Defender´s Quest: Valley of Forgotten

Spojenie tower defense štýlu a RPG s krásne nakreslenými postavami a zaujímavým príbehom.

PC
pridal Rolash1 6.11.2013 o 9:54 pod používateľské recenzie

8.5


Niektorým žánrom sa slabé rozprávanie príbehu dá odpustiť viac ako iným. Jedným z tých žánrov je aj Tower Defense, ktorý nás viac ako na príbeh, upriamuje na masaker nepriateľských vojsk pomocou logického rozmiestnenia obranných mechanizmov.

 

Nezávislá Tower Defense hra s RPG prvkami Defender´s Quest sa však týmto pravidlom nedrží. Vývojári spravili skutočne skvelú prácu v oblasti príbehu. Ale ak vás príbeh v tomto type hier nezaujíma a túžite hlavne po stratégií a kvalitných herných mechanizmoch, nie ste na zlej adrese.

 

 

Vaša postava v hre bola ponechaná na smrť v zemi, ktorá je zaplavená strašným morom, ktorý z ľudí robí nemŕtvych. Prebúdzate sa v lokácií s príznačným názvom The Pit (jama). To je miesto, kam sa odosielajú nakazení, aby neohrozovali ostatných, ešte zdravých ľudí. Tí, ktorí nie sú imúnni voči chorobe, sa nakoniec premenia na nemŕtvych. A že ich bude veľa - na to sa môžete spoľahnúť.

 

Týchto netvorov nie je ľahké poraziť. Jediná možnosť, ako ich nadobro zničiť je preniesť sa do sveta, ktorý je medzi normálnym svetom a svetom, v ktorom je týchto tvorov možné zabiť. Schopnosť prenášania seba a svojich spojencov do inej dimenzie, nadobudne vaša postava hneď zo začiatku. A okolo toho sa točí celý príbeh. Príbeh v hre je rozprávaný pomocou dialógov, čo sa odohrávajú mimo potýčok.

 

Princíp hry je veľmi zaujímavý. Pri bojoch je hra tower defense, kde namiesto veží využívate bojovníkov, mágov, lučištníkov a liečiteľov. Správajú sa tak, ako by ste čakali. Každá jednotka v hre má vlastný attack range, kde môže útočiť. Na upgrade vašich spolubojovníkov využívate magickú energiu PSI, vďaka ktorej po vylepšení získajú novú možnosť útoku, zvýši sa im oblasť útoku, atď. Mimo bojov sa však hra správa ako RPG.

 

 

Postavy získavajú za úspešné (ale aj neúspešné) boje skúsenosti, ktoré následne môžu rozdeliť do schopnostných stromov. Každý typ postavy má vlastný schopnostný strom, avšak nečakajte nejaké zložité prideľovanie. Pre každú postavu máte na výber z približne ôsmych možností, kam bod prideliť. Zbrane a brnenia môžete nakupovať v mestách, ktoré sú roztrúsené rôzne po svete, ale vždy sú po ruke, keď ich potrebujete. Niektoré úrovne budete kvôli väčšiemu množstvu skúseností alebo lepšiemu vybaveniu opakovať viackrát. Neskôr je to v podstate grindovanie (neustále opakovanie určitej akcie v hre), ale to nenaruší váš zážitok z hry.

 

Na vrchole vašej posádky je hlavná postava (odteraz Azra). Hlavnou úlohou v hre je ochrániť Azru, aby sa k nej nepriatelia nedostali a nezničili ju. Azra vašu snahu podporuje rôznymi kúzlami, ktoré môžete v priebehu hry vylepšovať. Môže napríklad uškvariť nepriateľa v plameňoch, zväčšiť silu a rýchlosť útoku vašich jednotiek alebo trafiť silnejšieho nepriateľa bleskom. Tieto kúzla však musíte správne načasovať, inak vám takmer vôbec nepomôžu. V niektorých prípadoch môžete kúzla kombinovať. Napríklad, ak vyvoláte kryštál ktorý do piatich sekúnd vybuchne a trafíte ho bleskom, vybuchne instantne.

 

 

Počas boja budete mať obrovské množstvo kontroly. Čo sa týka rýchlosti hry, môžete hru zastaviť a aj cez pauzu, umiestňovať jednotky, alebo ich upgradovať. Alebo hru môžete zrýchliť až 4x a sledovať ako vaši bojovníci masakrujú nepriateľské jednotky.

 

Ovládanie a klávesové skratky sú konfigurovateľné. Scény a rozhovory môžete preskočiť a pozrieť si ich neskôr, ak budete chcieť. Dokonca môžete zvýšiť alebo znížiť rýchlosť, akou získavate skúsenosti. Poprípade zmeniť nastavenie získavania skúseností za prehraté boje.

 

V hre je približne 30 úrovní, avšak v skutočnosti je ich oveľa viac. Môžete sa totiž vrátiť na ktorúkoľvek úroveň a skúsiť ju prejsť na ťažšej obtiažnosti. Z obtiažností máte na výber Casual, ktorá je pre úplných nováčikov v tomto štýle hier. Normal, ktorá umožní postup v príbehu. Advanced a Extreme, ktoré ponúkajú väčšiu odmenu. Hra vás odmení navyše, ak vaša hlavná postava neutrpí žiadne zranenie. 

 

 

To znamená, že na koniec hry pri Normal obtiažnosti sa dostanete približne za 5 hodín alebo menej. Ja osobne som však v hre strávil viac ako 12 hodín, pričom som stále neprešiel všetky úrovne na najvyššej obtiažnosti bez toho, aby ochranca utrpel nejaké zranenie. V hre je veľa voliteľného obsahu, ak chcete dostať za vaše peniaze čo najviac zábavy.

 

Boje nikdy nie sú frustrujúce, aj keď niekedy môže byť náročné, prísť na správne umiestnenie jednotlivých jednotiek na bojisku. Opäť platí, že ak sa v hre zaseknete, môžete sa vrátiť na úroveň predtým a získavať skúsenosti. Aj keď nemám moc rád grindovanie v hrách, v tejto ma to takmer vôbec neirituje, pretože vďaka možnosti zrýchlenia boja, grindovanie takmer ani neucítite.

 

Defender´s Quest vyzerá ako stará hra, avšak nenechajte sa jej vzhľadom odradiť. Cut-scény sú krásne nakreslené, hrateľnosť je na výbornej úrovni, spojenie RPG a tower defense štýlu sa podarilo. Hre takmer nie je čo vytknúť. Hra má okrem iného aj veľmi pekný soundtrack.

 

Na druhú stranu, bolo by pekné mať väčšiu rozmanitosť, čo sa týka nepriateľov a umiestňovania jednotiek. Okrem toho by hre pomohlo, keby ste nemuseli pri každom boji na rovnakej mape všetko nastavovať odznova. Avšak, to sú len malé chybičky na inak dokonalej hre.

 

Nie je to náhoda že Defender´s Quest je tak zábavná hra. Tím, ktorý za ňou stojí, získal rôzne ocenenia pre tento žáner a vedel ako ponúknuť niečo známe, ale zároveň inovatívne. Prísľub aktualizácií pre hru zdarma ma utvrdil v nadšení pokračovať v hraní hry. Ak vás hra aspoň trochu zaujala a máte radi tower defense štýl hier, mali by ste po tejto hre siahnuť.

 

 

85% - VÝBORNÁ HRA

Hra, v ktorej sa nachádza niečo pre každého. Svoje si tu nájdu milovníci tower defense, ale aj rpg. Hra neoplýva prelomovou grafikou, zato však hrateľnosť je na veľmi vysokej úrovni. Ak vývojári splnia svoje sľuby a budú prinášať do hry rôzne updaty, tak táto hra stojí za povšimnutie každého hráča.


napísal Rolash1 6.11.2013



Páči sa mi!

8.5
DEFENDER´S QUEST: VALLEY OF FORGOTTEN

PC

Vývoj: Level Up Labs
Štýl: Stratégia / Realtime
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 20.1. 2012
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18491)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk