Sniper Elite

Keď som videl obrázky zo Sniper Elite, tak som si pomyslel, že to bude ďalšia priemerná hra z druhej svetovej.CHYBA! Sniper Elite sa rozhodne medzi priemer neradí, a ja Vám vysvetlím prečo.

PC
pridal BablAqUA 6.3.2008 o 16:11 pod používateľské recenzie

8.5


Keď som videl obrázky zo Sniper Elite, tak som si pomyslel, že to bude ďalšia priemerná hra z druhej svetovej. Ono sa to tak aj tvári. Lenže minúť kvôli tomu túto hru, by bola obrovská CHYBA! Sniper Elite sa rozhodne medzi priemer neradí, a ja Vám vysvetlím prečo.

Ako elitný člen americkej OSS(niečo ako predchodca CIA), sa ocitáte v Berlíne roku 1945, keď vojna sa už pomaly blíži ku koncu a zdanlivo sa už nie je kam ponáhľať. Lenže ruská tajná služba NKVD má plány na prevzatie nemeckej výroby atómovej bomby. Tomu samozrejme treba zabrániť. Kvôli tomu je nutné urobiť niekoľko operácii na území nepriateľa. Jednou z prvých je atentát na Martina Bormanna. V skutočnosti nebola jeho vražda nikdy objasnená:). Ďalej je tu napríklad zbesilý útek z berlínskeho letiska Tempelhof.

Kampaň je na dnešné pomery rozsiahla. Na najľahšej obtiažnosti Vám zaberie 15 hodín a na vyššej obtiažnosti sa toto číslo môže celkom ľahko zdvojnásobiť. Jedinou vadou kampane je recyklácia prostredí. Po istom čase sa budete vracať na staré miesta z minulých misií. Väčšinu hry strávite v rozbombardovaných uliciach Berlína, ktorý sa skutočne podaril. Na uliciach je skutočne cítiť dlhé, spojenecké bombardovanie a devastácia. Lenže aj keď to zaváňa až prílišným stereotypom, tak aj v Berlíne nezostanete na uliciach, ale dostanete sa aj do metra, na zničené vlakové nádražie alebo do veže katedrály, z ktorej budete musieť kryť spojeneckého tajného agenta pri úteku a modliť sa, aby vás neodhalili. Naozajstnou lahôdkou je misia v tábore SS, ktorý sa nachádza v lese.

A ako sa to vlastne hrá? Je niekoľko spôsobov. Môžete hrať stealth style, Rambo style alebo tieto dva štýly kombinovať :). Samozrejme, že hru si najviac vychutnáte pri stealth štýle. Pri ňom je veľmi dôležité, aby ste boli neviditeľný. Je treba po aspoň každých troch výstreloch zo sniperky zmeniť svoj úkryt a neustále sa plaziť alebo sa krčiť. Hrdinovu rýchlosť ovládate kolieskom na myši. Tak jednoduché... . Niekedy je potrebné aby sa nespustil poplach a vtedy buď využijete zvuk vzdialeného bombardovania k prekrytiu zvuku výstrelu, alebo si za kamarátku zvolíte pištoľ s tlmičom. Vtedy je potrebné aj odpratávať telá. Niekedy, Váš nepriateľ po zásahu ostane ležať na zemi a zvíjať sa. Vtedy ho môžete použiť ako návnadu, lebo jeho spojenec ho bude chcieť zobrať na chrbát a odniesť. Rambo štýl snáď nemusím predstavovať :). Kosíte, čo Vám príde do cesty. V tejto hre je dobré, mať nastražené uši, lebo často môžete určiť pozíciu nepriateľa, len na základe sluchu.

Lenže nepriatelia nie sú žiadne lamy. AI protivníkov je naozaj na vysokej úrovni. Aj na najľahšej obtiažnosti Vás môžu veľmi ľahko prekvapiť, ak si nedáte čo len na chvíľku pozor. Nepriatelia spolupracujú, hľadajú si najlepšie miesta na krytie, ich granáty skončia vždy na tom najhoršom mieste(pre Vás ;), občas Vás aj obkľúčia. A to stále hovorím o tej ľahšej obtiažnosti. Na najťažšej obtiažnosti zažijete peklo. Nič pre sviatočných hráčov. Lenže ak si dáte dostatočný pozor, nájdete si dobré pozície a ak budete mať dobrú mušku, tak nemajú šancu. Občas Vás prekvapí aj nepriateľský sniper a to nie je naozaj nič príjemné. Nájsť ho, Vás bude niekedy stáť naozaj veľa úsilia a healthov :). Raz za čas budete stáť dokonca proti tanku. Môžete ho zneškodniť strelou do nádrže alebo starým, dobrým panzershreckom(bazooka:). V ponuke je ešte na výber dynamit, ale na jeho umiestnenie je potrebná dlhá príprava, na ktorú nebudete mať čas.

Keď už som pri tom vybavení. Výber zbraní je pomerne slušný. Vašou hlavnou zbraňou je samozrejme Vaša sniperka. Bez nej to proste nejde. Ďalej je na výber z niekoľkých druhov samopalov, ktoré si pozbierate od mŕtvych nepriateľov. Ďalej dva druhy granátov, časované bomby, dynamit, panzershreck a moja obľúbená pištoľ s tlmičom. V tejto hre je naozaj krásny pocit, keď niekoho potichu zozadu sundáte práve ňou :). Na začiatku misie máte potrebné vybavenie vždy pri sebe a ďalej v misii si ho postupne zberáte z tiel zabitých nepriateľov.

A teraz to hlavné. „Snajprovanie“. Toto NIE JE CS-ko! V tejto hre je trafiť headshot z veľkej vzdialenosti naozaj úspech, za ktorý budete patrične odmenení. Ak sa vám takýto headshot podarí, tak sa spustí animácia, v ktorej kamera spomalene sleduje guľku od hlavne až po hlavu :). A znázornenie headshotu je krásne krvavé. „Magor, by to mohol aj obdivovať“;). Nikdy nezabudnem na jednu guľku, ktorá preletela hlavám trom náckom :). A to nie je jediná odmena. Za takéto podarené strely získavate aj bodové ohodnotenie. To sa potom odosiela na server, kde si môžete pozrieť, ako si vediete v porovnaní s ostatnými hráčmi vo svete. Toto ohodnotenie si však môžete znížiť aj častým ukladaním. A čo je na snajprovaní v tejto hre ťažké? No do úvahy je treba brať gravitáciu, silu vetra, Váš zorný uhol a tlkot srdca. Takže ak mierite nepriateľovi zo 100 metrov na hlavu a navyše pri tom stojíte, tak nebuďte prekvapený, že mu trafíte brucho, alebo ho netrafíte vôbec. V nastaveniach si tieto vplyvy môžete vypnúť, ale hra potom stratí svoje kúzlo.

Úlohy misie si môžete hocikedy pozrieť na prehľadnej mape, na ktorej je vždy naznačený aj váš cieľ úlohy. Naozaj musím pochváliť to, ako je to krásne prehľadné a nikdy sa v hre nestratíte, aj keď je nelineárna. Áno. Je nelineárna. Cieľ síce máte vždy len jeden, no spôsobov, ako ho splniť, niekoľko. Úlohy bývajú vcelku rôznorodé. Napr. máte za úlohu zaistenie námestia pred atentátom, nájdenie si vhodnej pozície k ostreľovaniu, vyhodiť do vzduchu tank, potichu zabiť cudzieho dôstojníka, preniesť zraneného vojaka do úkrytu atď. Nudiť sa naozaj nebudete.

Grafika hry je slušná a čo poteší je to, že sa hra dobre hýbe aj na slabších strojoch. S úrovňou grafiky som bol skrátka spokojný. Kamera je v third person pohľade. Zmení sa len pri zameriavaní sniperkou. Pri hre sa mi ani raz nestalo, že by kamera zlyhala. Hrateľnosť je, ako Vám už určite došlo z predchádzajúcich riadkov, výborná. Od tejto hry sa len tak neodtrhnete. A to nie je napísané na obale hry, ale hovorím to z vlastnej skúsenosti :). Atmosféra je úžasná. Väčšinou nie ste v centre hlavných bojov a ich zvuky počujete z diaľky. Nad hlavou Vám občas aj preletí niekoľko lietadiel, alebo neďaleko od Vás nejaké havaruje.

Teraz prejdem k hlavným záporom hry. Čo mi veľmi vadilo, bol dabing a hudba. Dabing pôsobil veľmi sucho a priemerne. A hudba rovnako. Žiadny výraznejší motív nenájdete. Škoda týchto záporov, inak by som dal hre podstatne vyššie hodnotenie. Ostatné zvuky nemajú chybu, všetko znie ako má. Hlavne tieto dva zápory mi zo začiatku vytvárali dojem, že hrám ďalšiu priemernú hru z druhej svetovej.

Mal som možnosť vyskúšať aj multiplayer, ktorý je naozaj podarený. Ak v ňom len na pár sekúnd vystrčíte hlavu, je po Vás. Multiplayer je skôr pre tých trpezlivejších hráčov a ak v CS-ku nadávate na camperov, tak multiplayer radšej ani nezapínajte, ušetríte si kopu nervov :). Celkovo obsahuje tri herné módy na mapách na ktorých ste hrali v singleplayeri. Tie sú pozmenené buď zmenou počasia alebo inými drobnými zmenami, alebo vôbec. Multiplayer je fakt návyková záležitosť.

Sniper Elite je jednoznačne najlepšou hrou vo svojom žánri. Svojím spôsobom je to žáner sám pre seba. Túto hru nejde než doporučiť naozaj každému. Takáto hra sa tu naozaj často nevidí. Hmmm, čo je to za červené svetielko?*BANG*.............................
*Headshot*

Klady & zápory
+Snajprovanie
+Hracia doba
+Grafika a HW nároky
+Atmosféra
+AI
+Animácia letu guľky
+Hratelnosť

-Hudba
-Dabing

napísal BablAqUA 6.3.2008



Páči sa mi!

8.5
SNIPER ELITE

PC

Vývoj: Rebellion software
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  2005
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17916)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk