STALKER: Shadow of Chernobyl

PC
pridal Eduardo 26.3.2007 o 20:34 pod používateľské recenzie

9.5


Všetko sa to začalo vcelku vydarenou knihou Piknik u cesty a krátko na to filmom STALKER. Keďže som knihu nečítal tak len stručne načrtnem dej filmu - Dej sa odohráva na mieste zvanom ZONA - záhadného, tichého, pulzujúceho územia nejasného pôvodu. Celý film sa odohráva v jednom uzavretom mieste v jednom dni ako putovanie za tajomstvom v zóne, umožňujúcom cestu k sebapoznaniu. Film sa hlavne vyznačuje skvelou atmosférou, zvláštnosťou a aj keď dosť veľa ľudí nevie presne o čo išlo, vyznačujú ho za umelecké dielo. Po takmer 30-tych rokoch sme sa dočkali aj hry ktorou úlohou bolo hlavne previezť neopísateľnú atmosféru filmu do našich PC. Či je hra po asi troch rokoch odkladania a orezávania taká dobra ako o nej kedysi hovorili autori sa dozviete práve tu.

Príbeh sa začína záberom na nákladiak v ktorom sa vezie zopár stalkerov. Následne ho trafí blesk a jediný kto prežije ste vy. Nájde vás jeden chlapík ktorý vás vezme k obchodníkovi Siderovichovi. Po prebratí sa neviete kto ste, viete len že vás volajú Marked one (poznačený) a vo vašom PDA je napísané "zabi Streloka". "Ale kto je ten Strelok? Prečo ho musím zabiť? A je to PDA vlastne moje?" Sú to len jedny z mala otázok na ktoré počas hry budete hľadať odpoveď.

Prvý dojem z hry nebol práve ten najlepši. Nieže by ma odpudila grafická stránka alebo slabá atmosféra ale proste som mal pocit že to bude len niečo ako TES: Oblivion v súčastnosti. Proste len nekonečné nudné pobiehanie po mapke (ktorej rozloha je mimochodom okolo 30 kilometrov štvorcových)... Tento pocit ma ale prešiel hneď ako som sa dostal na ďalšie územie. Veľa krát som sa dostal do konfliktu s ostatnými frakciami. Tu sa musíte niekedy rozhodnúť po kom začať strieľať pretože NPC na vás nezaútočia keďže ste nový v zóne a nieste členom jednej z bojujúcich frakcii. Niečo podobné zažijete aj pri zverine - často sa budete stretávať s pobehujúcimi prasatami, psami a ešte neviem akými zmutovanými zvieratami. Ak ich necháte na pokoji tak na vás nezaútočia ale sem tam sa proste dostaví hlad a treba uloviť dáku korisť :) Dobre je že nikdy nenájdete pobehovať po okolí len jedného psa pretože zvieratá tak ako ľudia tu držia spolu. Ak naseriete jedného psa pustia sa do vás aj ostatný :) A keď už sme pri hlade tak spomeniem že ani vy nieste robot a tak si občas potrebujete pochutnať na nejakej klobáske s chlebom.

Behom pobytu v zóne stretnete veľké množstvo NPC postav. Niektoré, ak chcete, vám môžu zadávať menšie úlohy ako napríklad vyzabíjať mutantov na určitom mieste. Samozrejme nič nieje zadarmo a tak vám za splnenú úlohu buď zaplatia alebo vám dajú napr. náboje... neberte tieto vedľajšie úlohy na ľahkú Váhu pretože od vašej pomoci iným záleží koniec hry ktorých je asi 7. Úlohy sú veľmi dobre spracovane, stručné a výstižné takže si nebudete musieť precitať celí sloh aby ste sa nakoniec dozvedeli že treba zabiť človeka na vedľajšej farme :) Takisto dobre je spracovaná aj mapka ktorú môžete zoomovať a na ktorej sa vám zobrazujú ciele úloh. Keď ich mate na mapke niekoľko tak stačí len myškou ukázať na jeden z krúžkov a hneď sa vám vypíše stručný text aby ste vedeli o ktorú úlohu sa jedna. Či úlohu splníte alebo nesplníte je na vás, proste ak plníte nejakú vedľajšiu úlohu až príliš dlho tak sa vám vypíše "misia nesplnená" a mate po kšefte. Okrem zadávania úloh s nimi môžete aj obchodovať. Napr. medzi obyčajnými volne žijúcimi NPC nenakúpite nijaké špeciálne vybavenie ale taký obchodník vám môže predať aj nejaké tie zbrane alebo obleky. Veľmi sa mi páčilo aj ako NPC spolunažívajú. Často ich stretnete okolo ohňa ako si rozprávajú príbehy, alebo ako jeden z nich zoberie gitaru, všetci stíchnu a počúvajú muziku.

Takto sa dostávame k Umelej inteligencií ktorá je na dosť dobrej úrovni. Nepriatelia sa snažia kryť, využívať okolie, dohadovať sa medzi sebou o postupe atď. Na nešťastie je v hre aj priestrelnost stien čo vedia nepriatelia dosť dobre využívať. Raz sa mi stalo že som odrážal útoku banditov a tak som sa ukryl do vozňa. S myšlienkou že ich v pohode vystrieľam vykukávaním z boku vozňa ma prešla hneď ako ma zabili cez stenu. Stačí len keď jeden z nepriateľov nakukne do vozňa, vybehne zas von a on aj kolegovia začnú strieľať na miesto kde ste stali. Ale našťastie toto nieje Counter Strike a tak betónovú stenu neprestrelia :) Tak ako to bolo vo Far Cry tak aj tu si môžu napríklad vojaci privolať posily. Proti nim to už fakt nieje ľahké. Každá frakcia ma svoju taktiku útoku a tak sa vám nestane že by banditi útočili ako špeciálne trénovaný vojaci :)

V hre sa stretnete aj s veľkým množstvom zbrani od ľahkých zbrani ako Desert Eagle cez samopaly typu AK 74/2 až po ťažké zbrane ako napríklad raketomet. Zbrane možno v hre modifikovať a tak môžete napríklad na kalacha pripevniť optiku a ide sa :) Každá zbraň ma svoje hodnoty ktoré sa rozdeľuje na 4 typy - presnosť, účinnosť, ovládateľnosť a rýchlosť streľby. Sranda je, že zbraň sa vám môže aj zaseknúť a nestáva sa to pravé najzriedkavejšie. Predstavte si situáciu že na otvorenom priestranstve stretnete trojicu vojakov ktorý na vás začnú strieľať. Vy samozrejme začnete strieľať tiež a odrazu len klik, klik - "doprdele čo to je? zas sa to zaseklo?" a rýchlo prehodiť novy zásobník a pokračuje sa ďalej:) Musím spomenúť aj inventár ktorý je neobmedzený čo sa týka počtu vecí ktoré môžete zobrať. Tu hrá úlohu skôr hmotnosť predmetov. Maximálne môžete zobrať 50 KG ale môžete túto hranicu aj prekročiť no to bude mať za následok že sa rýchlejšie unavíte alebo ak prekročíte hranicu 60 KG tak sa ani len nepohnete.

Design levelov je jedným slovom dokonalý. Nikdy sa vám nestane že by ste na jeden typ domu narazili viac krát. Hra sa totiž odohráva v okolí Chernobylu ktorý autori hry vyfotili a následne prerobili do hry. Samozrejme že nejaké detaily si spravili podľa seba aby hra pôsobila horovejsie. Takisto perfektne sú spracovane aj interiéry ktoré sú väčšinou hororovejšie. Musím sa priznať že v niektorých úsekoch hry som sa (prepáčte za výraz) takmer posral :) Ale fakt že vykríknuť zo strachu sa mi nepodarilo anilen pri doomovi 3. No proste atmosféra sa tu dá krájať. najlepšie je spracovaná asi Chernobylská elektráreň. Síce si ju užijete až ku koncu hry ale ten pôžitok z nej stoji za to a to hlavne úsek v zničenom reaktore...

Grafická stránka hry ja na veľmi dobrej úrovni. Vidieť že autori poriadne zapracovali a aby hra nevyzerala ako z roku 2002 (kedy mala povodne vyjst) tak popridávali súčastné efekty ako vlvnivost vzduchu okolo ohňa, pekné odrazy, pixel shadery a dokonca aj HDR len ja som si ich spolu s tieňmi ktoré sú na perfektnej úrovni na mojej "mašine" nemohol vychutnať. Skúsil som ich len raz keď som plnil misie v interiéry ale akonáhle som vyšiel von tak mi FPS kleslo na 1 FPS (ak nie aj menej :)). Ale asi najkrajšie je spravená obloha. V hre sa totiž mení deň s nocou, dočkáte sa lejakov, bleskov a ďalších zmien počasia. Nemení sa len počasie ale aj tvar oblakov takže počas dňa si užijete pekné biele oblaky, pri stmievaní obloha sčervenie, pred búrkou stmavne atď. Inak je hra dobre optimalizovaná. Mne to na mojom A64 2800+, 1 GB RAM, GF 6600GT išlo v pohode na plnej grafike ja s AA naplno len tie tiene som musel mať vypnuté.... Za grafickou stránkou tak trocha zaostáva tá zvuková. Nieže by boli zvuky zlé len by som bol radšej keby sa viacej rozpráva ako číta. Pre vysvetlenie - Pri rozhovoroch vám nabehne na obrazovku text ale vo väčšine prípadoch postava nerozpráva a tak musíte citát ale pri dôležitejších rozhovoroch aj rozprávajú. Absencia hudby je v stalkerovi skôr plusom. Radšej počúvať zvuky šušťania stromov, kvičanie zmutovanej zveriny, hrmenia atď...

Čím sme bližšie k záveru tým viac sa približujeme chybám hry. Nieje ich nejak extra veľa ale určíte si ich všimnete. napríklad keď zabijete vojaka a potrebujete od neho zobrať náboje tak sa stáva že mŕtvola zmizne. Nestáva sa to často ale budíš :) K takej viditeľnejšej chybe patrí aj keď sa vám zle načíta mieritko alebo sa nenačíta vôbec. Takúto chybu si už fakt všimnete :) Stalo sa mi to len raz pri začiatku hry ale naštve to človeka... Občas sa mi stavalo aj že sa mi po načítaní nejakej mapky zmenil kontrast a tak som musel reštartnúť hru a všetko bolo v pohode. Ako tak rozmýšľam tak to sú asi všetky chyby s ktorými som sa stretol. Ale však zamálo tu určíte bude patch a tieto detaily zmiznú.

Áno stalker nieje dokonalá hra ale tých pár chýb sa mu proste dá odpustiť. Je to rozhodne tá najatmosferickejšia a asi aj najhororovejšia hra akú som doteraz hral a rozhodne som nečakal že sa niekedy dočkám hry ktorá by prekonala moju donedávna najobľúbenejšiu hru – Half-Life 2. Stalker proste prišiel, všetko prevalcoval a stal sa u mňa tým najlepším čo som doteraz hral, takže ak sa pýtate či sa na ňu oplatilo čakať tak vám poviem len jedno: Na takúto hru by som vydržal čakať ešte ďalšie 2 roky :) Rozhodne si ju nenechajte ujsť. Nebiť tých chýb tak by som mu bez ťažkého pocitu na srdci dal 100%

napísal Eduardo 26.3.2007



Páči sa mi!

9.5
STALKER: SHADOW OF CHERNOBYL

PC

Vývoj: THQ / GSC Game World
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 23.3. 2007
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk