Just Cause

PC
pridal Rainbow 11.11.2006 o 8:39 pod používateľské preview

10


Viem, že sa na túto hru objavili už aj recenzie, no ja mám trochu posunutý čas, takže som sa zas dostal práve teraz len k demu(malá poznámka na úvod aby sa neobjavili výhrady ako pri mojom predchádzajúcom článku a najskor sa ešte niečo také stane :P).
Ok a teraz už priamo k hre. Just Cause produkt od neznámej začínajúcej švédskej vývojárskej spoločnosti Avalanche studios. Zatiaľ by to nejako atraktívne znieť nemuselo, ale verte, že čím neznámejšia táto firma je, tým zaujímavejšie tento produkt vyzerá. Je síce pravda, že na prvý pohľad mi príde táto hra ako skĺbenie niekoľkých cudzích nápadov do zaujímavo vyzerajúceho enginu, ale podľa mňa výsledok nie je zrovna najhorší, hra má svoje osobité čaro a jednoducho vás nepustí z intenzívnej akcie.

Prostredie ostrovčeka San Esperito je naozaj úchvatné a máte pocit ako keby ste boli uvrhnutý do pravej Kolumbíjskej džungle. Demoverzia prebiehala čisto v exteriéroch, takže sa budem venovať čisto len vonkajším priestorom, keďže interiéry mi demo nepredstavilo ak sa vôbec v nejakom bude hra odohrávať. Exteriéry sú však urobené veľmi atraktívne a mapa je prinajmenšom dosť veľká. To vám prináša určitý druh voľnosti, aj keď cieľ misie je len jeden a po príchode k nemu sa táto voľnosť trochu ruší. Naozaj nádherne na mňa pôsobilo vodné prostredie (viem je to trochu choré, ale to je niečo čo som si v hrách vždy všímal). Veľmi sa mi pozdávalo taktiež vypracovanie prostredia pod morskou hladinou, ala Far Cry. Počas hry sa vám taktiež mení aj čas, takže sa môžete tešiť na úchvatný západ slnka, ale pozor až tak si ho neužívajte pretože sa mi stalo, že až sa zotmelo prehral som misiu. Jednoducho všetky trávnaté porasty, vysoké kopce a úchvatné palmy na mňa pôsobili tak, že keby tam neboli problémy s drogovými dealermi, mafiánmi a skorumpovanou políciou, určite by som si do San Esperito zašiel na nejakú tú dlhšiu dovolenku.

Uvrhnutie akým vás hra dostane do deja je naozaj impozantné a zoskok padákom s následným dopadom medzi jeepy ozbrojené až po zuby je naozaj impozantný. Demo mi ponúklo celkom širokú škálu automobilov od jeepov, cez policajné autá, až po rýchlejšie vozi. Fyzika mi však prišla trochu smiešna, niečo podobné ako v GTA. Myslím, že GTA hrala väčšina z vás takže nijak zvlášť nemusím opisovať túto veľmi divnú fyziku, ale predsalen keby tu niekto taký ešte bol, zdalo sa mi prinajmenšom čudné, keď som sa ledva oškrel o vedľa idúci automobil a pomaly, že mi neodpadli dvere. Nezúfajte, nie je to zas také strašné a ak vám to nevadilo v GTA, prežijete to aj tu. Čo sa týka dopravných prostriedkov, ocitol som sa aj v lodiach, či už pomalších, alebo v nejakom tom športovom type. Je to príjemné spestrenie a namňa to pôsobilo veľmi sympaticky. Navyše, padák nebude jediný dopravný prostriedok, s ktorým si kvázi zalietate, čaká na vás napríklad aj vrtulník, ktorého ovládanie, našťastie, je viac menej arkádové. Vďaka bohu, pretože let v stíhačke ala pacific assault by som ešte raz už asi neprežil.

Umelá inteligencia vašich nepriateľov je viac menej diskutabilná. Musím sa priznať, prakticky som ich nevidel kryť sa pred streľbou, ale čo horšie, kryť ste sa prakticky nemuseli ani vy, lebo zdravie vám ubúda dosť pomaly, nepriatelia niesú zrovna najpresnejší a z času na čas z nich vypadne aj nejaká tá lekárnička, ktorá vaše snaženie ešte dosť uľahčuje. Ťažko, ale povedať, či je to vyslovene zlé, prestrelky sú totiž naozaj dosť hektické a zábavné, najmä keď máte v boji aj nejakých tých spolubojovníkov, ktorí síce tiež nejakou extra silnou inteligenciou neovplývaj, ale je príjemné, keď v hre vidíte niekoho, kto vám nechce rovno streliť guľku do chrbta. Taktiež na vás čakajú akýsi kvázi bosovia, teda skôr obyčajní ľudia, ktorí majú však odosť viac zdravia ako ostatní nepriatelia. Inteligenciou však taktiež neovplývajú, takže ich sila spočíva vpodstate len vo výške zdravia, ktorého majú podľa mňa ajtak menej ako vy. Čo však AI nemôžem vytknúť, sú šoféri, ktorí celkom ochotne zastavia, keď sa pred nimi ocitnete so samopalom v rukách. Najbezpečnejšie je ajtak zastreliť ich, lebo akonáhle sa objavíte pri ich dveriach, stalo sa mi, že mi ušli, ale ak to považujem za najväčšie plus umelej inteligencie asi to zrovna najlepšie nebude, čo myslíte? V boji vám bude pomáhať niekoľko zaujímavých kúskov, cez pištole a brokovnice až po samopali. Granáty budú slúžiť najmä na zničenie cieľov misie, ako je napríklad barikáda alebo rôzne ohradenia. Celkovo sa zbraniam netreba nijak zvlášť dlho venovať, pretože nič extra neprinášajú.

Po grafickej stránke, ako som už pri opisovaní prostredia spomínal, hra vyráža dych a všetko až na pohyby vášho akčného hrdinu, ktorý sa pohybuje trošku divne namňa pôsobilo celkom dobre a džunglu si jednoducho budete užívať. Veľmi dobre pôsobí aj to, že cesty niesu pusté a furt vidíte po ceste prechádzať nejaký ten automobil, či na vode preplávať nejakú tú loď. Ovládanie automobilov je síce z času na čas trošku krkolomné, ale bavilo ma to, nemôžem si pomôcť, aj keď z času na čas bola moja hlavná úloha auto vôbec udržať na ceste :D.

Nazáver čo dodať, zatiaľ to namňa pôsobí ako hra so zaujímavým potenciálom, ktorej treba dať šancu a ak napríklad ste už v štádiu, že nemáte pod rukami nič iné, myslím si, že vás Just Cause celkom kvalitne odmení. Uvidím, či zmením svoj názor až sa mi do rúk dostane plná hra.



napísal Rainbow 11.11.2006



Páči sa mi!

10
JUST CAUSE

PC
PS2

Vývoj: Eidos / Avalanche Studios
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2006
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk