Call of Juarez: Gunslinger

Konečne naspäť do westernu. Call Of Juarez sa vracia vo výbornom štýle

PC
pridal Vivaldi 23.9.2013 o 12:56 pod používateľské recenzie

8.0


Konečne! Čakal som na to, aby som mal pred sebou hru, ktorú by som mohol opäť odporučiť všetkým gamerom. A stalo sa. Call Of Juarez: Gunslinger je skutočne jednou z nich. Za cenu 15 EUR si môžete užiť skvelý svet divokého západu, kvalitné duely a fantasticky prerozprávaný príbeh. Rovnako sa tu stretneme aj s mnohými legendárnymi zločincami. Za spomienku stoja Jesse James, Billy The Kid alebo Butch Cassidy.  Chcete vedieť, či je táto hra hodná vašich peňazí a času? Áno, je. Všetko si hneď rozoberieme.

V tejto hre opúšťame moderný svet, kde sa tvorcovia pokúsili dostať v ich predchádzajúcom titule s podtitulom – The Cartel. Vraciame sa do časov, ktoré sú pre sériu Call Of Juarez typické a hneď to má inú chuť. Grafiku by som tu prirovnal k Walking Dead od Telltale, ktorá je celkom obstojná. Pôsobí na vás síce všetko veľmi kreslene, no vôbec to nevadí. Najmä, keď si vezmeme do úvahy, že celá hra pôsobí ako prerozprávaná rozprávka. Nie však v zlom slova zmysle. Práve naopak.

 

Príbeh v hre je totiž podaný ako rozprávanie. Starý muž s menom Silas Greaves vstúpi do baru, kde pri pohárikoch začne rozprávať svoj príbeh. Ten môže byť pokojne vymyslený, no môže v ňom byť aj pravda. To už záleží na vás. Vynikajúce na hre je spôsob, akým je prerozprávaný. Silas môže počas rozprávania upravovať svoju verziu, alebo dopĺňať o niečo, čo v nej predtým nebolo. Prejdete si jeden level do konca a potom sa dozviete, že takto to nespravil a pôjdete úplne inak. Alebo sa vám objaví rebrík, ktorý si predtým nevšimol. Robí to dobrú atmosféru.

Rovnako sa mi páčia v tejto hre zbrane. Revolvery, puška a brokovnica. Je síce pravda, že som si tu so shotgunom moc neužil, ale je treba uznať jednu vec. Hra nás doslova motivuje byť pištoľníkom. A to je to, čo sa mi na tomto titule tak veľmi páči. Lebo je to ten skutočný, nefalšovaný divoký západ, ktorý som očakával. A výborné sú aj vylepšenia, ktoré si navyšovaním levelu postupne odblokujete. Najobľúbenejším sa však pre mňa stalo hneď prvé. Dual pištole. Wow.

 

Skvelá vec v tejto hre sú aj duely. So zločincami, ktorých mená nám rezonujú v hlave a všetci ich poznáme. Budeme mať možnosť skántriť aj dvoch bratov, a rovnako si vyskúšame postreh v trojitom dueli, kde budeme musieť poraziť dvoch nepriateľov. Musíme pritom zvyšovať svoju rýchlosť v boji a koncentráciu na našich nepriateľov. Toto boli skutočné chuťovky hry.

 

A ešte skôr než zabudnem, taktika. Vynikajúco zapracovaná. Veľmi dobrý systém krytia, schopní nepriatelia a hra vás doslova núti pružne reagovať a sledovať situáciu okolo. Plus, keď si do toho ešte pridáme tri vymoženosti. Koncentrácia, kde sa nám spomalí obraz a môžeme efektívnejšie likvidovať nepriateľov, postreh, v ktorom musíme rýchlo stlačiť správne tlačidlo na eliminovanie nepriateľa, a schopnosť vnímať smrť, ktorá nám umožní sa tesne pred smrťou vyhnúť vražednej guľke.

Najsilnejším momentom hry je však jednoznačne mesto duchov. Keď budete mať strieľať priesvitné verzie všetkých predošlých bossov, a nebudete poriadne ani na nich vidieť. Alebo sa zjavia tesne pri vás a musíte pružne reagovať. Wow. To bol skutočne silný moment.

Pridajme si do toho ešte aj dynamit, zaujímavé možnosti likvidovania nepriateľov a secrety, v ktorých si budeme môcť viac priblížiť skutočnú históriu zločincov divokého západu a  máme tu titul,  na ktorý sa tak ľahko nezabudne. Za málo peňazí, vynikajúca hra.

I tak sa však nájdu aj miesta, ktoré sa mohli dotiahnuť trošku ďalej.. V prvom rade z príbehu veľmi rýchlo odhadnete záver a bude to trošku priehľadné. Mohli tu dať aspoň niečo, čo by menej odokrylo karty a pripravilo väčšie prekvapenie.

Ďalšia vec, čo je dosť citeľná je lineárnosť. Nie je to síce vodenie za ručičku, ako sme videli pri niektorých iných tituloch, a nerobí to nejakú výraznejšiu škodu, no radšej by som zažil viac otvorenejšie možnosti hry. Cítiť to najmä, keď sa príliš vzdialite od miesta, v ktorom sa má odohrávať príbeh, zomriete. Je to podobné ako desynchronizácia v Assassins Creed.

Čo bolo však najväčšie sklamanie sú momenty, kedy máte utekať pred valiacim sa drevom alebo kamením, kde musíte presne vedieť vykryť priestor a nájsť úkryty. A samozrejme sa to nikomu na prvý pokus nepodarí. A riešením je opakovať tie miesta odznova, kým konečne nezistíte, kam sa máte ukryť. A len dám jedno doporučenie, kľučkovanie tu moc nepomáha.

 

A už len v závere je treba si priznať, že hra skončí veľmi rýchlo. A verím, že viacerí z vás by si radi ešte vychutnali atmosféru, ktorá nám tu bola poskytnutá. Sám som chcel, aby som mohol vidieť ešte viac. Ale i tak sme si prešli kvalitné prostredia. Hory, lesy, baňu, vlak a dokonca aj lešenie pod mostom. Super.

Posledná vec, ktorá ma však veľmi sklamala je jeden bug, ktorý ma donútil, aby som hru musel vypnúť a znovu zapnúť, kde musíme dobehnúť zápalnú šnúru dynamitu. Keď som však v leveli umrel a chcel začať nanovo, opakovane som sa vracal do momentu, kde nastala explózia. Fail. Našťastie po reštarte hry už všetko fungovalo ako malo a nemusel som začať úplne od znova.

Tu by som skončil a chcem už len vyjadriť svoju veľkú spokojnosť. Po mnohých sklamaniach tohto roku som konečne mal v rukách opäť vynikajúci titul, ktorý stojí za pozornosť. Za málo peňazí, získate veľa zážitkov. Ak ste uvažovali o kúpe tejto hry, stavte sa do najbližšej predajne a urobte to. Nebudete ľutovať. Call Of Juarez: Gunslinger si vás svojou atmosférou, rozprávaním príbehu a vynikajúcim gameplayom získa.

Moje záverečné hodnotenie pre túto hru je 8/10. Výborná hra. A dúfam, že už nebudú tvorcovia experimentovať v tejto sérii. Po veľkom sklamaní z „The Cartel“, ktoré mnohých presvedčilo, že pochovalo túto sériu sa Techland opäť vyšvihli a priniesli nám hru, ktorú sme chceli vidieť. Jediné, čo ma možno ešte mrzí, že si tu neužijeme jazdu na koni.

Som zvedavý, či sa dočkáme ešte nejakého DLC, alebo prípadne v budúcnosti ďalšieho Call Of Juarez titulu, a dúfam, že to bude opäť rovnako epický zážitok, aký sme mohli nadobnúť z Gunslingera. A rovnako aj chcem, aby sme mali na trhu viac takých hier, ako je táto.

A už len celkom na záver som sa rozhodol trošku priniesť nové recenzie štýlom, kde dostanete odo mňa viac informácii v oblasti očakávaní a spokojnosti. Takže vždy na konci nájdete 3 riadky, ktoré budú vyjadrovať očakávané hodnotenie, stav mojej spokojnosti a či vám titul odporúčam. Takže tu sú:

OČAKÁVANIA: 8/10
STATUS: Spokojnosť
ODPORÚČAM? - Áno

ZÁVEREČNÉ HODNOTENIE - 8/10

výborné


napísal Vivaldi 23.9.2013



Páči sa mi!

8.0
CALL OF JUAREZ: GUNSLINGER

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Ubisoft / Techland
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 22.5. 2013
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk