Pirates of the Caribbean: At Worlds End

Tas kord ty morská krysa a bojuj ako chlap!

PC
pridal ace 16.7.2007 o 16:52 pod používateľské recenzie

6.0


Je podivuhodné ako sa mohla séria Pirates of The Caribnean stať jednou z najnavštevovanejších v kinách. Okolo prvého dielu vôbec nebol taký boom a určite sa o ňom nevravelo tak, ako o jeho pokračovaniach. Viac-menej sa vravelo iba o hlavnom hrdinovi, ktorého stvárnil Johnny Depp a možno práve on v spojení s ďalšími hviezdami Hollywoodu môže za až nečakane veľký úspech. Keď sa to tak vezme, tak prvý diel bolo pomerne vydarené filmové dielko s vynikajúcou atmosférou a publikum bolo priam nadšené. Kritici až tak nie, ale čaro filmu sa nedalo uprieť. Aj napriek tomu, že prvý diel nekončil otvoreným koncom, tak sa autori rozhodli vytĺcť z oslíka ešte nejaké drobné a zviesť sa na úspechu prvého dielu a momentálnej pirátskej vlne. Takto vzniklo ešte úspešnejšie pokračovanie, ktoré však ale kvalitou nedosahovalo na prvý diel. Kvôli vysokým výrobným nákladom zarovno s druhým natočili na Novom Zélande aj tretiu a poslednú časť. Tá sa v týchto dňoch dostala do našich kín a hra na nej založená sa už prebíja aj na monitory a displeje.

Ako teda dopadol podporný produkt k filmu? Ešte pred zodpovedaním vyššie položenej otázky je tu hlavne fakt, či ste hrali predchádzajúci Pirates...titul. Tento fakt totiž na hre dosť zaváži a on rozhodne o jej hodnotení.
Séria by sa dala stručne zhrnúť ako sledovanie strastiplných životných ciest charizmatického piráta (kapitána!!!) Jacka Sparrowa (v podaní Johnnyho Deppa), ktorý ovplyvnil život hádam každého človeka, s ktorým sa stretol. Prvý diel bol lovestory o láske medzi aristokratkou Elizabeth Swannovou (Keira Knightley) a chudobným kováčom Williamom Turnerom (Orlando Bloom, magnet, ktorý prilákal kopu ženských k obrazovkám). Do ich životov sa okrem Elizabethinho snúbenca zaplietol aj spomínaný pirát a už to šlo dolu vodou. Kliatba, zombie, anglické loďstvo a veľa iného ste sa mohli nabažiť v tejto dobrodružnej komédii. Druhá časť sa netrápila s nadväznosťou a rovno naservírovala nový príbeh. Sparrow sa rovno dostal do prúseru so samotným kapitánom obávaného Bludného Holanďana – Davy Jonesom a tento konflikt sa tiahne aj celým tretím dielom, kde sa priatelia rozhodli zachrániť Jacka zo samotného konca sveta.
To by bol veľmi zostručnený obsah filmovej série a teraz niečo o príbehu hry. Tá vo svete vychádzala ešte pred premiérou filmu a autori sa rozhodli nespoilovat (prípadne len minimálne) a servírujú guláš poskladaný zo všetkých troch častí. Prevedie vás Jackovým útekom z väzenia, bojom s Davy Jonesom a aj famóznym vyvrcholením poslednej časti. Na príbeh však nazeráte z rôznych uhlov pohľadu a niekedy si dokonca s filmom odporujú (napríklad Jacka v hre z väzenia oslobodia). Nesúladov s filmom je pomerne dosť, takže ak máte vo filmoch chaos, tak vám ho hra len prehĺbi. Je pravda, že najviac z deja zaberajú práve udalosti z poslednej časti, ale chýba nejaké silnejšie lano, ktoré by to všetko spojovalo a dávalo tomu celému nejaký zmysel. Niekto na vás zaútočí a vy nemáte ani tušenia prečo. Tak isto začnete zvolávať vodcov pirátov na obrovské konkláve, ale tiež ani len netušíte prečo a podobne. Príbeh hry nie je práve jej najsilnejšou stránkou a je deravý ako chrup storočného piráta.

O čo ale v hre ide? No jednoducho o súboje a práve tie sú hlavnou náplňou celé hry. Svižné, napínavé, zábavné súboje bez väčšieho zmyslu vás dokážu na toľko zaujať, že hra vás zaujme aj v prípade, že by ste boli odporcom aj Mín na Windows, kvôli ich akčnému rázu. K ovládaniu (samozrejme, zas primárne pre konzoly) vám plne stačia 4 šípky a 3 tlačidlá pre boj + blok. Okrem nich budete ešte využívať tlačidlo pre interakciu s prostredím, ale na to v opojení z boja úplne zabudnete. Bojujete stále a skoro so všetkými, čo sa na monitore objavia. Mozog zapojíte iba v.....ehm...mozog nezapojíte skoro vôbec. Hra je robená aj pre trošku inteligentnejšie opice a ide vážne len o ono búchanie do troch tlačidiel a vynikajúci boj. Autori si z filmovej predlohy mali čo zobrať a aj toho plne využili a súboje sú vážne podobné tým na plátne.
Len 3 tlačidlá stačia na vykonávanie zložitých šermiarskych výpadov a krkolomných kombinácií. Len 3 tlačidlá a svižné šermiarske orgie sú na svete. Len 3 tlačidlá a dostanete nechutný kŕč do ruky po dlhom hraní. Pod ruky sa vám dostane ovládanie celej plejády postáv zo série, samozrejme ale hlavne kapitán Jack Sparrow. Okrem neho si zašermujete aj s Willom Turnerom, Elizabeth, Barbossom a inými. Každá postava ma svojský štýl boja a aj sa líšia v rýchlosti, obratnosti a sile (teda aspoň tak mi to pripadalo v multiplayeri). Väčšinou bojujete proti väčšiemu počtu nepriateľov, ich jedinou funkciou ale je prísť a zhynúť buď pod nátlakom smrteľného komba, alebo za pričinenia inej zbrane (strelná, bomba, prípadne nejaký ten ľudský úd). Okrem toho môžte ešte útočiť za pomoci inej postavy pomocou stláčania tlačidiel, čo sa objavia na monitore. Ide ale o vopred pripravenú animáciu. Na podobný štýl je aj minihra s názvom Jackovina – dá sa spraviť len raz, takže omyl sa neodpúšťa. Ide o srýchle stláčanie tlačidiel, ktoré sa vám objavia na obrazovke, problém je, že sa neobjavujú klávesy, ale symboly, čo znamenajú. Zvlášť zo začiatku, keď ešte nebudete mať dobre namapované jednotlivé klávesy, tak to bude dosť ťažké.

Náplne celkom dvanástich misií sú rôznorodé a vcelku zábavné. Pozriete sa do rozmanitých prostredí, ktoré sú jedno krajšie ako druhé. Má to však jeden obrovský háčik. Celé to trpí syndrómom Maxa Payna a hlavnú hernú náplň dorazíte za jedno doobedie (cca 5-6 hodín je priemer). To je neskutočne málo a aj Call of Duty je naproti tomu argentínska telenovela. Krátku dobu hrania trochu kompenzujú rozličné minihry a vedľajšie questy, ktoré môžete prijímať od ľudí , ktorých stretávate v mestách. Ide napríklad o presvedčenie neverného manžela aby sa vrátil ku svojej žene, vymlátenie dlhov z niektorých občanov, prepašovanie sudov rumu do krčmy a podobne. Je ich dosť a človeka zabavia, hernú dobu troška predĺžia, ale aj tak je to žalostné. K tomu sú ešte priložené hazardné hry pirátske karty a kocky. Hrá sa o peniaze a je len na vašom šťastí, či si privyrobíte, alebo prídete na mizinu. Mňa osobne ale vôbec nezaujali a skôr boli nudné a otravné (chvalabohu nie sú povinné).

Ďalším predlžujúcim aspektom hry sú výzvy. Tu si môžete navoliť typ výzvy (zabitie nepriateľov, získanie odmeny, plnenie príkazov), počet hráčov (veľmi zábavný multiplayer), kolo (musíte ho prejsť v príbehu) a postavu (musíte si ju odomknúť v príbehu). Táto časť hry je zvlášť zábavná v hre dvoch hráčov a tu je jej najväčšia sila. Sedíte tak za monitorom dvaja a naháňate sa o to, kto skôr skolí 20 Jonesových morských príšer a podobne. Po čase ale omrzí.
S týmto úzko súvisia aj bonusy. Počas príbehovej „kampane“ si odomykáte aj rôzne hrateľné postavy a tých je v hre obrovské množstvo. Medzi ne sa rátajú všetky známejšie postavy, ktoré sa vo filme pohli aj bezmenní mešťania, domorodci, piráti, morská háveď a ešte mnoho iných. Takto sa kľudne môže stať, že v boji stoja bok po boku Sparrow s Jonesom. Keby vám nestačila možnosť výberu postavy, tak si postupne odomykáte aj špeciálne zbrane – šable, kordy, meče – vaše nástroje skazy a smrti, ktorú rozsievate na každom kroku. Odomykanie samozrejme nie je jednoduché a musíte plniť špeciálne úlohy na to, aby ste si niečo otvorili. Problém nastáva v okamihu, keď zisťujete, že vlastne nemáte ani poňatia čo plniť a to sa dozviete až na konci levelu.

Najvýraznejšou zložkou hry (okrem akcie) je humor. Síce na ten filmový nemá, ale aj tak sa neubránite úsmevu pri počúvaní dialógov, pozeraní sekvencií a dokonca aj pri boji. Humor sa proste tiahne celou hrou a jeho najväčším zdrojom je Jack, ktorý chrlí jednu hlášku za druhou tak, ako aj vo filme.

Už od začiatku vám ale do očí, doslova, udrie grafika. Bohužiaľ nie vďaka jej kráse. Grafika je dosť zastaralá a výrazne prispôsobená možnostiam konzoly PS2. textúry sú neostré a ploché, animácie pohybov majú chyby a na efektoch sa šetrilo. Je síce pravda, že počas boja nestíhate sledovať prostredie, ale aj tak grafika troška urazí váš stroj pokiaľ máte doma našlapané PC. Bludný Holanďan s Jonesom už nepôsobia tak hrôzostrašne a ani Tortuga a Singapur nie sú také špinavé miesta.
Zvuková stránka hry je viac ako pravým opakom tej grafickej. Komu sa páčili monumentálne orchestrálne filmové melódie, tak ten si tu príde na svoje (práve ja). Hudba z filmu zostala zachovaná a nikdy jej nebudete mať dosť. Zvuky v hre sú rovnako špičkové, výbuchy a zvuk železa narážajúceho o seba znie skvele. Dabing postáv tiež nezaostáva a ani si nevšimnete, že to nehovoria pôvodní herci, ale ich dabléri. Česká lokalizácia v podobe titulkov prebehla tiež bez problémov, aj keď drobné chybičky sa vždy nájdu. Ide napríklad o zlé skloňovanie a podobne, ale nič závažné.

Hra si zaslúži pochvalu za to, že sa na nič nehrá. Kvalitná hrateľnosť, svižná akcia a žiadne omáčky okolo toho. Škoda, že ostatné prvky zaostávajú a škoda, že hra sa až toľko nelíši od Legend of Jack Sparrow (aj keď je znateľne kvalitnejšia). A ešte sú tu aj chyby, univerzálne ovládanie pre všetky platformy (spolu ich je 7 aj s PSP a DS) a nevydarené kamera najmä v súbojoch robia svoje. Aj napriek tomu sa však táto loď nepotopila.

+ hrateľnosť
+ akcia
+ množstvo postáv
+ zvuk

- ovládanie, kamera
- nedrží to pokope
- slabá grafika
- strašne krátke

napísal ace 16.7.2007



Páči sa mi!

6.0
PIRATES OF THE CARIBBEAN: AT WORLDS END

PC
PS3
PSP
Xbox 360
Wii
DS

Vývoj: Disney Interative / Eurocom Entertainment
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 24.5. 2007
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19957)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk