DESTROY ALL HUMANS!

DESTROY ALL HUMANS!

7.5

Naštvaní mimozemšťania znovu útočia

Recenzia na PS4 verziu

Určite ste mnohokrát vzhliadli k nebesám, žasli nad nekonečnosťou vesmíru a položili si otázky, na ktoré vám nik neodpovie. Napríklad aké dychberúce príbehy sa odohrajú v ten skvelý deň, keď sa dočkáme prvého kontaktu s návštevníkmi z odľahlých kútov kozmu. Snáď ich príchod a uvítanie nebude mať žiadny katastrofický scenár či nemilosrdný proces a už vôbec sa nebude podobať udalostiam tejto hry.

Pôvodná verzia Destroy All Humans! vyšla v roku 2005 na konzolách PS2 a Xbox pod hlavičkou vydavateľstva THQ. Ponúkla akčnú adventúru jemne okorenenú prvkami real-time stratégie a bola ohodnotená vyhovujúcimi známkami v recenziách. Za jej vývojom stojí štúdio Pandemic, ktoré vydalo napríklad dve hry Star Wars: Battlefront. Boli to unikátne FPS a TPS akčné lahôdky považované všeobecne za najlepšiu prácu týchto autorov. V mojom osobnom ponímaní je u mňa najvyššie ich labutia pieseň a celoživotné dielo – The Saboteur, neopakovateľná vojnová akčná adventúra odohrávajúca sa v Paríži počas druhej svetovej vojny. Štúdio zavreli v roku 2009, keď ho rok predtým získala spoločnosť Electronic Arts.

Prednedávnom štúdio Nordic games odkúpilo na THQ aukcii početné množstvo licencií a v auguste tohto roku si upravilo meno spoločnosti na THQ Nordic. Vlastník Lars Wingefors sa vyjadril, že došlo k razantnému zisku značiek, ktoré boli so spoločnosťou úzko späté. Vraj pre jej získané vlastnosti by sa malo formovať podnikanie v zmysluplnejšom spôsobe do budúcnosti. Úradné oprávnenie a licenciu teda spoločnosť získala aj na Destroy All Humans! a vyjadrila sa, že má v pláne viac možností, ako s týmto dielom v budúcnosti naložiť. Raz sa možno dočkáme aj úplne nového prírastku v sérii. Moderným trendom je však dnes portovanie hier a úvodným krokom je HD remastrovaná prvotina. 

Destroy All Humans!
Destroy All Humans! Vedľajšie misie ponúkajú v časovom limite rozmanité výzvy.
Vedľajšie misie ponúkajú v časovom limite rozmanité výzvy.


Destroy All Humans! Technologická zdatnosť a vyspelá inteligencia cudzincov z kozmu je pre ľudstvo neodvratnou hrozbou.
Technologická zdatnosť a vyspelá inteligencia cudzincov z kozmu je pre ľudstvo neodvratnou hrozbou.


Destroy All Humans! Záchrana stroskotaného Crypta v púštnej oblasti 42 je extrémne akčnou záležitosťou.
Záchrana stroskotaného Crypta v púštnej oblasti 42 je extrémne akčnou záležitosťou.





Príbeh a udalosti Destroy All Humans! sa odohrávajú v alternatívnej histórii Spojených štátov amerických v roku 1959. V čase, keď hrdý národ prichádza na chuť bourbonu, vozí sa na Chevroletoch a bezstarostne si užíva každý deň pri grilovaní na záhrade. Studená vojna je v plnom prúde, ale verejnými médiami ukolísaní občania sa jej procesom nezaťažujú. Populárnou problematikou je pre nich skôr výskyt lietajúcich telies nad krajinou a otázka mimozemskej invázie.

Entita z ďalekého hviezdneho systému Proxima Centauri hľadá a nájde v galaktickom priestore našu slnečnú sústavu. S cieľom vycicať iné formy života  a hlavne vylepšiť z ich bunečnej stavby svoj genetický kód zamieri na planétu Zem. Votrelec s označením Cryptosporidium-136 sa vznáša nad miestom, kde vojenský personál testuje rakety. Jedna z nich je nešťastnou náhodou odpálená a zničí loď prepravujúcu zaskočeného návštevníka. Ostáva smrteľne zranený a tento fakt monitoruje v hlbokom vesmíre vedenie Furonského Impéria.

Z útrob hviezdy červeného trpaslíka bol na misiu vyslaný strategický vodca Orthopox-13 (ďalej „Pox“). Zlyhanie prieskumu jeho pobočníka pripisuje za vinu pozemskému obyvateľstvu. Zavolá si prudkého a beštiálneho dôstojníka s označením Cryptosporidium-137 (ďalej už len „Crypto“ – číselné označenie rastie po každej smrti hráča) a ich vzájomná kombinácia pripraví krvilačnú odplatu. Plán je v tichosti infiltrovať planétu a využiť pritom svoje pokročilé technológie a ľudskú ľahkomyseľnosť. Cudzinci z vesmíru nás pokladajú za hlúpych, patetických a nazývajú nás opicami pre naše sociálne návyky.
 
Príbeh je vzácny mix akcie s vtipnou zápletkou, ktorý si robí posmech z každého a všetkého - od béčkových filmov až po politickú scénu a nevynecháva dobové zvyky a medziľudské vzťahy. Nesie sa vo veľmi ľahkom tóne, pričom tvorcovia ničenie a násilie unikátne podčiarkli svojím znamenitým humorom. Obrovským plusom titulu sú jednoznačne úžasne napísané dialógy. Hemžia sa dôvtipom, pichľavými žartmi a ideami, nad ktorými sa zdravý človek musí a chce sústredene zamyslieť. 

Hrá sa z pohľadu tretej osoby a  všetko sa odohráva v otvorenom svete šiestich charakteristických lokácií USA. Nazvať sandboxom si to nedovolím, pretože mám pocit, že by som to už mierne prepískol. Crypto pristáva na Zemi niekde na vidieku, v strede západnej časti štátu Illinois. Na miestnej farme si zmýli kravy na paši s kľúčovým obyvateľstvom a obviňuje ich z priestupkov, ktorých sa dopustili voči jeho druhu. Avšak netrvá dlho, aby sa človek prejavil, keď zbadá nášho antihrdinu z iného sveta. Farmári útočia brokovnicami a chránia svoje nežné polovičky, príbytky, dobytky a slamu. A začína byť veselo.

Sivý mimozemštan na svojom lietajúcom tanieri poletí naprieč celou krajinou. Navštívi Oblasť Rockwell v Severnej Dakote, Santa Modestu (paródia na Santa Monicu v Kalifornii), preskúma púštnu oblasť 42 (fiktívna verzia tajnej základne v oblasti 51 v Nevade) a pokúsi sa dobyť aj biely dom v Capitol City (Washington D.C.). Všade na týchto miestach budú na sivého mimozemšťana postupne útočiť okrem civilného obyvateľstva aj policajti, vojsko či vládni agenti. Nevyhne sa ani konfliktom s robotmi, tankmi a palebnou silou navádzaných rakiet.

Pätnásť príbehových misií vyniká svojím odlišným prístupom a originalitou úloh. Crypto infiltruje mestskú radnicu a ako starosta ubezpečuje jednoduchú komunitu ľudí, že je všetko v poriadku. Prefíkane ukradne späť vládou ukoristený film s kryptogramom svojej rasy a následne ho dá premietať v autokine. Kamión plný jadrových hlavíc musí dopraviť cez cestu plnú prekážok a drastickým spôsobom zruší plážovú party pred nadchádzajúcimi voľbami.

Neduhom sú ale komplikácie, ktoré spôsobuje umelá inteligencia. NPC postavy sa zastavujú, nepochopiteľne neplnia svoju úlohu a často pre ich nefunkčnosť musí hráč opakovať celý level, čo spôsobuje rozčúlenie. Problém sa vyhrocuje takmer vždy, keď je potrebné niekoho sledovať. Hráč to po pár hodinách v hre rozpozná a bude v strese.

Furonský prívrženec je po technologickej stránke vyspelý a k dispozícii má značne nebezpečnú výzbroj. Jeho arzenál dopĺňa tryskové vznášadlo a hlavne efektívne zbrane. Iónový detonátor vďaka chemickej väzbe svojho výbuchu nenechá na dvadsaťmetrovej ploche nič. Zap-o-matic svojimi elektrickými výbojmi spáli aj troch ľudí naraz a lúčový dezintegrátor trhá s ľahkosťou akúkoľvek hmotu. Okrem toho môže mimozemšťan ľudom vnucovať svoje myšlienky, čítať ich vlastné a brať na seba podobu svojich obetí. Pomocou telekinézy nechá levitovať vo vzduchu všetko, čo sa mu zachce a hádže to do všetkých svetových strán. 

Dôležitou súčasťou procesu je kradnúť mozgy po vyhasnutí ľudského života. Z nich Crypto nadobudne DNA, ktorá je potrebná pre vylepšenie jeho zdatnosti v boji. V lokáciách sú voľne v priestore porozhadzované aj sondy a veľmi zábavné vedľajšie misie, ktoré hojne vylepšia množstvo deoxyribonukleovej kyseliny. Čerešničkou na torte je lietajúci tanier, ktorý zrýchľuje hráčov pohyb v hre a naviac obsahuje deštruktívne zbrane hromadného ničenia. Spomenúť musím smrtiace tepelné lúče a kvantový dekonštruktor, ktorý vysiela ultrafialové žiarenie a je najničivejšou zbraňou v hre.

Destroy All Humans!
Destroy All Humans! Šikovne ukryté sondy odomykajú rozsiahly bonusový obsah, ktorý pridáva hre na hodnote.
Šikovne ukryté sondy odomykajú rozsiahly bonusový obsah, ktorý pridáva hre na hodnote.


Destroy All Humans! Variáciu úloh a zaujímavú dejovú zápletku zdobí štipľavý humor.
Variáciu úloh a zaujímavú dejovú zápletku zdobí štipľavý humor.


Destroy All Humans! Voľby na nového senátora prekazíte tým, že vyvraždíte všetkých hlásiacich sa kandidátov.
Voľby na nového senátora prekazíte tým, že vyvraždíte všetkých hlásiacich sa kandidátov.





Éra prvých Xboxov a PS2 už dávno pominula a na tento fakt treba dbať pri hodnotení jedenásť rokov starej hry. Zub času sa prejavil a hra svoj vek pod HD kabátikom jednoducho neschová, ale stále sa drží dobre. Hrateľnosť je silným elementom a hoci vás výbuch budovy a tanku nijako vizuálne neohúri, aj tak z neho budete mať skvelý pocit. Prvé spustenie s logom PlayStation 2 Vás určite vyľaká. SD rozlíšenie s pomerom strán obrazovky 4:3 však mizne s preskočením do menu hry. Pomer strán sa aktualizuje na 16:9 a mierka vyššieho rozlíšenia zvyšku hry je hneď citeľná. Skúsenosť mám aj s pôvodnou verziou a rozdiel jednoducho vidieť. Korekcia obrazu vyhladzuje postavy a budovy a aj prostredie je plné patričných úprav. Poctivá robota sa nedá uprieť.

Mysteriózne audio je príznačné pre daný námet. Či už sa Crypto zakráda pozemskou populáciou, alebo ju devastuje, hudobný podklad plný tajomných orchestrálnych zvukov strieda svoje tempo a dynamiku podľa konkrétnej situácie. Ozvučenie zbraní, výbuchov a vlastne všetkej tej záhuby ľudu evokuje úsmevný pocit. To, že je to celé jedna veľká groteska, podčiarkujú žartovne napísané a nahovorené dialógy.

Destroy All Humans! je aj po rokoch stále svojská a rozmarná hra s veľmi dobrou hrateľnosťou, vtipnou zápletkou a pestrými úlohami. Vo veľkej miere poteší aj bohatý bonusový obsah v podobe videí zo zákulisia vývoja alebo dve klasické filmové snímky z 50.rokov minulého storočia. Vďaka vydarenému portu môžu teda aj mladšie ročníky hráčov okúsiť čaro tejto jedinečnej záležitosti. Tí, ktorí sa s hrou stretli už v minulosti, si radi zaspomínajú a inovovanú verziu ocenia určite tiež.


napísal Liam Gallagher 28.11.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Ohodnotiť
DESTROY ALL HUMANS!
+ hrateľnosť a variabilita úloh
+ jedinečný humor, perfektne napísané dialógy
+ bohatý bonusový obsah
+ v rámci možností vyladený port
- krátka herná doba
- príšerné a problematické správanie NPC postáv
- kvôli svojmu veku u vizuálnych perfekcionistov neobstojí


RECENZIE HRÁČOV
PS4

Vývoj: Pandemic Studios
Štýl: Akčná Adventúra
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18484)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk