RED FACTION II

RED FACTION II

7.8

Recenzia na PC verziu

Je to už dva roky čo prvá časť série Red Faction. Hra hneď zaujala, a to jednak svojim atmosferickým prostredím na Marse a jednak novým GeoMod enginom kde ste mohli rozbiť prakticky čokoľvek od stien, cez stoly, sklá, autá... Teraz je tu druhá časť, ktorá je už pár mesiacov vonku na PS2 a práve vychádza na PC a X-boxy, tak sa pozrime pozrieť či to za niečo stojí.

Do hry sa dostávate 5 rokov po prvej časti a bojovať sa už nebude na Marse ale na Zemi. Znovu budete bojovať proti krutovláde, konkrétne tu to bude diktátor Sopot, ktorý utláča vašu krajinu a vy a aj hnutie odporu Red Faction  sa ho práve chystáte zosadiť. Vy máte proti nemu aj niečo osobné. Ste členom  nanotechnologicky vylepšenej jednotky vojakov, ktorých si Sopot vytvoril pre vlastnú ochranu. No začal sa báť vašej sily a preto vás chcel zbaviť. Vy ste sa teraz pripojili k červenej frakcií a chystáte sa ho zvrhnúť. Mimochodom voláte sa Alias a ste demoličným expertom vo vašom teame. Ďalej tu máte sniperku Quill, pilota Shrikeho, Repta odobrníka na ťažké zbrane, Tangier počítačovú expertku a veliteľa Molova. Všetci dokonale kooperujete a váš človek bude vždy tam kde ho budete potrebovať.

Red Faction II
Red Faction II
Red Faction II

Hra prináša príbehovú kampaň a sériu bot-matchových levelov. Kampaň sa skladá z dvoch častí. V prvej časti pôjde o zlikvidovanie Sopota a druhá trochu rozsiahlejšia bude obsahovať oslobodzovanie ulíc, a zneškodnenie zvyšku vášho teamu, ktorý sa po diktátorovej smrti snaží chopiť moci. Vtedy sa vy stávate jediným, kto ich môže zastaviť (plus ostala s vami ešte Tangier, ale povedzme si rovno v otvorenom boji vám veľmi nepomôže). A nebude to vôbec ľahké, oni sú takisto špeciálne trénovaní ako vy a okrem toho prevzali kontrolu nad Spotovou armádou. V hre sa vám budú striedať akčné a arkádové levely. Teda sú tu klasické akčné úlohy, kde prechádzate ulicami, budovami a idete uložiť niekde bombu alebo niečo zničiť. V arkádových misiách sa chopíte guľometu na helikoptére, kanónu na tanku, alebo iných pevných zbraní a  strieľate všetko čo uvidíte. Pritom však väčšinou vozidlo šoféruje niekto iný a vy môžete len strieľať. Tu je to škoda, pretože si nemôžete voľne zalietať na helikoptére ani zajazdiť na tanku, ovládať budete môcť len opancierovaného robota a ponorku. Levely celkovo nie sú ťažké a vzhľadom na dosť veľké množstvo energie a jej automatické dobíjanie si môžete väčšinou trúfať na frontálne útoky bez nejakého taktizovania a skrývania sa.  Treba si však dávať pozor na vyprázdnenie zásobníkov. Pokým strieľate je dobre, keď prestanete je už je neskoro zúfať si. Ide hlavne o to že výmena zásobníka každej zbrane trvá až veľmi dlho a dovtedy vás nepraitelia môžu zlikvidovať 

Zbraní je v hre dostatok a sú celkom pekné. Od pištolí, cez dve pištole, dva samopaly, váš obľúbený granátomet, až po digitálnu sniperku, alebo futuristickú útočnú pušku s automatickou detekciou nepriateľov a vstavaným granátometom. Z pancieru a lekárničiek v hre budete mať len lekárničky ktoré kedy-tedy nájdete niekde pohodené. Maximálne môžete zobraziť tri a tie sa vám vždy automaticky používajú keď vaša energia klesne na nulu. Ak vám však napríklad klesne energia len na polovicu, môžete niekde v kútiku počkať a za chvíľu sa vám začne automaticky dobíjať.  Mimochodom v hre je veľký rozdiel keď strieľate do hlavy ako keď nepriateľa trafíte do inej časti tela. Do hlavy mu často stačia len dve tri strely a je minulosťou.

Red Faction II
Red Faction II
Red Faction II

Prostredia v hre sú celkom pekné a rozmanité, od vrcholkov mrakodrapov sa dostanete do pozemných stok, Sopotovej Citadely a užijete si aj pouličné boje. Levely nebudú veľmi rozsiahle a každý bude trvať tak do 10 minút. Po každom levele sa hra automaticky uloží a vždy začínate od tohto bodu. Tu je ďalší prežitok z konzoly, a spôsobuje že hra sa nedá uložiť nikde inde. V leveloch máte vždy niekoľko hlavných úloh ktoré postupne pribúdajú a aj sériu bonusových úloh ktoré však musíte odhaliť sami, napríklad bonusová je zničenie niečoho, alebo zastavenie vpádu nepriateľov niekam atď. Prípadne bonusové sú často skryté aj za stenami ktoré môžete prebúrať, len také miesta sa dosť ťažko hľadajú.

Inteligencia nepriateľov nie je zlá a poteší že nepriatelia nemajú sklony k tomu prebúrať stenu nosom, alebo strieľať niekde úplne do blba. Nepriateľov bude niekoľko typov od útočných mechanických dron a pavúkov, cez obyčajných vojakov, po Sopotove nové špeciálne jednotky, ešte viac nanotechnologicky vylepšené ako ste vy a to znamená že jeho zabitie nebude taká sranda a budete na to potrebovať aj trochu trhaviny. Okrem nich budete ničiť aj nepriateľské tanky, helikoptéry, robotov, na tieto budete vždy potrebovať aj niekoľko granátov, alebo rakiet.

Z interaktivity tu toho veľa nenarobíte, akurát raz za čas musíte stisnúť nejaké tlačidlo, prípadne si otvoriť dvere. Nehrozí tu nič také ako v jednotke kde ste mohli otvárať všetky skrinky a prehrabávať sa vo všetkom. O zložitejšie veci ako dekódovanie a disablovanie rôznych scannerov sa už stará Tangier. Takže vám odpadá aj toto. Pre vás ako demoličného experta bude najdôležitejšie si šetriť granáty, pretože niektoré cesty končia slepými uličkami a vtedy vám neostáva nič iné ako sa prebúrať cez niektorú stenu, aby ste sa dostali ďalej..

Red Faction II
Red Faction II
Red Faction II

Grafika v hre je dosť rozporuplná. Teda engine je dobrý, rozstreľovanie všetkého možného dosť poteší, ale na druhej strane je tu stále prežitok z PS2 verzie a to sú slabé textúry. Teda sú veľmi rozmazané a hru znižujú o kategóriu dole a pridávajú jej look hry pár rokov dozadu. Dá sa na to však zvyknúť a neskôr vám to nebude až tak vadiť a budete si radšej vychutnávať boje. Špeciálnych efektov v hre veľa neuvidíte, žiadne super svetelné alebo tieňové orgie, jediný efekt čo som vlastne videl bol výbuch a dym za raketou. Prostredia však sú pekne navrhnuté a rozmanité, a trúfol by som si povedať že čím ďalej ste v hre tým je to krajšie. Engine nie je veľmi hardwarovo náročný a na takej 700mhz a Geforce 2mx vám pôjde v pohode aj na vyššich detailoch.

Multiplayer v hre ako taký nie je nahradzuje ho len bot-match kde si môžete zahrať proti AI nepriateľom. Máte tu niekoľko klasických módov ako DM, team DM, CTF a je tu aj jeden naháňačkový mód kde všetci idú po človeku ktorý ma kufrík. Neviem prečo sa autori nepohrali aj s pripojením cez Lan a Internet, však všetko to už mali urobené v prvej časti hry a tam to fungovalo celkom dobre.


      
 

Celkovo by som povedal že minulá časť ma oveľa viac vtiahla, toto bolo skôr len také akčné strieľanie. Malo to niektoré pekné levely ako let s helikoptérou nad mestom, alebo prechádzka mestom na tanku. Možno keby pridali viac levelov a dali si viac roboty s úpravou textúr  a multiplayeru do PC verzie potešilo by. Celková je tu krátka herná doba a dá sa to dohrať za 6-7 hodín.

Plusy:
- geomod engine
- dobrá akcia
- pekné prostredia
- ovládanie robotov a ponorky

Mínusy:
- slabé textúry
- príliš rýchla hra, málo taktiky
- nemá multiplayer
- veľmi jednoduché
- dosť krátke

      

napísal saver 17.4.2003
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.8
Ohodnotiť
RED FACTION II


RECENZIE HRÁČOV
Red Faction II

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk