Knights of the Temple

PC
pridal ace 18.2.2007 o 17:02 pod používateľské recenzie

8.5


Mám pre vás drobný test: Máte radi stredovek? Vyžívate sa v rúbaní do nepriateľov a hektolitre pretekajúcej krvi vám neprekážajú? Zbožňujete neutíchajúcu akciu? – za každú kladnú odpoveď si prideľte bod. V prípade, že ste dosiahli 2 a viac bodov, tak pokračujte v čítaní.
Kebyže vám pred niekoľkými rokmi niekto povie názov Starbreeze Studios, tak asi vo väčšine neviete o čo ide. Teraz už ale samozrejme viete, že stoja za vysoko ceneným neočakávaným hitom Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay, ale v kolónke ich výtvorov nájdete ešte niečo zaujímavé. Nájdete tam hru, ktorá v dobe vydania nezožala toľké chvály, ale aj napriek tomu nemôžme uprieť jej výrazné kvality.

Hra spracúva veľmi príťažlivé prostredie tajuplných templárskych rádov, okolo ktorých sa rozprestrelo rúško tajomstva. Vtiahne vás do deja a nepustí vás z neho až kým nebudete na konci. Priblížim vám teda trošku dej. Mladý templár Paul je hlavný hrdina. Ako zistíte už na začiatku, tak život sa s ním moc nemaznal. Zomrel mu otec, tiež templár a aj napriek tejto rodinnej tragédii sa mladík rozhodol pokračovať v otcových stopách. Vstúpil teda do rádu a hneď ako jeden z najnepravdepodobnejších dostal úlohu zachrániť svet. Samozrejme to tak ale zo začiatku nevypadá , vyzerá to ako normálna nudná „prácička“. Tak sa teda vydávate zachrániť istú slečnu Adelu (nebojte sa, SuperStar bude mať kto moderovať) s nadprirodzenými schopnosťami pred jedným intrigánskym biskupom, ktorý by už akosi mal byť po smrti. Ten zmenil orientáciu a namiesto Vatikánu začal uznávať peklo a tak sa snaží priviesť Satana na svet. Prenasledujete ho po celom svete až do pekla s späť, ale o tom až neskôr. Adela je totiž jediným kľúčom k otvoreniu pekelnej brány a musíte zabrániť vykonaniu záverečného rituálu, ktorým by sa tak stalo. Cestou vás sprevádza jej duch, on (respektíve ona) vás aj obdarúva istými schopnosťami (ale aj o tom neskôr). Nečakajte žiadne hviezdne podávanie príbehu. Bohužiaľ tu to zabezpečuje iba pár animácii (nie až tak dobre spracovaných, aj keď nevyzerajú zle) v priebehu hry a so začiatkom príbehu vás oboznámi pár obrázkov s komentárom pri spúšťaní hry.

Ovládanie? Ach! Nie...
Hra už od začiatku pôsobí veľmi dobrým dojmom, klasická oddychovka. Hrateľnosť je na veľmi vysokej úrovni, obtiažnosť je zo začiatku nasadená tak akurát, ale za chvíľu si zvyknete a budete ju zvyšovať. Ak ste hrali Rune, tak vám bude celá hra pomerne známa. Nebudem vám nič nahovárať a na rovinu poviem, že hra je už zas a opäť strašne konzoloidná. K hraniu odporúčam gamepad (aj keď ani na klávesnici to nie je najhoršie). Ovládanie na klávesnici nie je zlé, pretože by šlo o nejakú zlú konverziu. Proste sú len klávesy zle namapované v defaultnom nastavení a pre vaše končatiny bude ďaleko príjemnejšia kombinácia gamepad + klávesnica (niektoré prvky , ktoré v hre menej využívate je lepšie nechať na nej, aj tak sa na gamepad všetky nezmestia) a myška na freelook.

V ceste za vašim cieľom vám budú stáť stovky, ba aj tisíce nepriateľov, ktorých môžete zbaviť prebytočnej krvi jednou zo štyroch zbraní

Meč
Klasická, každému dobrému templárovi známa zbraň. S ňou už začínate a bude vás sprevádzať až do konca. Samozrejme nie stále v rovnakej podobe. Začínate s najslabším a postupne počas hry nachádzate nové, silnejšie, pevnejšie, počítajúce také kúsky ako meč veľmajstra templárov ukutý v nebi, Satanov meč a aj meč samotného biskupa Bishopa. Ide o „najšikovnejšiu“ zbraň v hre, s ňou ste najobratnejší a keď sa naučíte prvé kombá, tak pre slabších nepriateľov nezničiteľný.

Sekera
Podobná ako meč, len menej obratná, ale samozrejme silnejšia. Tak isto počas hry zbierate stále lepšie a väčšie. Účinná najmä proti veľkým nepriateľom.

Palica
Od najslabšej, ktorá výzorovo pripomína golfovú až po obrovský kyjak s ostňami. Túto zbraň si proste zamilujete.

Luk
Z luku strieľate v pohľade tradičnom pre FPS a niet nad pocit, keď dáte poriadny „headshot“. Pozor, šíp nie je guľka a tak streľbe z luku musíte brať do úvahy aj istý uhol aby ste nepriateľa vôbec zasiahli. Keď ale do ruky dostanete najsilnejší, luk veľmajstra saracénov, tak si na to už ani nespomeniete. Smrteľný je už na veľkú vzdialenosť a nepriateľov si s ním doslova vychutnáte.

Rytieri = meče, Démoni = kúzla
Samozrejme, pri posielaní pekla tam, kam patrí by ste si s klasickými zbraňami asi moc neporadili, preto v hre môžete disponovať aj nejakým tým kúzlom. Na začiatku neovládate absolútne žiadne, až časom, ako postupujete hrou ich začínate nadobúdať. Ako prvé nájdete Božskú moc liečenia, Salutaris, ktorá vám pomôže hlavne v zvlášť tuhých bojoch. Ako už názov napovedá, tak vám umožní čiastočne sa liečiť zo zranení. Neskôr nadobudnete Armaorum, posvätnú moc Božskej aury, ktorá vám dodá dočasnú nezraniteľnosť. Osobne som túto silu skoro vôbec nepoužíval, neviem prečo, popri ostatných mi pripadala ako zbytočná. V neskorších fázach hry nájdete aj Saxificus, silu, ktorá zosiela do zeme tlakové vlny, schopné uškodiť aj viacerým nepriateľom naraz. Výhodná vo veľkých bojových stretoch, keď si potrebujete okolo seba narobiť trochu miesta. Poslednou božskou silou je Percutio. S ním získate možnosť vrhať na nepriateľov Božské ohnivé blesky, veľmi účinná proti silnejším nepriateľom, bohužiaľ môžete zoslať iba na jedného.
Priamoúmerne so stúpajúcou obtiažnosťou sa zlepšujú aj kúzla. Na určitých, skrytých miestach môžete nájsť vibrujúce truhlice, ktoré keď otvoríte, tak vás zasiahne lúč svetla a už ste upgradovaný .
Čarovať tiež nemôžete hocikedy. Na čarovanie vám slúži akýsi ukazovateľ many, tú si dobíjate ničením nepriateľov a každým použitím kúzla z nej ubudne. Každý druh kúzla vám uberie z many inak a aj so stúpajúcou silou kúziel rastie aj ich „energetická“ náročnosť.

Ako ste už asi postrehli tak hlavnou náplňou hry sú súboje. Tie sú vypiplané skoro do dokonalosti. Síce neobsahujú toľko komb ako napríklad Conan od slovenského Cauldronu (distribútor je ten istý a dosť ma prekvapilo, že stúpili dvakrát v krátkej časovej dobe do tej istej rieky, keď prvý titul nezožal väčší úspech, Conan vyšiel skôr a je pravda, že ani táto hra nelámala rekordy predajnosti), ale aj napriek tomu vás budú nesmierne baviť a vychutnáte si každé jedno zatnutie do nepriateľa. V Hre existujú aj dorážacie údery, kedy napríklad z nepriateľa spravíte niečo na spôsob jednohubky napichnutej na špáratku. Tých tiež nie je veľa, ale sú tu iba na spestrenie. Kombá sa budete učiť postupne a zaberajú široké spektrum úderov, rozrážanie, nabodnutie na meč, úder dozadu a aj rôzne s výskokmi.
Aby z hry nevznikla len tupá rubačka, tak sú v nej zakomponované aj logické prvky. Miestami narazíte na nejaké problémy, ktoré treba riešiť a nachádzajú sa tu aj hádanky. Na tie sa musím trochu posťažovať, keďže väčšina je až nehorázne ľahké a návod na ich riešenie vám väčšinou visí doslova pred nosom. Ale zas musím pochváliť autorov za ich spracovanie, nápadité a nenudia (hádam navždy zostane v mojom srdci hádanka so svietnikmi v Constantine ako najlepšia).

Nepriatelia a AI
No, túto intímnu tému by som najradšej preskočil, ale nemôžem. Umelá ne-inteligencia v tejto hre nie je nič moc. Nepriatelia sú schopní iba priameho útoku na vás a ešte sa v boji dokážu dobre kryť. To je všetko. Žiaden ani náznak kooperácie ako napríklad v Legacy of Kain: Defiance, kedy na vás útočili ozbrojenci a lukostrelci alebo čarodejníci boli v ústraní. Tu na vás budú nekrytí lukostrelci strieľať z luku až kým neprídete tesne pred nich a meč dokážu vytasiť akurát tak v posmrtnom kŕči. Nezdá sa mi, že by každý príslušník templárskho rádu bol imbecil. V boji proti vám sú nepriatelia k vám dosť benevolentní, napríklad keď sa uzdravujete, tak počkajú kým nedokúzlite a až potom zaútočia. Jediná ich svetlá stránka tkvie v tom, že sa vás snažia neustále niekde zatlačiť, aby ste mali obmedzený pohyb a nemohli utiecť.
Čo sa týka rôznorodosti nepriateľov tak tam nemám čo vytknúť. Dokonca svoju kvalitu aj dosť často kompenzujú kvantitou, takže si slabú AI nevšimnete. Stretnete sa s rôznymi triedami, na začiatok napríklad s mníchmi v kláštore, neskôr templármi, saracénmi, temnými rytiermi, duchmi a veľkým množstvom pekelníkov. V každej triede nepriateľov sa nachádza ešte pár podskupín, takže sa nemusíte báť, že v hre narazíte iba na samé klony (aj keď vyzerajú rovnako).

Grafické spracovanie v hre je priemerné, prípadne nadpriemerné, na tú dobu. Hra síce obsahuje pekné modely postáv, využíva shaderov a na parádičky ako odlesky, nasvetlenie... sa veľmi dobre pozerá, ale čo z toho, keď to všetko ako celok pôsobí zastaralo. Čo ale v hre stojí za to, je väčšina vecí naokolo. Na tomto mieste treba pochváliť aj level dizajnérov, nielen že sa počas hry nenudíte, ale prichystali pre grafikov úžasné lokácie. Od šedého a pochmúrneho kláštora, cez arabský poloostrov, Jeruzalem, skalné mesto Petra (známe z filmu Indiana Jones a posledná krížová výprava, tu sa konečne pozriete podrobnejšie dnu) a samotné peklo je neuveriteľná radosť sa na všetko pozerať. Zvlášť ma zaujalo spracovanie Jeruzalema a Petry, ktoré stojí naozaj za to. Čo sa týka spracovania pekla, tak to nedosahuje kvalít pekla v Doom 3, Painkiller a Constantine, ale radí sa hneď za ne.
Zvuky sú už klasicky štandard. Pekne sa počúvajú, hudba príjemne dokresľuje atmosféru hry (aj tak ju v toľkom boji ani nezaregistrujete) a zvukom železa ako o seba naráža by ste aj uverili. Nenašiel som na tejto stránke hry väčšej chybičky, ale ani ma zas nič neohúrilo.
Pracovníci Starbreeze zaoberajúci sa fyzikou mali asi v dobe výroby hry dovolenku. Inak si nedokážem vysvetliť prakticky úplnú absenciu fyziky. Áno, je tu pár krabíc, ktoré môžete rozbiť a nepriatelia padajú (prípadne lietajú) aspoň ako-tak reálne, ale to je tak asi všetko. Nič viac, dokonca ani len spadnúť napríklad z hradieb nemôžete, lebo vás vždy zadrží istá neviditeľná bariéra.

Zhodnotil by som to ako veľmi dobrú akčnú hru pre odreagovanie a povinnosť pre krvi lačných hráčov. Hra je zábavná, nenudí a je aj pomerne dlhá (30 kôl, záleží na obtiažnosti, ale na tej strednej by vám to mohlo zabrať niečo pod 20 hodín). Bohužiaľ má aj svoje muchy ako ovládanie, slabú AI a hlavne finálny súboj so samotným Bishopom. Teda aspoň podľa mňa absolútne postrádal napätie a už ste sa len modlili nech je to za vami. Po predchádzajúcom zážitku z hry veľké sklamanie.

+ súboje, kúzla, údery a všetko okolo toho
+ hádanky
+ spracovanie levelov (z dizajnérskej aj grafickej stránky)
+ rôznorodosť nepriateľov
+ príbeh

- finálny súboj
- fyzika
- umelá inteligencia
- ovládanie

napísal ace 18.2.2007



Páči sa mi!

8.5
KNIGHTS OF THE TEMPLE


Vývoj: TDK Mediactive / Starbreeze Studios
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2004
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19492)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk