SLIME - SAN

SLIME - SAN

7.5

Jednoducho spracovaný, slizký, ale zábavný

Recenzia na PC verziu

Niekedy sa netreba nechať odradiť jednoduchou grafikou a vzhľadom. To už sa potvrdilo v prípade mnohých hier v retro štýle a platí to aj o titule Slime - San. Na prvý pohľad je dosť neprehľadný, s minimom farieb a ani nám sa do hrania príliš nechcelo. Ale napokon nás slizký hrdina a jeho operený kamarát presvedčili o tom, že je s nimi zábava.

V pohybe to celé vyzerá lepšie, ale stále platí, že sú niektoré obrazovky - hlavne v menu - dosť neprehľadné. Ale bohaté, no k tomu sa ešte vrátime. Po odštartovaní prvého z mnohých levelov sa zoznámite so zelenou potvorkou sprevádzanou bielym vtáčikom. Ste sliz, čo teda nie je práve najlepšia vyhliadka, navyše keď vás prehltne obrovský červ, ktorému sa snažíte dostať von z brucha. Ale ste šikovný sliz, ktorý má vhodné schopnosti na to, aby zdolal všakovaké nástrahy, ktoré sa mu postavia do cesty.

Slime - san
Slime - san Cez zelenú sa dá po zmene formy slizu preskočiť, červená je smrť.
Cez zelenú sa dá po zmene formy slizu preskočiť, červená je smrť.


Slime - san Som takmer v cieli. Najvyšší čas, lebo už začína stúpať hladina žalúdočnej kyseliny.
Som takmer v cieli. Najvyšší čas, lebo už začína stúpať hladina žalúdočnej kyseliny.


Slime - san Pohyblivé zelené bloky pomôžu, ale cesta je lemovaná smrtiacimi stenami.
Pohyblivé zelené bloky pomôžu, ale cesta je lemovaná smrtiacimi stenami.





V prvom rade dokážete skákať a odrážať sa od stien, kde sa aj krátkodobo prichytíte. Nezaplatiteľnou schopnosťou je však zmena svojej formy, čo umožní prechádzanie cez všetky zelené objekty, ktoré sa vtedy stanú nehmotnými. Rovnaká schopnosť má aj sekundárny účinok - spomalí čas, čo pri rýchlom slede udalostí tiež neraz oceníte. A potom ešte máte jeden talent -  rýchlo prefrngnúť cez krátky úsek. Každopádne sa treba vyhýbať všetkému červenému, pretože to prináša istú smrť a reštart aktuálnej obrazovky.
 
Keď pochopíte základné princípy, uvedomíte si, že ten jednoduchý vzhľad hry má svoj význam a pri postupe vám pomáha. Základné plochy levelov sú vyznačené bielymi líniami, ktoré sú v zásade bezpečné a môžete sa po nich pohybovať a odrážať. Červené steny vás zabijú a rovnako aj červené letiace gule, červené plošiny a nepriatelia. Zelené objekty vám poslúžia vo svojej hmotnej aj nehmotnej podobe. Pri postupe treba zvažovať, kedy zmeniť formu slizu, aby ste buď prešli cez zelenú stenu, ktorá vám prekáža, alebo získali oporný bod, od ktorého sa odrazíte či zabráni neželanému pádu. Dokonca sa takto vyhnete aj letiacej zelenej guli, ktorá vás za normálnych okolností trafí, ale v prepnutej forme cez vás preletí.
 
Môže sa vám stať, že najskôr musíte vyskočiť hore cez dočasne vypnutú zelenú bariéru, ale pri dopade už ju treba mať v štandardnej podobe, aby vás na dosiahnutom mieste udržala. Možno to pri opise znie zložito, ale v skutočnosti je systém dostatočne zrozumiteľný, len je niekedy náročné pri skákaní myslieť aj na časté prepínanie formy slizu. Hlavne keď vás núti konať rýchlo žalúdočná kyselina, ktorá sa začne hromadiť a stúpať, akonáhle klesne na nulu ukazovateľ v hornej časti obrazovky - samozrejme, je červený.

Budete sa vyhýbať nepriateľom, letiacim guliam, posúvať alebo ničiť bloky, prevážať sa na pohyblivých plošinách, plávať, odrážať sa, prepínať formy, teleportovať a máte na to prísne časové limity. Prekonávanie levelov je teda permanentný stres a doskákať či iným spôsobom doraziť  k cieľovej šípke alebo značke si neraz vyžaduje viacero pokusov. A hra čoraz viac pritvrdzuje a mení podmienky. Napríklad niekde je povrch klzký a šmýkate sa, inde sa lepíte a hýbete iba pomocou skokov. Uspejete len vďaka šikovným prstom v spojení s logikou, ktorá vám napovie, kedy a ako využiť stabilné aj premenlivé farebné objekty.

Ovládanie na klávesnici je dosť ťažkopádne, aj keď sa dá v nastaveniach hry zmeniť. Neraz totiž musíte stláčať pohybové klávesy v kombinácii so skokom a súčasne aj podržať shift, aby váš sliz mohol prechádzať cez zelenú. V menu hry už ale pohodlne používate myš a na položky klikáte pohyblivým kurzorom. Môžete však skúsiť hrať aj s konzolovým ovládačom, čo vám zrejme bude viac vyhovovať.

A keď už hovoríme o menu hry, je to síce chaos, ale skutočne plný rôznych atraktívnych možností. Napríklad tam nájdete rozličné obchody. Umožnia vám investovať v leveloch vyzbierané jablká do nákupu doplnkov pre sliz a jeho kamaráta, alebo dokonca aj zmeniť celkový vzhľad a tým aj herný štýl hlavného protagonistu. Pozoruhodná je však možnosť kúpiť si prístup do nasledujúceho levelu a preskočiť ten aktuálny. To sa hodí v prípade, keď už naozaj nemáte nervy na nejakú pekelnú úroveň, kde ste stokrát zlyhali.

Slime - san
Slime - san Váš sliz dokáže kadečo, napríklad aj posúvať bloky.
Váš sliz dokáže kadečo, napríklad aj posúvať bloky.


Slime - san Aj teba prehltli? To meno mi je nejaké povedomé...
Aj teba prehltli? To meno mi je nejaké povedomé...


Slime - san Príjemným bonusom sú arkádové minihry, ktoré môžete hrať aj s kamarátom.
Príjemným bonusom sú arkádové minihry, ktoré môžete hrať aj s kamarátom.





V menu nájdete aj výukové úrovne a smiete sa poprechádzať v domovskom prostredí s inými „slizákmi" , s ktorými aj môžete hodiť reč a majú vtipné mená, ako napríklad Macawly Culkin. Počítajte aj s režimom zameraným na čo najrýchlejšie prejdenie úrovne a New Game +. A narazíte aj na položku s arkádovými minihrami. Na tie potrebujete špeciálne mince a môžete ich dokonca hrať aj v multiplayeri a kooperácii s iným hráčom. Do toho vám bude vyhrávať sympatická hudba inšpirovaná 8-bitmi.

Nepodceňujte Slime - San. Je to originálna zábavka, len sa musíte obrniť poriadnou dávkou trpezlivosti, pretože jednotlivé úrovne sú skutočnou výzvou. Ale autori vám ponúkajú aj pomocné barličky a pridávajú bonusové aktivity, ku ktorým sa zaradí aj bezplatné námornícke DLC  Blackbird's Kraken. Za 12 € úplne super a ak sa nezľaknete náročných levelov a jednoduchej grafiky, ktorá ale má svoje opodstatnenie, budete sa výborne baviť.


napísal uni 21.6.2017
Páči sa mi!
7.5
Ohodnotiť
SLIME - SAN
+ nápadité úrovne vyžadujúce šikovnosť aj premýšľanie
+ originálne herné princípy
+ mnoho doplnkových aktivít
+ ideálne pre tých, čo milujú náročné výzvy
- neprehľadné menu a niektoré položky
- ťažkopádne ovládanie
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2 GHz, 1 GB RAM, 512 MB VGA, OS Win XP+SP3


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Headup Games / Fabraz
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17921)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk