Fallout 3

I am Alpha and Omega, the beginning and the end. I will give unto him that is athirst of the fountain of the water of life freely. Revelation 21:6

PC
pridal Zorba 30.11.2008 o 15:37 pod používateľské recenzie

9.0


War, War, never changes. Motto ktoré v hernej histórii stalo legendárnym, pretože sa objavilo v hre ktorá sa legendou skutočne stala. A je to tak. Ako je vojna stále tou istou, nech už má akúkoľvek podobu, takisto aj fallout sa vo svojej podstate nezmenil, hoci má iných vývojárov a neporovnateľne lepšiu grafiku..

Alfou a omegou prvých dvoch dielov falloutu bola originálnosť, brutálnosť a svojím spôsobom aj realistickosť herného sveta pre dospelých. Tam kde fallout 1 začal, tak tam fallout 2 pokračoval a depresívnosť postapokalyptického sveta doviedol do dokonalosti. Len si predstavte - v ktorej inej hre môžete zabíjať deti údermi supersledgu medzi nohy a dostať za to perk - child killer, kde inde môžete vykopávať hroby, stať sa otrokárom, fetovať a stať sa narkomanom, získať titul boxerského šampióna, pretiahnuť dcéru mafiánskeho bosa, zachrániť svet a potom si o sebe nechať natočiť porno? V ktorej inej hre na vás budú vykrikovať keď budete hrdý behať v power armore - aha chodiaca chladnička? Fallout bol svojim spôsobom geniálny jeho možnosti boli obrovské a vychytávky ktoré vás neustále prekvapovali a čo je najlepšie zabávali, skutočne nespočetné! Práve preto sa stal fallout legendou a každý vie že s legendou treba narábať opatrne a nie každý má na to aby legendu napodobnil. Už len za to si bethesda zaslúži naše uznanie - seriózne sa totiž pokúsila túto legendu oživiť..

Ani ryba ani rak - Fallout 3

Fallout 1 a 2 sme si už teda trošku pripomenuli, spomína si však niekto na posledný veľký hit od bethesdy - oblivion? Áno áno to je tá hra z ktorej sa všetci išli pos..., tá kde beháte s mečom, jazdíte na koni, najskôr vás strašne baví, no zrazu, skôr či neskôr príde akýsi blok a vy zrazu začnete hrať niečo iné, poprípade idete robiť zmysluplnejšie veci, no v každom prípadu tú hru pravdepodobne ani nedohráte. Nie že by bola zlá, to nie, bola predsa úžasná, hoci mala brutálne nároky na hardwér.V každom prípade, a nerozmýšlal som už nad tým že prečo vlastne, niečo tam proste zrazu nesedelo.

Fallout 3 je aj nie je ako oblivion, respektíve hoci to ťahá ho s ním porovnávať, nezaslúži si ho. Fallout 3 si zobral trošku stadiaľ, trošku stade. Grafiku, ako aj niektoré črty v interface a v ovládaní (lockpicking, potreba spánku, opravovanie vecí, kompas, atď..) sú podobné ako v Oblivione no tým to asi tak končí, v iných smeroch pokračuje vo fallout tradícii a niekedy si ide len tak sám, ide si sólo.

Grafika

Je to tak, len blázon by v dnešnej dobe očakával že si seriózne zahrá novú hru na svojej vyše trojročnej grafickej karte. Akékoľvek pripomienky o hw náročnosti tejto hry kategoricky odmietam. Hra je výborne vybalancovaná, spustil som ju na medium detailoch aj na svojej lowendovej notebookovej! ati 3470. Grafika je skvelá, výborne sa na nu pozerá, pri takej konfigurácii akú mám ja vás síce nedostane do kolien ale to predsa vôbec nejde. Ak vám beží plynule na začiatku až na pár výnimočných lokácií / konkrétne v dvoch, ktoré sú však zasunuté do príbehu a prejdete nimi za chvíľu/ vám bude hra bežať plynule až do konca. Čo viac dodať - plný počet bodov a klobúk dolu aj bez pátosu..

Hudba

Asi najdokonalejšou časťou hry je trochu na prekvapenie hudba a zvuky. Za výborný prvok, obohacujúci markantným spôsobom celú hru považujem aplikovanie rádia, respektíve rádiových staníc do pipboya. Hned ako sa dostanete von z Vaultu, teda v podstate od začiatku máte k dispozícii Galaxy news radio, s hlavným dj Threedogom /when two dogs are not enough /. Ten okrem svojich vtipných hlášok /Here is your president - J. F. - gotcha! / zároveň aj komentuje dianie v hre a vyzdvihuje, respektíve hanobí vaše činy a questy ktoré ste splnili /Na niektoré lokácie s questami svojich poslucháčov sám upozorňuje/. Okrem iného púšťa aj skutočne vtipné rozprávačské príbehy o Herbertovi Dashwoodovi a jeho vernom sluhovi ghoulovi Argylovy. Samozrejme púšťa aj nejakú tú hudbu ala 50. roky, a priznám sa, hoci je to úplne mimo môjho žánru pesničky sú skutočne vydarené a keď sa do nich započúvate výborne vystihujú /respektíve deprimujú / atmosféru postapokaliptického sveta. Po splnení jedného nemenovaného side questu sa vám ešte otvorí možnosť rádia s klasickou hudbou ktorá je znovu starostlivo vybratá a perfektne do herného sveta pasuje a dodáva mu nádych epickosti. Ak vás už rádio omrzí, hocikedy si ho môžete vypnúť a započúvať sa do príjemných, klasických herných tónov a zvuku "prírody". Niet čo vytknúť.

Hrateľnosť, Príbeh, Náročnosť, RPG systém a iné záležitosti..

Fallout 3 je prudko hrateľný a dá sa povedať že neomrzí až do konca. Trochu by sme mohli vytknúť tvorcom možnosť dosiahnuť max. 20 level. Je síce pravda že dosiahnuť ho nie je až tak jednoduché, na to aby získali 20 level budete musieť splniť aspoň dve tretiny všetkých side questov, v každom prípade pri priemernej snahe sa to dá a keď ho dostanete, motivácia túlať sa len tak po krajine mierne upadne. Questy sú dobre zvládnuté, nie sú síce nijak originálne ale vždy máte viac možností na ich vyriešenie čo vedie k zvyšovaniu alebo znižovaniu vašej karmy a k rôznym variantám čo sa týka formy odmeny. Pri niektorých questoch neexistuje čisté dobro a ani čisté zlo a mnoho krát nastáva tzv morálna dilema, respektíve až po dokončení questu hráč zistí /alebo nezistí/ či konal "správne". Alebo slovami ghoula Phillipsa - no one is fully innocent or guilty in the wasteland..

Podobne je na tom aj hlavný príbeh. Ten začína vaším narodením, až kým postupne nedospejete. Slúži to ako taký veľmi stručný tutorial, kde si aj vyberiete charakterové vlastnosti - S.P.E.C.I.A.L a natagujete si skilly. K levelovaniu a rpg prvkom sa ešte dostaneme. Hlavný príbeh hodnotím osobne znovu pozitívne, hoci priznám sa, subjektívne som čakal trochu viac. Nechám však každého si vytvoriť vlastný názor.

Čo sa týka herného sveta, ten sa odohráva stredoveku - nie srandujem v postapokaliptickom, ponurom, depresívnom svete do ktorého môžu len dospelý - capital wasteland, súčaný washington DC a okolie. Lokalít je skutočne neúrekom podobne ako aj neoznačených questov. Všetky postavy sú nadabované, možnosti interakcie s nimi veľké. Budete sa k ghoulovi v úvodnom meste Megaton správať pekne alebo zle? Ak budete milí, dá vám zľavu.. Autorov treba pochváliť za to že udržali vysokú latku ponurosti no zároveň implementovali veľké množstvo vtipných momentov a komických postáv /osobitne odporúčam stále sfetovanú Brailee Ewers v Arefu , poznámka jeho manžela - she is in lalaland again../.

Za jeden zo základov RPG hier /aj keď niekto môže oponovať že mylne/ sa považuje tvorba postavy a jej levelovanie. Ako som už povedal, postavu si vytvárate v priebehu úvodného príbehového kvázi tutorialu. SPECIAL vlastnosti si môžete zlepšovať aj perkami alebo nachádzaním tzv Bobbleheadov - jedna z noviniek v hre, pre každú vlastnosť a skill je jedna a sú roztrúsené po celom wastelande. Perky oproti predchádzajúcim Falloutom dostávate pri prechode na každú úroveň čo osobne považujem za dobrý ťah podobne ako aj zobrazenie ešte budúcich perkov spolu s vypísaním potrebných vlastností a skillov ktoré na ich získanie potrebujete. Čo sa týka skillových bodov, tie je potrebné investovať opatrne a vo všeobecnosti sa odporúča zameranie na jeden, max 2 štýly boja. Skilly si aj vo Fallout 3 môžete zvyšovať čítaním kníh.

Náročnosť je trochu diskutabilná záležitosť. Je určite dobre, že autori zmenili taktiku a nepriatelia nie sú na tej istej úrovni ako vy, ako tomu bolo v Oblivione. Pri normálnej obtiažnosti a dobrým investovaním skillov a perkov sa z vás však ľahko stane zabijak par excellance ktorý bude zabíjať deathclawov a behemontov na jeden headshot. Preto pre skutočné vychutnanie hry odporúčam zvýšiť obtiažnosť. K bojovému systému napokon jednoznačne patrí aj systém VATS, ktorý nahradil ťahový systém predchádzajúcich Falloutov. Najmä zo začiatku, pokým sa z vás nestane spomínaný "killer" ktorý mieri zásadne na hlavu, budete využívať všetky jeho možnosti ako zneškodnenie nepriateľovej zbrane, alebo masívne poškodenie tej ktorej časti nepriateľovho tela čo zákonite vedie k jeho hendikepácii /wtf? /.

Zhrnutie, alebo aj ako ďalej bethesda? Plus zopár typov na záver..

Fallout 3 je vydarená hra. O tom niet pochýb. Bethesda nesklamala a priniesla nám taký menší masterpiece /alebo teda postupne sa z neho stane. Hra je dosť zabugovaná a pomerne často padá v neopatchovanej verzii!/. Nedosahuje síce ani zďaleka vyšperkovanosť falloutu 2, skôr len predstavuje prvý, veľký krok vpred,po veľmi dlhej dobe, podobne ako to spravil svojho času Fallout 1, ku ktorému môžeme Fallout 3 asi najviac prirovnávať. Aké budú teda ďaľšie kroky bethesda?

plusy

grafika, hudba, príbeh, hrateľnosť, wasteland, hrateľnosť, fallout, fallout a ešte raz fallout...

mínusy

max. hranica je 20. level
"len" ako fallout 1
bugy


A teraz spomínané typy: nehrajte to podľa návodu. Objavujte sami a nezabúdajte že lincolnova opakovačka sa dá opravovať loveckými puškami /hunting rifles/, určite investujte do science, lockpicking, speech a repairing a ak nehráte kontaktného bojovníka tak do small guns plus energy weapons alebo big guns..

napísal Zorba 30.11.2008



Páči sa mi!

9.0
FALLOUT 3

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Bethesda Softworks / Bethesda Softworks
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 10. 2008
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19626)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk