DOG SLED SAGA

DOG SLED SAGA

7.0

Psie záprahy v plnej rýchlosti

Recenzia na PC verziu

Psie záprahy sú zaujímavé. Môžete ich vidieť aj v pretekoch na Slovensku, v hrách sú ale skôr raritou. V titule Dog Sled Saga si však povozy s havkáčmi užijete do sýtosti. A tak trochu to pripomína film Snežní psi, v ktorom sa zubár vydá na Aljašku, kde ho čaká neobvyklé dedičstvo. A tak sa učí spolunažívať so psami a pripravuje ich na veľkú súťaž. Niečo podobné, ale v zjednodušenej forme, ponúka aj táto hra.
 
Dej je tu skutočne len skromnou kulisou, vlastne sú to iba akési indície zvyčajne podávané formou denníka a listov. Ste nováčik, amatér, ktorý sa ocitne v zasneženom regióne Mount St. Something a pripravuje svoje psy  na ďalšie a ďalšie preteky. Okrem finančných obnosov vás ženie dopredu túžba poraziť svojho hlavného rivala, ktorý sa vám drzo vyškiera do tváre, keď vás porazí v dôležitých pretekoch.

Na začiatku si vyberiete jednu z dvoch postáv, ktorá vám je sympatickejšia, ale hlavne prvých troch psíkov. V zozname je sympatická zbierka rôznych plemien. Samozrejme, nechýba husky a malamut, ale v zozname je napríklad ja bernardín a nemecký ovčiak. Psy majú rôzne osobnosti a ich základná charakteristika je vyjadrená jedným prívlastkom - silný, oddaný či usilovný. Kúpených zverencov môžete premenovať a prefarbiť im postroje. Potom sa už ocitnete aj so svojimi miláčikmi v príbytku, kde vás čaká jednoduchý manažment a príprava na preteky.

Dog Sled Saga
Dog Sled Saga A tak si tu žijeme, trénujeme, oddychujeme a čakáme na súťaž.
A tak si tu žijeme, trénujeme, oddychujeme a čakáme na súťaž.


Dog Sled Saga Každý psík je osobnosť s vlastnými charakteristikami.
Každý psík je osobnosť s vlastnými charakteristikami.


Dog Sled Saga V záprahu pred súťažou je dôležité vhodné usporiadanie psov.
V záprahu pred súťažou je dôležité vhodné usporiadanie psov.





Psy môžete trénovať, čím sa zvyšuje ich výkonnosť alebo sa budete venovať ich opatere, čím sa znižuje ich únava. Prípadne ich len oddelíte a vyčkávajú na svoje zaradenie. Tréning je, prirodzene, dôležitý pred súťažou, ale keď to s ním preženiete, zvieratá sú vyčerpané. A keď ich opatrujete, síce budú čerstvé ako rybičky, ale vtedy im klesá výkonnosť, ktorú nadobudli tréningom. Treba teda správne vyvážiť obe zložky, aby boli psy v čase konania súťaže v dobrej kondícii. Každý deň si vyberiete jednu činnosť a ukončíte kolo. Nasleduje ďalší deň a vami vybraná aktivita a tak až dovtedy, kým nenadíde termín súťaže. Vtedy sa môžete, ale ak nemáte pripravené psy, nemusíte, prihlásiť do zápolenia.

Pred pretekmi najskôr určíte polohu psov v záprahu. Na čele má byť dobrý vodca a dôležité je aj to, ktoré zviera zaradíte do stredu a ktoré až na koniec. Na základe vlastností sa totiž rôzne psy hodia na iné pozície. Treba im nájsť to správne zaradenie a odvedú stopercentný výkon. V opačnom prípade ťahajú slabšie. Psy postupne aj získajú špecializáciu, ktorá sa im zvyšuje a tým sa aj zlepšuje celkový efekt. Stredového psa na druhej úrovni určite nedávajte dozadu, kde sa naplno neuplatní.

Nasledujú samotné preteky. Vždy je to jedna jazda po dlhej rovine, kde vidíte v popredí svoj záprah a vzadu na pozadí siluety konkurentov. Nikto sa vám nepripletie do cesty, každý má svoju dráhu a môžete sa teda hnať bez obáv dopredu. Raz za čas je v ceste prekážka, ktorú záprah preskočí po trojitom poťukaní, inak je to, bohužiaľ, len nudná rovina. Je to škoda, príležitostný kopček, na ktorom sa psy viac zadýchajú alebo nejaký zráz by boli fajn spestrením. Takto sa mení len pozadie so stromami a budovami. Poteší však príležitostná zmena počasia - keď je veterno, psy sa unavia rýchlejšie a horšie napredujú.

Vašou hlavnou úlohou v pretekoch je kŕmenie psov priamo počas behu, aby nestrácali výkon. Na obrazovke sa zobrazuje zásoba pochúťok. Musíte ich hádzať vo chvíli, keď  si všimnete, že niektorý pes spomaľuje a z papule mu stúpajú výpary. Hádže sa oblúkom a dôležité je načasovanie aj zvolený uhol. V ideálnom prípade hodíte pochúťku psovi priamo do otvorenej papule a vtedy sa poriadne nabudí a odvádza perfektný výkon. V behu ale často netrafíte správne a jedlo padne psom pod nohy alebo to šmaríte priďaleko. Psy takto treba kŕmiť neustále, ale len tie hladné, inak jedlo ignorujú. To by až tak neprekážalo, keby ste nemali limitované zásoby jedla. Našťastie si vždy, priamo počas jazdy, doplníte ďalšie na určených miestach, ktoré sú rovnomerne rozložené na trase. Ak ale predsa miniete predčasne zásoby, záprah pôjde ďalej podstatne pomalšie, až kým nepribudne nová várka potravy.

Okrem toho už len priebežne pokllikaním povzbudíte, odmotáte alebo poposúvate psy v záprahu, aby ich nič nebrzdilo a dúfate, že  dorazíte do cieľa  s čo najlepším umiestnením. Súťažiacich býva len päť, ale aj tak je úspechom aj tretie miesto. Často som končil na druhom, niekedy prišlo najlepšie finančne ohodnotené prvenstvo.

Po pretekoch získavajú psy skúsenosti a do úvahy sa berie aj to, ako dokázali zaujať novinárov, ktorí si ich fotia. S levelmi sa rozvíjajú nielen špecializácie psov, ale zvyšuje sa aj ich výdrž a spokojnosť. To znamená viac políčok, ktoré sa zapĺňajú alebo vyprázdňujú a na základe toho sú psy viac alebo menej unavené, šťastné alebo naopak depresívne. Tieto údaje opäť upravíte v príbytku tréningom a starostlivosťou o svojich miláčikov, ktorých môžete pekne pohybom myšky (prsta) aj poškrabkať, čo milujú.

Pretekmi si zarábate peniaze, ktoré potrebujete na nákup a údržbu nových psov, rozšírenie priestoru na ich chov, ale aj platenie pravidelných mesačných licencií. Prvá liga vás nezruinuje, ale postupne, keď sa vám podarí kvalifikovať, čiže v určenej jazde skončiť na prvom mieste, sa môžete prepracovať až do elitnej siedmej ligy. Tam už sú poplatky pekne mastné, ale víťazstvá pretekoch parádne zaplatené. Vo vyšších ligách sa pritom aj mierne upravujú pravidlá, napríklad už nesúťažíte s tromi, ale so štyrmi psami v záprahu, čo je o dosť náročnejšie.

Počas progresu vás poteší záujem sponzorov, ktorí sa ohlásia v istých dňoch - podobne ako súťaže.  Nečakajte však mohutný príliv peňazí. Istý sponzor vám síce zníži finančné výdavky o nejaké percentá, ale iný len zvýši zásobník jedla v pretekoch, čo ale tiež môže byť užitočné. Spôsob výmeny patróna je dosť svojský - sponzori sú reprezentovaní políčkami, ktoré prehadzujete. Po úspešnom vstupe do tretej ligy si môžete najať aj pomocný personál. No a potom je tu ešte možnosť množiť psy, ak máte vhodného samca a samičku. Dalo by sa toho ale pridať ešte viac, napríklad také návštevy u zverolekára a liečenie zranení.

Dog Sled Saga
Dog Sled Saga Počas pretekov treba neustále kŕmiť psy.
Počas pretekov treba neustále kŕmiť psy.


Dog Sled Saga Ohlásil sa sponzor, ponúka nejakú výhodu.
Ohlásil sa sponzor, ponúka nejakú výhodu.


Dog Sled Saga Vyhrali sme! Vyššie ligy prinesú viac peňazí.
Vyhrali sme! Vyššie ligy prinesú viac peňazí.





Tvorcovia použili na hru 2D retro grafiku. Postačí. Niektorých hráčov síce môže odradiť, ale iných možno aj poteší. Je to také roztomilé, kostrbaté, ale to podstatné pekne vidieť. Celé to však  beží vo vysokom rozlíšení a pri 60 fps. Zvuky sú minimalistické, hudba ako z čias 8-bitov je chvíľu príjemná, potom otravná. V menu trochu prekáža dosť ťažkopádne používanie automaticky ukladaných pozícií.

Dog Sled Saga vyzerá jednoducho, znie jednoducho, ale pobaví lepšie, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Hrateľnosť je príjemná, nejde príliš do hĺbky, ale nie je ani povrchná. Ľahko zrozumiteľný manažment si rýchlo osvojíte, ale niekedy sa trošku potrápite s financiami a koordinovaním potrieb svojich psov. Samotné súťaže sú síce repetitívne, ako vlastne aj všetky procesy, ale aj tak pri hre niekedy zabudnete na čas. Dáte si ešte jednu súťaž, počkáte na novú ponuku sponzora a potom príde ďalšia súťaž a vy ešte stále sedíte pri počítači alebo ťukáte do tabletu. To je jasný znak toho, že Dog Sled Saga nie je zlá hra.


napísal uni 7.11.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
DOG SLED SAGA
+ psie záprahy majú svoje čaro
+ nákup a starostlivosť o psy, zlepšovanie ich atribútov
+ vcelku nenáročný, ale slušný manažment
- dráhy sú rovné a statické, bez zmeny terénu
- mohlo byť viac aktivít pre psy mimo súťaže
- časom stereotypné
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2 GHz, 1 GB RAM, VGA s OpenGL 2.0, OS Win XP


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Trichotomy
Štýl: Arkáda
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19544)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk