Jets and Guns

PC
pridal mcross 27.1.2007 o 3:34 pod používateľské recenzie

8.6


Ak sa o hernú scénu zaujímate minimálne jedno desaťročie, určite vám neuniklo, že hry sa pomaly menia... prekvapivo . Možnosti počítačov rastú a hry sa tomu len prisôsobujú. Kým niekedy všetci otvárali ústa pri pohľade na prvého trojrozmerného Wolfensteina, dnes sa musí ohromujúca hra grafikou a fyzikou prakticky podobať životu. Veď prečo sa držať pri zemi, keď počítače technicky zvládajú už takmer všetko. Nie je to len fenomén dnešnej doby, hry sa vždy snažili vyžmýkať z technológie maximum. Prečo sa pozerať na stratégiu zvrchu, keď môžeme pohľad urobiť plne zoomovateľný a 3D. Čo na tom, že do Game Controls pribudnú ďalšie tri tlačítka, doba si to žiada. Kedy ste naposledy videli nejakú AAA 2D chodičku? Bol to Jazz 2? Dnešné spektrum hier je ochudobnené o niekoľko žánrov, ktoré k slovesu „hrať sa“ mali azda najbližšie. Leteckým simulátorom dnes nerozumie ani pilot stíhačky, logické rychlíky vyjdu dve za rok, plošinovky sú ešte snáď na handheldoch, ale klasických „IdeRaketkaVšetkoStrieľa“ hier vôbec niet. Práve tie spadli do onej technologickej priepasti, koho by predsa bavilo hrať plochú hru, keď existuje tretí rozmer? Ak vám niečo hovoria mená ako Tyrian, Raptor, či Xenon, tak možno práve vás.

Už len z princípu mám rád štúdia s vtipnými názvami (napr. Running with scissors, People can fly), lebo práve od takých očakávam uletenú hru. Rake in grass ním nepochybne je a ich dielko Jets n Guns si ma svojou bláznivou akciou okamžite získalo. Je to taký výkrik do tmy, poklona legendám a nepovšimnutá krása zároveň. Ale hlavne je to rýchla a ľahko prístupná zábava. Začiatok, keď vás všetci obdivujú a nazývajú Herom, dáva tušiť, že sa našťastie nejedná o nič vážne, pretože to by mohlo skĺznuť do trápnosti. Táto hra si je skrátka vedomá svojho postavenia a na nič viac ako na čistú zábavu sa nehraje a robí to ešte prirodzenejšie ako kultový Serious Sam. Pokojne si vyberte Easy, na ďalšie dve obtiažnosti ešte čas príde a hurá na to! Máte stotisíc „bakov“ vo vrecku, raketku v hangári a úlohu zachrániť svet pred sebou. Nič, čo by ste nezvládli za dva pohodové večery. Peniaze sú nanič, keď sa neminú, takže ešte pred prvým levelom si kúpte niečo na seba, nech tam nie ste za šaška a už aj letíte. Počas loadingov sa postupne odkrýva príbeh, ale ten je tu naozaj iba ako tieň, pozadie pre ten šialený ohňostroj výbuchov, ktorý sa tu odohráva. Šípky a medzera nesklamú nikdy a už je to len na vás. Rozbijete pár začiatočných prdítok, na obrazovku prichádzajú väčšie lode, nasledované malými rýchlymi vrtuľníčkami, všetko do vás strieľa a vy strieľate do všetkého. Neskôr prídu aj pozemní vojaci, ktorí sa nemôžu dočkať kvalitnej porcie bômb, obrovské vzducholode, statické kanóny, anti-air trucky, nákladné lode s tovarom, ktorý môžete vziať, slovom všetko, na čo si spomeniete a štýloví bossovia k tomu. Tí sú tu v dvoch skupinách. Minibossov (Kriminálnikov) stretnete kedykoľvek počas misie, sú to obyčajné jednotky s neobyčajnou silou. Za zlikvidovanie ich lode si ich po misii môžete najať s určitým rizikom do služby, alebo predať do rúk zákona za nejakú odmenu. Ozajstní bossovia prídu na konci levelu a ich stvárnenie ukazuje pestrú fantáziu tvorcov. Tešte sa na zväčšeniny obyčajných lodí, robotov, alienov lietajúce kanóny a iné zvláštne stroje bližšie neopísateľného tvaru. Budete bojovať aj so Space Invadermi a Fartchitektom, čé len umocňuje humorný nádych tejto hry. Do toho ešte prichádzajú rôzne instant money, shield recovery a rôzne data ikonky, ktoré by ste mali zobrať, ak chcete level úspešne dokončiť.

Na začiatku máte na výber zo päť gunov, ktoré si môžete upgradovať. Po každej misii niečo pribudne a časom sa dočkáte aj brutálnych zbraní, (jednu som nazval jednoducho zmizík ), alien kanóna, štvoritého rotačáku či bômb s výstižným názvom Discoteque. Na vašu skazonosnú raketu sa vojdú tri zbrane dopredu, jedna dozadu, bomby a navádzané strely. Na ich zvládnutie vám pritom stačia dve tlačidlá! Zbrane sa dajú aj predať za plnú sumu, takž v podstate platíte len za výmenu k lepšiemu. Ďalej si môžete dokúpiť rôzne utility, zosilený pancier, energetický štít, výkonnejší motor, lepšie chladenie, aerodynamiku krídel, samoopravovanie, prístroj na dekódovanie zámku od tajného nákladu a mnohé ďalšie špecialitky. Dekódovanie zámku nákladu je hrou samo o sebe. Jedná sa o typický číselný logic a na prevetranie zakrpatievajúceho mozgu je to ako stvorené. Za otvorenie získate zbraň, kredity alebo inú speňažiteľnú vec, no môžete predať rovno celý náklad za smiešnu sumu, ak si netrúfate na matiku. V pokročilejších fázach hry už z vašej raketky vychádza toľko projektilov, laserov a elektrošokov, že spoľahlivo zakryjú polovicu obrazovky. Keď k tomu prirátate podobné efekty od nepriateľov, nie je problém v grafickej džungli zablúdiť, a to vás môže stáť nielen load v hre, ale aj health damage v skutočnom živote, preto neodporúčam hrať dlhý čas v jednom kuse.

Grafika je presne taká akú očakávame od takejto hry, ak teda vieme, čo máme očakávať. Predsa len, od Tyriana nejaké roky už uplynuli a tento žáner už vlastne ani neexistuje. Hrá sa na predkreslených pozadiach, ku ktorým sa pridávajú efekty ako je hmla alebo červená žiara. Nepriateľské stroje sú často také roztomilé, až sa vám ich nechce ničiť, efekty sú určite na maximálnej úrovni, čo sa 2D týka. Toľko farieb ste asi v jednom okamihu na obrazovke ešte nevideli a možno ani neuvidíte. Tu a tam sa ukáže aj zaujímavý artwork. Zvuky sú super, výbuchy znejú ako z automatu a do toho hrá skupina Machinae Supremacy, na koncerte ktorej sa dokonca odohráva jeden level. Fyziku akosi neviem posúdiť, ale Havoc mi tu rozhodne nechýba, stačí, že zostrelení nepriatelia padajú k zemi .

Túto hru nikto nehraje spôsobom ako napríklad FarCry, Hitman, či Company of Heroes. (Ak chcem byť ironický, môžem podotknúť, že ju nikto nehraje vôbec.) Nie je to na prejdenie, odinštalovanie a pochválenie sa. Po dokončení si samozrejme môžete urobiť zárez na klávesnicu, lepšie ale urobíte, keď si ju zahráte ešte raz a takto môže na disku zakotviť na veľmi dlhý čas. Nejedná sa vôbec o žiadnu revolúciu, JnG staré klasiky vykráda možno až priveľmi, dokonca nevyvolala ani vzostup vývoja podobných hier, je to len splnený sen jedného malého českého tímu. A je to taktiež malý klenot v zbierke každého, kto počítačové hry hlavne hrá.

napísal mcross 27.1.2007



Páči sa mi!

8.6
JETS AND GUNS

PC

Vývoj: Rake in grass
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (1)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk