BLITZKRIEG 3

BLITZKRIEG 3

8.0

Blesková vojna v treťom ťažení

Recenzia na PC verziu

Séria Blitzkrieg patrí k najobľúbenejším klasickým stratégiám z obdobia druhej svetovej vojny. Od vydania dvojky a antológií oboch častí s expanziami ubehlo už bezmála desaťročie, ale hráčska komunita je stále značná. Po dlhej odmlke tu máme tretiu časť, ktorá chce presvedčiť o tom, že vo svojom žánri stále patrí k tomu najlepšiemu.

Pri štarte vám hra bez okolkov predhodí vlajky Sovietskeho zväzu, USA a nacistického Nemecka. Na základe toho si zvolíte svoju stranu, s ktorou potom budete dobýjať Európu, ale aj Afriku v troch vojnových fázach označených na globálnej mape. Frakcie si pritom môžete kedykoľvek prepínať a všade sa automaticky ukladá váš progres. Podobne ako v Blitzkrieg 2 aj tu si budete vyberať hlavné a vedľajšie bojiská, ktoré sa objavujú na nákrese vo forme bodov. Po výbere konkrétnej lokality sa presuniete priamo na front, kde ovládate svoje jednotky. Ešte predtým ale určíte zo svojich rezerv ľubovoľné jednotky, ktoré budú nasadené hneď v úvode boja. Limitujú vás však body, ktoré určujú maximálny rozsah výsadku. Pritom platí, že lepšie a efektívnejšie jednotky stoja viac bodov.

Obvykle si môžete zvoliť aj veliteľa operácie - v prípade hlavných misií je spravidla pevne určený. Každý veliteľ má nejaké bonusové schopnosti, z ktorých profituje armáda, napríklad niektoré jednotky sú účinnejšie alebo lacnejšie. Velitelia získavajú aj levely a vďaka nim sa odomykajú extra posily. Sortiment oficierov, prirodzene, závisí od zvolenej strany. Na strane sovietov je okrem iného aj maršál Žukov a Rokossovskij, Američania majú Eisenhowera, a keďže sú k nim priradení všetci spojenci, na výber je aj Montgomery. Na nemeckej strane nemôže chýbať Erwin Rommel a k dispozícii je napríklad aj Erich Von Manstein. Pri výbere misií vidíte aj odmenu vo forme nových jednotiek, ktoré získate za víťazstvo.

Blitzkrieg 3
Blitzkrieg 3 Často si musíte vystačiť s menším počtom jednotiek a body na posily sú vzácne.
Často si musíte vystačiť s menším počtom jednotiek a body na posily sú vzácne.


Blitzkrieg 3 Tu sa odohrali urputné boje a ešte sa neskončili.
Tu sa odohrali urputné boje a ešte sa neskončili.


Blitzkrieg 3 Bojujeme proti neurálnej sieťovej umelej inteligencii. Zatiaľ v pohode a nepotrebujeme rezervy.
Bojujeme proti neurálnej sieťovej umelej inteligencii. Zatiaľ v pohode a nepotrebujeme rezervy.





Priamo na bojisku tradičným spôsobom koordinujete pohyb a útoky vojenských čiat (snajperi sú sólo) a jednotlivých vozidiel. Každá jednotka má svoje silné stránky a slabiny a hodí sa na inú činnosť. Napríklad protitanková čata je určená na likvidáciu obrnených vozidiel a útočná čata je ideálna na čistenie budov, do ktorých môže pechota priamo vstúpiť. Pešiaci dokážu aj ovládnuť delá a inú techniku v teréne, ktorú zbavíte nepriateľskej obsluhy. Hodí sa aj možnosť vykopať zákopy a zneškodňovanie mín. Čaty dobre poslúžia aj ako skauti, lebo majú väčší dohľad ako vozidlá, vrátane tých prieskumných.

Najradšej však budete využívať transportéry a hlavne tanky, ktoré môžu zaujať pozíciu s obranným valom, čím sa výrazne zlepší ich odolnosť. Ale pozor, platí, že pri útokoch zo strán a odzadu sú obrnené vozidlá menej odolné. Naopak pri čelnom útoku sa neraz odrážajú strely, čo vyzerá veľmi efektne. Samozrejme, záleží aj druhu a pancieru tanku.

S počiatočnými silami by ste však do konca bitky pravdepodobne neobstáli, a tak oceníte možnosť privolávať na bojisko ďalšie posily zo svojich rezerv z mapy kampane. Opäť sú limitom zásobovacie body, ktoré v ťažení dostávate za plnenie hlavných aj nepovinných cieľov počas misie. Preto sa v bitke oplatí venovať aj menším zadaniam, ako je zničenie nepriateľskej artilérie, oslobodenie zajatcov či ochrana vybraných jednotiek. Tie isté body poslúžia aj na privolanie delostreleckej alebo leteckej podpory a prísun výsadkárov.

Hlavné ciele sú tradičné, ale vcelku pestré, zahrňujú dobytie nepriateľských pozícií, ochranu konvoja, obranu kľúčových oblastí či sabotáže. Sídla ovládané nepriateľmi tvoria dve zóny. V prvej je vlajka, ktorej sa zmocníte, keď sú v dosahu vaše jednotky, ale až potom, keď zlikvidujete nepriateľov v druhej, širšej zóne. V boji neraz asistujú aj spriatelené vojská ovládané AI, príležitostne máte možnosť prevziať nad nimi kontrolu.

Po splnení niekoľkých na seba nadväzujúcich zadaní môžete oslavovať víťazstvo a dostanete nové jednotky, ktoré si na konci misie pekne poobzeráte. Napríklad kliknete na ikonu Shermana a okrem jeho parametrov uvidíte tank, ktorý zastane uprostred obrazovky. Ale pozor, takýmto spôsobom získavate len jeden či dva kusy z danej čaty či techniky. Ďalšie si musíte pekne krásne vybojovať v iných bojoch, prípadne si zopakujete vedľajšie misie, aby ste zvýšili počty posíl. Budete mať síce tie najsilnejšie jednotky, napríklad na strane Nemecka Tiger, Ferdinand, Maus či Jagdpanther, ale niekedy len po jednom či dvoch kusoch. Viac ich teda na bojisko neprivoláte, ale aj po ich zničení sú znovu k dispozícii v inom boji. Avšak priebežne počas hrania k nim môžu pribúdať ďalšie. Posily totiž získavate nielen za úspechy v ťažení, ale aj ostatných režimoch. Všetky vám zostávajú a pribúdajú do spoločných rezerv.

Globálna mapa neobsahuje len misie, ale aj prístup do režimu voľnej hry a multiplayeru. Vyberáte si ich rovnakým spôsobom - zvolením bodu na globálnej mape, ktorý vás premiestni na bojisko alebo otvorí príslušnú položku. Boj proti AI je nazvaný bitka s Borisom a vaším oponentom je neurálna sieťová umelá inteligencia s tromi obťažnosťami. Je o niečo zdatnejšia ako bežná AI.

Na iných hráčov môžete útočiť v režime šarvátky alebo dobýjania základne. Bojuje sa jeden na jedného, vo dvojiciach alebo trojiciach. Môže to byť bitka, kde treba ovládnuť čo najviac vlajok v teréne, ktoré kumulujú víťazné body. Alebo útočíte na základňu súpera, respektíve bránite svoju, pričom vtedy je vaším oponentom zvyčajne počítač, ktorý koordinuje bitku v mene protihráča. Ide totiž o to, že každý hráč má prístup do svojej vlastnej základne, ktorú môže premiestňovať na globálnej mape a kde vie pekne rozložiť svoje jednotky do obranných pozícií. A keďže je všetko neustále online, okrem toho, že smie chatovať s inými ľuďmi v sólo ťažení, v rovnakom čase môže byť jeho sídlo niekým obliehané. Multiplayer umožňuje aj vytvorenie vlastnej hry so základnými nastaveniami.

Ako už bolo spomenuté, za úspechy vo všetkých režimoch vám pribúdajú nové posily. Tie zodpovedajú reálnym dobovým jednotkám a majú rôznu akosť. Okrem toho ich môžete vylepšovať po vstupe do dielne. Je to vlastne technologický strom, kde investujete získané body výskumu do inovácií vozidiel, pechoty, zbraní a podpory.

Blitzkrieg 3
Blitzkrieg 3 Aj na púšti je rušno. Amíci sa zapotia.
Aj na púšti je rušno. Amíci sa zapotia.


Blitzkrieg 3 Na globálnej mape sú misie a všetky herné režimy. Do boja vyberáte jednotky pod taktovkou známych veliteľov.
Na globálnej mape sú misie a všetky herné režimy. Do boja vyberáte jednotky pod taktovkou známych veliteľov.


Blitzkrieg 3 V hre je množstvo historických jednotiek, ktoré najčastejšie pribúdajú za úspechy v bojoch a misiách. Je tu dokonca Hitlerjugend.
V hre je množstvo historických jednotiek, ktoré najčastejšie pribúdajú za úspechy v bojoch a misiách. Je tu dokonca Hitlerjugend.





Ovládanie hry je intuitívne, myškou naklikáte, čo potrebujete a využijete aj zoom. Inak pohodlne fungujú klávesové skratky, napríklad na označenie vlastných skupín. Posily v boji privolávate rozšírenou lištou na spodnej časti obrazovky, čo je síce praktické, ale toto menu mohli tvorcovia dizajnovo vyriešiť aj lepšie. Samotná grafika terénu a jednotiek je slušná.  Až na detaily tvárí vojakov. Zachováva si štýl klasických RTS s prehľadným bojiskom z nadhľadu a možnosťou zapauzovať a udeliť pokyny. Obsahuje deštruktívne objekty a terén, vraky vozidiel, stopy pásov a stromy, ktoré sa váľajú pod tankmi. Bojuje sa na rôznom povrchu, na púšti, v horách aj zasneženej krajine.

Výstrely a ďalšie zvuky pôsobia vierohodne, rovnako ako pokyny a rozhovory v príslušných jazykoch a s patričnou intonáciou. Hudba je skôr nevýrazná, mdlá. Texty hry sú v niekoľkých jazykoch vrátane češtiny, lenže pri každom reštarte sa všetko vráti do angličtiny a treba to znovu nastaviť. Okrem toho sa v prípade dlhších lokalizovaných textov často zobrazujú nedokončené vety.

Blitzkrieg 3 vracia na scénu kultovú stratégiu, ktorá dokázala, že je stále konkurencieschopná a atraktívna. Má snahu zachovať si svoje charakteristické črty, ale súčasne sa do istej miery prispôsobuje moderným trendom. To je viditeľné hlavne v online prepojení všetkých režimov. Spokojní budú hlavne starší hráči, ktorým učarovali minulé časti, tí mladší môžu trochu reptať. Hra je dynamická, má potrebnú hĺbku aj taktické možnosti, len možno nie je až takou veľkou výzvou ako dvojka a hlavne jej expanzie. Čo však neznamená, že sa pri nej miestami nezapotíte.


napísal uni 14.6.2017
Páči sa mi! (+3)
8.0
Ohodnotiť
BLITZKRIEG 3
+ autentické dobové jednotky, ich získavanie a privolávanie v boji
+ tri nelineárne ťaženia s dynamickými misiami
+ velitelia, základňa reprezentujúca hráča a ďalšie doplnky
- obyčajný multiplayer, ktorý potrebuje viac máp a režimov
- umelá inteligencia neohúri
- chyby v českej lokalizácii
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Core 2 Duo 2,66 GHz, 2 GB RAM, GeForce GT 240, OS Win XP + SP3, internet


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Nival
Štýl: Stratégia / Realtime
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  marec 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk