Tomb Raider

A máme to tu znova. Lara Croft sa nám vrátila. No teraz nie je ešte ostrielaná bojovníčka ale je to ešte len mladá študentka.

Xbox360
pridal gabk0 6.8.2013 o 12:47 pod používateľské recenzie

10


A máme to tu znova. Lara Croft sa nám vrátila. No teraz to nie je ešte ostrielaná bojovníčka ale je to ešte len mladá študentka. Študentka ktorá chce objaviť stratený národ Yamatai. Ten sa nachádza v Dračom Trojuholníku. Lara je ešte neskúsená, ale podarilo sa jej zohnať pár ľudí zo sebou. Po jej ceste za dobrodružstvom jej budú pomáhať archeológ Dr. Whitman, priateľ Roth a televízny štáb. Plavia sa po mori denno-denne. Skúšajú prísť na niečo čo im ešte nenapadlo. Chcú jednoducho stratený národ nájsť. A chcú fakty. Plavia sa na veľkej lodi Endurance. Loď je velká a pevná ale keď zistia kde sa nachádza Dračí Trojuholník a vlastne aj stratený národ Yamatai tak ich čaká veľké rozhodnutie. Toto všetko sa nachádza v okololí podobizne "Bermúdského trojuholníka". Musia riskovať ak chcú národ Yamatai nájsť. Budú sa musieť rozhodnúť či sa tam chcú dostať. Ale nebúdú to mať ani zďaleka také jednoduché. Dračí Trojuholník obklopujú obrovské búrky, ktoré sú tak silné, že sa stane niečo čo nečakali ale mali z toho obavy. Havarujú, stroskotajú. Ocitnú sa na ostrove o ktorom skoro nikto nevie.

Loď Endurance je rozbitá na kúsky. Lara sa ocitne sama na pláži. Zistí, že nič nie je také ako to vyzeralo. Stratí priateľov z lode. Nemá základné potravy na prežitie. Nemá vlastne nič, má iba sama seba. Čakajú ju rozhodnutia, ktoré budú stáť životy iných. Po čase sa Lara vidá hľadať svojich priateľov a to za každú cenu. Ocitá sa na vrchole ostrova ktorý je veľmi nebezpečný. Cestičky sú úzske, sú vysoko a číha na nich nebezpečenstvo. Ale iná cesta nevedie. Lara sa ocitá v jaskyni vysiaca na lane dolu hlavou. Dostane sa z toho. Zistí aká je situácia na ostrove. Zistí, že tu s priateľmi nie je sama. Sú tu aj íný. Tí, ktorý chcú národ Yamatai oslobodiť vo svoj prospech a chcú oslobodiť sami seba.

V hre to bude celé o prežití. Buď, alebo... Na začiatku hry získate luk. Budete si musieť uloviť potravu. Ak nie, jednoducho neprežijete. Budete hľadať "tábori" pri ktorých si budete vedieť vylepšiť zbrane. Ostrov je obrovský a tak budete hľadať mimokampaňové destinácie a artefakty. Je to len na vás ako sa rozhodnete. Často sa budete nachádzať v jaskyniach v ktorých bez svetla nevidíte na krok a preto si budete musieť zapáliť fakľu. Ale na každom kroku číha nebezpečenstvo a neviete čo sa a kedy prihodí. Prejdete cez most a ten spadne. Leziete po skale a tá sa zrúti. Idete vo veľkej tráve a tam sa nachádza pasca na vlky a iné zvery. Jednoducho neviete čo sa stane. Po čase hrania získavata zbrane a to pištoľ, samopal a brokovnicu. V hre sa nachádza aj granátomet ale ten sa až tak často neobjavuje.

Každú zbraň si viete vylepšiť na 100%. Viete si pridávať tlmiče, zásobníky a mnoho iných vecí. Viete si vylepšiť vlastné skilly ako tiché zabitie lukom zo zadu, rýchlejšie prehladávanie nepriateľov a mnoho ďalších vecí. Hra obsahuje aj FAST TRAVEL takže ak si nájdete "tábor" tak sa vám uloží a vy viete pomocou neho cestovať rýchlejšie a tak objavovať skryté oblasti ostrova. Ale vrátme sa k príbehu. Lara za cestou nájsť svojich priateľov toho prežije až až. A vy jednoducho súcitíte s ňou. Prežívate s ňou každé trápenie ale aj obačsnú radosť. Chcete svojich priateľov nájsť aj vy a to za cenu hocičoho. Lara sa prebojuje strašnou cesto a taktiež zistí, že zrejme bude musieť nepriateľov zabíjať. Inak sa to nedá. Zabije človeka a bude sa trápiť. Zistí, že nezabila nejaké zviera vďaka ktorému má jedlo, nie, zabila človeka a začne si to uvedomovať. Budete sa musieť prebojovať hordami nepriateľov ktorý toho vydržia pomerne dosť.

Nepriatelia sú presný a rýchli. Niektorý majú aj krity a tak je ich tažšie zabiť. Celou hrou vás bude sprevádzať aj vysielačka, ktorá je vďakabohu funkčná. Keď nájdete rodinného priateľa Rotha tak on vám bude dávať inštrukcie čo a kde robitť, čo a kde hľadať. On vám vysvetlí, že vy nato máte, že máte nato aby ste našli svojich priateľov. A prečo ? Pretože ste Croft. Lara Croft. Máte to v génoch. Roth vám pri jeho nájdení dá "kladivko" ktorým budete vedieť šplhať po skalných stenách. Bez neho by ste nemali šancu. Budet liezť, skákať, behať, kričať. Ak sa zraníte len vy si viete poskytnúť ošetrenie. Ocitnete sa vysoko v horách kde bude sneh a Lare bude zima. Bude sa triasť od zimy. Budete šplať a liezť po starej rádioveži. Privoláte pomoc ale tá zlihá. Budete utekať pred padajúcim lietadlom a budete chcieť zachrániť pilota. Jednoducho v hre je stále nával akcie a Lara musí vždy utekať pred smrťou. Tá jej číha skoro na každom kroku. Bude mať šťastie ale pritom má aj smolu. A ako zabiť nepriateľov. Pýtate sa či sa dá hrať aj Stealth ? Áno. Dá sa ale nie vždy. Ale často sa dá. Aj keď niekedy je tej akcie naozaj veľa a neostáva vám nič iné len mínať náboje, inak to neprežijete. Odporúčam vám aj vylepšovať zbrane. Bez vylepšení sú dosť slebé. A možno sa pýtate kde je tá Lara pri ktorej som musel rozmýšlať ?  Nebojte sa. Sú tu úlohy a je ich tu dosť pri ktorých musíte využiť rozum. Nebudú až také zložité ale potrápia vás. A ako zbrane vylepšovať ? Jednoducho. Musíte prehladávať mrtvoly, zbierať súčiastky rozhodené po ostrove. Pri boji získavate skúsenosti pomocou ktorých si vylepšíte svoje Skilly. Jednoducho vždy je niečo čo treba urobiť ale to vás aj odmení. A je jedno ako to urobíte. Je to len na vás.

Graficky je hra naozaj skvelá. Hral som ju na Xboxe 360 ale vypadala priam perfektne. Efekty sú urobené veľmi dobre, detaily ostrova ako aj samá príroda je tiež perfektná. Možno by som vyčítal obačsné slabo vyzerajúce textúry ale inak je hra naozaj dobrá. A Xbox to zvláda dobre.
Zvuková stránka do hry priam zapadá. Ak je kľud na ostvore tak je kľud aj v hudbe. Ale akonáhle sa niečo pokazí tak sa vám zapne vážna hudba a vy viete, že sa niečo deje. Nepriateľia sú nablízku alebo na vás číha nebezpečenstvo ktorému sa dá vyhnúť len niekedy a to veľmi rýchlo. Ak sa dostanete do pacse a napadnú vás vlci tak zvuk je hlboký a temný, je to priam strašidelné a vy čakáte s ktorého krovia na vás vyletí obrovský vlk. Je to len na vás či si budete dávať pozor a budte opatrný alebo budete riskovať a nemusí sa vám to vyplatiť.

Atmosféra v hre dominuje. Ostrov je veľký a temný. Má aj príjemné slnečné oblasti ale nachádzajú sa tu aj búrokové a snehové oblasti. Ale každá oblasť je nebezpečná. Na každej na vás číha nepriateľ, či už človek alebo zviera.

Tomb Raider (2013) je veľký prínos tohto roka a je to vidieť, ctítiť a počuť. Ak ste túto hru nehrali tak ste urobili chybu a napravte ju. Hra je naozaj svkelá a preto si u mňa odnáša 100%.

+
skvelá grafika

príbeh

atmosféra

zbrane

akcia

nebezpečenstvo na každom kroku

ostrov

 

-

niekedy je tej akcie veľa

100% - Skvelá hra.

Eidos ohlásil pokračovanie tejto hernej pecky.



napísal gabk0 6.8.2013



Páči sa mi!

10
TOMB RAIDER

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Eidos / Crystal Dynamics
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 5.3. 2013
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18380)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk