Call of Duty: Roads to Victory

PSP je pre vývojárov ešte stále pomerne málo prebádaná platforma. Tak teda stále na ňu vychádzajú mini verzie svojich veľkých bratov a tu je ďalšia z nich.

PSP
pridal ace 5.4.2007 o 13:47 pod používateľské recenzie

8.2


Tematika druhej svetovej vojny je, zdá sa, nevyčerpateľná. Hry s touto tematikou, prípadne len z nej vychádzajúce nás sprevádzajú už veľmi dlho vo všetkých možných žánroch. Už tu dokonca bolo všetko od reality, cez tajné experimenty až po alternatívnu históriu. Najobľúbenejšia je však v žánri FPS. Tu zožala obrovskú slávu séria Medal of Honor, avšak kráľom až do dnešnej doby zostáva nečakane dobrý počin Call of Duty. Dodnes si každý z nás pamätá jedny z najatmosférickejších levelov v histórii, za všetky spomeniem len bitku o Stalingrad, ktorá svojou atmosférou a spracovaním predčila aj vylodenie na Omaha Beach v MoH: Allied Assault. Pôvodnú hru nedokázala poraziť žiadna konkurencia a bohužiaľ ani jej pokračovania. Séria MoH sa prednedávnom presunula aj na mobilné platformy a jej konkurent ju smelo nasleduje a vrhá sa do boja jeden na jedného. Kto v tomto súboji vyhrá a ako hlavnú cenu si odnesie mnohomiliónové predajné čísla? No, skúste sa so mnou na to pozrieť. Plná poľná po boku, prilba na hlave a Garand M1 sú podmienkou.

Neviem ako začať tento článok, aby ste z toho nemali déja vu. Je ťažké písať na dve podobné hry po sebe. Jednoducho hra čerpá zo spomenutého zdroja a nijakým spôsobom z neho nevybočuje, čakajte drobnú lekciu dejepisu. Tak isto hra neobsahuje celistvý príbeh ako napríklad Brothers in Arms. Ide len o pozliepanie príbehov z operácii niekoľkých vojakov. Trošku netradične sa v tejto hre pozriete na konflikt aj zo strany trošku netradičnej mocnosti, Kanada v tomto konflikte nebola nijak extra prepieraná, ale to neznamená, že by na víťazstve nad nacizmom nemali svoj podiel. Takže ale od začiatku.
Púšťate si hru, samozrejme nejaké to logo...Activision, bla bla bla....a menu. Vyberáte si kampaň a tu sa vám poskytuje pohľad na 3 jej časti. Prvá, najrozsiahlejšia, vás zavedie do kože amerických vojakov bojujúcich ďaleko od domova, v Európe. V druhej sa zhostíte niektorého z mnohých kanadských vojakov a poslednou „frakciou“ je Veľká Británia.
Začínate teda v americkej koži a vaše prvé kroky vedú k zoznamovaniu sa s hrou. Naučíte sa ju ovládať (ovládanie je skoro na vlas rovnaké ako v Medal of Honor: Heroes), zoznamujete sa s prostredím a s celkovým pojatím hry. Po prvých krokoch, zhyboch a iných úkonoch, ktoré od vás armáda vyžaduje (pozor, ani len maličký skok medzi ne nepatrí) sa už rovno púšťate na vašu prvú úlohu. Nečakajte opäť žiadne alternatívne cesty k cieľu, alebo inteligentne uvažujúcu UI. Lineárnosť je mottom dňa a skripty sú viditeľné ako svetluška v bani. Zisťujete, že hra je, bohužiaľ, dosť zjednodušená v porovnaní so svojím konkurentom. Mušku nemusíte mať vôbec dobrú, hra mieri viac-menej za vás. Zomrieť sa zo začiatku dá pomerne ťažko a keby ste aj náhodou nevedeli, ktorou jedinou možnou cestou sa vybrať, tak sa vždy nájde kolega, čo vás tam s radosťou navedie. Chvalabohu to všetko zachraňuje dizajn misií a celkovo ich náplň. Tu sa nejedná len o zabratie vlajky na určitý čas a hrrr na ďalšiu, úlohy sú pekne štruktúrované, po mapách sa pekne nachodíte a známeho miesta sa takmer nedočkáte. Čiže vám nehrozí nuda a stereotyp. Ciele misií sú rôznorodé, nemáte len jeden, ale po jeho splnení nasleduje ďalší. Obtiažnosť je pekne vystupňovaná, zo začiatku budete plniť jednoduchšie úlohy, neskôr vám postupne pribúdajú ťažšie, škoda len prílišnej linearity. No napriek tomu to ani tak nevadí, akcia má rýchly spád, moc tu nenataktizujete a nad inou cestou ani rozmýšľať nebudete. Celkovo sú misie veľmi vydarené a potešia vás aj špeciálne. Napríklad, keď máte väčšinu misie sniperku a ostreľujete vzdialených Nemcov. Napadá ma ešte jedna: pamätáte ešte na datadisk United Offensive? Tam bola jedna, ktorá sa odohrávala v lietadle, v ňom ste postupne strieľali hádam zo všetkých možných pozícií a nakoniec vás aj tak zostrelili. Tu sa nachádza je presná kópia, teda až na to zostrelenie.

Po rozľahlej časti sa Američanov nasleduje Kanada. Za ňu sú tu však iba 4 misie, čiže si ju ani do sýtosti neužijete. Kanaďania sa odlišujú uniformami a výzbrojou. Moc veľký rozdiel nenájdete, len na rozdiel od Thompsona tu je vašou spoločníčkou britská Sten MK 2. Po kanadskej časti kampane sa vžívate do britskej kože. Zas dostávate do ruky MK 2 a vydávate sa naprieč iba troma misiami. Deficit vám však dokonale vynahradí vyvrcholenie celej hry, dobytie hlavného stanu Nemcov v meste Wesel. Pre mňa malo toto kolo špeciálny, veľmi dramatický nádych. Ono totiž, keď je skript debil, tak s ním nepohne ani granát. Takto mi totiž môj kolega zablokoval cestu k uličke k spomínanej budove, čiže som na neustále prichádzajúcich nacistov minul skoro celú muníciu. Keď mu konečne zachcelo pohnúť, tak som sa dopracoval do budovy obsadenej Nemcami AŽ s troma nábojmi do Kar 98K. Vašou úlohou je položiť nálože k pilierom budovy a potom ju vyhodiť do vzduchu. V prízemí sa nacisti stále klonovali, čiže tie 3 náboje nemali dlhú životnosť. Tak som hral stealth systémom, vbehol som do budovy a zašiel do prvej bočnej chodby (v hre ich je veľa, nemajú žiaden zmysel, slepé uličky), tam som počkal kým nepribehne Hans a dostal pažbou do čela. V nádeji, že z nich vypadne nejaká zbraň som to takto robil dlhšie, no nedarilo sa. Až po položení náloží na 3 zo 4 nosných stĺpov z Hansa vypadol granát. Ten som následne použil na 3 ďalších Hasnov a z jedného z nich vypadla moja láska, MP40. Budova sa zmenila na jatka, ja som prebehol späť na pôvodné miesto, vyhol sa dvom tankom a budovu poslal k zemi. Toto odporúčam, budete mať neopakovateľný zážitok. Tu som stratil ešte viac životov, ako pri ničení tankov.
Po splnení každej misie ste na základe eliminovaných nacistov, vašej mušky, času a ďalších ukazovateľov ohodnotení medailou. Samozrejme najlepšie je nazbierať počas doby hrania 14 zlatých. Ako ste si už asi domysleli, tak hra trpí závažnou chorobou svojich predchodcov – je strašne krátka, ale zas dlhšia ako jej konkurent (i keď iba o štipku).
Dobu hrania trošku oživí lákavá multiplayer obdobný tomu v Medal of Honor. Alebo stačí spustiť kampaň, dať vyššiu náročnosť a ísť od znova, táto hra za to stojí.

Po každej misii si odomknete aj určité bonusy, ktoré si môžete v menu prezerať. Zaraďujú sa tam spomínané dokumenty, ktoré hovoria o pôsobení armády jednej z týchto troch krajín vo vojne. Potom ešte dokumentácia o zbraniach, granátoch, vozidlách, lietadlách použitých v tejto hre. O každej sa dozviete veľa podrobností a neváhajte sa potom zaborcovať pred profesorom dejepisu. Okrem tohto ešte aj trailer na Call of Duty 3 na X-Box360.

Hneď na začiatku vás poteší technické spracovanie. Teda hlavne grafické, grafika je viac do šeda, všetko je pochmúrnejšie a tmavšie, lepšie však ako v Medal of Honor, teda aspoň mne to tak pripadalo. Postavy a podobné veci by boli skôr na rovnakej úrovni, mimiku tváre moc nepostrehnete, ale spracovanie okolia a vojnového prostredia vôkol vás je ešte lepšie. Tak isto aj animácie pohybov, ale to tiež až tak moc nezaregistrujete. Prostredie je jednoducho nádhera, mne osobne sa najviac páčili efekty dymu a výbuchov, tie stoja za zmienku. Nemci teraz dokonca dostali do vienka aj trošku červeného farbiva, čiže to tiež obohatí vizuálny zážitok z hrania. Ten je špičkový.
Zvukové spracovanie zas už nedosahuje kvalít konkurenta. Dabing postáv nie je zlý, ale ani najlepší. Zvuky zbraní a výbuchov sú viac „umelé“, ale zachraňuje to opäť špičková hudba, iná hádam v hre s touto tematikou ani nemôže byť. Čo už, EA je proste EA.
Fyzika, alebo neviem ako to nazvať...proste tu sa niečo také asi nenachádza. Miestami si nájdete mŕtve telo levitovať vo vzduchu, zásahové zóny sú spracované slabšie a vypadá to tak, že v kasárňach sa asi učili aj padať všetci rovnako. Headshot vám už tiež nespraví takú radosť ako u konkurencie. Na deštrukciu sú predurčené iba určité objekty a tie aj spadnú a vždy rovnako.
Umelej inteligencii by som IQ testy robiť nedal, mohla by sa cítiť menejcenná. Ide o čistokrvné skripty, ani maličký náznak ničoho samostaného. Prídete náhodou z trošku iného smeru a už vás nezaregistrujú, stavajú sa vám do cesty a zdvíhajú garážové dvere, ktoré sú až o pár metrov ďalej. Sklamanie.

Hra má množstvo malých múch a chybičiek, ktoré sa u konkurencie neobjavili. Skripty sú ešte skriptovejšie ako pri Medale. Navyše blbé. Je toho viac. Ale hra obsahuje plnohodnotnú kampaň plnú napínavých vynikajúco dizajnovaných misií. Prejdete ju síce za deň, ale pôjdete ju znova. V niektorých oblastiach ma dokonca hra aj navrch. Pre osamelého lovca jednoznačná voľba, pre iných alternatíva.

+ kampaň
+ dizajn misií
+ bonusy
+ grafika
+ zábavné, žiadna nuda

- „fyzika“
- skripty
- zjednodušené
- chybičky

napísal ace 5.4.2007



Páči sa mi!

8.2
CALL OF DUTY: ROADS TO VICTORY

PSP

Vývoj: Activision / Amaze
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  2007
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19764)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk