FIFA Street 2

PSP
pridal ace 5.3.2007 o 17:25 pod používateľské recenzie

8.7


Nech zdvihne ruku ten z vás, kto ešte v živote nevidel alebo nehral futbal. Asi by nebol problém vás po takejto výzve spočítať, predpokladám, že by som ani šedú kôru mozgovú nezapojil a neprihlásil by sa nikto. Keďže je teda futbal taký populárny, tak sa s ním musíme rok čo rok stretávať aj na monitoroch PC, TV obrazovkách, pod ktorými padá prach na konzoly a aj na LCD displejoch handheldov. Koho má ale stále dookola baviť to isté, kebyže sa neudeje nejaký ten prestup, tak môžete dva roky po sebe dostať do rúk úplne totožnú hru, bolo tu pár exotov, ktorí sa snažili priniesť niečo iné, ale moc im to nevyšlo a stroskotali s hodnoteniami hlboko pod 50%. Prišlo Pro Evo so svojou realistickosťou, ale stále išlo iba o klasický futbal. Prišiel nelicencovaný Sensible Soccer s obrovskou ambíciou a hlavným tromfom obrovskou zábavou a tiež nepochodil. Málokto vie, že prišiel aj Pro Beach Soccer, plážová futbal, ktorý z vysoka dlabal na realitu a sústredil sa na rôzne finty, triky a zábavu. Keďže ho ale málokto pozná, tak ste si asi domysleli, že zapadol prachom a to ani nebol vôbec zlý. Svojou troškou poslednú dobu prispieva aj vetva EA Sports s podnázvom BIG. Tí sa starajú o „street“ verzie normálne vydávaných športových hier. Nejaký ten rôčik dozadu prišli s hrou Fifa Street, ktorá podľa mňa dosť čerpá z už spomínaného Pro Beach Soccer. Pouličný futbal, tak ako ho pozná dosť veľa ľudí, minimum pravidiel, orientácia na triky a iba čistá zábava, tak ho hráva väčšina z nás. Hra zožala na konzolách obrovský úspech, preto sa začalo hovoriť o jej pokračovaní, to malo na rozdiel od prvého dielu vyjsť aj na PC, bohužiaľ sa tak nestalo a môžeme sa s ním stretnúť jedine na konzolách, ja osobne na PSP a preto vám aj prinášam hodnotenie tejto verzie.

Zápas o hráča začína klasicky pár obrazoviek s logami a licenciami, nastupuje na hraciu plochu úvodné menu, tak vám ho pred úvodným výkopom trochu priblížim a aj všetko v ňom. Čo nás tu zaujíma sú možnosti hry, tie sú pomerne pestré a máte na výber z rýchlej hry, turnaja, minihier a hlavného módu Rule The Street. Rýchlu hru nejdem približovať, v turnaju si navolíte obtiažnosť, tímy, loptu a počet gólov, kedy sa má skončiť zápas (alebo čas) a idete hrať. Minihry sú tu iba ako spestrenie pre chvíľky nudy a sú iba dve. V prvej máte ihrisko rozdelené na 6 častí a z každej musíte vsietiť, vyzerá to ako maličkosť, ale ľahké to nie je, zvlášť, keď sa vám meria čas. V druhej máte 2 minúty na strelenie, čo najväčšieho počtu gólov. Ani v jednej minihre nejdú robiť triky, takže sa poriadne natrápite.
Hlavnou náplňou hry je ovládnutie ulice, a to nie len jednej a už vôbec nie hocakej. Musíte ovládnuť ulice v 11 svetových mestách: Londýn, Amsterdam, Barcelona, Mexico City, Rím, Lagos, Marseille, Rio de Janeiro, New York, Berlín a nakoniec musíte dobyť ulice Mníchova. Na začiatku vašej kariéry si vytvoríte hráča, za body mu prisúdite určité vlastnosti, ale aj tak nebude lepší hráč ako napríklad vaša stará mama. Aby na to všetko nebol sám, tak si vyberiete to tímu, ktorý ste si vytvorili ešte nejakých hráčov. Žiadne zvučné mená to nebudú, ale ide o skutočných hráčov. Keď som už spomenul to vytváranie tímu, tak ho trošku rozoberiem. Môžete si vytvoriť úplne ľubovoľný (v rámci vašich kreditových možností v danom momente samozrejme), vytvoríte si dresy, kopačky...vyberiete si logo a smelo sa môžete vrhnúť na dobíjanie ulíc. Hráči sú tu rozdelení do rôznych tímov, samozrejme nereálnych (jediné reálne zoskupenie hráčov sú reprezentácie, s nimi hráte v turnaji, samozrejme slovenská chýba). Postupne v každom meste nastúpite proti niekoľkým tímom, čím ďalej sa dostanete, tým stúpa tímom rating. V danom meste si môžete aj kúpiť nejakého nového hráča za kredity získané v zápasoch a za tie môžete vylepšovať aj seba. Keď sa rozhodnete nejakého hráča kúpiť, tak nestačí len zaňho zaplatiť (niektorí sú voľní, nemusíte platiť), ale musíte aj poraziť jeho tím v zápase. Keď si už budete istý kvalitami svojho tímu, tak môžete vstúpiť na turnaj v danom meste, samozrejme aj za to treba platiť, ale ak vyhráte, tak sa vám to vráti aj s úrokmi. Turnaj pozostáva z troch kôl vrátane finále, zápasy mi pripadali náročnejšie ako bežný zápas počas kariéry, ktorého úlohou je iba nahrabať nejaké tie peniažky. Po úspešnom zápase si dosť často odomknete napríklad nové dresy, účesy pre vytváranie hráčov, slnečné okuliare pre hráčov a obrovskú kopu iných vecí. Kredity si nahrabávate robením rôznych trikov, čo najväčším počtom strelených gólov, striedaním trikov a ešte počtom použití takzvaného „gamebreakeru“, ale ten rozoberiem o chvíľku.

Ako som spomenul, tak hlavnou zložkou hry sú rôzne triky, finty, kľučky a podobné somariny, pri ktorých by aj Ronaldinho so Zidanom zbledli závisťou. Hra ich obsahuje obrovské množstvo predvolených, sú rôzne obodované a líšia sa aj náročnosťou svojho prevedenia. Robíte ich stlačením „trojuholníka“, pričom hra si sama vyberie ktorý spravíte. Náročnejšie sú síce viac obodované, ale je pri nich väčšie riziko stratenia lopty. Ideálna je kombinácia trikov s vysokými prihrávkami, alebo s prihrávkami od steny, petičkami... možnosti sú veľké. Keby vám náhodou nestačilo ani toto všetko, tak stlačením tlačidla pre triky (trojuholník) a pohybom analógu riadite nohy hráča a tak sa môžete nakombinovať do aleluja. Časom zistíte, že samozrejme ani tieto možnosti nie sú neobmedzené, ale rozhodne ide o najlepšiu zložku hry.

Robením trikov, presnými prihrávkami a podobnými fintami si dopĺňate hladinu ukazovateľa už spomínaného gamebreakeru. Ten keď si naplníte nadobro, tak získate možnosť jednej superstrely. Šanca, že v tejto situácií dáte gól je obrovská, keď sa vám ale úplnou náhodou podarí trafiť brankára a od neho sa lopta odrazí von, tak strela je dosť silná na to, aby sa brankár ešte chvíľu zbieral zo zeme, čiže nie je problém zakončiť do prázdnej brány.

Čím dlhšie hráte mód kariéry a vyhrávate, tak vám stále rastie skill level, čím sa zvyšuje aj náročnosť zápasov. Postupom ďalej mestami sa samozrejme zlepšujú aj hráči samotní a na takého Henryho nenarazíte hneď na začiatku, ale až na konci, ale toto by samo o sebe nestačilo. Hra aj napriek tomu je veľmi jednoduchá, jej princípom sa naučíte za chvíľu a nebude vám robiť problém vyhrať finále mestského turnaja 8:0. Zdalo by sa, že hra za chvíľu omrzí, ale opak je pravdou, síce trošku začne nudiť, ale postupné dávkovanie prakticky všetkého to zachraňuje. V polovici sezóny (no, trošku menej) už budete vedieť vyhrávať na čisté konto absolútne v pohode, ale aj tak budete mať tím s priemerným ratingom niečo nad 60, preto budete chcieť ísť ďalej a ďalej. Motivácia je silná a budete chcieť aj získať ďalšie mestá, hráčov a vybavenie pre nich. Miestami však náročnosť dosť kolíše a niektoré zápasy budete musieť opakovať.

Electronic Arts nie sú žiadni skupáni a to opäť zaručuje silnú licenciu. Stretnete sa tu s 20 reprezentáciami so všetkými výraznými hráčmi (slovenská zas chýba). Čo dosť zarazí je pomerne divný rating hráčov. Je vidno, že autori ich chceli rovnomerne rozložiť od 10 až po 100 (97 – Ronaldinho) a to je aj pekné, že to chceli takto, ale je dosť divné, keď má najlepší hráč škótskej reprezentácie iba 57 bodov a John Terry iba 60. O takých hráčoch ako napríklad Owen Lee Hargreaves ani nehovorím, tí majú hodnotenie okolo 20, čo by skôr sedelo na mongolský divízny klub Horná-Dolná. Dosť často je to tak rozdelené, že v tíme je jedna, dve hviezdy a zvyšok je až tak 20 bodov za nimi a prudko klesá Tiež zarazí absencia dosť veľa významných hráčov, ako napríklad Francesc Fabregas, Juninho a iný. S licenciou hráčov to teda dosť pokašlali pre tento krát, čo im ale vyšlo bola licencia ostatného, dokonca to vyzerá, že aj betónové ihriská v jednotlivých krajinách majú zaistené. Nesmie samozrejme chýbať obrovská kopa vybavenia, samozrejme s troma pásikmi, háčikom alebo skákajúcou mačičkou. Nájdete tu samozrejme aj iné viac či menej známe značky a vrcholom tohto je 19 lôpt, medzi ktorými si určite niektorí z vás nájdu práve tú, ktorá sa vám niekde doma váľa. Je síce pravda, že „iba“ 13 z nich je licencovaných a známych, ale tie stoja za to. Nie sú to síce tie najznámejšie kusy ako Teamgeist, Roteiro alebo Fevernova, ale aj tak sú to veľmi známe. Tie ďalšie sú klasické, aké kúpite v hypermarkete za 100 korún.

Technické spracovanie je veľmi dobré, grafika odpovedá nadpriemeru na túto konzolu, animácie pohybov sú realistické, akurát sa im dá vytknúť jedna jediná vec. Tou je zasekávanie hráčov. Napríklad, ak na vás súper spraví nejakú fintu a obíde si vás, tak ešte chvíľku stojíte na mieste bez pohybu a nemôžete mu napríklad vypichnúť loptu a podobne. Ešte v momente, keď sa na vás chystá s nejakou fintou, tak sa vám na obrazovke objaví tlačidlo, ktoré musíte stlačiť, aby ste mu v tom zabránili. Takéto stláčacie „minihry“ sa vám naskytnú pomerne často a musíte mať naozaj dobrý postreh.
Zvuky môžem jedine chváliť. Ako je u EA veľmi dobrým zvykom, tak nám zas ponúkajú kompiláciu príjemných, skôr rockových a hip-hopových melódií, ktoré sa len tak ľahko neopočúvajú . Skvele sa k tejto hre hodia a pri ich výbere mali šťastnú ruku. Zvyšok zvukov na tom tiež nie je vôbec zle, vierohodne počuť každé narazenie lopty o mantinel alebo stenu. Taktiež aj pokriky hráčov a iné citoslovcia nimi vydávané znejú veľmi dobre.
Horšie je na tom už umelá inteligencia, niekedy vyslovene nestojí ani len za prd. Vlastné góly, neprehľadné situácie a výpadok brankára sú v hre dosť časté (niekedy aj vďakabohu, taký šťastný gól dokáže spraviť radosť, keď prehrávate 0:3). Najčastejšia chyba je asi ten výpadok brankára, dosť často, ak sa lopta odrazí od vlastného hráča, tak nemá tendenciu ju chytať. Komicky pôsobí, keď sa niekomu podarí zašmatlať. Táto aj keď dosť reálna situácie je však dosť ojedinelá.

Pre mňa ide o najlepší futbal aký som hral a to som ich hral dosť. Má síce svoje muchy, ale určite by som ho odporučil každému nadšencovi futbalu a vďaka netradičnému spracovaniu aj tým ostatným.

+ „street“ spracovanie
+ finty, finty, finty
+ rozsiahly mód Rule the street
+ minihry
+ licencia
+ zvuky
+ hrateľnosť

- občasné chyby UI
- miestami nevyvážená obtiažnosť
- divné hodnotenie hráčov

napísal ace 5.3.2007



Páči sa mi!

8.7
FIFA STREET 2

PC
PS2
PSP
Xbox
Gamecube

Vývoj: EA Sports / EA
Štýl: Šport
Dátum vydania: 3. 2006
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18490)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk