne, takže si môžete užívať ďalšiu sezónu - až do príchodu nového ročníka. Tentoraz sa to vydarilo a stačilo spraviť mód kariéry trochu inak.

Samozrejme, ak si chcete len víkendovo zajazdiť, je úplne jedno, po ktorom ročníku siahnete, ale pre dlhodobé pretekanie je to tentoraz ideálne. Všetko funguje tak, ako má, jazdenie vás baví, vo vysielačke vás nik nebuzeruje, ale radí, nič vás nezdržuje, zvolíte si stratégiu, zastavovanie v depe, upravujete monopost. Len ten multiplayer zatiaľ padá ako hnilé hrušky a kým sme sa dostali do preteku, ktorý nás hodil do súboja s príliš ostrieľanými veteránmi (čiže pre herného novinára 6-ročný fagan a starší), tupo sme pozerali na reštartovanie hry. Ale je to zábava a ak sa vyladia drobné bugy, privriete oči nad občas príliš agresívnymi súpermi, užijete si oficiálnu licenciu formuly ako už dávno nie. Síce je  tých viditeľných zmien minimum, no výsledný produkt je návykový a zábavný.


napísal kordi 16.9.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Vo svete
8.2
Ohodnotiť
F1 2016
+ mód kariéry
+ zábavné testovanie
+ modifikovateľný jazdný model
+ licencie
+ komentár z depa
+ technické spracovanie
- zbytočne agresívni jadzci
- občas padajúci multiplayer
- absencia historických monopostov
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel Core i3 530.8 GB RAM, AMD HD 5870, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Codemasters / Codemasters
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 19. august 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19590)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk