Need for Speed: Carbon

PC
pridal luk 5.12.2006 o 22:12 pod používateľské recenzie

8.0


Rýchle a vytunené autá, pekné slečny, šikovní mechanici...- to všetko patrí k slastnému životu závodníka. Pred niekoľkými dňami konečne uzrel svetlo sveta dlho očakávaný Need for Speed: Carbon. Po celkom dobrom deviatom diele(Most Wanted) k nám prichádza diel výročný, desiaty. A ako obstál v recenzii? Tak sa mrknite ďalej a určite sa to dozviete!

Hneď po zapnutí Carbona som zistil, že táto hra je skĺbenie minulých troch dielov dokopy. Z Undergroundu 1 si hra berie výbornú hrateľnosť z dvojky hra preberá nočné prostredia a prepracovaný tuning, z Most Wanted si hra zobrala systém naháňačiek s policajtmi. Pridajte si ešte napr. Technológiu Autosculpt a duel v kaňone... a už tu máme Carbona. Carbon má presne také isté menu aké mali aj minulé diely a znova si tu môžete vybrať Kariéru, auto, ktoré sa vám ukáže po ďalšom zapnutí hry, Výzvy(veľmi podobné Challenge z Most Wanted) a Multiplayer.

Poďme si herné módy Carbona postupne rozobrať

Kariéra- tu navštívite Palmont City. Na začiatku sa vám a ďalším účastníkom jedného závodu stala nehoda. Vy ste odtiaľ zutekali ako bojko a všetci vás teraz nemajú rád. Našťastie sa nájde jedna slečna, ktorá prejaví záujem a zoženie garáž..., presne tak, ako Mia v Most Wanted. Úlohu tejto virtuálnej slečny akou bola v Most Wanted Mia si zahrala modelka Emanuelle Vaugier( v hre sa volá Nikki).Hmm, vyzerá celkom pekne! Postupne sa príbeh zamotáva a zisťujete rôzne veci od partnerov, ktorí sa k vám chcú po porazení bossa pridať, ale na koniec zistíte, že Darius mal v tom všetkom prsty. Dohranie kariéry vám zaberie, tak cca 10 hodín čo je menej ako bolo v Most Wanted, ale ešte tu na vás čakajú výzvy a špeciálne karty. Na to, aby dohranie hry bolo úspešne za vami musíte poraziť tentoraz len 4 bossov: Wolf, Angie, Kenji, Darius a získať, tak celé Palmont City pod svoju kontrolu. Rozhodne je tento príbeh veľmi jednoduchý, ale je veľmi podobný tomu, ktorý bol v minulom dieli.

Výzvy- sú to závody, ktoré sú rozdelené do troch kategórii: Bronz, Silver a Gold. Každá táto kategória obsahuje 15 závodov. Ak prejdete jeden bronzový závod odomkne sa vám strieborný a potom ak prejdete zlatý závod, odomkne sa vám nejaká pekná odmena, napr. nejaké auto, spojlery, vinyly...

Multiplayer- v multiplayeri si vyskúšate závody proti živým hráčom.
Tieto spomínané herné módy sa nachádzajú v hlavnom menu.

Tratí tu je niekoľko druhov, ale pomaly nám zo všetkého ubúda.

Drift- Po Most Wanted sa nám zase vrátil. Počas celého závodu budete musieť robiť šmyky, za ktoré získavate body. Kto má najviac bodov, vyhráva.

Okruhy- klasika, máte určitú trať, ktorá je v tvare kruhu a väčšinou tu okruhy obsahujú 2 kola a niekedy jedno. Hmm, čakal som, že tu bude aj viackolový okruh.

Sprint- tak toto je klasická trať, ktorá je rozdelená na percentá. To znamená, že ak prejdete určitú časť trate, tak sa vám za to pridávajú percentá na ukazateli, ktorý ukazuje koľko % trate ste prešli.

Radare- na trati je niekoľko checkpointov, ktoré musíte prejsť čo najväčšou rýchlosťou. Tieto rýchlosti sa vám na konci trate sčítajú a keď máte najviac, alebo váš partner má najviac, tak ste vyhrali daný závod. Čo pri tomto závode ostalo a stále to je dobré je to, že keď prídete prvý do cieľa, tak sa ostatným uberá z ich nahratej rýchlosti. Len pozor, aby ste v tej koži neboli vy!

Kontrolné body(Toolbooth)- je to ako keby taký roztrhaný TimeTrial. Trať je rozdelená na niekoľko úsekov a na každý máte určitý časový interval. Keď stihnete prejsť cez daný checkpoint včas, tak vám ostanú aj nejaké sekundy, ktoré sa vám započítajú do času, ktorý je určený na ďalšiu časť trate.

Duel v kaňone(Canyon Duel)- budete ho hrať iba s bossom. Keď začnete, tak musíte ísť stále dopredu a snažiť sa dobehnúť bossa, alebo ho aj predbehnúť. Ak ho predbehnete, tak ešte bude treba takto vydržať 10 sekúnd a víťazstvo je vaše. Ale ak sa vám ho nepodarí obehnúť, tak nevadí a preto sa musíte snažiť, aby ste pri bossovi boli čo najbližšie, lebo čím ste od neho ďalej, tak tým pomalšie sa vám pridávajú body. To je prvá časť duelu a v tej druhej zase vy ste vpredu a unikáte pred bossom. Teraz sa, ale musíte snažiť aby boss nebol čo najbližšie pri vás, lebo vtedy sa vám veľmi rýchlo uberajú body. Ak prídete do cieľa s hocakým počtom bodov, tak máte výhru v kapse.

Čo ma pri závodoch potešilo je, že v minulých dieloch ste museli byť v cieli prvý. Tu to tiež je, ale ak sa váš partner dostane na prvé miesto, a tak príde aj do cieľa, tak vy vkľude môžete byť aj druhý atď.. Tvorci urobili celkom dobrý systém odmien a preto za každý závod dostanete finančné odmeny a ešte k tomu sa vám odomkne aj nejaké auto, alebo nejaká časť tuningu. A trošku sa to zlepšilo aj v linearite závodov takže teraz využijete aj skratky, nie len priamu cestu.

Počas jazdenia po meste, ale aj hrania závodov vás naháňajú policajti, ktorí sú presne takí istí ako v Most Wanted, čiže majú 7 úrovní a pri každej úrovni sa pridávajú policajtom nejaké vylepšenia, napr. odolnejšie autá, džípy, vrtuľník...Policajtov aj tak postihla jedna zmena a to, že sa zjavujú menej než ako to robili v Most Wanted.

Mapka Palmont City prešla zmenou a to

- na mape sa nachádzajú úložné domy a obchod, kde si kúpite nové autá- každý v jednej štvrti.
- keď vás naháňajú policajti, tak vidíte veci, ktoré môžete na nich zhadzovať a keď im už unikáte , tak vidíte úložné domy a bunkre.
- po závode, keď sa dostanete za závodníka a ak chcete, tak ho môžete vyzvať a dáte si s ním závod na dané miesto, ktoré je označené takou zelenou vlajkou na stojane.

Hra sa hrá veľmi dobre. Zase využijeme pri ostrých zatáčkach spomaľovač času(bullet- time, celkom dobre vymodelované trate, vynikajúce autá...Po dlhej dobe hrania som už ale pociťoval stereotyp. Ale aj tak je hrateľnosť na vysokej úrovni. Škoda ale je že ak prejdete kariéru máte prejdené 65% z hry, viac nie.

Do hrania zasahuje jedna novinka a to možnosť si konečne vybrať partnera. Tí sú rozdelení do 3 kategórií a to
Bloker- blokuje ostatných hráčov za vami a vy si takmer vždy môžete vychutnať jazdu.
Stíhač- ukazuje vám cestu po ktorej pôjdete najrýchlejšie.
Skaut- ten vám ukazuje skratky a čiastočne plní funkciu blokera.

Počas hrania sa k vám pridávajú ďalší závodníci a vy si môžete vybrať ktorého si kúpite. Každý závodník má aj nejaké bonusy, napr. zníženie pozornosti polície. V garáži ich môžete mať totiž troch a počas závodu
je prístupný iba jeden, čiže pred závodom treba zvážiť koho si vyberiete.

Samozrejme na začiatku je treba si vybrať nejaké auto. Na začiatku ich nemáte veľa odomknutých, ale postupným prechádzaním závodov sa vám autá budú postupne odomykať. Autá sú tu rozdelené do troch kategórii a to: Muscle, Tuner, Exotic a každá z týchto kategórii obsahuje, tak minimálne 10 vozov. Len tak námatkovo spomeniem napr. Lamborghini Gallardo a Murciélago, Camaro SS, Aston Martin DB9...

Hudba v Carbone ma sklamala. Aj keď sa tam hodí a vyrába celkom dobrú atmosféru, tak musím povedať, že Carbon má najhorší soundtrack z dielov Need for Speed, ktoré som hral. Zvuky aút sú znova na vynikajúcej úrovni.

K autám patrí aj tuning, ktorý pozostáva zo štyroch častí
Výkon- tu si kupujete rôzne vylepšenia na motor, prevodovku, podvozok, nitro, pneumatiky, brzdy, turbo. Tak ako aj v Need for Speed Most Wanted, tak aj tu si kupujete k týmto vylepšeniam balíčky, ktoré si môžete teraz trošku prenastaviť. Poviem príklad: kúpim si nitro závodný balíček a môžem si nastaviť nejaké veci. Konkrétne si môžete u nitra nastaviť rýchlosť a výdrž nitra.Máte na výber krátky impulz s vysokou rýchlosťou a väčší impulz s menšou rýchlosťou.

Autosculpt-(novinka) keď toto spustíte, tak najskôr si treba postupne vybrať nejaký diel z kolies, predných a zadných nárazníkov, prahov, kapôt, striech, spojlerov a z koncoviek výfukov. Keď už si nejaký diel vyberiete, napr. spojler, tak si môžete nastaviť ako bude dlhý, široký, naklonený...

Autopríslušenstvo- tu si môžete vybrať nejaké diely na body kit, kapotu, strechu, spojler, kolesá.

Vzhľad- tu už je samozrejmé, že si môžete zmeniť farbu.. vozu podľa vašich predstáv. Môžete si prefarbiť komplet celé auto podľa vašich predstáv a k tomu pridať aj nejaké vinyly...

Svoje vylepšenia sa vám po zakúpení dajú do nákupného košíka a vy samozrejme podľa peňazí, ktoré máte, si dané veci kúpite. Celkovo mám z tuningu dobrý dojem, ale na to, že sa Carbon odohráva v noci mi tu jedna vec chýbala a to kúpiť si na auto neóny.

Grafické spracovanie má svoje chybičky, ktoré dáva najavo. Grafika je takmer taká istá ako v Most Wanted. Nezaznamenal som veľkých zmien. Z grafiky sa mi najviac páčili vynikajúco vymodelované autá. Naopak sa mi na grafike nepáčili, ako boli vymodelované postavy, ktoré k vám hovorili počas závodov.(hlavne bossovia to boli). Ja som Carbona rozbehal v rozlíšení 1024x768 na stredných detailoch. Po malom upgrade môjho PC- dokúpenie 512 MB RAM som hru rozbehal na najvyšších detailoch v rozlíšení 1024x768. Aj keď mal Most Wanted dosť nízke nároky, tak u Carbona išli o trošku hore a to
Minimum: CPU 1,7 GHz, 512 MB RAM, VGA 64 MB DX9 kompatibilná
Optimum: CPU 3 GHz, 1 GB RAM, VGA 128 MB DX9 kompatibilná
Táto hra je inak aj celkom dobre optimalizovaná, ale nejaké chybičky by sa tu našli. Myslím hlavne to, že hra niekedy bezdôvodne spadne a vy musíte hru spustiť znovu. Niekedy sa mi to počas hrania vôbec nestalo a inokedy aj 2, 3... razy po určitej dobe.

Aj keď má Need for Speed v tomto roku 10- ročné jubileum, čakal som oveľa lepšiu hru. Carbon síce má nejaké tie mínusy, ale ak sa cez ne prelúsknete, tak hra vám ponúkne maximum, ktoré môže ponúknuť. Rozhodne to je hra, ktorú netreba odsudzovať, ale treba si ju poriadne vyskúšať.


Plusy
+ hrateľnosť
+ hudba
+ grafika
+ tuning a autá
+ celkom dobrý soudtrack a vynikajúce zvuky áut
+ jednoduchý príbeh
+ väčšie využitie skratiek pri závode


Mínusy
- málo noviniek
- v tuningu chýbajú neóny
- krátka herná doba
- podobnosť v minulých dielov
- mierny stereotyp
- najhorší soundtrack z celej série

napísal luk 5.12.2006



Páči sa mi!

8.0
NEED FOR SPEED: CARBON

PC
PS2
PS3
PSP
Xbox
Xbox 360
Wii
Gamecube
DS

Vývoj: EA / EA
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 11. 2006
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19444)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk