TANK TROOPERS

TANK TROOPERS

6.0

Tankové súboje do vrecka

Recenzia na 3DS verziu

Mám rád multiplayerovky na 3DS. Istým spôsobom ma vracajú do minulosti. Multiplayer je tam rýchly a jednoduchý. Hry si tam nemôžu dovoliť robustnú online stavbu ako na konzolách a PC, no zároveň tam nenájdete žiadne perky, nekonečné DLC, boosty a podobné moderné nezmysly. Len si zapnete online, vyberiete režim, počkáte na hráčov a hráte. Komunita online nie je taká široká, no zároveň nie je ani taká toxická. Aj preto som sa tešil na vydanie Tank Troopers, čo je nenápadná tanková multiplayerovka práve pre Nintendo 3DS.

Pozrel som si nejaké obrázky, video a to mi stačilo. Mal som sa však o hru zaujímať viac, možno by som pri jej prvom spustení nebol taký sklamaný. V prípade tejto hry by som totiž veci uviedol na pravú mieru hneď v úvode. Tank Troopers síce je chytľavá multiplayerovka, no v slovenských reáliách si ju príliš neužijete. Hra totiž nepodporuje online hranie. Síce stojí len nejakých 9 eur, no aj tak je nezakomponovanie online podpory nepochopiteľným krokom, ktorý v konečnom zúčtovaní celkom vydarenú hru potápa.

Teraz ale poďme od začiatku. Tank Troopers, aj keď je to tanková multiplayerovka, nemá ambíciu stať sa akousi náhradou ta World of Tanks alebo podobné hry na Nintende. Veď sa stačí pozrieť na okolité obrázky a musí vám byť zrejmé, že snaha o historickú alebo fyzikálnu vierohodnosť tu vôbec nehrala úlohu. Išlo v prvom rade o okamžitú hrateľnosť a návykovosť, pričom jej súčasťou má byť všetko - od intuitívnej ovládacej schémy, až po vizuálnu stránku či zvuk. A keďže tu toto všetko funguje na výbornú, o to viac zabolí absencia online režimu.

Tank Troopers
Tank Troopers Súperi v boji využívajú nekalé praktiky.
Súperi v boji využívajú nekalé praktiky.


Tank Troopers Môžete si namixovať tank a posádku podľa vašej predstavy.
Môžete si namixovať tank a posádku podľa vašej predstavy.


Tank Troopers Kampaň neunudí, no stále je to len príprava na zápasy.
Kampaň neunudí, no stále je to len príprava na zápasy.





Hra je práve o tých „trooperoch“. Ako by ste od podobnej akčnej hry čakali, postupom času tu narazíte na nové tanky, ktoré ponúkajú rozdielne vlastnosti a môžu tak byť odolnejšie, rýchlejšie či presnejšie, alebo s lepším dostrelom. Tanky tak v prvom rade samé ovplyvňujú to, ako sa vám bude hrať. No tam to nekončí. Tanky majú aj svoju posádku, pričom do nich môžete posadiť hneď niekoľko rôznych panáčikov. A títo ďalej rozširujú hrateľnosť, nakoľko každý z nich predstavuje akúsi variáciu na špeciálnu schopnosť, ktorú môžete v boji dočasne využiť vo svoj prospech.

Vyberiete sa tak do boja so svojím tankom po prvý raz a zisťujete, že hráte len pár sekúnd, no už vám to celé prešlo do krvi. Ovládanie je jednoduché a intuitívne, pričom ponúka niekoľko možností. Môžete si napríklad zapnúť automatický pohyb vpred alebo vzad konštantnou rýchlosťou, ak si to situácia vyžaduje. Môžete si nastaviť režim artilérie, prípadne využiť na mierenie ako Circle Pad na handhelde, tak aj pohyb handheldom samotným, čo sa hodí na detailné „domierenie“ pri streľbe napríklad do diaľky.

Na to všetko si naozaj veľmi rýchlo zvyknete, pričom tu a tam jedným očkom sledujete aj spodný displej, na ktorom je primárne mapa. Tá funguje pomerne zaujímavo, nakoľko delí hernú mapu na štvorcové políčka a neprezradí vám polohu nepriateľov, ale len políčko, na ktorom sa teraz nachádzajú. Z toho ale môžete jasne vytušiť, ktorým smerom sa nepriateľ pohybuje, čo využijete napríklad pri bránení základne. Taktiež tu nájdete možnosť prepínať sa dotykom medzi dostupnými členmi posádky, pričom pod ich portrétmi vidíte aj cooldown, kedy je zas možné využiť v boji ich špeciálne schopnosti.

Samozrejme, je len na vás, ako si to všetko vo svojej garáži skombinujete. Za výsledky v boji (multiplayer aj singleplayer) získavate odmenu v podobe mincí podľa toho, ako dobre sa vám darilo. Za tie si potom môžete odomykať rôzne nové tanky, ktorých je v hre celkovo 36 a každý z nich je iný a líšia sa aj počtom slotov pre posádku. Okrem toho si ale tanky môžete upravovať aj vizuálne. Čo sa týka trooperov, tých je v hre celkovo 13 a ich schopnosti sú naozaj pestré, takže môžete mať v posádke jedného, ktorý nepriateľov mrazí a ďalšieho, ktorý zase postupne lieči spriatelené tanky okolo.

Môžete si tak vytvoriť tím, ktorý tvorí rovnováhu medzi útokom, obranou a podporou, prípadne podľa zvolených členov posádky aj zaujať konkrétnu úlohu v tíme. To do hry prináša krásny taktický element - nespoliehate na tradičné triedy ako iné hry, ale skôr na to, s akým tankom sa vyberiete do boja a akú posádku si v ňom namixujete. Môžete tak plniť úlohu baranidla aj medika. Záleží len na tom, čo si sami zvolíte. Možno si chvíľku budete zvykať na to, že potrebujete na dolnom displeji zmeniť tankistu, ale nebude to trvať dlho. A opäť raz pri tomto zabolí, že tu nie je online režim.

A čo teda môžete vlastne hrať, keď tu nie je online? Je tu napríklad singleplayerová kampaň, ktorá však neobsahuje žiadny príbeh. Po prejdení tutoriálu vás čaká ďalších 30 misií, ktoré sú naozaj rôznorodé a predstavia útok, obranu a aj trošku netradičné úlohy, ako napríklad hľadanie hviezdy v bludisku či dopravu bomby k pevnosti. Nechýbajú, samozrejme, ani súboje s bossmi, ktoré sú tu celkovo tri. Zabavíte sa pri tom, tu a tam je to aj výzva, no v konečnom dôsledku je to len taký poriadne rozsiahly tutoriál, ktorý vás má pripraviť na ostré zápolenie.

Tank Troopers
Tank Troopers Niektoré misie sú aj trošku netradičné.
Niektoré misie sú aj trošku netradičné.


Tank Troopers Do rúk sa vám dostanú aj naozaj neobvyklé tanky.
Do rúk sa vám dostanú aj naozaj neobvyklé tanky.


Tank Troopers Ani bossovia pre vás nebudú prekážkou.
Ani bossovia pre vás nebudú prekážkou.





Multiplayer si tu zahráte len lokálne v šestici hráčov, teda traja na troch. V slovenských reáliách to znamená, že budete radi, ak si hru niekedy zahráte s kamarátom 1 vs. 1, nakoľko penetrácia 3DS nie je taká veľká a táto hra asi nebude patriť medzi predajné trháky. Jej úspech u vás teda vo veľkej miere závisí od toho, či máte okolo seba priateľov, ktorí majú handheld a sú ochotní do hry ísť. Aj to ale autori trošku zachraňujú a našťastie pridali Download Play podporu. To znamená, že ak sa uspokojíte s jedným nastavením tanku a posádky pre všetkých hráčov, stačí vám len jedna kópia hry a z nej môžete hrať všetci naraz.

V ponuke multiplayeru nájdete trojicu viac či menej tradičných režimov: Team Battle, Free for All a zaujímavou novinkou je Bomb Battle, v ktorom musíte využiť bombu na mape k tomu, aby ste zaútočili na nepriateľskú pevnosť. Je to jednoduché, ale zároveň aj chytľavé a zábavné. Túto trojicu režimov si môžete vyskúšať na celkovo 5 mapách, ktoré sú naozaj rôznorodé a zaujímavým prvkom sú na nich powerupy. Môžete si tak opraviť tank, či použiť kamufláž, ktorá váš tank „obrastie“. Výhodou je, že okolo vášho tanku je zrazu krík alebo krabice, takže nepriatelia pri pohybe môžu trafiť len tie. Kamufláž ale hlavne využijete vtedy, keď sa prestanete pohybovať.

Tank Troopers je kvalitná a zábavná hra, ktorá si však vyššie hodnotenie jednoducho nezaslúži, ak neponúkne poctivé online hranie. Takáto dynamická tanková multiplayerovka totiž úplne stráca zmysel, ak sa spolieha len na to, že si k nej nájdete dostatočné množstvo hráčov vo svojom okolí.  A je to obrovská škoda, lebo nie je len zábavná, ale taktiež sa na ňu dobre pozerá. Veľmi dobre je spracovaný 3D efekt, ktorý síce nič nové nepridáva, ale hra pri výraznejšej hĺbke obrazu vyzerá ešte lepšie.


napísal matus_ace 3.4.2017
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.0
Vo svete
6.5
Ohodnotiť
TANK TROOPERS
+ dynamické a zábavné
+ mixovanie tankov a posádky
+ podpora Download play
+ cena
- nedá sa hrať online
- kampaň je len poriadne dlhý tutoriál


RECENZIE HRÁČOV
3DS

Vývoj: Nintendo
Štýl: Akcia / Multiplayer
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18404)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk