Call of Juarez: Gunslinger

Videli ste už niekedy poriadnu westernovku kde hral John Wayne alebo Clint Eastwood ? Ak nie, skúste si zahrať westernovku s názvom Call of Juarez: Gunsliger v hlavnej úlohe so Silasom Greavesom.

PC
pridal FO_RUM 12.6.2013 o 20:54 pod používateľské recenzie

8.5


Slnečné počasie, prašné prostredie, zvuky revolverov a koní. Náš rozprávač príbehu Silas Greaves vchádza do salónu Bulls Head Saloon v meste Abilene v štáte Kansas. Keď sa otvorili dvere, každý sa obzrel a povedal si "Toho chlapíka poznám, len neviem odkiaľ". Jeho účelom bol len pohárik whiskey, ktorý sa zmenil na veľmi pútavé rozprávanie Silasovim životným príbehom, ktorý sa nám mixuje s cutscénami a celkovým hraním.

Tí, ktorý nevedia kto je Silas, je to Bounty Hunter, zálesák, dobrý strelec a samozrejme rozporuplný rozprávač príbehov. Nie, Clantona nezabili Mexičani, ako si všetci myslia, bol to Silas. A Daltonovci ? Áno, znova Silas. Ak si myslíte že Johny Ringa nezabil nikto iný ako Silas, trafili ste.

Ako všetci vieme, Mexiko a jeho kartely, pokazili celkový dojem na COJ sériu, avšak náš hrdina Silas Greaves prišiel ako anjel, ktorý je za 14,99  schopný vytiahnuť ho z biedy. A podarilo sa ? To uvidíme.

Osadenstvo v salóne medzi ktorých patrí aj malý vyzvedavý krpec a barman, budú napomáhať k inak jedinečne spracovanému príbehu alebo k jeho opravovaniu a návratu ku skutočnosti. Tento spôsob rozprávania odlahčuje celú atmosféru a nastavuje také pomyselné hranice medzi vážnou a naopak parodickou hrou.

Avšak asi najzaujímavejší prvok celej hry je práve Silasove rozprávanie ktoré je ako som už spomínal dosť rozporuplné a nepresné. Napríklad ste v obklúčení s Indiánmi, lenže barman vám povie, že to tak nebolo, pretože ste boli obklúčený kovbojmi. Silas sa poopraví, a sním aj skiny nepriateľov. Alebo sa len tak z ničoho nič zjaví rebrík prípadne iná cesta hneď ako si na ňu Silas spomenie.

Ak by sme si to teoreticky zobrali, Gunsliger má  bližšie skôr ku COD ako ku westernovke. Máte tu namiesto 10 protivníkov rovno 40, ktorých vystrielate v štýle ala Rambo ako nejakým tým taktizovaním.


Život je ako dynamit, nikdy nevieš kedy vybuchne 

Týmto odsekom som vás možno naladil na ďalšiu vec, a to sú zbrane. Zbrane sú tu v podstate iba štyri.

Revolvery ktoré môžme držať v oboch rukách alebo iba v jednej. Teoreticky ich však máme viac, ale len ako skinov. V postupe hry narazíme na revolvery so zlatým skinom.

Ďalej tu máme Winchestrovku ktorú používame na ďialku alebo dvojhlavňovú brokovnicu ktorou síce tiež zasiahneme vzdialené ciele, avšak neodstránime ich na prvú strelu ako s Winchestrovkou.

No a nakoniec ak ste vyznávači blízkych súbojov, je tu pre vás upilovaná brokovnica ktorá tiež spolu s ostatnými zbraňmi môže byť nájdená v zlatom prevedení.

Ak k tomu pridáme aj granáty onej doby, čiže dynamity, ktoré môžme dokonca vyhodiť vo vzduchu a ešte ich stihnúť aj streliť nad hlavami nepriateľov, dostávame do rúk smrteľný arzenál.

Ako správna hra, aj Gunsliger má svoj strom skúseností. Je rozdelený na 3 časti v podobe revolverových zásobníkov. Najlepšie je sa špecializovať na jeden, a po jeho dokončení ísť na druhý. Chcete väčší počet nábojov ktoré vie Silas niesť ? Väčšie poškodenie v Bullet-time-e alebo získať schopnosť upozornenia ak je Nugget pravdy (povieme si zachvílu) na blízku ? Nech sa páči, stačí si to len "vyexpiť".




Jesse James zoči voči 

Duely. Asi tá najzaujímavejšia časť Divokého Západu. určite to poznáte. Jeden na jednej strane, druhý na opačnej. Klobúky dole, oči na súperovi. Srdce bije, prsty sa už silou mocou chú chytiť rúčky zbrane. Ľudia z mestečka stoja okolo nich a sekundová ručička na veľkých mestských hodinách zachvílu odbije 12tu.

No, nieje to tu až také podobné, ale určite je tam ten nádych westernu. Duely sú pekne spracované, kde nevidíte svoju postavu, iba svoju ruku, kolt, a oproti súpera. Princíp je v tom dosiahnúť čo najnižší Reaction Time a najvyššiu Hand Speed. Pomocou myši sledujeme súpera, pričom sa nám zvyšuje Focus Time, a klávesami A/D si približujeme/odďaľujeme ruku od koltu čo zvyšuje/znižuje našu Hand Speed. Keď nám začne biť srdce, máme dve možnosti. Počkať kým súper vytasí alebo my vytasíme prvý. Ak nepočkáme, vyhráme duel ako "Neúctivý" čo nám len zníži celkové skóre ale v príbehu môžme pokračovať, alebo počkáme čo nám staží situáciu, zvýši skóre a Duel vyhráme ako "Úctivý".

Vždy je dobré poznať pravdu

No a teraz už prichádzam k tým nugetom pravdy ktoré som už spomenul. Ide o rôzne nugety ktoré sú roztrúsené po každom leveli. Vačšinou ich stretneme "po ceste" iné zas musíme trocha hladať, avšak nič zložité. V podstate ine o niečo také ako malé knižky. Vždy keď nájdeme a otvoríme nugetu, otvorí sa nám nové okno ktoré vypadá ako knižka a dáva nám pár stručných a vecných informácií na pár stranách napríklad o známych pištoľníkoch Západu ako Sundace Kida, Wesleyho Hardina, Cassidiho a iných. Čo sa mi najviac páčilo bolo, že nugety boli vždy tam kde mali byť, čiže napríklad nuget s informáciami o Cassidim boli pred duelom sním. Taktiež sú tam nugety o určitých lokáciách. Napríklad Lincoln County kde bol Silas uväznený, a nuget sme mohli nájsť práve tam. Potom tam boli nugety o dobových zbraniach napríklad Gatling gune, ktorého sme sa mohli párkrát chopiť.


Koniec je vždy zaujímavý

No a keď sa dostanete ku koncu príbehu, nič iné sa nedá povedať ako to že finále úplne prekvapilo. Neviem ako uni robil recenziu že do mínusu dal "finále príbehu príliš neprekvapí" ale 100 ľudí 100 chutí. Mne osobne finále vytrhlo dych. Nejdem vám ho prezradiť iba vám poviem, že vás nesklamea naozaj prekvapí.

Čo po príbehu ?

Koncom príbehu hra ešte ani zďaleka nekončí a dáva Vám ešte posledné 2 možnosti čo robiť keďže multiplayer tam na našu škodu nieje. Po dokončení príbehu máme možnosť prejsť 10 arkádových misií, niečo také ako Survival alebo znova všetky duely so všetkými zloduchmi ktoré si môžme zopakovať. V oboch prípadoch vás hra odmení v podobe achievementu.

Gunslinger toho nesľuboval, ale dal nám veľa. Silas prišiel ako spasiteľ ktorý sa pokúsil oživiť Cartelom pokazenú sériu a podľa môjho skromného názoru sa mu to viac než podarilo. Naozaj skvelý herný kúsok tak povediac za babku.




napísal FO_RUM 12.6.2013



Páči sa mi!

8.5
CALL OF JUAREZ: GUNSLINGER

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Ubisoft / Techland
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 22.5. 2013
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18426)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk