GRID 2

Krásne vyzerá, no omrzí až príliš rýchlo. Grid 2 neuspel podľa očakávaní

PC
pridal Vivaldi 23.8.2013 o 7:28 pod používateľské recenzie

6.0


V úvode tejto recenzie chcem podotknúť jednu vec. Nie som veľkým fanúšikom závodných hier, i tak ma však občas dokážu nalákať pekne spracovanými autami, zaujímavými traťami a hlavne motiváciou byť prvý. Všetci sme občas snívali o tom, že budeme stáť na stupni víťazov, strieľať šampanské a užívať si nádhernú slávu a veľké množstvo fanúšikov. A je to niečo, čo vám akčné hry nikdy nedajú. A práve to bolo to, čo ma navnadilo siahnuť po pokračovaní hry Grid.

A hoci moje prvé dojmy boli veľmi pozitívne a užíval som si každú jednu zákrutu a predbehnutého protivníka, po chvíli zo mňa vzrušenie opadlo. Grid 2 má jeden veľmi veľký problém. A tým je fakt, že netrvá to moc dlho a začne nudiť. A môže za to jeho vysoká jednotvárnosť. 

Codemasters sú známi výbornými závodnými hrami, no tu podľa mňa stúpili o kúsok vedľa. Ako inak si môžem vysvetliť, že cítim obrovské sklamanie z titulu, ktorý ma nedokázal dlhodobo udržať? Tí, ktorí čítali moje predošlé recenzie si určite pamätajú, keď som pri titule „Remember Me“ povedal, že vynikajúca grafika je málo. To isté sa dá povedať aj o tejto hre. Je síce nádherný pohľad na perfektne našuchorené oblaky a prelet lietadiel počas závodu, no v prípade, že vás gameplay začne nudiť, niečo nie je v poriadku.

Grid 2 má zaujímavé trate a krásny dizaj, najmä v horských závodoch, kde musíme manévrovať, aby naše auto neskončilo v priekope. Závody cez mesto sú trošku menej zaujímavé, no čo nás bude dlhý čas v hre držať je obrovské množstvo nádherných áut. Sú vypracované skutočne perfektne. Dokonca až tak, že sa nám môže zdať, že sú úplne dokonalé. Je to ale tak?

 

Počas závodenia v kabriolete som si všimol jednu dôležitú vec. Autori povedali, že nedali pohľad z kokpitu preto, že ho nikto dokopy moc nevyužíval. Tu, som však mal jemne možnosť nahliadnuť dovnútra auta. Čo vám okamžite udrie do očí? Žiaden interiér sa nekoná. Len volant a sedadlá. V šedom. Hotovo. Nie je toto oveľa presvedčivejší dôvod absencie tohto módu? Navonok sú autá nádherné, no interiér nemajú dokopy skoro žiadny. Veľké sklamanie.

Po grafickej stránke je treba povedať ešte jednu vec. V nočných závodoch sa problémy nejako moc nevyskytujú, no v prípade jazdy počas dňa je hra veľmi presvetlená. Môže za to slnko, ktoré vám zacloní jednotlivé panely, takže nevidíte na ktorej pozícii ste alebo ako ďaleko za vami (prípadne pred vami) sú vaši súperi a podobne. Grafika je síce super, ale toto je detail, ktorý vie občas naštvať.

Čo ďalej? Pozrime sa na jednotlivé obtiažnosti. Všetkým odporúčam hrať hru na normálnej úrovni. Veľmi jednoduchá je pre absolútnych začiatočníkov, ľahká je bez výzvy, ťažká je nehrateľná a veľmi ťažká absolútne nehrateľná. Práve na vyššej úrovni objavíte problémy tejto hry, kde si uvedomíte, že vaši súperi majú často oveľa silnejšie, výkonnejšie a dokonalejšie autá, kde na vysokej úrovni nemajú problém v plnej rýchlosti brať zákruty. Už na normálnej úrovni budete mať často pocit, že hra zvýhodňuje vašich súperov. A všimnete si to najmä v prípade havárie.

Urobíte chybu vy? Preletíte s vašim autom až po mantinel, alebo sa kompletne zaseknete. Vrazí do vás váš nepriateľ? Žiadny problém. Ukážkovo sa okamžite zaradí a pokračuje, akoby sa nič nestalo. Pár takých situácií a verte mi, že hra začne byť maximálne frustrujúca. Pretože priam cítite, že vaši súperi sú novodobí polobohovia v oblasti závodenia. Nikto sa im nevyrovná, nikto ich neporazí a v prípade búračky nemajú problém okamžite vyrovnať a pokračovať. Wow. Ich AI je doslova dokonalá. Nikto sa im nevyrovná.

Potom (a to je zaujímavá vec) má táto hra dokonca aj príbeh. Avšak absolútne by nevadilo, keby tu vôbec nebol. Povedzme si úprimne. Story tejto hry je jedno obrovské a nezaujímavé klišé. A váš parťák, ktorý sa vám v hre neustále ozýva... no povedzme, že občas ma štvalo, že som nemohol prepnúť na obyčajné rádio.

 

Posledná vec, ktorú tejto hre nemôžem odpustiť a jednoznačne je silná výtka sú úpravy vozidla. Je síce super, že si ho môžeme prefarbiť a olepiť našimi sponzormi a číslami, ale to má byť garáž? Ja by som osobne viac uvítal možnosti, kde by sme mohli vylepšiť rýchlosť, akceleráciu, zlepšiť účinnosť bŕzd a podobne. Nie. Tu si môžeme akurát naše auto načančať, ako sa nám páči. Ale stále to bude len jedno a to isté auto.

Poďme však teraz na tie lepšie časti tejto hry. Páči sa mi, že za víťazstvá získavate fanúšikov, alebo tým môžete získavať lepšie autá. Je to taký ten zaslúžený pocit víťazstva a príjemne sa na to pozerá, keď vám pri trati fandí viac a viac ľudí. Robí to aj istú motiváciu. Čo sa mi veľmi páčilo je aj flashback. Môžete sa v prípade hrubej chyby o kúsok vrátiť a napraviť ju. To je cool.

Áut je v tejto hre skutočne dosť. A sú spracovane skutočne fantasticky (aspoň teda navonok), kde sú ich karosérie spracované do maličkých detailov. V tomto smere hra vyzerá skutočne fantasticky. Mrzí ma ale, že napriek nádhernému spracovaniu, dizajnu áut a veľkého množstva možností, ma hra po niekoľkých hodinách prestala baviť.

Ďalšia skvelá vec je multiplayer. Ale úprimne je treba si povedať, že do tohto typu hier sa multiplayer dáva všade a je to vždy väčšia zábava súperiť s priateľmi ako s perfektnými súpermi s vysokou AI. Jediné, čo však môžeme pri tej kvitovať je aspoň fakt, že sa nespráva vyslovene zákerne. Ale inými slovami, multiplayer poteší, ale nie je to nič veľkolepé, nakoľko je v skoro každej závodnej hre.

 

Čo ešte môžem pochváliť je fakt, že nemáme tu len klasické preteky, ale hra nám ponúka aj iné možnosti. Nie všetky sú síce vydarené, ale sú schopné aspoň na čas zabaviť. Jedným z prvkov je napríklad závod, v ktorom ste rozčlenení do dvojíc. Alebo vylúčenie posledného zo závodu, driftovanie, zátačky sa generujú bez toho, aby ste o nich vedeli a podobne. Čo je však maximálne nudné je mód „Overtake“. V ňom máte jazdiť medzi normálnymi autami, nenarážať do nich ani do mantinelov a získavať body a zlepšovať svoje kombo. Nuda, nuda, nuda.

Pokúsim sa to teda nejako zhrnúť. Grid 2 je výborne vyzerajúca arkáda. Sú tu pekné mapy, krásne spracované autá a na nejaký čas vás hra skutočne zabaví. Najmä si tu užijete skvelý multiplayer Nie je to však nič, čo by po chvíli nezačalo byť nudné. To spôsobujú najmä niektoré nudné módy, skoro dokonalá AI vašich protivníkov, no najmä celá hra pôsobí, akoby bola viac zameraná na tvrdú jazdu a búračky, než na skutočné závodenie.

Pridajme si do toho fakt, že hlas vášho kamaráta vo vysielačke by som radšej nahradil nejakým rádiom, a absenciou vylepšovania vozidiel, a rozhodne to nie je hra, ktorú by som všetkými desiatimi odporúčil. Grid 2 sklamal, no rozhodne to tiež nepatrí medzi hry, ktoré by sa mali označiť za zlé. Naopak. Má svoje kvality, no neprináša takú zábavu, akú by sme skutočne chceli.

Od toho sa aj odvíja moje záverečné hodnotenie, ktoré je 6/10. Je však škoda, že hra mohla potenciálovo ísť oveľa vyššie. Moje očakávania boli postavené na 8-9/10. V tomto smere ma hra veľmi sklamala. Ostáva nám len dúfať, že Codemasters prídu nabudúce s hrou, ktorá by skutočne dosiahla výsledky, ktoré by nás potešili, a opäť bola závodnou hrou, o ktorej sme snívali. A bol by som tomu rád, lebo napriek sklamaniu musím priznať, že na začiatku som bol nadšený. Čím dlhšie ale Grid 2 hráte, tým viac si uvedomujete jeho nedostatky, ktoré ho nemôžu posunúť v mojom hodnotení vyššie. Nestratil som ale nádej, že by sme možno niekedy roku 2015 dostať ďalší diel, ktorý by priniesol všetko, čo sme si priali. A dúfam, že sa nemýlim.

Plusy:

- veľké množstvo nádherných áut
- zaujímavé trate
- multiplayer
- grafika
- rôznorodé módy a typy závodenia
- výborne vyzerajúce havárie
- zbieranie fanúšikov
- flashback

Mínusy:

- jednotvárne
- v závode počas dňa presvetlené
- chýba pohľad z kokpitu
- nie je to simulátor
- nefunkčná ťažká a veľmi ťažká obtiažnosť
- veľmi dokonalá AI súperov
- Overtake je nudný 
- nemôžete autá vylepšovať, len upraviť ich vzhľad
- príbeh je klišé

Záverečné Hodnotenie: 6/10

fajn

 


napísal Vivaldi 23.8.2013



Páči sa mi!

6.0
GRID 2

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Codemasters / Codemasters
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 31.5. 2013
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18491)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk