F1 2017

F1 2017

9.0

Nové preteky monopostov na jednotku

Recenzia na Xbox One verziu

V posledných rokoch sme pri nedeľných veľkých cenách F1 pred televízorom zaspávali ešte pred štartom. Nuda a zopár vyvolených víťazov robili z pretekov jazdu cez kopirák. S novým rokom sa blýska na lepšie časy a platí to aj pre nový ročník F1 od Codemasters. Nové formuly sú znovu o kúsok hravejšie a zábavnejšie.

Ono sa nedá vymyslieť nič nové pri hre s oficiálnou licenciou. Motošport patrí medzi obľúbené žánre a podobne ako FIFA priláka každoročne obrovské zástupy futbalových fanúšikov, je F1 stávkou na istotu pre milovníkov rýchlych kolies a burácajúcich motorov. Sú tu všetky oficiálne okruhy, skutoční jazdci, stajne, monoposty - jednoducho máte jedinečnú možnosť pretaviť svoje sny aspoň vo virtuálnom svete do skutočnosti a vyskúšať si preteky pred obrazovkou. Tak ako v minulosti, nechýba ani teraz jeden event, veľká cena, šampionát, kariéra a multiplayer. Skrátka klasika. Zábavná klasika.

Aj novú F1 si môžete užiť ako sviatoční hráči - nastavenie obťažnosti, asistentov a fyzikálneho modelu je vo vašej réžii. Nemusíte sa zaoberať tréningovými jazdami, kvalifikáciu môžete prebehnúť naostro na jedno kolo a dĺžku pretekov si obmedzíte na 25%. Všetko sa dá, formuly dokážu byť aj arkádou, no v pozadí sa ukrýva aj simulačná zložka. Nie je to nič hardcore, ale hodiny na okruhu či v depe máte zaručené - v prípade ak chcete dokonale spoznať trať, rýpať sa v monoposte a v zjednodušenej forme nastavovať aspoň základné elementy, ako prítlak krídel, funkčnosť diferenciálu, geometriu, zavesenie kolies, tlak bŕzd a mnoho ďalšieho.

F1 2017
F1 2017 V úzkych uličkách Monaka to je skutočne o hubu.
V úzkych uličkách Monaka to je skutočne o hubu.


F1 2017 Tak nám trochu zapršalo a v zákrutách sa to nepríjemne šmýka.
Tak nám trochu zapršalo a v zákrutách sa to nepríjemne šmýka.


F1 2017 Kimi si myslí, že nás v tejto zákrute dostane. Omyl.
Kimi si myslí, že nás v tejto zákrute dostane. Omyl.





V móde kariéry uvidíte, že každý komponent má určitú životnosť. Môžete ich meniť, ale musíte aj šetriť, čo v konečnom dôsledku znamená i to, že s pneumatikami nemôžete šaškovať dlho, pretože nejaké potrebujete aj do samotného preteku. Motor je vhodné aj trochu šanovať a na tréningu nemusíte ísť až na hranu. Penalizácia za výmenu nových komponentov je prítomná, výber ostáva na vás. V boxoch si nastavíte taktiku na preteky, kedy ísť do boxov a čo v nich robiť, pričom vďaka dynamickému počasiu je možné pôvodnú stratégiu modifikovať. A je to nutnosť, ktorá vám môže vyniesť nečakané víťazstvo alebo aj smutný prepad - nie raz sa nám stalo, že vďaka riskantnej zmene na jemnejšiu zmes s postupne trhajúcimi sa búrkovými mračnami sme sa zo stredu poľa dotiahli na pódiové umiestnenie. Len preto, že sme tesne pred boxmi rozhodli riskovať a vyšlo to.

To, v čom nová F1 2017 exceluje, je celkový prístup k téme. V ponuke je najdôležitejšou ponukou kariéra, ktorá vás počas desiatich sezón prevedie celým kolotočom, od podpisu zmluvy, cez plnenie cieľov stajne, súboje s rivalmi, vylepšovanie jednotlivých častí monopostu v zaujímavom RPG systéme (Research & Development - vývojový strom s možnosťami, kde sa stajňa zlepší: výkonnejšie motory, lepšia aerodynamika, ľahší podvozok...) až po jazdenie, jazdenie a jazdenie. Skôr než sa presunieme na štartové pole k ostatným pretekárom, musíme použiť otrepanú pesničku: tréningové jazdy neberte na ľahkú váhu. Isteže, preštudujete si jazdný model, ktorý je znovu výborný, presne v strede medzi arkádou a simulátorom. Ale okrem toho, že tie ziapajúce obludy musíte zákrutami prevádzať jemne, sa naučíte všetky zákutia tratí (dobre, tie už poznáte, však áno) a pripisujete si potrebné bodíky investované do vylepšení.

Krúženie po okruhoch v záujme testovania rôznych komponentov, zlepšovania časov na jedno kolo a podobne, nás niekedy bavilo viac ako samotné preteky. Tu si môžete vyskúšať, čo spravia s vozidlom nielen gumy s odlišnými zmesami za iného počasia, ale monopost si môžete aj trochu poštelovať, nechať pána vo vysielačke poradiť vám, na ktorej časti okruhu vám to trochu škrípe a skrátka si užívate rýchlu jazdu s tým, že vidíte progres vo vašich schopnostiach. Áno, je tu x pohľadov, volant má kopec tlačítok a môžete vracať čas späť. Ale dôležitá je jazda, pocit z nej, tá rýchlosť, ktorá neklesá ani pri viacerých formuliach na tratí. Práve dojem zo šialenej jazdy vás vtiahne do kokpitu.

Umelá inteligencia ostatných pretekárov je nastaviteľná od smiešne jednoduchej až po neodpúšťajúcu. Dlhoročným tréningom ostrieľaní borci ani tentoraz nebudú stopercentne spokojní, avšak nám imponuje napríklad už len to, že mnohokrát odstúpi súper pre poruchu na monoposte alebo nezvládne riadenie. Nekoná sa nudná jazda v zástupoch po ideálnej stope, jazdci robia chyby a pokojne ich môžete využívať a čakať na svoju príležitosť v závese za nervóznym Hamiltonom. Alebo taký Kimi Räikkönen sa púšťa do riskantných predbiehacích manévroch aj tam, kde by ste to už nečakali. Preteky vďaka ľudskejšiemu modelu umelej inteligencie vyzerajú živšie, len škoda, že pri predbiehaní o jedno kolo nám pomalší jazdci uhýbali trochu neskoro, na poslednú chvíľu a niekedy vôbec. A je tu aj safety car.

Kladne hodnotíme aj renovovaný model poškodenia. Postupné ničenie pneumatík je už pravidlom (aj vy nadšene tlieskate tomu, že sú konečne poriadne široké, čo nielen vyzerá výborné, ale robí preteky zaujímavejšími?), prasácka jazda má vplyv na ich životnosť a nie je nič horšie, ako prísť o tvrdo vybojovanú pozíciu len preto, že ste to prepískli a gumy nemali potrebné vlastnosti, aby vás udržali na trati. Dupať na brzdu môžete maximálne tak v strýkovej Fábii, poškodenie sa vzťahuje aj na krídla a všetky komponenty, pričom strata ich pôvodných vlastností vás bude obmedzovať aj pri malom ťuknutí. Nie hneď, ale v hraničnejších prejazdoch zákrutami uvidíte, že to už nejde ako predtým a neraz je na zvážení aj návšteva boxu a výmena. Poškodenie je možné vypnúť, ale práve s ním naplno majú formule tie správne grády a súboje s ostatnými sú napínavé ako už dávno nie.

Spomenúť musíme aj prítomnosť historických monopostov, hoci je škoda, že licencia neobsahuje aj predchádzajúce ročníky v omnoho širšej podobe než pri jednom preteku. Či už je to Sennov McLaren z roku 1988 alebo Hillov o osem rokov mladší Williams, je táto ponuka zaujímava už len pre odlišné ovládanie formúl. A čo by sme dali za to, aby sme si mohli naplno užili súperenie na nože? Veľa - spomienky na urputné bitky Hill vs. Schumacher boli pred mnohými rokmi čerešničkou na torte pre fanúšikov motošportu a radi na ne spomíname. Takto nám ponuka z minulosti rozbúcha srdiečko, pretože si vyskúšame staré krásky. Príjemný bonus a skvelé porovnanie s dnešnými modernými strojmi. Ale my chceme celú sezónu a licencie aj tu!

F1 2017
F1 2017 V kariére vás čakajú aj špeciálne eventy s historickými monopostmi.
V kariére vás čakajú aj špeciálne eventy s historickými monopostmi.


F1 2017 Po štarte je síce Hamilton na prvej pozícii, ale o chvíľu mu začneme nepríjemne dýchať na krk.
Po štarte je síce Hamilton na prvej pozícii, ale o chvíľu mu začneme nepríjemne dýchať na krk.


F1 2017 Strieborný šíp vyráža dopredu. Nostalgická slzička spadla na zem.
Strieborný šíp vyráža dopredu. Nostalgická slzička spadla na zem.





Čo sa týka technického spracovania, nemáme takmer žiadne výhrady. Konečne to nie je predimenzovaná farebná zbesilosť, ktorá nám vypaľuje oči, ale napriek tomu vládne všade naokolo farebnosť - avšak prirodzená. Spracovanie rôznych poveternostných podmienok pôsobí normálne, okolie trate je pestré, monoposty detailné, jazdy občas po sebe mávajú, animačky sú zase zúfalo neatraktívne. Ale všetko vyzerá perfektne a aj zvučí. Nové motory podľa nás formulám svedčia viac a pokým môžeme porovnať s televíznymi prenosmi, podobajú sa predlohám. Menu a interface je rokmi vybrúsený do dokonalosti. V záložkovom menu nájdete všetky potrebné položky rýchlo a na logických miestach, pričom účelnosťou nie je potlačená vizuálna príťažlivosť. A v menu sa budete hrabať často, už len v tých garážových.

Nový ročník sa podaril. Stále môžeme hromžiť na to, že F1 2017 neprináša balík zmien. Je skôr evolúciou ako revolúciou, avšak vylepšovať už i tak dobré preteky je náročné v každoročnom cykle. Ak chcete formuly, niet lepšej voľby, to je bez debaty. Bohatá kariéra, skvelý jazdný model, vynikajúci pocit z rýchlosti, obrovské možnosti napredovania a zlepšovania sa, oficiálna licencia… a vtedy aj zabúdame, že je to vlastne to isté, čo minule. Pretože je to „setsakramentská" nirvána na štyroch kolesách. 

F1 2017
F1 2017 Pocit z rýchlosti? Vynikajúci.
Pocit z rýchlosti? Vynikajúci.


F1 2017 Podobné situácie sú nesmierne adrenalínové.
Podobné situácie sú nesmierne adrenalínové.


F1 2017 Toto nie je najlepší pohľad. Ani na ovládanie, ani v ceste za víťazstvom.
Toto nie je najlepší pohľad. Ani na ovládanie, ani v ceste za víťazstvom.





napísal kordi 18.9.2017
Páči sa mi! (+4)
9.0
Vo svete
8.5
Ohodnotiť
F1 2017
+ bohatá kariéra
+ nastaviteľný jazdný model
+ historické monoposty
+ technické spracovanie
+ skvelý zážitok z rýchlosti
+ Research & Development systém
- menej noviniek
- časté a zdĺhavé nahrávanie
- historické monoposty bez jazdcov


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Codemasters / Codemasters
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 25. august 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk