Mirror's Edge

Ako sme sa všetci hráči mohli dozvedieť z tlače a iných zdrojov pre firmu Electronic Arts nebol minulý rok zrovna ružovým a symbolizovali ho veľké straty. Po vynikajúcom Dead Space sa EA pokúsila napraviť si reputáciu revolučnou hrou čo sa týka pohybu s názvom Mirrors Edge(ME), ale nepredbiehame. Podarilo sa im splniť všetky sľuby a hráčske očakávania? Pozrime sa na to podrobnejšie.

PC
pridal Isaac Clark 3.3.2009 o 11:08 pod používateľské recenzie

8.9


Ako sme sa všetci hráči mohli dozvedieť z tlače a iných zdrojov pre firmu Electronic Arts nebol minulý rok zrovna ružovým a symbolizovali ho veľké straty. Po vynikajúcom Dead Space sa EA pokúsila napraviť si reputáciu revolučnou hrou čo sa týka pohybu s názvom Mirrors Edge(ME), ale nepredbiehame. Podarilo sa im splniť všetky sľuby a hráčske očakávania? Pozrime sa na to podrobnejšie.

Ocitáme sa v meste, ktoré sa usiluje zabudnúť na svoju "zlú" minulosť a staré stopy po občianskom násilí a konfliktoch sú už dnes zahladené alebo skryté v pamätiach ľudí. Zločin sa už takmer vytratil. Všadeprítomný dozor. V tomto meste sa sledujú všetky informácie a preto ľudia komunikujú pomocou zvláštneho druhu kuriéra nazývaného Bežec. Bežec- špeciálny druh kuriéra brázdiaceho periférie spoločnosti pre doručenie balíkov, informácií, čohokoľvek, znamená preňho istý druh slobody, hra sa aj riadi jedným pekným mottom: "Hrana je miesto, kde zistíte, kto naozaj ste. . ." Samozrejme vy sa vtelíte do jedného z týchto bežcov, respektíve bežkyne Faith. Faith je vyšportované dievča(skôr žena má 24 rokov) ázijskeho pôvodu, ktorej nerobí problém preskakovať mrakodrapy veľkomesta s ladnosťou tatranského kamzíka a kde ostatný vidia neprítupnú prekážku alebo priepasť, pre Faith to je výzva, ktorú musí prekonať.


Ako sa to vlastne hrá?

Hrá sa to veľmi dobre, pretože ovládanie je neskutočne jednoduché. Schopnosti Faith si rozdelíme na dve polovice a to klasický pohy a bojové schopnosti.

Pohyb

Autori boli veľmi vynaliezaví a do jednej klávesy skryli viac ako jednu činnosť. V praxi to znamená napr. medzerníkom môžete nielen klasicky skákať, ale aj behať po stene na spôsob Prince of Persia, taktiež klávesou Shift môžete okrem prikrčenia, využiť na stlmenie veľkých skokov zgúľaním, slideovaním po šikmých povrchoch a zoskočiť. V hre sa samozrejme aj šplhá a to väčšinou na trubky a klasické rebríky po ktorých môžete liezť hore alebo zísť jednoducho dole alebo je tu aj bonus v podobe balansovania na úzkych rúrach. Priebehu celej hry si vôbec nebudete pripadať stratený, pretože Faith má tzv. inštinkt bežca, ktorý zafarbí všetky okolité predmety na červeno po ktorých by mala vyliezť, preskočiť a podobne. Túto bežcovú víziu, ak ste profesionál samozrejme môžete v možnostiach hry vypnúť, lenže hra je o poznanie obtiažnejšia. Ak by som mal ostať pri pohybe je jednoducho úžasný a svele prepracovaný a ide skutočne o najkrajšie spracovanie freeruningu pod Slnkom. Každým krokom, každým novým nadýchom sála atmosféra z vášho monitoru a vy si skutočne budete pripadať ako bežec, ktorý tam ako keby naozaj bol!

Bojové schopnosti

Bežci nemajú radi policajtov. Policajti nemajú radi Bežcov. Pri presile chytrý Bežec použije rýchlosť, aby ušiel svojím nepriateľom. Bohužiaľ sa to nedá vždy uskutočniť. Ak musíte bojovať, snažte sa svojich nepriateľov izolovať aby neboli v skupinke, aby ste s nimi mohli bojovať po jednom. Samozrejme urobíte lepšie ak sa súbojom úplne vyhnte a rýchlym manévrom jednoducho uniknete.
Ako tomu bolo aj u pohybu aj tu sa ovláda jedným tlačidlom viac činnosti, opäť spomeniem príklad: ľavé tlačidlo myši s ktorým sa nielen bijete, ale aj vyrážete dvere a strieľate zo zbraní. Takže útočníka môžete spacifikovať jednoduchým umlátením alebo ho krásne a elegantne odzbrojíte a lá kung fu. Nanešťastie toto odzbrojovanie je dosť obtiažne, základom je stlačiť klávesu R, po jeho stlačení Faith vstúpi do stavu nabitia adrenalínom s vysokou vnímavosťou, ktorý spomalí svet okolo nej. Reakčný čas jej umožní vykonať pohyby a s ľahkosťou bojovať. Tento reakčný čas však pomaly ubieha, až kým sa úplne nevyčerpá. Takže ak máte spomalený čas, tak jednoducho musíte pritúpiť k útočníkovi a počkať kým sa po vás zažene svojou zbraňou, ktorá v tom okamihu zčervená a vy musíte v tomto momente urýchlene stlačiť pravé tlačidlo myši pre odzbrojenie. Ono je to viac menej o náhode a veľa krát sa vám stane, že ten správny okamžik jednoducho zmeškáte a pôjdete znova od nahratého checkpointu. Na záver by som dal jednu radu: Pištole vás príliš nespomalia, ale ťažké zbrane vám poriadne znížia rýchlosť, takže si každý krok premyslite a ešte jedna vec je to, že ak zoberiete niekomu zbraň, tak máte k dispozícii iba tie náboje, ktoré v nej zostali, pretože Faith nenosí so sebou žiadne zásobné náboje. Hra čo sa týka vášho zdravia nemá žiaden HUD, takže ak vás niekto trafí, tak sa obrazovka zablysne na červeno a farba sa začne vytrácať z jej zorného poľa. Vyliečite sa tým, že sa na niekoľko sekún budete vyhýbať problémom, takže stará dobrá klasika. Nemusím, ale pripomínať, že ak spadnete z veľkej výšky celistvosť kostí vám už bohužiaľ nič nezachráni.

Zopár hlavných postáv

FAITH
Smrť jej matky v protestnom pochode, ktorý sa zmenil na nepokoje, rozbil jej rodinu. Faith mala 16, vtedy utiekla z domu a zdokonaľovala svoje inštinkty prežitia na uliciach ako malý zlodejíček, až kým nestretla Mercuryho a nestal sa jednou z jeho Bežcov.

MERCURY
Mercury chytil Faith, ked sa vlámala do jeho bytu pred troma rokmi, a zmenil ju na Bežca. On sám je totiž bývalý Bežec s veľkým B a trénuje ostatných. Je svojím Bežcom absolútne oddaný, najmä Faith.

CELESTE
Jedna z najlepších bežcov, ktorú trénoval Mercury. Celeste je rodená bojovníčka, ktorá je hrdá čisto na umenie bežať.

KATE
Sestra Faith a je to vlastne ako keby jej dvojička a jej protiklad. Kate je však citlivejšia a dôverčivá, možno až trochu naivná, a verí v "dobro" mesta. Kate je policajtka a pridala sa na stranu polície. Nemá rada zákazníkov Faith. Faith nemá rada policajtov. Kate má napriek tomu veľmi rada svoju sestru a bezvýhradne jej dôveruje.




Príbeh


Celý príbeh ME sa točí okolo Kate, na ktorú niekto narafičil vraždu a vlastne celá príbehová linka sa od tohoto počinu odvíja. Príbeh je však najslabším článkom tejto hry. Všetko vám bude sprostredkované prostredníctvom "kreslených animačiek", ktoré mi pripadajú až priveľmi detsky a ako celok v kontraste s dokonale čistou grafikou (o ktorej budeme ešte hovoriť nižšie) mi prídu až smiešne. Na prvý pohľad sa zdá, že ME disponuje neskutočnou voľnosťou, nie je tomu tak a zdanie klame. ME je totiž prísne lineárnou hrou, kde poväčšine vedie cesta vpred, cez jedny dvere, jeden rebrík, jednu strechu. Samozrejme aby som nekrivdil v hre sa vyskytujú miesta na ktoré sa dá dostať rôzne, ale s faktom, že je to lineárne to jednoducho zamávať nemôže. Tento fakt však za zápor hry vôbec nepovažujem, pretože je to veľká zábava a po niekoľkom opakovaní. Príbehová časť hry vám zaberie, samozrejme nepoznáte ešte všetky tie cestičky a figle okolo 8 až 9 hodín, na druhé hranie je to už podstatne kratšie. Ja osobne však tento fakt opäť za zápor hry nepovažujem, pretože vzhľadom na to akým štýlom sa ME vybral je to akurát a hra vôbec nesmrdí hnusným stereotypom. Po skončení hlavnej kampane (hra nemá multiplayer) môžete pretekať na čas so svojimi kamarátmi a porovnávať časy. Pretekať môžete aj offline, lenže vaše časy budú zapísané iba lokálne. Hernú dobu si ešte môžete predlžiť hraním na najvyššiu obtiažnosť a zbierať kufríky po ostatných Bežcoch.

Grafika

Jedným slovom je to úžasné! Z mimima je vyťažené maximum a prostredie hry je jedna veľká nádhera. Primárnou farbou je biela, ktorá si kontruje s kontrastom zelenej, modrej, oranžovej červenej a žltej farby a s dokonalým nasvietením scény to je jednoducho perfektné. Okrem toho je ešte aj skvelo optimalizovaná a ide skvelý príklad toho ako robiť konverzie konzolových hier. PC verzia sa odlišuje od konzolovej ešte zopár grafickými parádičkami naviac a to hardwarovou akceleráciou fyziky PhysX od Nvidie. Aby ste si však tieto efekty užili musíte vlastniť grafickú kartu Nvidia aspoň radu 8. Vlastníci Radeonov si bohužiaľ PhysX veľmi neužijú čo je trochu na škodu. Okrem toho hra podporuje aj novinku od Nvidie a to 3D okuliare.

A čo to vlastne ten PhysX robí?

PhysX zabezpečuje vlastne reálne chovanie sa objektov v reálnom čase. V praxi to znamená, že sa staneme svedkami reálne sa rozbíjajúceho skla, trhajúcich sa plachiet, vlnenie vlajok vo vzduchu a poletovanie smetí. Bohužiaľ táto technická parádička nemá žiaden vplyv na hrateľnosť hry a je to efekt pre veľmi vnímavých hráčov.

Zopár bonusov na záver

V balení hry v ktorom sa nachádza okrem klasického inštalačného disku aj bonus, ktorý na poskytla EA v podobe hudobného CD. Nachádza sa na ňom šesť pesničiek a k nim patrí soundtrack k tejto hre od švédskej speváčky menom Lisa Miskovsky, ktorý si myslím, že je najlepší soundtrack k hre aký bol kedy naspievaný a rozhodne stojí za počutie.

Klady

+ nádherné spracovanie pohybu
+ zábava po niekoľkom opakovaní
+ PhysX
+ originalita
+ optimalizácia

Zápory
- nemastný neslaný príbeh
- štýlovo nemusí sadnúť každému hráčovi

VERDIKT

ME je originálna FPS, ktorá prináša niečo nové a hlavne neokukané. Budem veľmi rád, ak sa EA vydá touto cestou a bude vydávať nové hry a nie stále pokračovať v zabehnutých a osvedčených značkách. ME je jedno veľké oživenie, ktoré keby malo lepší a prepracovanejší príbeh, tak by sa podstatne zvýšilo záverečné hodnotenie. ME je hra, ktorú by ste určite mali mať!

napísal Isaac Clark 3.3.2009



Páči sa mi!

8.9
MIRROR'S EDGE

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: EA / DICE
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 14.11. 2008
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18385)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk