Far Cry 3

Buď príroda ovládne vás alebo vy ovládnete ju. Recenzia zameraná čisto na Single Player.

PC
pridal dannyd14 21.1.2013 o 9:59 pod používateľské recenzie

9.5


Písal sa rok 2004. Autori z Ubisoftu vydali hru s názvom Far Cry. Dej hry bol zasadený do džungle, kde ste bojovali proti žoldnierom a zákernými, umelo vytvorenými mutantami, ktoré číhali na každom kroku. Napätie sa dalo krájať a pre náš žalúdok to bola nesmierne silná príťaž. Fanúšikov bolo niekoľko tisíc ba viac. O štyri roky neskôr bol vydaný Far Cry II, ale autori sa rozhodli zasadiť prostredie hry do horúcej, púštnej Afriky. Bohužiaľ, fanúšikov bolo výrazne menej v porovnaní s prvým dielom. Pribudol otravný respawn nepriateľov, nepríjemná malária a zlatým klincom bolo nudné, zdĺhavé putovanie z miesta na miesto.  Toho istého roku bol aj natočený film podľa predlohy prvej časti, ktorý sklamal drvivú väčšinu z nás. Ubisoft si zásadné chyby priznali a rozhodli sa, že vydajú tretí diel. Zaujímavosťou je, že Far Cry III bol vydaný opäť o štyri roky a s ním prichádzajú doladené prvky a prinajlepšom návrat do starých končín, do ďzungle.

Far Cry III je akčná hra obohatená RPG prvkami, z pohľadu prvej osoby (FPS). V hre sa chopíte postavy Jasona Brodyho, ktorý prišiel so svojími kamarátmi stráviť dovolenku v plnom prúde. Pohľad na ostrov bol prekrásny, jazdy na skútri úžasné a zoskok z lietadla  ešte vzrušujúcejší. Tam dole to už taká zábava nebola. Dostali ste sa do rúk despotických pirátov, ktorí vás zajali spolu s bratom a priateľov odniesli na druhú stranu ostrova. Celé to má pod palcom Hoyt a jeho pravá ruka Vaas, s ktorým sa stretávate hneď na začiatku. Pri pokuse o útek vášho brata, bývalého vojaka zastrelia, ale vám sa podarí naprieč džungľovým  pralesom újsť. Pri omračujúcom páde vás nájde a odvedie Dennis k jeho táboru. Vysvetľuje vám ako to na tomto ostrove prebieha a do ruky vám vkladá peniaze na kúpu zbrane. Človek, ktorý by ani muche neublížil má zabíjať? Pre záchranu svojich najbližších áno. Lov na myš sa začína.

Prostredie hry je rozmanité. Nachádzate sa na nádhernom ostrove Rook Islands, kde väčšinu časti ostrova zaberajú nepriateľské sily roztrúsené na každej časti ostrova v táboroch.  Objavujete dediny, starobylé jaskyne, lodné vraky a kopu iných zaujímavých vecí. Môžte sa hneď teraz tešiť, pretože opakovaný spawn nepriateľov, výskyt mutantov sú už len minulosťou a dodáva to tú správnu porciu voľnosti. Okupovanie nepriateľského územia je podstatná vec na rýchly presun pomocou mapy.  Stačí ich kamerou pooznačovať (na sledovanie ich pohybu) ,vypnúť potichu alarm, vypustiť dravé zviera z klietky a už len zabiť pozostalých, alebo sa zahrať na Ramba s tým, že ukradnete nepriateľské vozidlo s guľometom a ušetríte tak náboje. Pokiaľ nevypnete alarm, AI nepriateľov je taká vysoko prepracovaná, že si okamžite zavolajú posily a začínajú vás pomaly, ale isto obliehať. Po úspešnom vyhratí nezabudnite dôkladne prekutrať ich telá , kde možno nájdete peniaze. Je to zábavné, chytľavé a užitočné. Po úspešnej akcii prídu stráže a hurá, je to len vaše. Nakoniec ešte vojdite do červených, interaktívnych dverí dokúpiť si výzbroj i výstroj. 

Výber vozidiel je obmedzený, ale vracia sa nám povestné rogalo, s ktorým preletíte niekoľko metrov či kilometrov, ďalej sú to vodné skútre a horúca novinka padák je adrenalínom na nezaplatenie. Kamera pri jazdení spôsobuje niekedy veľké problémy, ale všetko je len sila zvyku a výlety skrz ostrovom si zamilujete. Veľkosť mapy ostrova je adekvátna, lenže len sčasti odkrytá. Sú dve alternatívy, buď sa rozhodnete jednotlivé mapy kúpiť alebo sa vydať na polorozpadnutúm, satelitnú vežu, v ktorom sa nachádza interaktívna skrinka pre sprístupnenie. Veže ležia síce na samom vrcholi, lenže kúpa máp vás výjde poriadne draho a navyše pre aktiváciu satelitov dostanete zbrane zadarmo. 

Počet zbraní tiež nie je veľkou slávou, ale ich efekt áno. Pri vypaľovaní trávy (po ktorej sa chodí i smeje)  plameňometom či horľavou fľašou, sa plameň šíri rýchlosťou vzduchu a treba dbať na to kam stúpate. Od začiatku je možné nosiť pri sebe maximálne iba jednu zbraň. Môžete to však jednoducho zmeniť. Rozšírenie balíka sa dá uskutočniť pri získaní kože zvierat. Môžu to byť rôzne tigre, medvede, žraloky, psy a podobne. Po získaní kože potom už len prejdete do menu a vyberiete vami preferovaný predmet, od peňaženky, cez puzdrá na výzbroj až po vrecia na zbierané predmety, ktoré sú rozmiestnené všade po ostrove a môžete ich predávať za dobré peniaze. Niektoré ako sošky, pamäťové karty slúžia len na inšpiráciu. Zbrane okrem kúpy, sa dajú aj vylepšiť. Doplnkové svetelné mieritko, predĺžený zásobník sú neodbytnou súčasťou na taktické misie. Náboje pri strieľaní sa míňajú neuveriteľne rýchlo a na záchranu seba, ste už len odkázaný na svoj nôž, nevyhnutný pri stealth misiách či love zvierat. 

Hra okrem iného obsahuje rpg prvky ako upgradovanie schopností postavy, tzv. tattooing. Na výber máte tri kategórie, žralok, pavúk, vták a jednotlivo si vyberáte možný upgrade, ktorý získavate pri misiách alebo iných aktivitách ako napríklad: preteky o čas, zabi alebo budeš zabitý atď. Miera schopností postavy je taká silná, že pri zabití nepriateľa zozadu a stlačení požadovanej klávesy mu dokážete vybrať rýchlo nôž a hodiť ho do najbližšieho, nič  netušiaceho nepriateľa. Ak nie ste spokojný s mierou života, vylepšite aj to a pomocou zozbieraných rastlín si vyrobte injekcie na  rýchle dobitie života.

Postáv je v hre dosť a hľadanie ľudí s ideálnymi hlasmi do postáv bolo náročné.  Pomätený Vaas je inšpirovaný podľa narušeného pacienta, s ktorým mali autori spočiatku problém. Dabing perfektne zapadol, než sa na prvý pohľad zdalo spolu s hudbou počas misií. 

 

V hre sa zoznamujete s ochotným narkomanom Dr. Earnhardtom, ktorý vám naservíruje lieky, respektíve drogy na prienik do spomienok alebo s tajomnou Citrou, kráľovnou kmeňu Rakyat, kam vás dovedie Dennis. Od nej dostanete niekoľko úloh na to, aby ste sa stali skutočným bojovníkom. Štýl bojovania s bossmi je na pohľad dobrý, lenže niekedy až moc prehnaný ba atypický. Ak sa chcete dozvedieť niečo viac o postavách, len zájdite do menu a tam nájdete svoju odpoveď. 

Grafika je na rok 2012 celkom obstojná spolu s dunia engineom 2, ktorý spôsobuje striedanie dňa a noci. Podmorský svet je oslnivý, textúri mohli byť ale lepšie. Na druhej strane, to kompenzuje optimalizácia, ktorá je skutočne optimálna, takže hru plynulo bez sekania dohráte aj na tri roky starom počítači. Hlavná kampaň vám potrvá približne 15 hodín.

Far Cry III patrila určite medzi najočakávanejšie hry roka. Pohľad na ostrov z veže je silným nezabudnuteľným zážitkom. Zažijete množstvo prekvapení či rozhodnutí na záver na ovplyvnenie deja, čo je obrovským plusom. Najviac zamrzí slabo využitý potenciál Vaasa, kde autori mohli viac zapracovať a nejak to celé ešte brilantne zvrtnúť. Avšak voľba obtiažnosti, nekonečne veľa možností, aktivity ako poker, nečakané, nemilé zvraty robia z Far Cry III hru roka 2012. Poznáte definíciu šialenstva? Nie?, vstúpte do sveta Far Cry III.

+Príbeh                                                                                                       - Slabo využitý potenciál Vaasa

+Tona možností, aktivity

+Postavy

+Dabing

+Vaas

+Prostredie, voľnosť

+Arzenál

+Ovplyvňujúci moment na záver

+Vozidlá, padáky


napísal dannyd14 21.1.2013



Páči sa mi!

9.5
FAR CRY 3

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Ubisoft / Ubisoft
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 30.11. 2012
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk