Walking Dead

Ako obstála epizodická adventúra od TellTale? To sa dozviete v mojej recenzii.

PS3
pridal S.t.f.up! 11.3.2013 o 21:21 pod používateľské recenzie

9.0


The Walking Dead: zombie fenomén posledných rokov, ktorý si získal milióny fanúšikov vďaka seriálu, ale aj komiksu. Keď som sa prvýkrát dozvedel, že americké štúdio TellTale priprávi hru Walking Dead s novými postavami, nebol som práve dvakrát nadšený. Telltale vytvorili niekoľko dobrých adventúr, ale nikdy sa im svojimi titulmi nepodarilo zaujať širokú verejnosť. Zmenilo sa to s príchodom The Walking Dead?

Čítajte ďalej a dozviete sa.



PRÍBEH

V hre sa ujmete úlohy Leeho Everetta, učiteľa, ktorý bol odsúdený za vraždu. Práve v čase, keď je Lee na ceste do väzenia sa svetom začne šíriť nebezpečný zombie vírus, ktorý mení ľudí na nemŕtvych. Leemu sa teda podarí náhodou utiecť. Pri svojej ceste stretne malé dievčatko menom Clementine, ktorého rodičia boli v čase nákazy práve na dovolenke. Lee si teda Clementine prisvojí a spolu sa pridajú k ďalšej skupine preživších. Podarí sa im v drsnom svete bez pravidiel prežiť?

Viac z príbehu prezrádzať nebudem, pretože by ste ho mali zažiť na vlastnej koži.

Ak by som ho mal jedným slovom zhodnotiť, môžem povedať, že je vynikajúci. Ak sa do hry ponoríte, prežijete jeden z najlepšie podaných herných príbehov súčasnosti. Je plný nečakaných zvratov, napätia, krvi, ale hlavne pravých emócii. V niektorých momentoch vám bude skutočne smutno a Telltale vedia naozaj skvelo pracovať s vašimi emóciami a citmi.

Celý príbeh je rozdelený na 5 epizód, pričom jedna z nich trvá asi 2 až 3 hodiny. Z toho logicky vyplýva, že herná doba je asi 10-12 hodín, čo je na dnešnú dobu dobrá dĺžka. K tomu si pripočítajte vysokú znovuhrateľnosť a motiváciu pokračovať v hre a máte jasno. Autori na konci každej epizódy pridajú úderný twist, ktorý zamotá príbeh, takže si môžete do stiahnutia ďalšej epizódy ohrýzať všetky nechty. A to je vlastne dobre.



Hra je založená na vašich rozhodnutiach, takže príbeh sa (čiastočne) vyvíja podľa vášho hrania. Voľbu budete musieť vykonávať neustále a dopredu vás varujem, že možnosti nie sú jednoduché. Neexistuje niečo ako správna voľba. Máte len možnosť danú vec vykonať / nevykonať. Práve vyhranenosť možností je na Walking Dead to zábavné. Ak by existovala tretia možnosť, každý by si ju zvolil, aby nemusel čeliť následkom. Všetky vaše rozhodnutia sa prenášajú do nasledujúcich epizód. Voľby sú na krátky časový limit, a ak ho nestihnete, hra vyberie za vás, čo môžete často oľutovať. Časový limit je rýchly, takže som niekedy nestačil prečítať ani všetky možnosti, ktoré boli na výber. Potom som len sledoval obrazovku a pozeral sa, ako hlúpo som sa rozohodol. Na konci každej epizódy, sa vám ukáže záverečná štatistika, ktorá vám poodhalí, ako sa rozhodovali ostatní hráči. Výsledky sú často krát veľmi prekvapivé a nečakané.

Okrem výrazných rozhodnutí môžete viesť rozhovory s postavami, alebo preskúmavať lokality zblízka. 

HRATEĽNOSŤ

 

Hra má cell-shade-ovú grafiku na spôsob Borderlands, čo celkovo podtrhuje fakt, že vznikla podľa komiksovej predlohy. Niekomu sa môže zdať grafika slabá, mne sa však nezdala. Samozrejme netreba zabúdať na fakt, že hrateľnosť je stále viac dôležitejšia, ako grafické spracovanie.

Predtým, než sa pustíte do hrania by bolo dobré ujasniť si jednu vec: Walking Dead sa viac ako na hru podobá skôr na interaktívny film, alebo seriál. Samozrejme, občas príde čas aj na čistú adventúru a to je paradoxne vec, v ktorej Walking Dead zlyháva. Hlavný hrdina sa hýbe príliš pomaly, neviete, kam sa môžete dostať a kam už nie, a navyše prechádzate niektoré lokality opakovane, čo je asi najväčšie mínus.

Okrem hľadania vecí budete občas zabíjať aj zombíkov. K tomu sa dostanete tak trikrát za  epizódu, ale celkovo je to výborne zvládnuté. Ak sa k vám zombie priblíži, porazíte ho pomocou (áno, tušíte správne) quick-time eventu, ktorý spočíva v zúrivom stláčaní jedného tlačidla. Okrem pästí  môžete použiť aj zbrane (brokovnicu, pištoľ), alebo ostré predmety (nožík, sekera), či skrátka čokoľvek, čo máte momentálne k dispozícii.

POSTAVY

Počas vášho putovania stretnete takmer 40 postáv. Niektoré z nich vám budú pomáhať, iné vás budú nenávidieť. Takisto podaktoré vás budú sprevádzať počas celej hry a iné sa iba mihnú. Každá s postáv má svoj dôvod na prežitie v krutom svete a všetky sa chovajú uveriteľne a reálne. Hneď na začiatku si niektoré charaktery obľúbite, iné budete naopak neznášať. Takmer všetky z charakterov sú z vlastného pera TellTale, mihnú sa tu len štyri postavy z komiksu.

Mnoho ľudí v hre zahynie alebo odíde, ďalší zase prídu. Ak zomrie vaša obľúbená postava, bolí vás to o to viac, dokonca ešte viac, ak viete, že ste tomu mohli zabrániť. Aj toto sú dôvody prečo je The Walking Dead Skvelá hra.

MÍNUSY

Aby som len nechválil, teraz začnem trošku kritizovať.

Prvou vecou, ktorá mi vadila, boli už spomenuté adventúrne prvky hry, ktoré nepôsobia dobre a môžu skaziť skvelý dojem. Druhá vec, ktorá mi prekážala,  bolo to,*SPOILER* že vaše rozhodnutia nemajú až taký vplyv do hry. Ak ste hrali The Walking Dead viackrát a skúšali ste rôzne možnosti, nakoniec zistíte, že všetko sa skončí veľmi podobne. To je veľká škoda. *SPOILER*

Niekomu môže prekážať aj to, že sa hra podobá viac na film, ako na hru, mne však vôbec. Mne sa to práve páčilo.



VERDIKT

 

The Walking Dead je skvelá hra, ktorá svojou kvalitou mnohonásobne prevyšuje seriál. Ponúkne vám skvelý, emóciami nabitý príbeh, možnosť rozhodovať sa, a aj keď má nejaké chyby, jednoznačne by ste ju mali vyskúšať. U mňa sa herný The Walking Dead radí medzi najlepšie hry roka 2012.

 

+ Výborný príbeh, postavy, atmosféra, vaše rozhodnutia, zombie, napínavé momenty, nezabudnuteľné scény, hra vás vtiahne a nepustí, 

-*SPOILER* Vaše rozhodnutie nemá až taký vplyv *SPOILER*, adventúrne pasáže

 

Celkové hodnotenie: 90% (Výborné)


napísal S.t.f.up! 11.3.2013



Páči sa mi!

9.0
WALKING DEAD

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Telltale Games / Telltale Games
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 24.4. 2012
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19494)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk