LittleBigPlanet 2

Priblížme si druhý diel unikátnej plošinovky LittleBigPlanet v tejto recenzii...

PS3
pridal S.t.f.up! 10.2.2013 o 9:19 pod používateľské recenzie

9.0


Prvý diel plošinovky LittleBigPlanet (LBP) vyšiel v roku 2008 a získal si srdcia miliónov hráčov po celom svete. Hra sa odlišovala od klasických plošinoviek tým, že ste si mohli vytvoriť vlastne čokoľvek. Ponúkala vám klasický singleplayer, ktorý sa dal dohrať za pár hodín, ale predovšetkým mohutnú komunitu s miliónmi levelov, ktoré si vytvárali samotní hráči. Keď autori oznámili, že sa chystá pokračovanie, každý očakával, že druhý diel bude lepší, ako predchádzajúci. Podarilo sa to? Nebudem vás dlho napínať, tak vám rovno poviem, že áno. Poďme si teraz jednotlivé zložky hry bližšie obzrieť. 

 

Druhý diel pokračuje v šľapajách predchodcu, ale pridáva mnoho inovatívnych prvkov, či už do príbehu alebo do komunity.

V hre nájdete  príbehový mód, ktorý je podstatne lepší ako v prvom diely. Počas hry navštívite DaVinciho laboratórium, vesmírnu loď, zelené záhrady a ešte ,mnoho iných prostredí a miest. V kútoch jednotlivých levelov nájdete skryté oblečenie, či nálepky, takže je vhodné levely prejsť aj viackrát a zozbierať všetko, čo hra ponúka.

Príbeh vám celkovo zaberie približne 6 hodín.  Vašou úlohou  nebude nič iného, ako záchrana sveta pred zlým robotom, ktorý chce zničiť planétu.  Každý jeden svet, ktorý v priebehu vášho putovania navštívite je odlišný ale všetky majú vynikajúcu atmosféru a prostredie. Príbehové misie sú navrhnuté tak, že sa neopakujú. V jednom levely musíte zabíjať robotov, v druhom skákať cez plošiny a v treťom si zajazdíte na virtuálnych zvieratách.




Celková obtiažnosť levelov je však  pomerne nevyvážená. Niektoré  z nich sú triviálne jednoduché a podaktoré zase až príliš zložité, čo kazí celkový dojem z kampane.  Ďalšie levely do príbehu si môžete stiahnuť za poplatok z PS Store.

Napriek nemalým nedostatkom ste schopní hre odpustiť  krátku dĺžku, pretože skutočné jadro hry spočíva v Komunite.  Tu nájdete levely, ktoré vytvorili samotní hráči. Celkovo ich je niečo cez 6 miliónov (!) a každý deň pribúdajú celkom  nové. Všetky levely z prvého dielu, rovnako ako aj vaše kostýmy a predmety sa importovali do druhého, čo mnohých  z váš poteší. K dispozícii teda máte dvojnásobok levelov, čo znamená dvojnásobok zábavy.

Kreativite sa medze nekladú a v LittleBigPlanet 2 to platí dvojnásobne. Hra vás v podstate ničím neobmedzuje, môžete si vytvoriť úplne všetko a v rámci jedného levelu môžete skombinovať aj rôzne žánre dohromady. Hrateľnosť je mimoriadne zábavná a hra je vynikajúca na odreagovanie.

Materiálov v editore je niekoľko desiatok, od kovov a plastov, až cez drevo a polystyrén. Okrem jednoduchých levelov môžete vytvárať aj samostatné hry, ktoré ukážete celému svetu. Možností tvorenia je mnoho, jediným limitom je vaša kreativita.

Všetky levely, či už príbehové alebo komunitné môžete prechádzať v CO-OPe spoločne s ďalšími troma hráčmi. Vždy platí jedno pravidlo: Čím viac hráčov, tým väčšia zábava. S vašimi kamarátmi si môžete navzájom pomáhať v prechádzaní levelov, pričom niektoré z nich sú stavané iba na CO-OP.

Avšak kooperačný režím so sebou nesie aj jednu veľkú nevýhodu. Pri plnom počte hráčov je hra značne neprehľadná. Častokrát nebudete vedieť, čo sa deje, alebo budete zmätený. Pri prechádzaní hry môžete zbierať body, ktoré sú zobrazené v podobe guličiek. Okrem toho možno upraviť svojho Sackboya (alebo Sackgirl). Možnosti customizácie sú obrovské,  svojej postave môžete obmeniť oblečenie, farbu tela, či pridať doplnky. Kostýmy sa vám odomknú v priebehu hry, pričom niektoré si môžete za poplatok stiahnuť s Playstation Store. Okrem kostýmov môžete vašej postave upraviť aj náladu, pomocou smerových šípok.



Nástrojov na vytváranie jednotlivých levelov mnoho. Môžete upraviť všetko, od svetla, checkpointov, života až po NPC postavy. Editor v sebe skrýva mimoriadne silný potenciál, pričom všetky jeho krásy objavíte až neskôr. Rozhodne však nie je pre každého. Vaše prvé levely možno nebudú vyzerať tak úžasne, ale určite sa netreba vzdávať, lebo vaše vynaložené úsilie sa vám mnohonásobne  vráti. Ak vytvoríte level a publikujete ho na sieť, ostatní hráči si ho môžu zahrať a ohodnotiť, prípadne okomentovať.

Ak bude mať váš level úspech, môžete sa zaradiť medzi elitu sveta LittleBigPlanet.

Pochváliť si zaslúži aj technická stránka hry. Grafika sa výrazne posunula, pohyb je plynulý a framerate na PS3 veľmi dobrý.

Little Big Planet 2 má aj svoje  chyby. Prvou vecou, ktorá mi pri prechádzaní levelov vadila, bola neprehľadnosť, obzvlášť, ak hráte s ďalšími troma hráčmi. Ďalšia vec, ktorá mi prekážala, bola už spomenutá krátka kampaň a nevyváženosť obtiažnosti niektorých levelov. A posledná vec, ktorá mi prekážala, boli tutoriály, ktorým chýbala zábavnosť a motivácia pokračovať. Toľko ku kritizovaniu. Teraz si poďme hru zhodnotiť ako celok.




VERDIKT

LittleBigPlanet 2 je výborná hra. Na poli plošinoviek sa radí medzi najlepšie, a to nie len na platforme PlayStation3. Kampaň síce nie je až taká zábavná, ale možnosť vytvoriť si vlastné hry a levely je unikátna. Vďaka miliónom levelov od ostatných hráčov si vás získa na niekoľko desiatok hodín. Ak doma máte PlayStation 3 a internetové pripojenie, LittleBigPlanet 2 si vašu investíciu jednoznačne zaslúži.

+ Hrateľnosť, Príbeh, Komunita, neuveriteľné možnosti, editor, technická stránka, zábava, možnosti customizácie,

- Pri plnom počte hráčov značne neprehľadné, tutoriály, krátka kampaň, niektoré príbehové levely nie sú vyvážené, čo sa týka obtiažnosti.

Celkové hodnotenie: 91% (Výnimočné)


napísal S.t.f.up! 10.2.2013



Páči sa mi!

9.0
LITTLEBIGPLANET 2

PS3

Vývoj: SCEE / Media Molecule
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 28.1. 2011
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19494)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk